|
My Navia
|
SX problem z sygnałem GPS. |
Autor |
Wiadomość |
barkley1
Młodszy Inspektor GPS

|
Wysłany: 2012-07-12, 20:08 Brak sygnału GPS - Modecom SX
|
|
|
Zakupiłem SX-a i wgrałem Automapę 6.10D_FINAL_PL. Ale nawigacja nie odnajduje sygnału GPS?
Wchodząc w konfiguracje urządzenia GPS mam ustawione:
Port: Auto com2
Szybkość odczytu: 4800bps
uruchom przy starcie - ptaszek zaznaczony
odchylenia GPS: średnie
Co powinienem zrobić, żeby znalazła navi sygnał GPS?W coś trzeba jeszcze wejść po wgraniu automapy
Auto mapa się włącza bez problemowo i wyszukuje miejscowości. Tylko brak trasy.. |
|
|
|
 |
Pan_Karpik
Guru

Pomógł: 32 razy Dołączył: 14 Lis 2010 Posty: 1421 Skąd: Lubelskie
|
Wysłany: 2012-07-12, 20:14
|
|
|
barkley1,
w modecom gps pracuje na com1
ustaw taki w programie wyjdź pod chmurkę i musi działać |
|
|
|
 |
barkley1
Młodszy Inspektor GPS

|
Wysłany: 2012-07-12, 20:19
|
|
|
Pan_Karpik napisał/a: | barkley1,
w modecom gps pracuje na com1
ustaw taki w programie wyjdź pod chmurkę i musi działać |
Ok załapał. Ale u mnie łapie na COM2 (nie na Auto Com2, tylko samo Com2!)
Na Com1 nie mam sygnału.
P.S. szkoda tylko, że jak wejdę do domu to sygnał się urywa :( |
Ostatnio zmieniony przez barkley1 2012-07-12, 20:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Pan_Karpik
Guru

Pomógł: 32 razy Dołączył: 14 Lis 2010 Posty: 1421 Skąd: Lubelskie
|
Wysłany: 2012-07-12, 20:21
|
|
|
pierwszy raz może być i około 60 sekund |
|
|
|
 |
barkley1
Młodszy Inspektor GPS

|
Wysłany: 2012-07-12, 20:34
|
|
|
Pan_Karpik napisał/a: | pierwszy raz może być i około 60 sekund |
Jest jakaś możliwość podrasowania go, żeby był mocniejszy i łapał wszedzie sygnał np. w domu? Mieszkam niedaleko Katowic więc nie na jakiejś pipiduwie, co by sygnału nie łapał... |
|
|
|
 |
jestem_ktoś
Maestro GPS

Pomógł: 259 razy Dołączył: 28 Paź 2009 Posty: 9606 Skąd: znikąd
|
Wysłany: 2012-07-12, 20:38
|
|
|
Z orbity taka sama droga do Katowic i Pipidówy....
Co do sygnału - to jest GPS samochodowy, więc zaprojektowano go tak, by łapał sygnał w samochodzie
Podrasować się nie da - zmień tylko z AutoCOM2 na COM2
A pierwsze łapanie sygnału to dłużej niż 1 minuta - rekordzista czekał ponad pół godziny |
_________________ Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie |
|
|
|
 |
barkley1
Młodszy Inspektor GPS

|
Wysłany: 2012-07-12, 20:54
|
|
|
jestem_ktoś napisał/a: | Z orbity taka sama droga do Katowic i Pipidówy....
Co do sygnału - to jest GPS samochodowy, więc zaprojektowano go tak, by łapał sygnał w samochodzie
Podrasować się nie da - zmień tylko z AutoCOM2 na COM2
A pierwsze łapanie sygnału to dłużej niż 1 minuta - rekordzista czekał ponad pół godziny |
Zmieniłem już na com2. Jutro sprawdze jak działa navi w praktyce |
|
|
|
 |
lechu1777
Waypoint

