Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2014-04-23, 09:44
Odblokowanie, inny program a gwarancja
Autor Wiadomość
kla
Waypoint


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 18
  Wysłany: 2007-10-21, 12:33   Przywracanie do fabrycznych ustawień - gwarancja

Witam,

Planuję zakup Akiry, wizualnie bardziej podchodzi mi 512, ale nie o tym chciałem pisać.
Oczywiście chciałbym ją przerobić według wskazówek z tego forum, tylko martwię się o to, czy można przywrócić ją potem do fabrycznych ustawień, a konkretniej chciałem zapytać, czy po modyfikacjach jakie proponujecie jest szansa w razie czego, na uznanie gwarancji przez serwis?
Z tego co wiem, to w RtvEuroAgd można za 10% wartości sprzętu dokupić 2 lata gwarancji, czyli razem trzy i zastanawiam się czy jest sens.
 
 
grzesiek-red
Waypoint


Dołączył: 23 Wrz 2007
Posty: 31
Wysłany: 2007-10-21, 12:50   

Ja mam tez ten sam problem dlatego tylko odblokowalem windowsa latwo do tego powrocic i wgralem inne mapy ktore mi sie sprzydaja i programy na karte sd . Jak narazie nie modyfikowalem menu ani rejestru bo wtedy moze byc ciezko z warunkami gwarancji.
 
 
navigator
Administrator


Pomógł: 24 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 722
Wysłany: 2007-10-21, 15:57   

dokupić gwarancje ma sens - szczególnie ,ze nie wydaje się drogo. Nie widziałem nigdzie w instrukcji zakazu odblokowywania i zmieniania wartości rejestru. Oczywiście ryzyko każdy ponosi samodzielnie ale myślę że ze względu na możliwości,które drzemią w tych GPeSikach warto je podjąć.

Przywrócenie do wartości fabrycznych jest możliwe [ np. poprzez backup.stg ] oczywiście pod warunkiem ,ze nie mamy "uwalonego" sprzętu. Jeżeli nam się nie udało tego naprawić :) wątpię aby serwis Athletica sobie z tym poradził. Wątpię w ogóle ,ze probują naprawiać [ ew kabelek przylutują ] ze względu na nieopłacalność naprawy takiego sprzętu - zasadniczo : WYMIANA.
 
 
DAREK_BIALY 
młodszy inspektor GPS


Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 10
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2008-03-02, 00:40   

Witam podepne się pod temat.mam problem bo jak wiadomo powrócić do dziewiczego rejestru mozna przez activsync ale jak to można zrobić kiedy ma się viste i activsync tam nie działa.W viscie jest windows mobile ale nie wiem jak tam tą operacje wykonać.pozdrawiam
 
 
 
ksiecio 
Waypoint


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 134
Skąd: Chełm
Wysłany: 2008-03-03, 12:22   

DAREK_BIALY napisał/a:
Witam podepne się pod temat.mam problem bo jak wiadomo powrócić do dziewiczego rejestru mozna przez activsync ale jak to można zrobić kiedy ma się viste i activsync tam nie działa.W viscie jest windows mobile ale nie wiem jak tam tą operacje wykonać.pozdrawiam


no własnie też vista....
Chyba musimy wybrać opcję plików... :-?
 
 
 
DAREK_BIALY 
młodszy inspektor GPS


Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 10
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2008-03-03, 15:52   

wybranie tej opcji nic nie daje no chyba że ich przegląd ale to tylko tyle co mozna zrobic
 
 
 
ciekawy55
Waypoint


Dołączył: 12 Sty 2008
Posty: 27
Wysłany: 2008-03-03, 21:56   

DAREK_BIALY napisał/a:
wybranie tej opcji nic nie daje no chyba że ich przegląd ale to tylko tyle co mozna zrobic

Najkorzystniejszym rozwiązaniem jest zainstalować sobie na PC obok Visty również XP. Jest opisane to PCFormat nr 4/2008 (4,90 zł).
 
 
misiek256
Waypoint


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 19
Wysłany: 2008-03-05, 22:33   

Cześć miałem przyjemność kilka dni temu rormawiać z serwisem i na gwarancjii naprawaiją pod warunkie że nie mamodyfikacji w systemie. Jeśli Urządzenie nie jest dostarczone w takim stanie że Akira wita nas swoim ekranem to traci się gwarancję.
Jeśli wtedy skopie się wyświetlacz lub coś innego i jest obca modyfikacja wgrana nie ma naprawy na gwarancji.
Natomiast jeśli coś nam sie zkopie z oprogramowaniem wgrywają wszystko na nowa za 50zł
( oczywiście traci się wtedy gwarancję )
Więc najlepiej moim zdaniem puki sprzęt jest na gwarancji to nie modyfikoewać rejestru i zapisywać wszystko na karcie. Wtedy po wyjęciu karty wszystko z akiry znika i pozostaje tylko mapamap. Zgadzam sie z tym że jeśli urządzenie sie zkopie i nie będziemy w stanie przywrócić to nie mamy po co dzwonić do serwisu.
Jeśli nic nie jest zmienione z oprogramowaniem to najczęściej wymieniają na nową jeśli coś się uszkodzi.
 
