Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2014-02-13, 09:55
AM Android - wyznaczanie trasy
Autor Wiadomość
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9636
Wysłany: 2015-03-11, 13:51   

Na długich trasach (ew. nieznane miasta) trasa łatwa/bezpieczna, krótkie trasy - szybka
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
pakob 
Waypoint


Dołączył: 25 Lip 2013
Posty: 111
Skąd: Lublin
Wysłany: 2015-03-15, 20:25   

ja chyba najczęściej wybieram trasę łatwą ponieważ AM moim zdaniem wytycza trasę dobrymi drogami,bez pokrętnych manewrów i tak np. Lublin-Polańczyk (Bieszczady) trasę łatwa to trasa przez Kraśnik,Janów Lub.,Nisko,Rzeszów,Sanok a np trasa Optymalna to Biłgoraj,Przeworsk i moim zdaniem choć kilkanaście minut ma być szybciej to nigdy tej trasy bym nie polecał (trochę gorsza nawierzchnia niz przez Rzeszów) Tak to wygląda
 
 
d.marco 
guru



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Mar 2010
Posty: 1134
Skąd: z nad Bałtyku
Wysłany: 2015-03-17, 19:32   

a czy coś się zmieniło w kwestie zapisywania i wczytywania trasy gdyż trase zapisuje ale nie wiem jak ją później mam wczytać gdzie ona się zapisała :-(
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9636
Wysłany: 2015-03-17, 20:00   

Wciąz to samo. Wczytujesz:
Trasa > przycisk funkcyjny telefonu > Moje trasy > wybierasz z listy zapisanych tras.

A są one w ROUTES w folderze programu
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
d.marco 
guru



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Mar 2010
Posty: 1134
Skąd: z nad Bałtyku
Wysłany: 2015-03-17, 20:30   

jestem_ktoś o dzięki za info

[ Dodano: 2015-03-17, 20:45 ]
coś jest nie tak bo po wyznaczenie możesz zapisać i zapisuje do routera lecz nie można wczytać czytałem że powinno ja zapisać w historii i stamtąd powinno się ją załadować ale historia jest pusta
 
 
borubar 
Waypoint


Dołączył: 14 Maj 2010
Posty: 27
Wysłany: 2017-09-14, 10:19   

A w jaki sposób wgrywać trasy z targeo?
 
 
borubar 
Waypoint


Dołączył: 14 Maj 2010
Posty: 27
Wysłany: 2017-09-19, 11:00   

geranium napisał/a:
jeżeli liczysz na to ustawisz sobie trasę w targeo a potem ją przeniesiesz do AM to się bardzo rozczarujesz że trasa w nawigacji przebiega zgoła inaczej od tej w targeo

http://www.targeo.pl/docs...do_automapy.pdf


A kolega rozróżnia AM na win i android?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18906
Skąd: 3City
Wysłany: 2017-09-19, 11:55   

Skopiowanego pliku *.atm (do folderu ROUTES) program po prostu nie widzi
Ale po zmianie w pobranym z Targeo *.atm z
Kod:
ucType=1
ucRoadClass=2
na
Kod:
ucType=0
ucRoadClass=6
program zauważył plik i wczytał trasę.

Pewnie pobrany z serwera plik tez nie zadziała.
Samo ściąganie z serwera też jest problematyczne (pis: https://forum.dobreprogramy.pl/t/automapa-android-i-targeo-eksport/471144 ) - AM pyta o licencję (mam wersje "testową"). Ale w legalu pewnie jest to możliwe - sądząc z opisu na stronie AM: http://www.automapa.pl/pl...pa-dla-android/ (sekcja "Wybór trasy")
_________________

 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18906
Skąd: 3City
Wysłany: 2017-09-19, 14:04   

geranium napisał/a:
widzi bez najmniejszych problemówi
Faktycznie, widocznie poprzednio coś się stało z plikiem przy kopiowaniu.

