Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2019-06-15, 12:32
EPT i TMC w TomTom
Autor Wiadomość
monk77 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 13
Wysłany: 2009-01-19, 22:43   TMC

Hej

Mam hardware wyposazony w funkcje TMC i chcialbym ja uruchomic na TT w wersji 7.910

pozdrawiam
Przemek
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 29
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8301
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-01-20, 22:19   

Z tego co się orientuje w Polsce TMC jeszcze nie działa
Pozdrawiam
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1934
Wysłany: 2009-01-21, 22:16   

A w TT masz taka funkcje?
Ona jest,ale w IGO.
W TT nie widzialem.
 
 
monk77 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 13
Wysłany: 2009-01-22, 10:53   

mirko1 napisał/a:
A w TT masz taka funkcje?
Ona jest,ale w IGO.
W TT nie widzialem.


A opcja w menu 'TomTom Ruch drogowy' ?
Na urzadzeniach dedykowanych TT TMC dziala na pewno

dasior591 napisał/a:
Z tego co się orientuje w Polsce TMC jeszcze nie działa
Pozdrawiam

Skoro sciagamy mapy calej europy to i systemy dzialajace w europie mnie interesuja,
a inna sprawa ze poruszam sie czesto po DE gdzie system ten dziala
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1934
Wysłany: 2009-01-22, 19:07   

Chyba mylisz pojecia.
TomTom ruch drogowy,to nie jest TMC.
To chyba jakies abonamentowe informacje.

Niech mnie ktos poprawi jesli sie myle.

Pozatym TMC tez chcial bym uzywac na tomku,no ale....
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 29
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8301
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-01-22, 19:38   

Zawsze można zarzec do INSTRUKCJI , wystarczy ja znaleźć na forum albo do instrukcji która dostajemy razem z urządzeniem.
Pozdrawiam
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1934
Wysłany: 2009-01-22, 20:12   

No to do dziela!

Ruch drogowy TomTom jest usługą firmy TomTom, która umożliwia odbiór
aktualnych informacji o ruchu drogowym. TomTom Usługa Ruch drogowy
wymaga bezprzewodowego połączenia danych (GPRS, EDGE, UMTS, CDMA).
Usługa TomTom Ruch drogowy wykorzystuje najświeższe informacje
pochodzące za najlepszych lokalnych źródeł. Więcej informacji o subskrypcji
znajduje się na stronie tomtom.com/services.

Czyli watpliwosci i nadzieje zostaly rozwiane,dzieki koledze Wedrowca.

Temat juz chyba mozna zamknac ;-)
 
 
monk77 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 13
Wysłany: 2009-01-22, 20:33   

mirko1 napisał/a:
No to do dziela!

Ruch drogowy TomTom jest usługą firmy TomTom, która umożliwia odbiór
aktualnych informacji o ruchu drogowym. TomTom Usługa Ruch drogowy
wymaga bezprzewodowego połączenia danych (GPRS, EDGE, UMTS, CDMA).
Usługa TomTom Ruch drogowy wykorzystuje najświeższe informacje
pochodzące za najlepszych lokalnych źródeł. Więcej informacji o subskrypcji
znajduje się na stronie tomtom.com/services.

Czyli watpliwosci i nadzieje zostaly rozwiane,dzieki koledze Wedrowca.

Temat juz chyba mozna zamknac ;-)


Dzieki :-)
Hmm instrukcje czytam zawsze na koncu, jak juz wszystko zawiedzie ;-)
tym razem to byl blad :-D
 
 
urma1 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Lip 2009
Posty: 40
  Wysłany: 2009-07-19, 21:19   brak opcji Minimalizacja opóźnień

Witam serdecznie
Panie i panowie zwracam sie z prośbą i nie ukrywam że dubluje swój post z innego forum na którym można znaleźć wiele informacji, potrzebnych plików ale moderatornia i administracja to całkowite przeciwieństwo "to tylko szczegół"

moja prośba to, jak włączyć opcje Minimalizuj opóźnienia i Pokaż ruch na trasie mimo wyznaczonej trasy mam te opcje nieaktywne
TomTom to
GO 630
mapa na karcie to
Western_and_Central_Europe_2GB 830_2305
navcore to 8.351
na zdjęciu wygląda to tak
[img][/img]
a zewnętrzna antena jest podłączona do Tom-ka
bardzo proszę o jakąś podpowiedź i zgóry dziękuję
no fenomenem nie jestem ale z waszą pomocą może się uda
Ostatnio zmieniony przez Wedrowca 2009-07-19, 22:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
lizusek12
Waypoint