|
Wysłany: 2015-10-18, 13:15 SX problem z sygnałem GPS.
|
|
|
Witam,
mam problem od początku z SX2. Wersja z MM, ale wywaliłem i wgrałem Automape 6.18. Problem jest taki, że włącza się program i pokazuje się pasek z szukaniem sygnału gps i szuka go tak non stop, klikam w pasek, wchodzi mi w menu informacje GPS i widzę, że na zielono jest 4,5,6,7 satelitów, a sygnał na górze pokazuje 0D!!! Co jest absurdem, tak jakby GPS miał fixa, ale program tego nie widzi. Rozwiązaniem tego problemu jest wyjście z programu, wejście w GPSInfo i kliknięcie RESET, wtedy włączam automape i działa. Dopóki znowu się nie spierdzieli. Próbowałem dwie automapy 6.18, AM wykrywa COM1 i szybkość 9600kbps, odchyllenia średnie, synchronizacja czasu + strefy czasowej. Co robić? Czy to jest uszkodzony GPS czy kwestia programowa? Szczerze mówiąc kupiłem po opiniach na forum, które mnie zachęcały do tego modelu, a tu taki zonk :/
A i dodam, że samo wyszukowanie satelitów jest bardzo szybkie, nawet jak siedzę teraz w domu wolnostojącym, to wewnątrz pokoju na 1 piętrze widzi 3 satelity. |
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2016-02-21, 21:05, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
jestem_ktoś
Maestro GPS

Pomógł: 259 razy Dołączył: 28 Paź 2009 Posty: 9606 Skąd: znikąd
|
Wysłany: 2015-10-19, 07:05
|
|
|
1. Łapanie fixa testuj w opcjach urządzenia, nie programie nawigacyjnym
2. Sprawdź właściwy port programem testującym, nie Aurtomapą
3. W AM ustaw sprawdzony port na sztywno, nie "AUTO-COM x"
P.S. Zmien tytuł na SX problem z sygnałem GPS", ten jest zbyt ogólny |
_________________ Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie |
|
|
|
 |
mrc
Navi Expert - VIP -

Pomógł: 8 razy Dołączył: 26 Wrz 2008 Posty: 313 Skąd: ten mandat ?!
|
Wysłany: 2015-10-19, 11:10
|
|
|
Ostatnio sam zaobserwowałem taką przypadłość u siebie w SX2, problem występuje w AM i IGO, więc sprawa systemowa. Widocznie ten typ tak ma i producent powinien wypuścić jakąś łatkę naprawiającą ten błąd.
Tak jak wspominasz, jedynie rozwiązanie to wejść w informacje o GPS i tam zrestartować satelity aby od nowa zostały wyszukane.
Nie pojawia się to jednak często. |
_________________ Gość pamiętaj że nie ma problemu bez rozwiązania ;) |
|
|
|
 |
lechu1777
Waypoint

|
Wysłany: 2015-10-22, 18:24
|
|
|
jestem_ktoś napisał/a: | 1. Łapanie fixa testuj w opcjach urządzenia, nie programie nawigacyjnym
2. Sprawdź właściwy port programem testującym, nie Aurtomapą
3. W AM ustaw sprawdzony port na sztywno, nie "AUTO-COM x"
|
1. Nie ma znaczenia, jest to samo, fix jest tu to jest i tam, w dalszym ciągu AM uważa, że go nie ma, mimo że nawet sama pokazuje satelity na zielono. Bez wciśnięcia RESET w GPSInfo, nie ruszy. To nie jest problem z fixem, fix jest i łapie go bardzo szybko.
2. Jak to sprawdzić? Ten programik, w którym jest przycisk RESET, nie pokazuje portu. Ale wg mnie port jest dobry, bo jak już wcisnę reset to działa, przynajmniej jakiś czas.
3. Sprawdzę, ale wątpliwe.
mrc napisał/a: | Ostatnio sam zaobserwowałem taką przypadłość u siebie w SX2, problem występuje w AM i IGO, więc sprawa systemowa. Widocznie ten typ tak ma i producent powinien wypuścić jakąś łatkę naprawiającą ten błąd.
Tak jak wspominasz, jedynie rozwiązanie to wejść w informacje o GPS i tam zrestartować satelity aby od nowa zostały wyszukane.
Nie pojawia się to jednak często. |
Próbuje właśnie wgrać Firmware ze strony Modecom, ale zonk, trzeba mieć kartę MicroSD... Troche bez sensu jak GPS ma swojej zewnętrznej dużo. Chyba, że to jest niekonkretnie napisane i można użyć tego co jest, ale nie wiem czy ryzykować.
Ogólnie nie robi mi to wielkiego problemu, ale problem jest inny, a mianowicie mój ojciec korzysta dużo z tej navi i wolałbym, żeby jednak taka skomplikowana funkcjonalność jak złapanie GPS przez nawigację GPS, działała autonomicznie. Napisze do Modecoma, a najwyżej pożyczę gdzieś kartę SD.
A co do często to powiem Ci, że ojciec mówił, że działało mu pare godzin kiedyś, ale dlatego, że jechał bez przerwy, a jak już się zatrzyma i wyłączy/uśpi albo zostawi GPS i bateria sama padnie, to wtedy kaplica, zwykle nie wstanie już. |
|
|
|
 |
mrc
Navi Expert - VIP -

