My Navia Strona Główna My Navia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2016-01-02, 14:45
Navroad VIVO S6 i programy nawigacyjne
Autor Wiadomość
DyzioBalanger
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2016-09-29, 14:30   Navroad za ponad 5 stówek i Automapa

Spotkał się ktoś z podobnym zachowaniem.

https://www.youtube.com/watch?v=5AT6Md3KM-g

Już mi się skonczyły pomysły a serwis Navroad - szkoda słów....

jacekp1313 
Maestro GPS
Samsug+NaviExpert

Wysłany: 2016-09-29, 14:35   

Z filmiku nic nie wynika. Opisz:
1. Gdzie masz AM - karta czy urządzenie
2. Z czym masz problem - skokowymi ruchami kursora, czy złą pozycją (na budynku)
3. Ekran wyłączania skąd się bierze - wyciagasz wtyczkę, czy rozładowana bateria?

P.S. Scaliłem z istniejącym wątkiem

Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2016-09-29, 14:42, w całości zmieniany 1 raz  

aropi
Waypoint

Wysłany: 2016-09-29, 14:36   

Spróbuj na poczatek wyłączyć ten autostart???? :?:

DyzioBalanger
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2016-09-29, 14:46   

jacekp1313 napisał/a:
Z filmiku nic nie wynika. Opisz:
1. Gdzie masz AM - karta czy urządzenie
2. Z czym masz problem - skokowymi ruchami kursora, czy złą pozycją (na budynku)
3. Ekran wyłączania skąd się bierze - wyciagasz wtyczkę, czy rozładowana bateria?

P.S. Scaliłem z istniejącym wątkiem

Film trzeba obejrzec do końca - niestety 8 min. wyszło.
1. AM nie zawsze sie uruchamia do końca. Ok. 50 % uruchomień kończy się na niebieskim ekranie AM.
2. Nie ma znaczenia czy AM zainstalowana jest na SD czy w pamięci wewn. urządzenia.
3. Nie ma znaczenia czy autostart jest włączony czy nie.
4. Nawigacja cały czas na zasilaczu - bateria naładowana 99%

jacekp1313 
Maestro GPS
Samsug+NaviExpert

Wysłany: 2016-09-29, 14:50   

DyzioBalanger napisał/a:
Film trzeba obejrzeć do końca -
Mało komu będzie się chciało - prościej opisać problem. Poza tym niektórzy mają blokadę na YT w pracy...

DyzioBalanger
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2016-09-29, 14:54   

jacekp1313 napisał/a:
DyzioBalanger napisał/a:
Film trzeba obejrzeć do końca -
Mało komu będzie się chciało - prościej opisać problem. Poza tym niektórzy mają blokadę na YT w pracy...

Opis problemu: AM nie uruchamia się do końca. Co 2-3 uruchomienia zatrzymuje sie na niebieskim ekranie i koniec. W tle słychać komunikaty nawigacji ale mapa sie nie wyśiwetla - cały czas wisi na "niebiesko"

DyzioBalanger
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2016-09-29, 15:09   

Bilunia napisał/a:
DyzioBalanger napisał/a:
Już mi się skonczyły pomysły

Twój film obejrzałem "od dechy, do dechy".
Już kilka razy były opisywane przypadki, że AM niewłaściwie współpracuje z dodatkiem "AutoStart". Kolejna rzecz, że AM ma alergię na wyłączanie jej poprzez odcięcie zasilania, czy wyłączenie urządzenia bez wcześniejszego wyłączenia z poziomu menu AM. Może się po prostu coś "wysypać" i stwarzać problemy przy dalszej eksploatacji. Zdaję sobie sprawę, że na jakby nie było dobrym sprzęcie i firmowym oprogramowaniu z wykorzystaniem firmowego dodatku, takie rzeczy jak pokazałeś, nie powinny mieć miejsca ... a jednak.
Na początek proponuję wywalić z urządzenia wszystko co związane z AM, po czym zainstalować AM "na czysto", ale bez dodatku "AutoStart". Dodatkowo przed wyłączeniem urządzenia, wyłączać AM korzystając z jej Menu -> Koniec
Powinno pomóc

Też pytałem w serwisie po cholerę po wyłączeniu zapłonu całe urządzenie się wyłącza. Tak samo po włączeniu zapłonu samo się włącza. Po kiego taka funkcjonalność że trzeba się ścigać z urządzeniem aby wyłączyć AM z menu. Ale w navroad uważają inaczej - tak jest "super" i nie da się tego wyłączyć.

AM instalowałem "na czysto" - nic to nie dało.
Po instalacji bez autostartu Navroad AM się nie uruchamia - komunikat: "program nie zaistalowany"

DyzioBalanger
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2016-09-30, 08:22   

Bilunia napisał/a:
DyzioBalanger napisał/a:
Po instalacji bez autostartu Navroad AM się nie uruchamia - komunikat: "program nie zaistalowany"

A zainstalowałeś dodatek Navroad dostępny z poziomu menu instalatora AM podczas instalacji ??
No i korzystaj z opcji "Instalacja zaawansowana" - wtedy masz możliwość zainstalowania tylko tego, czego Ci potrzeba i wyboru instalacji pod kątem NavRoad'a

Obie odp. TAK.

