Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
IGO - zły czas/godzina dojazdu
Autor Wiadomość
steview
Waypoint


Dołączył: 09 Gru 2013
Posty: 61
Wysłany: 2018-05-28, 17:06   iGO Primo - zły czas przejazdu

Witam, męczę się z tym już jakiś czas. Po wyliczeniu trasy pokazuje mi błędny czas przejazdu. Wszystkie inne parametry poprawnie. Przykładowo: odległość 6km, czas 35minut.
Gdzie grzebać żeby coś z tym zrobić?
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2019-05-13, 10:31, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2018-05-28, 17:32   

Pokaz screen z tym czasem przejazdu
_________________
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18906
Skąd: 3City
Wysłany: 2018-05-28, 18:59   

Oraz screen z widokiem całej trasy + opcje (trasa szyba/krótka, samochód/piesza, czy masz włączone korzystanie z danych traffic.
A najlepiej podaj wersję programu, wydanie mapy oraz punkty start/meta
_________________

 
 
steview
Waypoint


Dołączył: 09 Gru 2013
Posty: 61
Wysłany: 2018-06-04, 17:49   

Wersja programu: 9.6.2.209584
Mapy: na każdych tak samo
Traffic: wyłączone
Typ trasy: na każdej źle
Rodzaj pojazdu: na wszystkich źle oblicza czas
Punkt A-B: lokalizacja bez znaczenia, sprawdzane w różnych miejscach

Screeny jeśli konieczne to wrzucę w wolnym czasie.
Przypuszczam, że problem tkwi w programie. Tylko gdzie. Mam dwa urządzenia i na obydwu ten sam błąd.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2018-06-04, 18:01   

Kolego, po raz drugi prosimy o konkrety, czyli:
Punkt start
punkt Meta
Typ trasy
typ pojazdu
czy drogi gruntowe sa wyłaczone ?
Screen wyznaczonej trasy
screen pokazujący ten czas dojazdu

Bo szkoda pisać tak sobie do jesieni ;-)
_________________
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18906
Skąd: 3City
Wysłany: 2018-06-04, 18:09   

steview napisał/a:
Typ trasy: na każdej źle
Rodzaj pojazdu: na wszystkich źle oblicza czas
Na początek wywal folder SAVE i całą zawartość folderu MAP (zostaw tylko mapę Polski - plik *.fbl). Skasuj tez foldery histspeed,

Ustaw: samochód osobowy, nawigacja po drogach, trasa szybka, wyłącz drogi gruntowe
Trasa: centrum Gdańska - centrum Gdyni.
Ruch drogowy online - wyłaczony
U mnie 36km, 30 minut (przez obwodnicę Trójmiasta)
http://chomikuj.pl/jajace...,6427022878.png
_________________

 
 
masonix 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 75
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 8
Wysłany: 2018-06-07, 19:30   IGO - zły czas/godzina dojazdu

Witam.

Mam GPS Lark 50.3 i po wgraniu IGO mam taki problem.

Czas w IGO niby się synchronizuje i pokazuje w godzinę poprawnie (datę jednak pokazuje na 1998-10-22) ale jak wyznaczam trasę czas dojazdu już wariuje i pokazuje paręnaście godzin do do przodu.

Są jakieś wpisy w sys.txt żeby IGO pokazywało dobrze czas dojazdu czy to wina urządzenia?
_________________
Mio C720 Mio M400 Mio M610
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2020-04-06, 08:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2018-06-07, 20:14   

Głupie pytanie: ale czy ustawiles datę i czas w opcjach urzadzenia ( wiem że to czasem niewiele daje ) oraz automatyczną strefę czasowa w iGO ?
_________________
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1540
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-06-08, 10:19   

Witam

Dawno temu, był opisywany problem, że Larki mają błąd i z tego powodu problem z łapaniem fixa
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=96367

Przecież data i czas jest pobierane z sygnały GPS
Gdyby była źle ustawiona strefa czasowa, to błędnie by pokazywał godzinę
Jeśli błędnie pokazuje datę, to moim zdaniem problem w urządzeniu

Ja mam niesprawny akumulator w nawigacji i po włączeniu pokazuje rok 2007,
natomiast po złapaniu fixa pokazuje poprawnie datę i godzinę

W ustawieniach czasu, są 2 opcje
- strefa czasowa
- czas letni

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
Ostatnio zmieniony przez Arturek 2018-06-08, 10:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9636
Wysłany: 2018-06-08, 10:23   

Widziałem cos podobnego w Mio - musisz pokombinować ze strefami czasowymi. W tym Mio trzeba było wybrać czy chce się mieć właściwą strefe w urządzeniu, czy w iGO
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
masonix 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 75
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 8
Wysłany: 2018-06-11, 18:19   

Arturek napisał/a:

Przecież data i czas jest pobierane z sygnały GPS
Gdyby była źle ustawiona strefa czasowa, to błędnie by pokazywał godzinę
Jeśli błędnie pokazuje datę, to moim zdaniem problem w urządzeniu
Arturek


W w menu nawigacji w zakładce Status GPS po złapaniu fixa ustala mi czas dwie godziny do tyłu i datę 98/10/26 i chyba wychodzi że urządzenie jest zrypane i czas i data nie będą działać poprawie...
_________________
Mio C720 Mio M400 Mio M610
 
 
 
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 571
Wysłany: 2019-05-17, 21:01   

W moim iGO wskazuje poprawnie godzinę, ale jest problem w czasie dojazdu. Na nawigacji pokazuje czas 18:00. Trasa ma 40 minut, a igo dojazd pokazuje 20:40. Dlaczego?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18906
Skąd: 3City
Wysłany: 2019-05-18, 00:03   

Szczegóły - jaki program, jaki skin, czy bez skina jest OK ?
Skąd wiesz, że trasa ma 40 minut - z iGO ?
Masz pliki *.fsp lub *.hsp ?
_________________

 
 
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 571
Wysłany: 2019-05-18, 14:49   

iGO Primo 9.6.13.405512
Nie używam chyba żadnego skina? Jak to sprawdzić?
Skąd wiem, że trasa powinna mieć np. 20 minut? Z IGO i ze swojego doświadczenia bo to 20 km.
Mam pliki .fsp i .hnr
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9636
Wysłany: 2019-05-18, 17:05   

Wywal .fsp i .hnr - to dane historyczne o korkach i sprawdź ponownie
Sprióbuj tez innych ustawień trasy (szybka/łątwa itp)
I podaj punkty start-meta, sprawdzimy
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12