Pomógł: 8 razy Dołączył: 26 Wrz 2008 Posty: 313 Skąd: ten mandat ?!
|
Wysłany: 2015-10-23, 09:56
|
|
|
lechu1777 napisał/a: | Próbuje właśnie wgrać Firmware ze strony Modecom, ale zonk, trzeba mieć kartę MicroSD... |
Nie ma nowszego Firmware niż to co jest w urządzeniu, przynajmniej u mnie.
lechu1777 napisał/a: | Napisze do Modecoma, a najwyżej pożyczę gdzieś kartę SD. |
Pisałem już w tej sprawie to otrzymałem bełkot:
Kod: | Witam serdecznie,
od jakiegoś czasu jestem użytkownikiem nawigacji Modecom modelu SX2. Problem jest następujący: czasami po uruchomieniu urządzenia program widzi kilka satelit ( np. 7 ), lecz nie potrafi ustalić prawidłowej pozycji nawet przez kilka minut. Jedyne rozwiązanie to wyjście do menu urządzenia i informacji o sygnale GPS, zrobić reset by urządzenie od nowa nawiązało łączność z satelitami. Jedynie takie rozwiązanie naprawia ten problem. Sprawa dotyczy moich dwóch urządzeń z zainstalowaną MapąMap, przeglądając fora internetowe ktoś już o tym problemie w tym modelu także wspominał, więc istnieje prawdopodobieństwo jakiegoś błędu urządzenia. |
Odpowiedź...
Kod: | Witam,
Szybkość lokalizacji zależna jest od bardzo wielu czynników, pogody, grubości szyby w aucie, zakłuceń z takich urządzeń jak radio, cb itp.
Gdy poruszamy się autem lokalizacja od momentu uruchomienia może trwać od kliku sekund do nawet 3 minut, jeśli czas na dokonanie lokalizacji jest dłuższy, nawigacja często gubi połączenie proszę ją zareklamować.
Pozdrawiam,
Damian Maciejowski |
Moja odpowiedź...
Kod: | Witam serdecznie,
dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Nawigacja ma jedynie problem z nawiązaniem połączenia mimo, iż w urządzenie "widzi" satelity i to kilka, można czekać nawet i 10 minut a pozycja nie zostaje ustalona, lecz po wykonaniu restartu satelit z menu urządzenia pozycja zostaje ustalona po chwili, żadne czynniki zewnętrzne nie mają wpływu gdyż są takie same w obu przypadkach.
|
Ich odpowiedź...
Kod: |
w takim razie proszę zareklamować nawigację u sprzedawcy, serwisant uruchomi program nawigacyjny i wykona przejazd testowy.
Pozdrawiam,
Damian Maciejowski |
lechu1777 napisał/a: | a jak już się zatrzyma i wyłączy/uśpi albo zostawi GPS i bateria sama padnie, to wtedy kaplica, zwykle nie wstanie już. |
Dokładnie, też tak mam ale na szczęście raz na jakiś czas.
W jednym teście nie zawsze można wykryć wadę tego urządzenia, trzeba by użytkować go przez pewien czas, aby to stwierdzić.
Moje zdanie jest takie, że oprogramowanie powinno dostać łatkę. |
_________________ Gość pamiętaj że nie ma problemu bez rozwiązania ;) |
|
|
|
 |
lechu1777
Waypoint

