My Navia Strona Główna My Navia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z Automapą - Lark 50.3
Autor Wiadomość
kali657 
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2011-06-26, 17:43   

A czy jest możliwość wgrania w jakiś sposób kilku map państw europy bez instalowania programu AutoMapa?

Sahem 
Maestro GPS

Wysłany: 2011-06-26, 17:52   

W AutoMapie mapy są zintegrowane z programem. Nie wgrasz map z nowszej AutoMapy do starszej i odwrotnie a tym bardziej do innego programu. Nie musisz instalować całej Europy w AutoMapie. W czasie instalacji jest edytor obszarów, zaznaczasz interesujący Cię obszar i instalujesz.

Andrzej P 
Guru
Merc(124)maniak

Wysłany: 2011-06-26, 20:28   Re: Lark Freebird 50.3- Proszę o pomoc.

Nastąpiło zapewne nieporozumienie z powodu używanego nazewnictwa
kali657 napisał/a:
Witajcie. Wczoraj zakupiłem nawigację Lark Freebird 50.3. Jak wiadomo, jest tam tylko i wyłącznie mapa Polski.
W Larku 50.3 jest zainstalowany program nawigacyjny LarkMap obejmujący wyłącznie obszar (mapę) Polski. Do tego programu nie można dograć map innych krajów lub mapy całej Europy. Dlatego trzeba użyć innego programu nawigacyjnego (np. AutoMapy) aby możliwość posiadania map innych krajów niż wyłącznie Polska zaistniała. W Larku 50.3 można mieć na karcie pamięci dowolny program (programy) obsługiwany przez system operacyjny Windows CE 5.0.

AutoMapa jako program występuje w wersji wyłącznie PL lub w wersji EU, którą ma tę cechę, że trzeba ją instalować wraz z mapami całej Europy i najwyżej podczas instalacji można wybrać jakiś mniejszy niż cała Europa obszar. Będzie to decyzja nieodwołalna - tzn nie da się później uzupełnić zainstalowanych map o inne kraje bez ponownej instalacji całego programu. Do wersji PL nie da się dograć map innych krajów.

Jedynym programem nawigacyjnym, do którego można dogrywać mapy pojedynczych krajów bez każdorazowej instalacji całego programu od nowa jest iGO8 lub iGO Primo. Polecam lekturę odpowiednich wątków na tym forum przed zadawaniem pytań. Funkcja "szukaj" to kopalnia wiedzy...

kali657 
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2011-06-26, 21:06   

Dzięki panowie. :) Zainstalowałem na karcie pamięci AutoMapę6.8.1 Polski. Uruchomiłem, wydaje się że działa bez zarzutu. Jutro sprawdzę jak to wygląda w trasie.

Kod:
Do wersji PL nie da się dograć map innych krajów.

Uprzedziłeś mnie, chciałem o to zapytać. Nie pozostaje mi nic innego jak pobrać Eu. :)

hoja 
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2011-06-27, 07:22   

jacelo napisał/a:
witam ja mam taki problem że AM na moim larku nie nadąża tzn. pokazuje gdzie pyłem jakąś chwilę temu

ja u siebie się troche pobawiłem i ustawiłem tak że już sygnału mi nie gubi za często ( raz na 100km sie jej zdarzyło) a co do tego opóźnienia to musisz w ustawieniach zaznaczyć "opóźnienie GPS" i dać tam jakieś 1,3sek i wtedy będzie dobrze :)

kali657 
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2011-06-27, 11:17   

Jaki najlepiej powinien być ustawiony port i prędkość odczytu z portu?

jestem_ktoś 
Maestro GPS

Wysłany: 2011-06-27, 11:20   

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=5068

kali657 
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2011-06-27, 15:26   

Z tym że tam pisze COM 1, a jego działania nie doczekałem się. COM2 daje radę.

