My Navia Strona Główna My Navia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
SX problem z sygnałem GPS.
Autor Wiadomość
barkley1 
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2012-07-12, 20:08   Brak sygnału GPS - Modecom SX

Zakupiłem SX-a i wgrałem Automapę 6.10D_FINAL_PL. Ale nawigacja nie odnajduje sygnału GPS?
Wchodząc w konfiguracje urządzenia GPS mam ustawione:
Port: Auto com2
Szybkość odczytu: 4800bps
uruchom przy starcie - ptaszek zaznaczony
odchylenia GPS: średnie

Co powinienem zrobić, żeby znalazła navi sygnał GPS?W coś trzeba jeszcze wejść po wgraniu automapy

Auto mapa się włącza bez problemowo i wyszukuje miejscowości. Tylko brak trasy..

Pan_Karpik 
Guru

Wysłany: 2012-07-12, 20:14   

barkley1,
w modecom gps pracuje na com1
ustaw taki w programie wyjdź pod chmurkę i musi działać :-)

barkley1 
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2012-07-12, 20:19   

Pan_Karpik napisał/a:
barkley1,
w modecom gps pracuje na com1
ustaw taki w programie wyjdź pod chmurkę i musi działać :-)

Ok załapał. Ale u mnie łapie na COM2 (nie na Auto Com2, tylko samo Com2!)
Na Com1 nie mam sygnału.

P.S. szkoda tylko, że jak wejdę do domu to sygnał się urywa :(
Ostatnio zmieniony przez barkley1 2012-07-12, 20:32, w całości zmieniany 1 raz  

Pan_Karpik 
Guru

Wysłany: 2012-07-12, 20:21   

pierwszy raz może być i około 60 sekund

barkley1 
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2012-07-12, 20:34   

Pan_Karpik napisał/a:
pierwszy raz może być i około 60 sekund

Jest jakaś możliwość podrasowania go, żeby był mocniejszy i łapał wszedzie sygnał np. w domu? Mieszkam niedaleko Katowic więc nie na jakiejś pipiduwie, co by sygnału nie łapał...

jestem_ktoś 
Maestro GPS

Wysłany: 2012-07-12, 20:38   

Z orbity taka sama droga do Katowic i Pipidówy....

Co do sygnału - to jest GPS samochodowy, więc zaprojektowano go tak, by łapał sygnał w samochodzie
Podrasować się nie da - zmień tylko z AutoCOM2 na COM2

A pierwsze łapanie sygnału to dłużej niż 1 minuta - rekordzista czekał ponad pół godziny

barkley1 
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2012-07-12, 20:54   

jestem_ktoś napisał/a:
Z orbity taka sama droga do Katowic i Pipidówy....

Co do sygnału - to jest GPS samochodowy, więc zaprojektowano go tak, by łapał sygnał w samochodzie
Podrasować się nie da - zmień tylko z AutoCOM2 na COM2

A pierwsze łapanie sygnału to dłużej niż 1 minuta - rekordzista czekał ponad pół godziny

Zmieniłem już na com2. Jutro sprawdze jak działa navi w praktyce

lechu1777
Waypoint

Wysłany: 2015-10-18, 13:15   SX problem z sygnałem GPS.

Witam,

mam problem od początku z SX2. Wersja z MM, ale wywaliłem i wgrałem Automape 6.18. Problem jest taki, że włącza się program i pokazuje się pasek z szukaniem sygnału gps i szuka go tak non stop, klikam w pasek, wchodzi mi w menu informacje GPS i widzę, że na zielono jest 4,5,6,7 satelitów, a sygnał na górze pokazuje 0D!!! Co jest absurdem, tak jakby GPS miał fixa, ale program tego nie widzi. Rozwiązaniem tego problemu jest wyjście z programu, wejście w GPSInfo i kliknięcie RESET, wtedy włączam automape i działa. Dopóki znowu się nie spierdzieli. Próbowałem dwie automapy 6.18, AM wykrywa COM1 i szybkość 9600kbps, odchyllenia średnie, synchronizacja czasu + strefy czasowej. Co robić? Czy to jest uszkodzony GPS czy kwestia programowa? Szczerze mówiąc kupiłem po opiniach na forum, które mnie zachęcały do tego modelu, a tu taki zonk :/

A i dodam, że samo wyszukowanie satelitów jest bardzo szybkie, nawet jak siedzę teraz w domu wolnostojącym, to wewnątrz pokoju na 1 piętrze widzi 3 satelity.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2016-02-21, 21:05, w całości zmieniany 2 razy  

jestem_ktoś 
Maestro GPS

Wysłany: 2015-10-19, 07:05   

1. Łapanie fixa testuj w opcjach urządzenia, nie programie nawigacyjnym
2. Sprawdź właściwy port programem testującym, nie Aurtomapą
3. W AM ustaw sprawdzony port na sztywno, nie "AUTO-COM x"

P.S. Zmien tytuł na SX problem z sygnałem GPS", ten jest zbyt ogólny

mrc 
Navi Expert
- VIP -

Wysłany: 2015-10-19, 11:10   

Ostatnio sam zaobserwowałem taką przypadłość u siebie w SX2, problem występuje w AM i IGO, więc sprawa systemowa. Widocznie ten typ tak ma i producent powinien wypuścić jakąś łatkę naprawiającą ten błąd.