|
Wysłany: 2015-11-17, 14:46
|
|
|
@no_taki
Nie nie, chodziło o to, że ma dużo wbudowanej pamięci, więc po co karta w ogóle.
No ale cóż kupiłem kartę, wrzuce sobie do telefonu. Zrobiłem update i NIC NIE DAŁO.
Kompletnie nie ma różnicy.
@mrc
To samo myśle. Napisałem im co dalej, bo oprogramowanie nic nie dało. Czekam na odpowiedź. Lipa w temacie, bo wydana kasa i nawigacja nie działa. Tobie mówisz dzieje się to czasem, mój ojciec jeździ po aktualizacji na tej navi z AM i mówi, że brak różnicy, włącza się wyłącza się randomowo. I to nie jest brak fixa, fix jest non stop i to satelitów jest dużo i łapie błyskawicznie, ale mając 9 zafixowanych satelitów, urządzenie nie przechodzi w stan pracy, nie lokalizuje, jest 'szare' tło. Kurde też tam pisałem, że chce nawigację do AM i mi polecili tutaj SX2.... gorzej się chyba nie dało.
update:
ale odpowiedź to mają błyskawiczną, 5 minut od wysłania mam odpowiedź. Niestety typu kopiuj wklej, to samo co u Ciebie, czyli reklamować. A ja kupiłem navi nową, ale od prywatnej osoby i teraz pisać, szukać papierów do tego zakupu, jednym słowem kiepsko. |
|
|
|
 |
lechu1777
Waypoint

|
Wysłany: 2015-11-17, 21:05
|
|
|
Wg mnie to jest problem tylko programowy i z tego co narazie widać to występuje na nie wszystkich programach. Kwestia tylko tego czy Modecom to jest poważna firma i po prostu wypuści łatkę skoro któraś osoba już pisze do nich z tym samym problemem czy są zwykłym badziewiem i zignorują problem. Nie były to żadne wielkie pieniądze, głodny chodzić nie będę, ale mając nawigacje zwykle tańsze np. Larka, Mante, Goclever to jestem w stanie powiedzieć, że Modecom to póki co największy zawód. Lark działa po dziś dzień, znajomy używa, będzie z 4 lata jak nic, raz się skopała automapa i trzeba było jeszcze raz zainstalować program. W Mancie padł ekran, ale po nie wiem 5-6 latach? To przy cenie w okolicach 100-150zł mogę zaakceptować biorąc pod uwagę, że była narażona na upał, na mróz itd. Goclever padł szybko, bo bateria wybuchła, ale te 2 lata chodził bez problemów, a nawet na wywalonej baterii sama navi działała, ale rozlatywała się z racji popękanej obudowy. No nic zobaczymy, jak nie będę mógł dostać rachunku to po prostu wgram na test coś innego z czystej ciekawości i zobacze czy w ogóle jest program, który na tej navi działa poprawnie i dam znać, zawsze to komuś może pomoże kto planuje zakup. A teraz widzę wyszły już kolejne modele serii SX, jak mają ten sam problem to trzeba uważać. |
|
|
|
 |
___Olivia_
Maestro GPS Administrator

Pomogła: 188 razy Dołączyła: 19 Gru 2009 Posty: 4577 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2015-11-17, 21:39
|
|
|
lechu1777 napisał/a: | jestem w stanie powiedzieć, że Modecom to póki co największy zawód. | Modecom zrobił tylko furorę na MX2 i MX3 jedynie te dwa modele są godne polecenia. Na MX4 strasznie się zawiodłam i wylądowała w koszu. |
_________________ Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana. |
Ostatnio zmieniony przez ___Olivia_ 2015-11-18, 21:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|