Teraz czekamy na kogoś z legalem, aby potwierdzić pobieranie wprost z Targeo
_________________

Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2017-09-19, 14:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
izaw 
GPS instruktor
izaw


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 19 Maj 2010
Posty: 819
Wysłany: 2020-06-01, 22:07   

geranium napisał/a:
u większości ta wersja po złapaniu fixa wyznacza trasy kosmiczne..np bez fixa trasa prawidłowa 12km po złapaniu fixe przeliczenie trasy do 76 km

generalnie nie nadaje się do użytku chyba że jesteś szczęściarzem

Nie po złapaniu fixa, po pobraniu LD. Wtedy blokuje autostrady, ekspresówki, krajowe itd. Wyznacza lokalnymi i z stąd problem. Wystarczy wyłączyć LD i działa. Oczywiście bez aktualnych danych.
_________________
Prawo Murph'ego
"Jeśli wszystkie sposoby zawiodą to przeczytaj instrukcję."
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2020-06-30, 05:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
adrianjanek19
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 26 Paź 2013
Posty: 11
Wysłany: 2020-06-01, 22:19   

Na obecną chwilę udało mi się że nie usuwa map. Zrobiłem tam
Panel sterowania
Sprzątacz
Klikasz na pozostałości po skanowaniu i trzymasz długo aż pokaże foldery i wybierasz folder który ma być. W tym wypadku po chińsku mi pokazał folder ale po otwarciu było że jest AutoMapa w nim i wybrałem do wyjatku i na razie działa. Myślę że może komuś to pomoze. Temat zamknięty
 
 
bolobol
Navi Expert



Pomógł: 20 razy
Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 468
Wysłany: 2020-06-27, 19:59   

izaw napisał/a:
Wystarczy wyłączyć LD i działa. Oczywiście bez aktualnych danych.


A jak to wyłączyć?

Od dawna używam aAM 4.5 na Xiaomi Redmi 6 Pro i do tej pory nie było problemów. Jednak od mapy - bodajże - 2001 wyznacza, jak pisze kol. geranium trasy "kosmiczne", tak jakby w ustawieniach była trasa najdłuższa i najtrudniejsza.
Co ciekawe, mapa 1812 działa ok. ale jest już bardzo, bardzo nieaktualna.
Dodatkowo, przy próbach "naprawy" wyłączył mi się (a może sam niechcący wyłączyłem) głos, Teraz program jest głupi i niemy! :oops: :evil:

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
 
 
izaw 
GPS instruktor
izaw


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 19 Maj 2010
Posty: 819
Wysłany: 2020-06-29, 19:38   

Nie mam zainstalowanej tej wersji. Piszę z pamięci, mogą być różnice.
Wchodzisz w ustawienia, tam masz zakładkę LD! lub podobnie. Masz mały, średni, duży zasięg, ale wybierasz nie pobieraj.
I tyle
_________________
Prawo Murph'ego
"Jeśli wszystkie sposoby zawiodą to przeczytaj instrukcję."
 
 
psgols
Waypoint


Dołączył: 10 Lip 2010
Posty: 29
Wysłany: 2020-06-30, 11:19   

koledzy na mapach 2006 AM 4.5.0 pokazuje info "nie można pobrać danych hubnet" przy wyznaczaniu długich tras ale nie wszystkich
tez tak macie ?
 
 
bolobol
Navi Expert



Pomógł: 20 razy
Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 468
  Wysłany: 2020-06-30, 15:25   

izaw napisał/a:
...
Dziękuję za odpowiedź. Wprawdzie, jeszcze tego samego dnia w którym prosiłem o pomoc znalazłem tę funkcję, ale dopiero dziś miałem chwilę czasu, żeby mapę 1812 zmienić na 2006 i ją "objechać". Wynik(?) - działa. :-)

A dla potomnych; wyłączenie funkcji LD w aAM 4.5 robi się w następujący sposób:

Ustawienia (trybiki) --> Trasa --> Traffik LiveDrive ... --> i tu odznaczamy:
"Wymieniaj dane"


Ps.
Głos też wrócił, ale "konia z rzędem" temu, kto mi wyjaśni co się narobiło???
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11