My Navia Strona Główna My Navia


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-10-02, 18:21
Kalibracja ekranu
Autor Wiadomość
LionSL 
Azymut


Dołączył: 06 Lip 2009
Posty: 3
Skąd: Opole
Wysłany: 2009-07-06, 19:23   NAVIA 2008 - problemy techniczne

Witam Kolegów!

Przekombinowałem i teraz mam :( Problem dotyczy nawigacji z biedronki NAVIA 2008. Nawigację odblokowałem. Źle dokonałem kalibracji (chyba tak to się nazywa) swojego urządzenia. Na monitorku pokazywał się "celownik" i miałem rysikiem dotykać w samym jego środku a ja dotykałem w rogach monitorka czyli ok. 1 cm od "celownika". Teraz gdy rysikiem wybieram na nawigacji jakiś obiekt to uruchamia się obiekt, folder położony o ok. 1 cm.z boku. Wszystko jest przesunięte o ok. 1 cm. Chcąc uruchomić przycisk "start" który jest położony w prawym dolnym rogu na monitorku nawigacji to nie mogę tego zrobić bo wszystko jest przesunięte :( Myślę że tylko dzięki przyciskowi "start" i ustawienia, które tam są mógłbym (chyba?) przywrócić dawne ustawienia. Restart z tyłu urządzenia też nie pomaga :( Próbowałem już wszystkiego co mi przyszło do głowy ale niestety nie mogę bo wszystko jest przesunięte, nie mogę wybrać pożądanego folderu :( Co ROBIĆ aby znowu zaczęło działać??? Nerwy mi już puszczają i ta bezradność :(((( Jeżeli możecie i potraficie to BARDZO proszę o pomoc.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH !
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9730
Wysłany: 2009-07-06, 19:27   

Przywróć klucz HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DEVICEMAP\TOUCH:CalibrationData z kopi zapasowej rejestru lub przywróć kopie ActiveSync
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Samsug+NaviExpert


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18789
Skąd: 3City
Wysłany: 2009-07-06, 19:41   

Po pierwsze, ponowna kalibracja (Windows - Control Panel) - poćwicz, zobacz jaką poprawkę trzeba brać.
Możesz spróbować przywrócić ustawienia z kopii zapasowej - mam nadzieję, że ją zrobiłeś przed grzebaniem w sprzęcie (to częsty błąd - patrz http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=92818#92818 ).
Jeśli nie, to przywróć kopię rejestru (programem CeRegEditor) - http://www.my-navia.pl/dl...tion=file&id=35
Jeśli nie pomoże, backup systemu (http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=3565 ) programem ActiveSync
_________________

 
 
LionSL 
Azymut


Dołączył: 06 Lip 2009
Posty: 3
Skąd: Opole
Wysłany: 2009-07-08, 20:47   

jacekp1313 napisał/a:
Po pierwsze, ponowna kalibracja (Windows - Control Panel) - poćwicz, zobacz jaką poprawkę trzeba brać.
Możesz spróbować przywrócić ustawienia z kopii zapasowej - mam nadzieję, że ją zrobiłeś przed grzebaniem w sprzęcie (to częsty błąd - patrz http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=92818#92818 ).
Jeśli nie, to przywróć kopię rejestru (programem CeRegEditor) - http://www.my-navia.pl/dl...tion=file&id=35
Jeśli nie pomoże, backup systemu (http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=3565 ) programem ActiveSync


A więc tak: ponowna próba kalibracji na nawigacji nie wchodzi w grę - próbowałem przez dwa dni :( Aby dokonać kalibracji przez nawigację musiał bym uruchomoć windows i menu "start" a jest to niemożlwe :(
Kopia zapasowa - głupio się przyznać bo tyle czytałem o tej kopii zapasowej i tak dużo było ostrzeżeń. Nie potrafiłem zrobić tej kopii i zacząłem działąć beż kopii tzn. odblokowałęm tylko windows-a. Więc przywrócenie z mojej kopii też odpada :(
Ze stronki którą mi podałeś ściągłem sobie backupnavia 2008 (spakowane w WinRar) Nie chcę czegoś znowu namieszać (bo moje pierwsze doświadczenia z "ingerencją" w nawigację tak się skończyły) i proszę aby krok po po kroku mi rozpisać co mam dalej robić aby wgrać ten "backupnavia 2008"
A trzecia możliwość "jeżeli nie pomoże backup systemu..." będę próbował później gdy backup faktycznie nie pomoże - ale mam nadzieję że POMOŻE :)
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2771
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2009-07-08, 21:19   

Post w niewłaściwym dziale... Przenieść czy skasować? Tym razem przeniosę bo ładnie piszesz po polsku ;-)
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Samsug+NaviExpert


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18789
Skąd: 3City
Wysłany: 2009-07-08, 21:31   

Na początek zmień zapis w rejestrze jak radzi Dzakus (jego zawsze warto słuchać) - zainstaluj CERegEditor na PC, podłącz nawigację i uruchom CERegEditor.

