|
My Navia
|
Problem z Automapą - Lark 50.3 |
Autor |
Wiadomość |
Buffy
Młodszy Inspektor GPS

|
Wysłany: 2010-12-15, 11:14
|
|
|
jestem_ktoś napisał/a: |
P.S. Co Twoje pytanie ma do tematu wątku? |
A no to, że może karta (mimo że nowa) z wgraną AM jest jakaś skopana i "omizg" mógłby spróbować wgrać AM do pamięci flash. AM tylko na Polskę waży jakieś 300 MB więc powinna się wcisnąć |
|
|
|
 |
jestem_ktoś
Maestro GPS

Pomógł: 259 razy Dołączył: 28 Paź 2009 Posty: 9606 Skąd: znikąd
|
Wysłany: 2010-12-15, 11:40
|
|
|
Może i pomoże, tylko pytanie, jaki jest problem kolegi, bo jak na razie niewiele powiedział
omzig napisał/a: | tylko "bateria rozładowana" - ale normalnie dalej działa... |
omzig napisał/a: | Podczas instalacji na kartę microSD podawałem numer licencji i wyskakiwał błąd, | Czyli albo ma nie naładowaną baterię, albo źle zarejestrował AM |
_________________ Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie |
|
|
|
 |
erjot
Navi Expert MX2 + AM + MM

|
Wysłany: 2010-12-15, 13:00
|
|
|
A ja mam odwrotny problem. Można zmienić jakieś ustawienia, żeby navi się nie włączała automatycznie po wsadzeniu kabelka USB? |
_________________ Aut viam inveniam aut faciam. Hannibal |
|
|
|
 |
Andrzej P
Guru Merc(124)maniak

Pomógł: 72 razy Wiek: 70 Dołączył: 20 Sie 2009 Posty: 1313 Skąd: (z)Dolny Śląsk
|
Wysłany: 2010-12-15, 14:15
|
|
|
Buffy napisał/a: | AM tylko na Polskę waży jakieś 300 MB więc powinna się wcisnąć | A wgrany fabrycznie program? Zmieszczą się obydwa? A co w przypadku konieczności oddania do serwisu? Kasowanie? A jesli już się nie da połaczyć z Larkiem bo i tak bywa?
Slot na kartę SD i swobodny dostęp do innych programów z poziomu menu firmowego jest jedna z wiekszych zalet Larka. Nie słyszałem jeszcze, że problem z działaniem Larka lub programów na nim uruchamianych ma jakikolwiek związek z tym gdzie te programy wgrano. Zwykle przyczyną problemów jest zła instalacja, majsterkowanie w plikach "fabrycznych" i nie czytanie instrukcji. |
_________________ ---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 |
|
|
|
 |
Buffy
Młodszy Inspektor GPS

|
Wysłany: 2010-12-16, 01:02
|
|
|
Andrzej P napisał/a: | A wgrany fabrycznie program? | 370 MB razem z Windowsem
Andrzej P napisał/a: | Zmieszczą się obydwa? | Raczej tak bo zostaje pół giga wolnego miejsca.
Andrzej P napisał/a: | A co w przypadku konieczności oddania do serwisu? Kasowanie? | Kasowanie - z tym chyba nie ma wielkiego problemu.
Andrzej P napisał/a: | A jesli już się nie da połaczyć z Larkiem bo i tak bywa? | - to już większy problem pewnie przydał by się jakiś back-up
Andrzej P napisał/a: | Nie słyszałem jeszcze, że problem z działaniem Larka lub programów na nim uruchamianych ma jakikolwiek związek z tym gdzie te programy wgrano. | Ja słyszałem że mapa na karcie może się "zamulać", ale od razu dodaję, że u mnie to nie występuje. |
|
|
|
 |
Andrzej P
Guru Merc(124)maniak

|
Wysłany: 2010-12-16, 07:34
|
|
|
Jak nie możesz się połączyć z poziomu komputera z Larkiem poprzez ActiveSync - żaden backup nie pomoże, bo niby jak go wgrasz.... A takie sytuacje przy majsterkowaniu w bebechach zdarzają się - wystarczy poczytać na tym forum jak zmienić navi w przycisk do papieru na biurko...
Gadki o "muleniu na karcie" można włożyć między bajki - przynajmniej w przypadku Larków. Mam dwa: serii 35.x i 50.x - Na obydwu programy z kart SD śmigają całkiem nieźle i nie sądzę aby Lark 50.3 odbiegał znacznie mocą procesora czy jakością slotu na kartę od swych poprzedników. Różnica to jedynie rozmiar karty (moje chodzą na normalnej a nie micro).
AutoMapa z włączonymi wszystkimi wodotryskami rzeczywiście zamula słabszy sprzęt, ale miejsce jej wgranie nie ma tu znaczenia lub ma niewielkie. Decyduje siła obliczeniowa procka, choć szybkość karty SD tez ma znaczenie. Karty "no name", kupione "taniej", "okazyjnie" są często mułem samym w sobie. Ktoś kto nie włożyłby takiej karty do aparatu, kamery czy telefonu jęczy potem, że w nawigacji mu muli. |
_________________ ---
 |
|
|
|
 |
omzig
Młodszy Inspektor GPS

|
Wysłany: 2011-04-10, 10:58
|
|
|
Panowie, dziękuję za zainteresowanie problemem.
Dałem radę - okazało się, że komp na którym działałem miał jakąś chorą blokadę administratora. :/
Skorzystałem z innego kompa i wszystko poszło gładko.
AM wgrana, działa, już nawet aktualizację zrobiłem. :)
Ale... no właśnie - czasem się przycina lub zawiesza i puszcza... To wina procesora, czy AM??? |
|
|
|
 |
wooke
Azymut

|
Wysłany: 2011-06-06, 23:29 Problem z Automapą - Lark 50.3
|
|
|
Auto Mapa na karcie czy w larku jak jest lepiej szybciej ??
bo nie wiem gdzie lepiej miec auto mape narazie prubowałem na karcie pamieci jest ok ale moze da sie szybciej lepiej ??? prosze o odpowiedz to moja pierwsza navi nie znam sie |
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2012-06-17, 15:21, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
jestem_ktoś
Maestro GPS