Dołączył: 06 Maj 2009
Posty: 49
Wysłany: 2009-07-19, 21:24   

ale żeby mogły być te opcje aktywne musi sie antena którą podłączasz odnaleźć stacje radiową żeby znać korki itp.
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 145 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2732
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2009-07-19, 22:09   

urma1 napisał/a:
Minimalizuj opóźnienia i Pokaż ruch na trasie mimo wyznaczonej trasy mam te opcje nieaktywne

To dotyczy opcji, która w Polsce nie działa (traffic control). Nie uruchomisz tego. W Polsce nie nadaje się sygnału który na żywo podaje stan ruchu na drogach. Wyjedź np. do Niemiec, to zobaczysz całe piekno tych opcji :-) . U nas... niestety.... :-(
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
urma1 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Lip 2009
Posty: 40
Wysłany: 2009-07-19, 22:13   

lizusek12 napisał/a:
ale żeby mogły być te opcje aktywne musi sie antena którą podłączasz odnaleźć stacje radiową żeby znać korki itp.


no właśnie a jakie te częstotliwości powinny być bo jest pod ikoną Zmień ust. systemu ruchu możliwość wprowadzić ręcznie częstotliwości
no i ta zielona kropka na zdjęciu w lewym dolnym rogu

do Wedrowca odpowiedziałeś wczasie mojego pisania
to teraz zapytam jeśli pojadę w Polsce i na trasie dla przykładu będzie korek na 20km przedemną to TomTom mnie nie poinformuje i innej alternatywnej trasie ?
 
 
dagetto 
guru
Samsung Galaxy I9305


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1136
Skąd: Mazowsze
Wysłany: 2009-07-19, 22:46   

urma1 napisał/a:
teraz zapytam jeśli pojadę w Polsce i na trasie dla przykładu będzie korek na 20km przedemną to TomTom mnie nie poinformuje i innej alternatywnej trasie ?
Wedrowca napisał/a:
To dotyczy opcji, która w Polsce nie działa
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 145 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2732
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2009-07-19, 23:41   

urma1 napisał/a:
jeśli pojadę w Polsce i na trasie dla przykładu będzie korek na 20km przedemną to TomTom mnie nie poinformuje i innej alternatywnej trasie ?

Nie, bo Tomtom nic nie wie o tym że tam jest korek; nie ma go kto poinformować o tym bo to w Polsce nie działa i nie zadziała jeszcze długo.
To tak jak z systemem VPS w magnetowidach/nagrywarkach: uruchamiają start nagrywania w chwili rozpoczęcia nadawania programu (nawet jak program jest z poślizgiem), ale w Polsce to nie działa, bo polskie stacje TV nie nadają sygnału startu programu. Tak samo żaden nadajnik w Polsce nie nadaje sygnałów o ruchu na drogach. Tym samym programy nawigacyjne mają ta opcję w PL nieaktywną. W Niemczech ta opcja Ci się uaktywni. Wrócisz do PL i znów się wyłączy.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2009-07-19, 23:53   

Wedrowca napisał/a:
To tak jak z systemem VPS w magnetowidach/nagrywarkach: uruchamiają start nagrywania w chwili rozpoczęcia nadawania programu (nawet jak program jest z poślizgiem), ale w Polsce to nie działa, bo polskie stacje TV nie nadają sygnału startu programu.

Nie do końca ;-) TVP Info (dawniej znana jako TVP Regionalna Poznań) nadaje (po analogu) sygnał VPS. Oczywiście nie jest to "sygnał startu" ale za to można automatycznie skorygować ustawienia zegara w magnetowidzie. Co to jest magnetowid objaśnię na kolejnym wykładzie "gadżety z Muzeum Techniki".
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11