Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: chris_m
2008-06-05, 22:45
mały remoncik w mieszkaniu to i okazja na małe pytanko
Autor Wiadomość
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 47
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1150
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-05-21, 22:25   

No to już jak wolisz - skoro nie chce Ci się ryć kanałów - nie dziwię się... Kiedyś kładłem sieć w dużej willi, wiercenia, rycia i kładzenia kanałów było na tydzień.

Jeśli jednak będziesz kupował sprzęt WiFi - zwróć uwagę by był kompatybilny z Viśta vio ;-)

A idąc na łatwiznę - dobrym kompromisem cena/jakość będzie wybór sprzętu od Linksysa.
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
Tracer 
Waypoint



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 27 Mar 2008
Posty: 49
Wysłany: 2008-05-22, 07:16   

Popieram Linksysa. Unikam D-Linka.
_________________
BLOW 50YBT +AM EU+kamera
Akira 3518-A3+4G AM5.5
E66+Garmin Mobil
 
 
ksiadz666 
Waypoint


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 189
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-05-22, 10:26   

Tracer napisał/a:
Popieram Linksysa. Unikam D-Linka.

Zwlaszcza jesli chodzi o wersje bezprzewodowa!
 
 
chris_m
guru
-od podpierania muru



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1031
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-05-22, 11:05   

Tracer & ksiadz666
czy wyłącznie chodzi wam o cenę urządzeń czy jest jeszcze coś na rzeczy ?

miło mi będzie jeszcze chociaż odrobinę zmądrzeć :-)
_________________
...łoncka łoncka nasa zielona
pod kazdym dzewkiem Kubuś w dzień i w noc

... a hen wysoko hen satelitek
wcionz dla nas kronzy łoj straśliwa moc...

>takiej łoncki sukać ze świecką<
;-)
 
 
 
Tracer 
Waypoint



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 27 Mar 2008
Posty: 49
Wysłany: 2008-05-22, 11:30   

Ceny są zbliżone natomiast róznica jest w awaryjności i trwałości.
Po za tym niektóre linksysy dają się edukować :)
http://openlinksys.info/forum/index.php softem Tomato ;)
Miałem router D-linka i po wielu zwiechach w końcu mi padł.
Nie ma nic gorszego jak losowo wieszający się router do którego trzeba podejść i resetować zasilanie....
_________________
BLOW 50YBT +AM EU+kamera
Akira 3518-A3+4G AM5.5
E66+Garmin Mobil
 
 
ksiadz666 
Waypoint


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 189
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-05-22, 16:01   

Dokladnie. Mialem juz kilku klientow, ktorzy byli niezadowoleni z d-linkow. Dokladnie to, co Tracer powiedzial. Tzn wieszaly sie, pracowaly niestabilnie. Chodzi przeciez o to, by internet byl nieprzerwanie, bez koniecznosci ciaglego sluchania "tato, zresetujesz router, bo znowu nie moge wejsc na nasza-klase" ;).
Dodatkowa zaleta jest wlasnie mozliwosc wgrania alternatywnego softu, zwiekszajacego funkcjonalnosc sprzetu :)
 
 
chris_m
guru
-od podpierania muru



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1031
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-05-22, 16:12   

no to teraz do meritum Panowie ;-)

boss już dał swój konkretny typ na jakiego konia postawić

czy kiwacie głowami z uznaniem nad tym routerkiem czy też macie inne widzenie świata
i jesteście gotowi mi tu cosik dodatkowego zalinksysować... (inny model linksysa..?)

i sorry za podstawowe pytania ale jam ciekawy jak dziecko...albo i gorzej :-)



---
malkontentom obiecuję, że zakończę temat wkrótce 8-)
cóż, sprzątania łączki nigdy za wiele (ochotnicy mile widziani, boss przyjmuje do późnych godzin nocnych :idea: :-) )
_________________
...łoncka łoncka nasa zielona
pod kazdym dzewkiem Kubuś w dzień i w noc

... a hen wysoko hen satelitek
wcionz dla nas kronzy łoj straśliwa moc...