DyzioBalanger
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2016-09-30, 09:41   

Bilunia napisał/a:
DyzioBalanger napisał/a:
Obie odp. TAK.

No to jest niemożliwe, byś otrzymywał komunikat, że "program nie jest zainstalowany". Coś sam musiałeś skopsać.

"Aplikacja niezainstalowana" jest gdy nie zainstaluje sie dodatki Navroad przy instalacji AM.
Pisałem wyżej o opcji autostart w nawigacji - "autonavi".

Podsumowując. AM jest zainstalowana poprawnie ale połowa uruchomień kończy sie na ekranie startowym AM. Serwis twierdzi że sprzęt jest ok i odsyła do wydawcy AM. Ci z kolei twierdzą, że AM jest w 100% kompatybilna z Vivo S6 i odsyłają do Navroad. Czyli w 100% po polsku.

bovima
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2016-09-30, 13:36   

DyzioBalanger napisał/a:
Bilunia napisał/a:
DyzioBalanger napisał/a:
Już mi się skonczyły pomysły

Twój film obejrzałem "od dechy, do dechy".
Już kilka razy były opisywane przypadki, że AM niewłaściwie współpracuje z dodatkiem "AutoStart". Kolejna rzecz, że AM ma alergię na wyłączanie jej poprzez odcięcie zasilania, czy wyłączenie urządzenia bez wcześniejszego wyłączenia z poziomu menu AM. Może się po prostu coś "wysypać" i stwarzać problemy przy dalszej eksploatacji. Zdaję sobie sprawę, że na jakby nie było dobrym sprzęcie i firmowym oprogramowaniu z wykorzystaniem firmowego dodatku, takie rzeczy jak pokazałeś, nie powinny mieć miejsca ... a jednak.
Na początek proponuję wywalić z urządzenia wszystko co związane z AM, po czym zainstalować AM "na czysto", ale bez dodatku "AutoStart". Dodatkowo przed wyłączeniem urządzenia, wyłączać AM korzystając z jej Menu -> Koniec
Powinno pomóc

Też pytałem w serwisie po cholerę po wyłączeniu zapłonu całe urządzenie się wyłącza. Tak samo po włączeniu zapłonu samo się włącza. Po kiego taka funkcjonalność że trzeba się ścigać z urządzeniem aby wyłączyć AM z menu. Ale w navroad uważają inaczej - tak jest "super" i nie da się tego wyłączyć.

AM instalowałem "na czysto" - nic to nie dało.

Po pierwsze da się wyłączyć automatyczny start i wyłączanie urządzenia.

Po drugie ono się wcale od razu nie wyłącza, tylko na 20 s wyświetla ekran z opcjami do wyboru - możesz dotknąć zielonego przycisku i powrócić do AM, aby ja wyłączyć ręcznie lub, gdy przerwa w korzystaniu z nawigacji nie ma być długa, dotknąć żółtego i uśpić urządzenie. Po włączeniu zasilania błyskawicznie wróci do AM.

Po trzecie, jeżeli nie zainstalujesz dodatku autostart, musisz inaczej uruchomić program nawigacyjny - można podać link do odpowiedniego execa jako link do alternatywnej przeglądarki internetowej.

To wszystko da się zrobić z poziomu standardowego użytkownika urządzenia...

kemot7
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2017-05-24, 12:28   

Witam

Temat trochę leciwy, ale dla nie nadal aktualny.
Czy udało się jakoś rozwiązać problem z uruchamianiem automapy na VIVO S6?
Mam 2 takie urządzenia i na obu taka sama przypadłość (pojawiła się nagle od którejś tam wersji AM)
Instalowałem już nowszy soft do VIVO, czyściłem do ustawień fabrycznych (przyciskiem i opcją w menu), różne wersje automapy... Wszystko do bani.

Proponowane wyłączanie AM poprzez przycisk w menu faktycznie nieco zwiększa prawdopodobieństwo prawidłowego uruchomienia AM, lecz wcale nie gwarantuje 100% poprawności (szacuję 75% szans na włączenie się AM). Wczoraj testowałem przez dłuższy czas. Jeśli wyjdziemy z AM do menu VIVO i ją od razu uruchomimy to w większości przypadków jest OK.
Jednak jeśli po wyjściu z AM wyłączyłem na kilka minut urządzenie, AM już nie uruchamiała się za każdym razem.

Pozdrawiam
Tomek

jestem_ktoś 
Maestro GPS

Wysłany: 2017-05-24, 13:29   

Zacznij od informacji jak uruchamiasz Automapę.

kemot7
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2017-05-24, 13:42   

Automapa wgrana do pamięci urządzenia, uruchamiana automatycznie wraz z pojawieniem się zasilania.

jestem_ktoś 
Maestro GPS

Wysłany: 2017-05-24, 14:27   

Czyli?
Zmiany w rejestrze, czy wskazanie WceAm.exe jako nawigacyjny + autostart?

kemot7
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2017-05-24, 15:06   

Wskazanie WceAm.exe jako nawigacyjny + autostart

Odpowiedz do tematu