Tak jak wspominasz, jedynie rozwiązanie to wejść w informacje o GPS i tam zrestartować satelity aby od nowa zostały wyszukane.

Nie pojawia się to jednak często.

lechu1777
Waypoint

Wysłany: 2015-10-22, 18:24   

jestem_ktoś napisał/a:
1. Łapanie fixa testuj w opcjach urządzenia, nie programie nawigacyjnym
2. Sprawdź właściwy port programem testującym, nie Aurtomapą
3. W AM ustaw sprawdzony port na sztywno, nie "AUTO-COM x"

1. Nie ma znaczenia, jest to samo, fix jest tu to jest i tam, w dalszym ciągu AM uważa, że go nie ma, mimo że nawet sama pokazuje satelity na zielono. Bez wciśnięcia RESET w GPSInfo, nie ruszy. To nie jest problem z fixem, fix jest i łapie go bardzo szybko.
2. Jak to sprawdzić? Ten programik, w którym jest przycisk RESET, nie pokazuje portu. Ale wg mnie port jest dobry, bo jak już wcisnę reset to działa, przynajmniej jakiś czas.
3. Sprawdzę, ale wątpliwe.

mrc napisał/a:
Ostatnio sam zaobserwowałem taką przypadłość u siebie w SX2, problem występuje w AM i IGO, więc sprawa systemowa. Widocznie ten typ tak ma i producent powinien wypuścić jakąś łatkę naprawiającą ten błąd.

Tak jak wspominasz, jedynie rozwiązanie to wejść w informacje o GPS i tam zrestartować satelity aby od nowa zostały wyszukane.

Nie pojawia się to jednak często.

Próbuje właśnie wgrać Firmware ze strony Modecom, ale zonk, trzeba mieć kartę MicroSD... Troche bez sensu jak GPS ma swojej zewnętrznej dużo. Chyba, że to jest niekonkretnie napisane i można użyć tego co jest, ale nie wiem czy ryzykować.

Ogólnie nie robi mi to wielkiego problemu, ale problem jest inny, a mianowicie mój ojciec korzysta dużo z tej navi i wolałbym, żeby jednak taka skomplikowana funkcjonalność jak złapanie GPS przez nawigację GPS, działała autonomicznie. Napisze do Modecoma, a najwyżej pożyczę gdzieś kartę SD.

A co do często to powiem Ci, że ojciec mówił, że działało mu pare godzin kiedyś, ale dlatego, że jechał bez przerwy, a jak już się zatrzyma i wyłączy/uśpi albo zostawi GPS i bateria sama padnie, to wtedy kaplica, zwykle nie wstanie już.

mrc 
Navi Expert
- VIP -

Wysłany: 2015-10-23, 09:56   

lechu1777 napisał/a:
Próbuje właśnie wgrać Firmware ze strony Modecom, ale zonk, trzeba mieć kartę MicroSD...

Nie ma nowszego Firmware niż to co jest w urządzeniu, przynajmniej u mnie.

lechu1777 napisał/a:
Napisze do Modecoma, a najwyżej pożyczę gdzieś kartę SD.

Pisałem już w tej sprawie to otrzymałem bełkot:

Kod:
Witam serdecznie,
od jakiegoś czasu jestem użytkownikiem nawigacji Modecom modelu SX2. Problem jest następujący: czasami po uruchomieniu urządzenia program widzi kilka satelit ( np. 7 ), lecz nie potrafi ustalić prawidłowej pozycji nawet przez kilka minut. Jedyne rozwiązanie to wyjście do menu urządzenia i informacji o sygnale GPS, zrobić reset by urządzenie od nowa nawiązało łączność z satelitami. Jedynie takie rozwiązanie naprawia ten problem. Sprawa dotyczy moich dwóch urządzeń z zainstalowaną MapąMap, przeglądając fora internetowe ktoś już o tym problemie w tym modelu także wspominał, więc istnieje prawdopodobieństwo jakiegoś błędu urządzenia.

Odpowiedź...

Kod:
Witam,

Szybkość lokalizacji zależna jest od bardzo wielu czynników, pogody, grubości szyby w aucie, zakłuceń z takich urządzeń jak radio, cb itp.

Gdy poruszamy się autem lokalizacja od momentu uruchomienia może trwać od kliku sekund do nawet 3 minut, jeśli czas na dokonanie lokalizacji jest dłuższy, nawigacja często gubi połączenie proszę ją zareklamować.