>takiej łoncki sukać ze świecką<
;-)
 
 
 
ksiadz666 
Waypoint


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 189
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-05-22, 22:35   

A powiedz jeszcze jaki masz dostep do internetu? Bo chyba to przeoczylem? Kablowka czy ADSL (neostrada itp)
 
 
chris_m
guru
-od podpierania muru



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1031
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-05-23, 18:54   

ksiadz666 napisał/a:
jaki masz dostep do internetu? Bo chyba to przeoczylem?

jak przeoczyłeś to poczytaj od początku, hehe ;-)

napisałem, że standardowe jeszcze po archaicznej promocji, ale wciąż na chodzie :-)
a poważnie to
łącze siermiężne acz swojskie czyli ADSL 512 (neostrada ciut przemianowana czyli "netiostrada" na odrutowaniu TP)

Poważnie dzięki za podpowiedzi, nawet żona dzisiaj tu zaglądała żeby ujrzeć jak posuwają się prace nad przyszłością jej allegrowania "po antence", no i macie u niej dużego PLUSA...a i ja z Wami :-D


---
mam nadzieję, że pomogłem, więc ten klawisz naciśnij w wolnej chwili :mrgreen:
OUPS, sorry, zapomniałem, że to ja tu rękę wyciągam po datki... ;-)

czyli sypnijcie jeszcze kilka szczegółów coby mi dziewczyny nie biadoliły przez następny roczek albo i dwa... rozumiem, że linksys jest w miarę pewnym sprzętem, więc jakie modele linksysa widzicie pod 512-kę, i spokojnie: navigatorowi możecie się narazić, jakoś was wybronię :mrgreen:
z góry DZIĘKI


odrobinę odświeżyłem posta bo już prawie wylądował na śmietniku historii :)
_________________
...łoncka łoncka nasa zielona
pod kazdym dzewkiem Kubuś w dzień i w noc

... a hen wysoko hen satelitek
wcionz dla nas kronzy łoj straśliwa moc...

>takiej łoncki sukać ze świecką<
;-)
 
 
 
ksiadz666 
Waypoint


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 189
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-05-24, 23:47   

Swietny router linksysa, a wybitny po wgraniu softu tomato: http://allegro.pl/item364...1_warszawa.html
To oczywiscie przykladowy link. Ma jeden maly minus. Nie ma wbudowanego modemu, wiec ponosisz koszt zakupu modemu z interfejsem ethernet. Moze to byc router z wbudowanym modemem. W Twoim przypadku wazna jest jedna rzecz (przy zakupie routera oczywiscie). Zwroc uwage na dopisek "Annex A. Tylko wtedy bedzie wspolpracowalo z neostrada lub innych uslugach udostepnianych na laczach TP.

No ew. jesli wygrasz w totka, to mozesz zaszalec i wykorzystac istniejaca instalacje elektryczna uzywajac tego cuda: http://www.komputer-media...ln,80869,0.html
Zasada dzialania jest dosc prosta. To urzadzenie wpinasz do internetu i do gniazdka elektrycznego, a przy kazdym komputerze musisz podlaczyc cos, a la odbiornik, ktory wpinasz do gniazdka elektrycznego i do kompa. Brzmi ciekawie? :mrgreen:
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 47
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1150
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-05-25, 08:53   

Bez przesady...

