Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
iGO błąd w wyznaczaniu pozycji
Autor Wiadomość
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1541
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-10-15, 08:05   

Witam

Zacznij od lektury wątku o konfiguracji IGO
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=29503

a w drugiej kolejności poczytaj o zmieniaczu map
http://www.my-navia.pl/vi...r=asc&start=570

Dla leniwych
- IGO czyta mapy z katalogu MAP, więc map wgranych do katalogu "map_nt" NIE widzi
- katalogi: map_ta oraz map_nt, map_ot są używane przez zmieniacz map
Po pierwsze musisz mieć zainstalowany i skonfigurowany zmieniacz map
Po drugie - w zmieniaczu trzeba się przełączyć na mapy Here (Navteq) i wtedy zobaczysz mapy które wgrałeś do katalogu map_nt

Zmieniacz map odpowiada za zmiany nazw katalogów z mapami

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
wojtek1234321
GPS instruktor


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 841
Wysłany: 2016-10-15, 08:12   

Folder z mapami masz o prawidłowej nazwie "map"? Nie jest to czasami "maps" lub z jakimś innym błędem (np. spacja na końcu lub początku nazwy itp. sytuacje?
 
 
grzesio764
Waypoint


Dołączył: 04 Lut 2016
Posty: 41
Wysłany: 2016-10-15, 08:17   

Witam, kolego pierwszy link podany przez Ciebie przestudiowałem, folder map_nt mnie nie interesuje bo mapy wgrywam do folderu map, ja tylko spytałem do czego służy ale mapy mam wgrane do map.

[ Dodano: 2016-10-15, 08:19 ]
wojtek1234321 napisał/a:
Folder z mapami masz o prawidłowej nazwie "map"? Nie jest to czasami "maps" lub z jakimś innym błędem (np. spacja na końcu lub początku nazwy itp. sytuacje?

Tak jest samo map, edytowałem mój dzisiejszy 1 post, czytałeś?

[ Dodano: 2016-10-15, 08:19 ]
Panowie, może to naprowadzi na jakiś trop, przed chwilą na kartę SD wrzuciłem sam folder z IGO.EXE który waży 480MB i odziwo przy uruchamianiu programu niema info o braku map, a w Menu-więcej-Pomoc-O programie-Więcej-Zawartość jest teraz MAPY i gdy wejdę jest MAPA PODSTAWOWA 2012.03. Czy coś robię nie tak z kopiowaniem?
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2016-10-15, 09:34   

grzesio764 napisał/a:
przed chwilą na kartę SD wrzuciłem sam folder z IGO.EXE który waży 480MB


PLIK ( a nie folder ) iGO.exe "wazy" ok 10 MB. ( w zaleznosci od wersji )
A je sli piszesz o FOLDERZE o nazwie iGO( bo nie wierzę by jakis folder nazywał sie IGO.EXE) , to równie dobrze może on wazyc 200 MB jak i 10 GB ( w zaleznosci od zawartosci, ilosci map, dodatkow do nich, skinow etc.. etc...., więc ta informacja nic nie znaczy.
Wiec bądź precyzyjny w tym co piszesz.

A zeby nie ciągnąc tego pisania do świat....
Poprosze o screeny:
- zawartośc karty
- zawartośc folderu iGO
- zawartośc folderu iGO/content
- zawartośc folderu iGO/content/map
( możesz skorzystac np. z serwisu www.fotosik.pl i wkleić na forum wygenerowane przez tą strone linki do wrzuconych tam screenow)
_________________
Ostatnio zmieniony przez no_taki 2016-10-15, 09:43, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
grzesio764
Waypoint


Dołączył: 04 Lut 2016
Posty: 41
Wysłany: 2016-10-15, 09:41   

Panowie, problem rozwiązany, wszystko GRA. Aż wstyd się przyznać ale człowiek uczy się na własnych błędach, do folderu content/map kopiowałem całe foldery czyli fbl, fda itd. a trzeba było tylko wejść w poszczególne i skopiować to co jest w środku czyli pliki, no ale cóż jak ktoś zielony. Bardzo dziękuję wszystkim którzy próbowali pomóc nieogarniętemu w temacie.

Dzięki.

Zaraz będę chyba w dziale TomTom XXL.
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1541
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-10-15, 14:28   

grzesio764 napisał/a:

Witam, wkleiłem mapy do map_nt ale to nic nie dało,
[...]


grzesio764 napisał/a:

[...]
folder map_nt mnie nie interesuje bo mapy wgrywam do folderu map
[...]


to jak było naprawdę?

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
grzesio764
Waypoint


Dołączył: 04 Lut 2016
Posty: 41
Wysłany: 2016-10-15, 17:10   

geranium napisał/a:
grzesio764 napisał/a:
..do folderu content/map kopiowałem całe foldery.......
a trzeba było tylko wejść w poszczególne i skopiować to co jest w środku czyli pliki
...

Czyli dokładnie ;-)
Dzięx
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9636
Wysłany: 2017-05-24, 17:37   

A jakie masz ustawieni trasy (dopuszczone polne drogi; szybka/krótka) ?
Jakie parametry samochodu ustawiłeś?
Pliki TRUCK aktywne i od właściwej wersji map?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-05-24, 18:48   

U mnie na tych parametrach prowadzi tak:




Czy to prawdlowa trasa ? bo nie jeżdżę truckami .
_________________
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-05-25, 15:15   

Problemem nie jest wyznaczanie trasy. Wg mapy adres Cikowice 93 znajduje się w miejscu wskazanym przez Geranium i przeze mnie, a nie przez Ciebie.
Pomiedzy tymi punktami nie ma drogi, więc nawigacja NIE MOŻE prowadzic inaczej.
Pytanie... kto ma rację z polożeniem p. startu - Ty czy iGO ?
_________________
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-05-25, 15:47   

No w tym, że trzeba popatrzeć an mapę.
Przykro mi, że to brzmi tak , a nie inaczej, ale taka jest rzeczywistość :-)

BTW: Tu: https://mapcreator.here.com/
można zglosić błąd w mapie i nanieśc poprawki, jesli to dla Ciebie istotne i rzeczywiście adres jest błędnie naniesiony - zgłoś błąd adresacji

P.S na marginesie.. zacząłes od tego, ze iGO prowadzi Cię pod zakazy i porzuciłes ten temat.
Sprawdź czy masz aktywne pliki .ftr , bo - jak sadze - w tym problem u Ciebie .
_________________
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-05-25, 20:06   

Kolego... pytasz wciąż o rzeczy oczywiste i milion razy opisywane na forum.
Podpowiem Ci, ale przy nastepnym takim pytaniu zostaniesz zakwalifikowany do grupy leni patentowanych !!

Pomoc > o programie > więcej > zawartość > informacje dla ciężarowek
Jesli pliki wyświetlane sa na bialo lub czarno - jest OK
Jelsi na czerwono - sa nieaktywne ( prawdopodobnie brak odpowiedniej licencji )
_________________
Ostatnio zmieniony przez no_taki 2017-05-25, 20:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-05-25, 20:13   

Czyli jest OK i nie powinna prowadzic pod zakazy, jesli parametry auta sa prawidlowo wklepane, a profil ustawiony na ciężarowy.
_________________
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-05-25, 21:44   

opice, opisalem i nawet dałem link do lokalizacji, gdzue można wrowadzić poprawki.
Nie ma map bez blędów. Te mogą się zdarzyć.


A Ty na podsstwie jednostowego i totalnie lokalnego przypadku wyciagasz jakies daleko idące wnioski.
Nie pasują Ci mapy Here. Korzystaj z TT i tyle.

Dla mnie EOT
_________________
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1541
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-05-26, 09:44   

opice napisał/a:

[...]
Pliki truck,no od wersji here 2015 q 4 a teraz pobrałem 2017 q1 pl
i podmieniłem same mapy na laptopie-nie na karcie.
[...]


Chyba trzeba zacząć od uporządkowania plików map oraz dodatków FTR

Po drugie => jeśli Here ma błędy w danej okolicy, to sprawdzamy mapy Tomtom z dodatkiem FTR (dla danej wersji map)

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 12