Jeśli nie pomoże (powinno...) w ActiveSync wybierz OPCJE - REGUŁY - KONWERSJA PLIKÓW - Ustawienia konwersji i odznacz "konwertuj pliki...". Następnie wybierz NARĘDZIA - TWORZENIE/PRZYWRACANIE KOPII.
_________________

 
 
markus43 
Waypoint


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 143
Skąd: mazowsze
Wysłany: 2009-07-08, 21:48   

A może inaczej, zainstaluj MyMobile z TEGO wątku. Jak już będziesz miał ekran Navi na pulpicie PC to nie problem wejść w panel sterowania i kalibrację ekranu już normalnie wykonasz.
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2771
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2009-07-08, 22:12   

LionSL napisał/a:
Aby dokonać kalibracji przez nawigację musiał bym uruchomoć windows i menu "start" a jest to niemożlwe :(

Piszesz że odblokowałeś windowsa więc ActivSync działa i mam nadzieję że nawigacja uruchamia się pulpitem. Programy do zdalnego zarządzania nawigacją przez klawiaturę PC połaczonego z Navią poprzez ActivSync to CEremote i MyMobiler. Polecam CEremote bo nie trzeba go instalować, wystarczy uruchomić. Restartujemy Navię, jeśli zgłosi się pulpitem naciskamy na klawiaturze literę "m" jak "My Device" i gdy ikonka sie podświetli wciskamy enter. W katalogu głównym urządzenia szukamy za pomocą kursorów pliku "Control Panel.lnk" i wciskamy enter. Jesteśmy w Panelu Sterowania, szukamy "Stylus", za pomocą klawisza tab przechodzimy do kalibracji i klawiszem "r" uruchamiamy funkcję "Recalibrate". Dalej działamy już rysikiem na ekranie nawigacji.

cErEMOTE.zip
Pobierz Plik ściągnięto 405 raz(y) 25,91 KB

_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
LionSL 
Azymut


Dołączył: 06 Lip 2009
Posty: 3
Skąd: Opole
Wysłany: 2009-07-09, 18:31   

Chlopaki, ziomale !!!!! ... POMOGŁO :) !!!!! I to TYLKO dzięki WASZEJ pomocy :) :) :) !!! A już chciałem rzucać swoją nawigacją z 6 piętra ale NIEEEE :) udało się ją uratować. Korzystałem z programiku który mi poleciliście tj. na swoim PC widziałem monitor z mojej nawigacji a tu już za pomocą kursorów dostałem się panelu sterowania i całej tej nieszczęsnej kalibracji. Kalibrację zrobiłem już na monitorku nawigacji i teraz hula :) !!!!! DZIĘKI WAM ZA POMOC !
 
 
pienio
Waypoint



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 25 Lip 2008
Posty: 122
Wysłany: 2011-10-01, 11:48   Kalibracja ekranu

Mam problem z moją Navi 2008.
Całkowicie rozkalibrował mi się ekran... gdzie mogę znaleźć ustawienia odpowiedzialne za kalibracje ekranu ? Czy trzeba do tego jakiś dodatkowy program?
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9605
Skąd: znikąd
Wysłany: 2011-10-01, 11:51   

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=11710
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
pienio
Waypoint



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 25 Lip 2008
Posty: 122
Wysłany: 2011-10-01, 12:00   

Tyle,że ja nie mogę w ogóle znaleźć opcji kalibracji w panelu sterowania...
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9605
Skąd: znikąd
Wysłany: 2011-10-01, 12:04   

Hukkle napisał/a:
Jesteśmy w Panelu Sterowania, szukamy "Stylus",
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
pienio
Waypoint



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 25 Lip 2008
Posty: 122
Wysłany: 2011-10-01, 12:12   

Nie znalazłem tego...mój błąd.
Dzięki za pomoc.
Jednak mam jeszcze jeden problem,kalibracja nie działa.
Po wykonaniu kalibracji,ekran z nią uruchamia się jeszcze raz i tak w kółko...
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9605
Skąd: znikąd
Wysłany: 2011-10-01, 12:14   

Po 5 krzyzyku kliknij po raz szósty (zatwierdzenie) bez tego po chwili rusza na nowo
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: