My Navia Strona Główna My Navia


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2016-01-02, 14:52
NavRoad seria S6 - Test GPS
Autor Wiadomość
marzzz 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 09 Cze 2010
Posty: 11
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-07-19, 09:04   

Dla leeo s6 data starego softu jest z kwietnia , nie wiem jak inne modele
 
 
FISHBONE89 
Waypoint



Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 49
Skąd: Polska
Wysłany: 2014-07-19, 10:43   

W nowej wersji oprogramowania wewnętrznego w paczce .zip będą 4 pliki. W starej są 3 pliki.
Jak najedziesz na przycisk pobierz na stronie producenta to link do pobrania pliku teraz wygląda następująco: "http://navroad.com/wp-content/uploads/2014/07/LEEO_S6_1_2_1_2.zip"
Myślę, że w nowej wersji ten plik będzie miał inne cyferki na końcu.
 
 
arkadyx
azymut


Dołączył: 20 Lip 2014
Posty: 1
Wysłany: 2014-07-20, 16:23   

Od 2 tyg. korzystam z Enovo S6 i z chęcią zwróciłbym to urządzenie sprzedawcy.

Nawigacja nie działa poprawnie:
- wykrywanie satelitów zazwyczaj zajmuje jej 15-20 min.
- zdarza się że nie wykryje ich wcale (obecnie leży na tarasie ok. 30min., ładna pogoda i ekran testu GPS pokazuje status "Błędne dane", 3 satelity wykryła)
- czasem jak wykryje satelity to jadę jakby 30-50 od drogi (AutoMapa w wersji 6.16.2)

Wgrałem aktualizację, ale wydaje mi się że urządzenie działa gorzej niż przed aktualizacją.

Zamierzam oddać ją do naprawy, ale na wyjazd kupię chyba urządzenie z Biedronki o ile coś jeszcze znajdę.

Ciekawy zapis widnieje na stronie firmy NavRoad w przypadku napraw 50+46 za zgłosznie nieuzasadnionej naprawy. Aby to było symetryczne chciałbym aby ta firma zapłciła mi na czas spędzony na "walkę" z tym urządzeniem.
 
 
T34
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 12
Wysłany: 2014-07-22, 13:03   

A z którą AM miałeś problem na Navroadzie? AM udostępniła wreszcie stabilną wersję, która śmiga na nowych procesorach navroadów http://www.automapa.pl/?P...ng=PL&cid=53174
W sobotę wracałem ze Szczecina do Katowic i fixa złapał po niecałej minucie. Do Szczecina jechałem przez PL, wracałem przez DE i ani razu nie było problemu. Co prawda pewnie nie była to zasługa Glonassa, ale póki GPS daje radę... :)
 
 
piotrko-80
azymut


Dołączył: 22 Lip 2014
Posty: 1
Wysłany: 2014-07-22, 14:04   

Właściwie nie rozumiem w czym jest problem. Czy nawigacja działa? Co z tego, że producent usunął nowszą wersje softu? Widocznie miał jakiś powód. Sam mam już kolejne urządzenie tej marki i po początkowych problemach z AM teraz działa bez problemu (mam Auro S6). Satelity łapie szybko, nie gubi sygnału, Glonass jest raz widoczny raz nie, ale dla mnie to też nie problem, ważne, że działa i nawiguje.
Jeśli urządzenie nie działa poprawnie, można je wysłać na serwis, a jeśli działa, to nie rozumiem z czym macie problem.
 
 
biperek
Waypoint


Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 54
Wysłany: 2014-07-22, 17:55   

piotrko-80 napisał/a:
...Jeśli urządzenie nie działa poprawnie, można je wysłać na serwis, a jeśli działa, to nie rozumiem z czym macie problem.


A jak im udowodnisz, że nie działa poprawnie? Ja dzisiaj jadąc przez miasto, zgodnie z poleceniem nawigacji, skręciłem w lewo jakieś 50m przed rondem. Urządzenie niestety wskazywało nadal jazdę prosto. Po jakichś 2 sekundach usłyszałem polecenie: "zawróć na rondzie , czwarty wyjazd". Takie kwiatki w moim AURO S6 z aktualną automapą to norma. Jak jeździć po nieznanym mieście z taką nawigacją? Wiele razy wskaźnik na mapie poruszał mi się równolegle do drogi, którą jechałem. No ale przecież nawigacja działa :) Reklamować to będzie można jak w ogóle zdechnie, w każdym innym przypadku będą się wili i udowadniali, że wina nie leży po stronie urządzenia. Jak się do nich dzwoni albo pisze maile to palą głupa i mówią, że pracują nad softem, którego jakoś niestety nie ma. Miał być super sprzęt, Glonass i super-hiper. Ja Glonass nie potrzebuję do szczęścia, ale moja nawigacja mimo długotrwałych testów ani razu nie widziała żadnego. Jak im na to zwróciłem uwagę, że chyba mam coś nie tak, to usłyszałem, że GPS w zupełności wystarczy, a Glonass ewentualnie ma wspomagać. A ja pytam jak ma wspomagać, jak ich w ogóle nie widzi? Na dziś Lark FreeBird 35.8 z najnowszą automapą jest skuteczniejszy od mojego AURO S6. W testach z poziomu urządzenia potrafi widzieć nawet więcej satelitów od NR.
 
 
T34
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 12
Wysłany: 2014-07-22, 20:01   

gmpl napisał/a:
T34, nie wiem czemu ale odnoszę wrażenie, że zachwalasz produkt swojej firmy, a nie bezinteresownie. Na ceneo, zachwalasz wszystkie navroady, czy to nie dziwne?

A co mam zachwalać skoro posiadam Navroad Auro 2S i Navroad Enovo S6? Skoro u mnie obydwa urządzenia działają, to chyba mogę o tym powiedzieć. Zresztą prywatne wiadomości od użytkowników forum są potwierdzeniem, że 99% problemów to kwestia wytłumaczenia o co chodzi. Nie jestem fanem AM, ale u mnie jakoś nie prowadzi równolegle do trasy, nie każe skręcać przed rondem - w zeszłym tygodniu dojechałem na Enovo nad morze i nie było problemu. Żona jeździ na Auro 2S i też wszystko działa. Tak więc odpowiadając na Twój zarzut - tak chwalę "moją" firmę, bo jakoś mnie Navroad nie chce zawieźć.
A propos - mam też od 8 lat Mio550 i też je chwalę, bo śmiga bez zarzutu do dzisiaj. Czy też zachwalam produkt mojej firmy? powodzenia!
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Samsug+NaviExpert


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18787
Skąd: 3City
Wysłany: 2014-07-23, 05:44   

A po co się bawić z programami?
Włączcie VisualGPS i sprawdźcie stabilność sygnału (ilość i wysokość słupków). Zero chmur, więc sygnał powinien być silny i stabilny - jak skacze, to winny jest odbiornik w navroadzie
_________________

 
 
T34
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 12
Wysłany: 2014-07-23, 06:40   

jacekp1313 napisał/a:
A po co się bawić z programami?
Włączcie VisualGPS i sprawdźcie stabilność sygnału (ilość i wysokość słupków). Zero chmur, więc sygnał powinien być silny i stabilny - jak skacze, to winny jest odbiornik w navroadzie


Dokładnie :) I jesteśmy w domu.
 
 
biperek
Waypoint


Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 54
Wysłany: 2014-07-23, 11:30   

jacekp1313 napisał/a:
A po co się bawić z programami?
Włączcie VisualGPS i sprawdźcie stabilność sygnału (ilość i wysokość słupków). Zero chmur, więc sygnał powinien być silny i stabilny - jak skacze, to winny jest odbiornik w navroadzie


No u mnie słupki zachowują się jak wskaźniki equalizera, ale myślałem że to norma. Porównam jak wygląda to na innych urządzeniach.

Co do siły sygnału: od jakiego poziomu rozumiecie sygnał jako silny?
 
 
T34
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 12
Wysłany: 2014-07-23, 11:52   

Testujesz w aucie czy na otwartej przestrzeni? U mnie w aucie łapał ostatnio ok 9 satelit, ich poziom "pływał" - nie był to co prawda equalizer, ale słupki się ruszają.
Co do auta, to czasem jest problem z prawidłowym działaniem, gdy przednia szyba jest "wybajerzona". Znajomy miał Forda S-Maxa z podgrzewaną przednią szybą - żaden GPS nie chciał chodzić - najlepiej łapał fixa przy bocznej małej szybce, gdzie było tylko szkło.

[ Dodano: 2014-07-23, 13:07 ]
biperek napisał/a:
Co do siły sygnału: od jakiego poziomu rozumiecie sygnał jako silny?

To chyba już gdzieś na forum było - o ile dobrze pamiętam powyżej 26 dB jest użyteczny.
 
 
biperek
Waypoint


Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 54
Wysłany: 2014-07-23, 13:20   

Co prawda jeżdżę fordem C-Max :), ale nie mam metalizowanej szyby, więc tłumienie sygnału raczej nie jest przyczyną. Satelitów mam 9-11, czasem więcej. Poziom sygnału różnie, ale powyżej 24 dB zawsze kilka mam. Z tym equalizerem może przesadziłem, ale wahania są dość dynamiczne. Wartości dla jednego satelity mają znaczne skoki nawet na postoju. Potrafi pokazywać pod 40dB, a po chwili poniżej 20dB i może to jest jakaś wskazówka wadliwego działania GBS? W Larku też mam "pływanie" słupków, ale pokazywane wartości są zwykle nieco wyższe, a dynamika zmian mniejsza.
 
 
FISHBONE89 
Waypoint



Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 49
Skąd: Polska
Wysłany: 2014-07-23, 13:29   

NavRoad wypuściło nowe oprogramowanie wewnętrzne (poprawione) dla serii S6.
 
 
T34
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 12
Wysłany: 2014-07-23, 13:48   

biperek napisał/a:
Co prawda jeżdżę fordem C-Max :), ale nie mam metalizowanej szyby, więc tłumienie sygnału raczej nie jest przyczyną. Satelitów mam 9-11, czasem więcej. Poziom sygnału różnie, ale powyżej 24 dB zawsze kilka mam. Z tym equalizerem może przesadziłem, ale wahania są dość dynamiczne. Wartości dla jednego satelity mają znaczne skoki nawet na postoju. Potrafi pokazywać pod 40dB, a po chwili poniżej 20dB i może to jest jakaś wskazówka wadliwego działania GBS? W Larku też mam "pływanie" słupków, ale pokazywane wartości są zwykle nieco wyższe, a dynamika zmian mniejsza.


Ale trafiłem ;) Może spróbuj tak jak mój znajomy - zamontować przy bocznej szybce z przodu, a nie na głównej. Wiem, że oprócz smaksów, w niektórych audi też jest problem z sygnałem. Ja mam auto dla ludu, więc Enovo śmiga.
 
 
biperek
Waypoint


Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 54
Wysłany: 2014-07-23, 14:04   

U mnie navi jest przy tej bocznej szybce i nie na szybie. Mam krążek na podszybiu, zależało mi na umieszczeniu urządzenia nad wylotem kratki nawiewu, dzięki temu mam możliwość schłodzenia nawigacji. Ale jak pisałem, nie mam ogrzewanej szyby, więc nie to jest przyczyną problemu. Inne urządzenia nie maja problemu z nawigowaniem (mogłem kupić ModeCom MX3, ale mądry Polak po szkodzie).
Zobaczymy, czy aktualizacja firmware coś da, bo faktycznie powiesili nowy soft. Trzeba go szybko zassać żeby znowu nie zniknął :).
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Administracja nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych,
Administracja Forum nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników instytucjom, firmom, osobom prywatnym etc.
Hasła są szyfrowane w bazie danych, a numery IP są tylko i wyłącznie do wglądu Administracji.
Jeżeli znalazłeś na forum wiadomość, która narusza Twoje dobra osobiste, prosimy o kontakt.

Kopiowanie treści forum bez zgody administracji zabronione!

Copyright © 2022 | www.my-navia.pl | ® Wszelkie prawa zastrzeżone


phpBB by przemo