Pomógł: 259 razy Dołączył: 28 Paź 2009 Posty: 9606 Skąd: znikąd
|
Wysłany: 2011-06-07, 06:00
|
|
|
Jak dobra karta, to niewielka róznica. |
_________________ Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie |
|
|
|
 |
Andrzej P
Guru Merc(124)maniak

|
Wysłany: 2011-06-07, 07:59
|
|
|
O szybkości działania AM na jakiejkolwiek nawigacji decyduje procesor urządzenia. AM jest dość wymagająca pod tym względem i jeśli myślisz, że na Larku 50.3 pójdzie szybciej to zapomnij.
Płynnego przesuwania się kursora nie uzyskasz nigdy, chyba, że zastosujesz wygląd mapy jak na "sztabówkach" (bez kolorów) i wyłączysz wszelkie dodatki (wyświetlanie POI, budynków, znaków drogowych itp.).
Jeśli koniecznie chcesz używać AM to wgraj ją na dobrą, szybką kartę (10-15 Mb/s) i wyłącz w niej wszelkie wodotryski (budynki 3D, czerwone daszki, animowane menu, milion POI). Wtedy pójdzie lepiej.
A tak nawiasem mówiąc: gdzie w Larku zmieścisz w pamięci wewnętrznej AM EU (2 GB) ? Jeśli nawet znajdziesz miejsce to samo wgrywanie przez ActiveSync zajmie tydzień o ile się w ogóle powiedzie |
_________________ ---
 |
|
|
|
 |
hoja
Młodszy Inspektor GPS

|
Wysłany: 2011-06-20, 08:16 Problem z Automapą 6.8.1 - Lark 50.3
|
|
|
Witam,
kupiłem niedawno nawigację Lark 50.3 (wcześniej miałem 50.1 i chodził bez problemów).
Wgrałem automape 6.8.1 europę i coś nie chce mi to dobrze działać.
W mieście jeszcze w miare ok, łapie sygnał i tylko czasem się coś przymuli, natomiast w trasie i przy prędkościach powyżej 100km/h zaczyna świrować, raz pokazuje że się rozgląda, raz całkiem gubi sygnał i muszę wyłączyć i włączyć obsługę GPS, czasem pokazuje że jadę 300km/h albo opóźnia się o kilkaset metrów...
Kombinowałem już z różnymi portami i prędkościami portów, najlepiej działa na tym co sama sobie ustawia czyli COM2 i 48000kbps. Mapę też już wgrywałem parę razy i ciągle to samo.. również wyłączyłem w opcjach synchronizacje czasu z GPS.
może być że sprzęt jest jakiś trefny? szukałem na forum ale nic nie znalazłem co może być tego przyczyną?
czy ktoś z was ma larka 50.3 i działa mu dobrze z najnowszą automapa? |
|
|
|
 |
Sahem
Maestro GPS

Pomógł: 576 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 6435 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-06-20, 08:34
|
|
|
hoja napisał/a: | Mapę też już wgrywałem parę razy |
Co oznacza wgrywałem? Instalowałeś czystą instalkę a następnie patchowałeś wcześniej za każdym razem formatując kartę? Czy ta AM to jakiś gotowiec i za każdym razem go wrzucasz na kartę? Jak podaje tabela prawidłowy port i prędkość dla twojej nawigacji to COM1 i 4800. Podane jest również, że sygnał łapało na COM6. |
_________________ Rem tene, verba sequentur. |
|
|
|
 |
hoja
Młodszy Inspektor GPS

|
Wysłany: 2011-06-20, 09:13
|
|
|
Cybant napisał/a: | hoja napisał/a: | Mapę też już wgrywałem parę razy |
Co oznacza wgrywałem? Instalowałeś czystą instalkę a następnie patchowałeś wcześniej za każdym razem formatując kartę? Czy ta AM to jakiś gotowiec i za każdym razem go wrzucasz na kartę? Jak podaje tabela prawidłowy port i prędkość dla twojej nawigacji to COM1 i 4800. Podane jest również, że sygnał łapało na COM6. |
formatowałem kartę i instalowałem ze spatchowanej instalki, na COM1 i 4800 nic nie łapie. Jedynie na COM2 4800 łapie szybko i jakoś działa z tym że tak jak pisałem co jakiś czas gubi sygnał itp, na COM8 jeszcze też działa ale tutaj to już całkiem wywala co chwile. |
|
|
|
 |
Sahem
Maestro GPS

Pomógł: 576 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 6435 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-06-20, 09:15
|
|
|
Cóż, proponuję byś ściągnął czystą instalkę, po zainstalowaniu użyj patchera, ustaw zalecany port i prędkość i sprawdź efekty. |
_________________ Rem tene, verba sequentur. |
|
|
|
 |
Andrzej P
Guru Merc(124)maniak

|
Wysłany: 2011-06-20, 09:20
|
|
|
Dodam, że AM 6.8.1 PL (wersja instalacyjna posłodzona od razu) działa na Larku 50.3 bez problemów. Wyłączone wszelkie wodotryski, wyświetlanie milionów POI, animacja menu itp. |
_________________ ---
 |
Ostatnio zmieniony przez Andrzej P 2011-06-20, 09:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|