Pozdrawiam,
Damian Maciejowski

Moja odpowiedź...

Kod:
Witam serdecznie,

dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Nawigacja ma jedynie problem z nawiązaniem połączenia mimo, iż w urządzenie "widzi" satelity i to kilka, można czekać nawet i 10 minut a pozycja nie zostaje ustalona, lecz po wykonaniu restartu satelit z menu urządzenia pozycja zostaje ustalona po chwili, żadne czynniki zewnętrzne nie mają wpływu gdyż są takie same w obu przypadkach.

Ich odpowiedź...

Kod:

w takim razie proszę zareklamować nawigację u sprzedawcy, serwisant uruchomi program nawigacyjny i wykona przejazd testowy.

Pozdrawiam,

Damian Maciejowski

lechu1777 napisał/a:
a jak już się zatrzyma i wyłączy/uśpi albo zostawi GPS i bateria sama padnie, to wtedy kaplica, zwykle nie wstanie już.

Dokładnie, też tak mam ale na szczęście raz na jakiś czas.
W jednym teście nie zawsze można wykryć wadę tego urządzenia, trzeba by użytkować go przez pewien czas, aby to stwierdzić.
Moje zdanie jest takie, że oprogramowanie powinno dostać łatkę.

lechu1777
Waypoint

Wysłany: 2015-11-17, 14:46   

@no_taki

Nie nie, chodziło o to, że ma dużo wbudowanej pamięci, więc po co karta w ogóle.
No ale cóż kupiłem kartę, wrzuce sobie do telefonu. Zrobiłem update i NIC NIE DAŁO.
Kompletnie nie ma różnicy.

@mrc

To samo myśle. Napisałem im co dalej, bo oprogramowanie nic nie dało. Czekam na odpowiedź. Lipa w temacie, bo wydana kasa i nawigacja nie działa. Tobie mówisz dzieje się to czasem, mój ojciec jeździ po aktualizacji na tej navi z AM i mówi, że brak różnicy, włącza się wyłącza się randomowo. I to nie jest brak fixa, fix jest non stop i to satelitów jest dużo i łapie błyskawicznie, ale mając 9 zafixowanych satelitów, urządzenie nie przechodzi w stan pracy, nie lokalizuje, jest 'szare' tło. Kurde też tam pisałem, że chce nawigację do AM i mi polecili tutaj SX2.... gorzej się chyba nie dało.

update:
ale odpowiedź to mają błyskawiczną, 5 minut od wysłania mam odpowiedź. Niestety typu kopiuj wklej, to samo co u Ciebie, czyli reklamować. A ja kupiłem navi nową, ale od prywatnej osoby i teraz pisać, szukać papierów do tego zakupu, jednym słowem kiepsko.

lechu1777
Waypoint

Wysłany: 2015-11-17, 21:05   

Wg mnie to jest problem tylko programowy i z tego co narazie widać to występuje na nie wszystkich programach. Kwestia tylko tego czy Modecom to jest poważna firma i po prostu wypuści łatkę skoro któraś osoba już pisze do nich z tym samym problemem czy są zwykłym badziewiem i zignorują problem. Nie były to żadne wielkie pieniądze, głodny chodzić nie będę, ale mając nawigacje zwykle tańsze np. Larka, Mante, Goclever to jestem w stanie powiedzieć, że Modecom to póki co największy zawód. Lark działa po dziś dzień, znajomy używa, będzie z 4 lata jak nic, raz się skopała automapa i trzeba było jeszcze raz zainstalować program. W Mancie padł ekran, ale po nie wiem 5-6 latach? To przy cenie w okolicach 100-150zł mogę zaakceptować biorąc pod uwagę, że była narażona na upał, na mróz itd. Goclever padł szybko, bo bateria wybuchła, ale te 2 lata chodził bez problemów, a nawet na wywalonej baterii sama navi działała, ale rozlatywała się z racji popękanej obudowy. No nic zobaczymy, jak nie będę mógł dostać rachunku to po prostu wgram na test coś innego z czystej ciekawości i zobacze czy w ogóle jest program, który na tej navi działa poprawnie i dam znać, zawsze to komuś może pomoże kto planuje zakup. A teraz widzę wyszły już kolejne modele serii SX, jak mają ten sam problem to trzeba uważać.

___Olivia_ 
Maestro GPS
Administrator

Pomogła: 188 razy
Wysłany: 2015-11-17, 21:39   

lechu1777 napisał/a:
jestem w stanie powiedzieć, że Modecom to póki co największy zawód.
Modecom zrobił tylko furorę na MX2 i MX3 jedynie te dwa modele są godne polecenia. Na MX4 strasznie się zawiodłam i wylądowała w koszu.
Ostatnio zmieniony przez ___Olivia_ 2015-11-18, 21:53, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu