Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Narzędzie na sporo problemów
Autor Wiadomość
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2015-06-22, 16:59   Narzędzie na sporo problemów

Program się zdecydowanie rozrósł i "wydoroślał", wiec - jak sadzę zasługuje na własny topic.
link: http://www87.zippyshare.com/v/HilVMKer/file.html
mirror: http://przeklej.org/file/2rTA1c/KML.rar
mirror: http://www.fileshark.pl/p...5/1bf83/kml-rar


Aktualnie program składa się z czterech modułów oferujących:
A. dodawanie, usuwanie i zmianę ikon w plikach .kml ( plikach POI uzytkownika oferowanych przez takie portale jak poipoint, poiplaza etc )
B. konwersję danych o utrudnieniach drogowych publikowanych na biezaco przez GDDKiA na swojej stronie do formatu .kml obslugiwanego przez iGO wraz z mozliwością dodawania do niego ikon, zapamiętywania ich , oraz automatycznego dodawania przy konwersji kolejnych plikow utrudnień
C. mozliwość zmiany kolorów w schematach kolorów z ich podglądem, oraz mozliwością kopiowania barw dla poszczegolnych kategorii z innych schematów
D. usuwanie zbednych kategorii z plikow speedcam.txt , co umożliwia uruchomienie ostrzegania o radarach na słabszych urządzeniach.

Podstawowe okno programu, po jego otwarciu:



1. mozliwośc wybrania napedu (dysku)
2. mozliwość wybrania katalohu na wybranym dysku
3. wybór plików o rozszerzeniu domyslnie ustawionym w zależności od wybranej opcji programu
4. belka informacyjna - na biezaco informuje o dzialaniach jakie trzeba podjąc, w zalezności od wybranej opcji
UWAGA!! zaimplementowany w komplilatorze moduł wyszukiwania plikow jest jaki jest. Zdecydowanie lepszy byłby windowsowski , ale wiąże się to z koniecznościa robienia instalki, kopiowania i rejestrowania bibliotek, problemami z wersjami win.. więc po prostu trzeba go polubic i tyle ;-)
Istotna informacja.. po wyborze dysku na najwyższym miejscu w oknie wyboru katalogu pojawi się litera dysku. Zazwyczaj nalezy ją kliknąc by uzyskac pełny dostep do katalogów dysku
W głównym oknie otrzymujemy dostep do mozliwosci dodawania ikon w plikach .kml, by usyskac dostep do innych opcji, klikamy "Narzędzia" i wybieramy z nich to, ktore nas interesuje.

Ad A.
po wyborze pliku i kliknieciu OK zostaniemy przeniesieni do okna analizy , w ktorym w poszczególnych liniach otrzymujemy informacje o odnalezionych kategoriach , ewentualnie przypisysanych im ikonach. Klikniecie w poszczególna kategorię - w zalezności od sytuacji wywołuje panel zapytania, w którym uzytkownik wybiera interesująca go opcję ( np w przypadku istnienia ikony dla wybranej kategorii mamy mozliwość jej pozostawienia, zmiany, lub usuniecia ). W zaleznosci od wyboru jestesmy kierowani dalej. Kazda zmiana w okreslonej kategorii skutkuje zmianą informacji w odpowiadającej jej linii.
Po zakonczeniu wszelkich działań na pliku , klikamy na "Gotowe", co spowoduje zapisanie zmienionego pliku w folderze "POI" w katalogu programu, a ewentualnych wybranych ikon w folderze USERICON w katalogu programu. Wystarczy teraz przekopiować te pliki do identycznych folderow w katalogu USERDATA w nawigacji

Ad B. Pobieramy plik utrudnień stąd: http://www.gddkia.gov.pl/pl/24/pliki-do-pobrania klikajac prawym klawiszem na link: "utrudnienia na drogach" a nastepnie wybierajac opcję "zapisz element docelowy jako..."
Po uruchomieniu programu, w menu NARZĘDZIA wybieramy opcję "Edytor .kml z plików GDDKiA, oraz wskazujemy ściezkę do pobranego pliku.
Pojawi się okno identyczne jak dla plików .kml



klikamy w interesująca nas kategorię, zostamy zapytani o dodanie ikony , a w przypadku zgody przeniesieni do okna umozliwiającego wybor ikon
Zostaniemy takze zapytani, czy nie chcemy zapisać wybranych ikon, tak by program dodawał je automatycznie przy kazdej kolejnej konwersji plków utrudnień. Jeli się zgodzimy w kat. RES programu zostanie utworzony plik ikony.txt zawierający te ikony. To istotna informacja, bowiem jeśli chcemy zrezygnowac z automatycznego zapisywania, nalezy po prostu usunąc ten plik.
Wynikowy plik ( i ikony ) sa zapisywane odpowiednio w Folderach POI oraz USERICON programu.