Moim zdaniem - prościej i bez udziwniania - po prostu wpinasz kabelek, konfigurujesz i zasysasz za pomocą tego - Linksys Wireless-G Router ADSL WAG200G
Bo i po co Ci 12T ciężarówka gdy chcesz tylko odwozić dzieci do szkoły :-)

Do tego w desktopy wpinasz to: Linksys Wireless-G PCI Adapter - WMP54G
W notebooki to: Linksys Wireless-G SpeedBooster USB - WUSB54GSC
lub to: Linksys Wireless-G Notebook Adapter - WPC54G


Pytanie tylko czy netia nie jest raczej na annex b...
Jeśli tak to wtedy jako centralkę zakładasz to: Linksys Wireless-G Router ADSL WAG200G-E1

Linksys w Polsce daje 36 m-cy gwarancji - to też dość istotne - choć tak naprawdę jak wyjmiesz z pudełka i będzie działać - to powinno działać i 100lat, ale za 100 lat to internet będziemy już mieć w głowach, a do wizualizacji nie będzie potrzebna siatkówka bo obraz będzie przesyłany już siecią neuronów :-)
No i kierunkowe anteny WiFi w uszach i bluetooth w nosie...

P.S. całość wyniesie Cię jakieś 600zł i tylko przypomnę, że metr kabla sieciowego można nabyć poniżej jednego zeta ;-) stąd łączny koszt bezpieczniejszej sieci to na domek jednorodzinny jakieś 200zł wliczając urządzenie, ew. karty, gniazdka, kabel i końcówki. No ale trzeba się narobić :-)
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
rsms 
Navi Expert
Akira MM517


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 23 Lip 2007
Posty: 210
Wysłany: 2008-05-25, 14:04   

No to żeby Ci chris_m jeszcze bardziej namieszać w głowie i ja dorzucę swoją propozycję
Sam już od paru lat używam sprzętu Pentagram. Obecnie tego:
http://allegro.pl/item364...etia_5_lat.html
Jest też trochę tańsza wersja z uboższym QoS:
http://allegro.pl/item364...w_5lat_qos.html
W opisie Linksysa WAG200G żadnej wzmianki o QoS nie widziałem, a wydaje mi się być to dosyć istotną funkcją przy podziale łącza na kilka komputerów.
Używam między innymi VoIP i żadnych problemów z tym sprzętem nie zaobserwowałem, chociaż jak na temat każdego różne opinie można o nim znaleźć w necie
No i jeszcze jedna uwaga na temat kilku ścian o których wspomniałeś. W przypadku sprzętu WiFi ściana ścianie nie równa, różnie to bywa w przypadku różnych budynków, więc jeśli masz taką możliwość najlepiej przed ostateczna decyzją i zakupem pożycz jakiś router bezprzewodowy i sprawdź jaki będzie zasięg w Twoim budynku.
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 47
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1150
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-05-26, 15:04   

Nie sądzę by akurat Chrisowi był QoS potrzebny, zwłaszcza przy tak małej sieci - zwróć też uwagę, że Chris ma córy, a nie synów :-)

Dlatego też zaproponowałem rozwiązanie z najlepszymi opiniami użytkowników i najmniejszym obrotem serwisowym... i do tego z dobrym stosunkiem cena/jakość...

Poza tym... QoS, QoS'em, ale trzeba go umieć dobrze skonfigurować, aby działał, a że określił się jako preferujący plug'n'play - tym bardziej wydatek uważam za zbędny...
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
darek1972 
młodszy inspektor GPS



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 6
Skąd: ZIELONA GÓRA
Wysłany: 2008-05-27, 20:57   

Moim skromnym zdaniem jak kupować to router Linksysa WRT54GL 1.1. :-) :-)
Zakładając, że budujemy sieć warto zwrócić uwagę na max. osiągane transfery wlan ok.2MB/s,
dlatego warto równolegle ułożyć przewody chociażby dla większego bezpieczeństwa takiej sieci oraz transferów. Przesyłanie plików w sieci rzędu :lol: kilku GB po wlan jest trochę irytujące. :lol:
Przecież, w większości nowych komputerów standartem stają się karty sieciowe 10/100/1000Mb/s :lol: :lol:
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 47
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1150
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-05-28, 02:15   

Wiem darek1972, ale leniuszkowi się nie chce kabelków przepychać :-)
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10