 
ksiecio 
Waypoint


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 134
Skąd: Chełm
Wysłany: 2008-03-05, 22:41   

dziekujemy za info:)

sądzę że 300zł to dobra cena za gps...
a tak naprawde za świetne urzadzenie multimedialne-cena-jakość
jesli bedzie chodziło 2lata i po 2latach sie popsuje...żałowac nie bede...naprawiac też nie...

bo lepiej kupić drugą

naturalnie...
warto przetestować...ruszyć z mapą w podróż...sprawdzić baterię czy się łąduje etc itp
i dopiero tuningować sprzęt
pozdro
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-04-23, 09:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
x KK
azymut


Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 1
Wysłany: 2008-05-15, 20:43   

A ja kupilem niedawno nowa Akirke i stwierdzilem ze gniazdo sluchawkowe jest firmowo zepsute. Pojechalem do sklepu i facet nawet nie odpalal mego sprzetu - stwierdzil ze nie minelo jeszcze 7 dni, wiec wymieniaja mi caly sprzet na nowy - i po klopocie :)
A poza tym, to chyba w warunkach gwarancji nie ma nic odnosnie modyfikacji rejestru (chyba ze malo uwaznie czytalem lub nie pamietam - nie wykluczone) - jesli nie ma, to musza uznac - przeciez nie reklamujemy softu, tylko sprzet. Jak nam sie zwali np. karta pamieci, to tez nam zawartosci nie zwroca, a co najwyzej nowa karte moga dac, wiec tu powinno byc analogicznie, nieprawdaz?
 
 
maluman
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 28 Kwi 2008
Posty: 79
Wysłany: 2008-06-03, 14:21   Odblokowanie Akiry a gwarancja (3512-A3)

Witam

Mam takie pytanko, czy ktoś z Was doczytał gdzieś w instrukcji/gwarancji do 3512-A3, że odblokowanie powoduje utratę gwarancji? Oddałem do serwisu odblokowaną Akirę (musiałem, padła) i zaczynam się przygotowywać na ewentualne 'przepychanki'.
Moim zdaniem zmiana wpisu w pliku autostart czy podmiana przycisków w menu Akiry nie powinna być powodem do anulowania gwarancji. W umowie gwarancyjnej jest jedynie mowa o tym, żeby nie usuwać plomby, i że gwarancji nie podlega złe użytkowanie urządzenia. Jeśli jest to urządzenie z Windowscem CE, to trudno zmianę jednego wpisu w pliku nazwać działaniem szkodliwym!

m.
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 145 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2732
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-06-03, 14:35   

Jesli trafisz na upartego gwaranta, to moze nie uznac gwarancji i obciaza Cie kosztami naprawy. WinCE jest tu tylko baza na ktorej pracuje soft nawigacyjny. Instalujac WinCE w okreslonej wersji i konfiguracji udzielaja Ci gwarancje na to, ze sprzet - tu --> nawigacyjny - bedzie pracowal poprawnie. Zmieniles cos w WinCE, wiec maja prawo nie uznac gwarancji bo zmieniles baze na ktorej pracowal caly GPS. Wg. mnie maja do tego prawo, i bedziesz musial zaplacic. :-?
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 47
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1150
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-06-27, 18:26   

Czekamy więc na wieści jak zakończyła się Twoja sprawa...

Trzymam kciuki...
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
mamcar 
Waypoint


Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 55
Wysłany: 2008-09-01, 11:40   Odblokowanie navigacji a warunki gwarancji

Witam
Przegladajac posty na forum, natrafilem na kilka ktore sugerowalo jakby "odblokowanie" nawigacji powodowalo utrate gwarancji. Czy faktycznie gdzies widnieje taki zapis ze tego robic nie wolno? Przeciez nawigacja wg mnie to tak samo jak telefon czy komputer. Jesli tylko wgrane pliki nie spowodowaly uszkodzenia moge sobie trzymac co mi sie podoba.
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 145 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2732
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-09-01, 13:41   

Ale zmieniasz właściwości systemu, a tego producent może Ci nie uznać. Możesz sobie w samochodzie załozyć radio, ale zmienić silnika już nie.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12