Ad C. Po wyborze pliku color.ini ( identycznym jak w pozostałych modulach ) zostaniemy przekierowani do okna:



UWAGA: pracujemy na plikach color.ini wyciągniętych z archiwum schematu!!!! .

po lewej mamy poszczególne linie schematu. Kliknięcie na którąć spowoduje przeanalizowanie zapisu i wyświetlenie koloru jaki zawiera w okienku istniejącego koloru.
Kolor zmieniac możemy na trzy sposoby:
-suwakami
- wpisując wartośc RGB w odpowiednie okienka
- używając opcji "... z pliku.... ". To opcja pisana pod zamówienie :-D pewnego usera, ale rzeczywiście zdarza się, ze chcemy mieć np kolor drogi taki jak na innym schemacie., więc zamiast przepisywania wartośc RGB wskazujemy plik w którym się znajduje. Program sam znajdzie odpowiedni wpis i pobierze (oraz wyświetli ) z niego kolor.
Wszelkie zmiany kolorów są wyświetlane na bieżaco w okienku nowego koloru.

Klikniecie w "zapisz biezacy kolor" powoduje zapisanie zmian w podświetlonej linii ( wskazywane także w samej linii )
Klikniecie w "generuj plik i zamknij" powoduje wygenerowanie zmienionego pliku color.ini i zapisanie go w folderze INI programu.

UWAGA: nie usuwamy nic z katalogu ROB ( program zrobi to sam w odpowiednim momencie ) , oraz z katalogu RES - poza plikiem ikony.txt, pozostałe pliki sa niezbedne dla prawidłowej pracy programu


Tutaj wyłacznie dyskusja o programie.
Dyskusja o POI uzytkownika, ikonach , fotoradarach, czy schematach w odpowiednich topicach

P.S Wersja jest rozwojowa, juz mam sygnaly o potnieciach ( thx geranium ), nowsze wersje będa publikowane w pierwszym poście tematu.

Nie wyrażam zgody na rozpowszechnianie programu w inny sposób jak poprzez podanie linku do tego tematu

[ Dodano: 2015-06-29, 21:15 ]
Zgodnie z sugestiami dołączyłem możliwośc podglądu ikon .



Kontrolki sa ze sobą połaczone , więc sterowanie odbywa się zarówno poprzez elementy sterujące ikon , jak i poprzez wybór nazwy ikony. Wybrana ikona zostaje podświetlona, zaś jej nazwę możemu podejrzeć najeżdżając myszka na wyswietkoną ikonę.

Pojawienie się pustego pola ikony oznacza, iż system Windows nie był w stanie jej wyświetlić. Najprawdopodobniej po prostu ikona jest w formacie iGO i windows nie potrafi jej otworzyc. Pomimo braku wyslwietlenia , można ją wybrać etc.

Zaktualizowane linki w na początku postu

[ Dodano: 2015-06-29, 21:15 ]
Zgodnie z sugestiami dołączyłem możliwośc podglądu ikon .



Kontrolki sa ze sobą połaczone , więc sterowanie odbywa się zarówno poprzez elementy sterujące ikon , jak i poprzez wybór nazwy ikony. Wybrana ikona zostaje podświetlona, zaś jej nazwę możemu podejrzeć najeżdżając myszka na wyswietkoną ikonę.

Pojawienie się pustego pola ikony oznacza, iż system Windows nie był w stanie jej wyświetlić. Najprawdopodobniej po prostu ikona jest w formacie iGO i windows nie potrafi jej otworzyc. Pomimo braku wyslwietlenia , można ją wybrać etc.

Zaktualizowane linki w na początku postu
_________________
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18906
Skąd: 3City
Wysłany: 2015-06-30, 06:35   

Przypominam:
Cytat:
Tutaj wyłacznie dyskusja o programie.
Dyskusja o POI uzytkownika, ikonach , fotoradarach, czy schematach w odpowiednich topicach
_________________

 
 
lazy49
Navi Expert


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 02 Lis 2007
Posty: 416
Wysłany: 2015-07-03, 14:06   

Czy przy konwersji danych GDDKiA do pliku kml nie można dodać opcji automatycznego dopisywania w nagłówku linii:
"Zaraz po <name> , przed pierwszym < Placemark> wklejamy linię:
Kod:
<metadata><igoicon><filename>nasza_ikona.bmp</filename></igoicon></metadata>
( oczywiście zamiast "nasza_ikona" wpisujemy nazwę ikony wklejonej przez nas do USERICON"'

tak aby ikona w w USERICON była widoczna w programie?
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2015-07-03, 17:21   

Jest więc jakis bład, b tak mialo byc.
Sprawdzę i poprawię
_________________
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2015-07-05, 20:39   

mógłby... tylko nie kazdy chce mieć ta sama ikonę dla wszystkich kategorii.
Zajme się w wolnej chwili i taka opcją, tylko niestety z czasem chwilowo cholernie krucho.
Ale spróbuje jeszce w tym tygodniu ;-)
_________________
 
 
kilowat 
Waypoint



Wiek: 42
Dołączył: 27 Mar 2010
Posty: 156
Wysłany: 2017-12-04, 13:25   

można prosić o działającego linka? najlepiej z dodatkiem bibliotek, bo ten co mam nie dziala mi na winxp
_________________
> primo2.4+decent_skin6.51+ux
> modecom mx4
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-12-04, 15:04   

Postaram się, ale bedziesz musiał ciut poczekać, bo chce skończyc nowa wersję.
_________________
 
 
kilowat 
Waypoint



Wiek: 42
Dołączył: 27 Mar 2010
Posty: 156
Wysłany: 2017-12-04, 15:12   

nowa wersja? super-wypas, czekam i dzięki! używam do konwersji z GDDKiA, na win7 działa, a na winxp coś przestał, pewnie jakaś biblioteka nie ta co trzeba
_________________
> primo2.4+decent_skin6.51+ux
> modecom mx4
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-12-04, 18:04   

kilowat napisał/a:
pewnie jakaś biblioteka nie ta co trzeba

Nie wiem, bo u mnie działa zarówno na XP, 7, 8 i 10, własnie dlatego, ze nie ma ŻADNYCH bibliotek ;-)
_________________
 
 
n4d01 
Navi Expert


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 18 Cze 2008
Posty: 311
Wysłany: 2017-12-04, 21:52   

Czy używasz wartości geo_lat i geo_long tak jak są? GDDKiA używa chyba innego sytemu odniesienia niż standardowy WGS84 bo punkty są mocno przesunięte w stosunku do ich opisu. Samo GDDKiA opisuje tylko format koordynatów jako "zgodne z W3C".
_________________
"chińczyk" MT-4302B
Garmin Nuvi 3590->3490
Garmin Montana 600
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-12-05, 14:24   

Sprawdzę . Dzieki za info
_________________
 
 
kilowat 
Waypoint



Wiek: 42
Dołączył: 27 Mar 2010
Posty: 156
Wysłany: 2017-12-05, 15:46   

no_taki napisał/a:
Nie wiem, bo u mnie działa zarówno na XP, 7, 8 i 10, własnie dlatego, ze nie ma ŻADNYCH bibliotek ;-)
:) na win7 bezproblemowo, a na winxp uruchamia się, ale nie konwertuje, pewnie namieszane w systemie... no ale chociaż nową wersję wymusiłem :D
_________________
> primo2.4+decent_skin6.51+ux
> modecom mx4
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-12-05, 16:28   

Sprawdzilem.
I rzeczywiscie roznice koordynat w stosunku do rzeczywistego polożenia dochodzą do 600-700 m.
Po pierwsze - zakładajac, ze GDDKiA podaje koordynaty w jakimś wlasnym systemie - nie rozumiem sensu takiego działania i upubliczniania dnych, ktore nie moga zostać wykorzystane. Tzn nie rozumiem zarowno stosowania nietypowego formatu jak i braku jego okreslenia wraz z ewentualnym przelicznikiem na WGS84

Po drugie - jestem absolutnie przekonany, ze w chwili pisania programiku koordynaty ( mowiąc najprosciej ) odzwierciedlaly rzeczywiste polożenie punktów generowane w googlemaps.

Być może więc wystapił jakiś bląd w ich generatorze pliku.
Zobaczymy w ciaglu najblizszych kilku dni.
P.S Próbowalem dodzwonic się do GDDKiA, ale nikt nie potrafi odpowiedzieć na ten problem
_________________
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-12-05, 17:28   

Przesuniete sa i szerokości i dlugosci geograficzne.
Mogę tylko "misiać" , ze ktos pop* najprostszy przelicznik stopni, minut i sekund kątowych na dziesiętne i wychodzą róznice.

Jutro jeszce raz spróbuje się dodzwonic do GDDiA, jak będa w pracy ich informatycy, bo nie ma z kim rozmawiac teraz
_________________
 
 
n4d01 
Navi Expert


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 18 Cze 2008
Posty: 311
Wysłany: 2017-12-05, 17:36   

Próbowałem kiedyś ugryźć ten temat i nie bardzo mi się udało.
Fajnie byłoby mieć techniczne info z GDDKiA. Na pewno się da bo z ich informacji korzysta Targeo i AM.
_________________
"chińczyk" MT-4302B
Garmin Nuvi 3590->3490
Garmin Montana 600
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9