Andrzej P 
Guru
Merc(124)maniak

Wysłany: 2011-06-27, 15:34   

Modele Lark 50.3 z NandFlash mogą się różnić od wcześniejszych z ResidentFlash używanym do GPS portem COM. Wystarczy w ustawienia GPS AutoMapy ustawić w polu "GPS podłączony do portu: AUTO" (w nawiasie wskaże wówczas domyślny port COM jaki wykryty został w danym sprzęcie). Na tym porcie AM łapie sygnał GPS bez problemu, ale za pierwszym razem może to trochę potrwać i trzeba to robić pod chmurką. Potem można wykryty port ustawić na stałe.

Kłania się instrukcja obsługi AM.

1peyo1
[Usunięty]

Wysłany: 2011-08-05, 18:09   

Zauważyłem u siebie, że z AM mogą być problemy . Raz zainstalowałem - śmigało jak złoto , bez żadnych problemów , dziwiłem się skąd powszechne głosy o wysokim zapotrzebowaniu na moc przez ten program . Ale zdarzyło się ,że musiałem usunąć AU i ponownie zainstalować , no i faktycznie tak muliło ,że strach. Piszę muliło , bo jeżdżę na LarkMapie , a AM przeinstaluję jak będę miał czas . Ale tak myślę , że może AU powinno sie wgrywać na PUSTĄ kartę, żeby pliki nie były pofragmentowane ? Może w tym właśnie leży problem ?

W larku z NandFlash GPS powinien być ustawiony na sztywno na COM 2, 4800 predkość .

Ajgor64
[Usunięty]

Wysłany: 2011-08-07, 15:05   

Ja mam na jednej karcie Automapę i iGO8 i obie chodzą bez problemu. Ale wolę iGO8. Moim zdaniem jest lepsza.

Rafalsky 
Młodszy Inspektor GPS
Truckdriver

Wysłany: 2011-12-04, 10:16   

Witam. U mnie na larku 50.3 i Am 6.9 eu b pojawia się problem gdy włączam ustawienia i gdy próbuję wybrać którąkolwiek z ikon ustawień to trochę to trwa zanim owe ustawienia się uruchomią....ok 10 sek. reszta działa ok i na czas. Co jest grane?

tomek135
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2012-08-06, 14:17   Automapa problem z instalacja

Witam, moj problem byl juz jak widzialem opisywany na forum ale nie moge sobie z nim poradzic metodami juz opisanymi. Problem jest nastepujacy: po zainstalowaniu wyskakuje mi komunikat: "Nie powiodła się próba uruchomienia modułu: Dane Rozdzielczość ekranu (CXxCY): 480x272". Nie korzystam z gotowca tylko z wersji instalacyjnej, komunikat mimo wszystko wyskakuje. Nie moge tej wersji odinstalowac korzystajac z instalatora. Co wazne, mam dwa takie same urzadzenia i na obu instalowalem ta sama wersje, na jednej dziala ok, na drugiej jest ten wlasnie problem. Chcialem po prostu usunac caly folder AutoMapa EU i nie wiem czy to normalne ale nie moge usunac folderow Data Files, Profiles i Setting Files. najbardzierj mnie zastanawia to, czemu na jednym urzadzeniu wszystko dziala ok a na drugim nie :/
Z gory dzieki za wszelkie sugestie
Pozdrawiam :)

jestem_ktoś 
Maestro GPS

Wysłany: 2012-08-06, 14:21   

Format SD, patchowanie przed instalacją, potem instalowanie.

Na każdym urządzeniu msz Am na innej karcie? A gdy przełożysz karty?

tomek135
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2012-08-06, 14:25   

Sam program instalowalem zwykle na urzadzeniu a mape na karcie. Sugerujesz instalacje i programu i mapy na karcie tak? Fakt, ze w tej chwili akurat jedna karta mi padla i chcialem tylko zainstalowac program na urzadzeniu i odpalic nawigacje z dzialajacej karty, jak wszystko zadziala, jechac do sklepu po karte i wgrac mape. Czyli mam zainstalowac program na karcie tak?

Odpowiedz do tematu