Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: chris_m
2008-06-05, 22:45
mały remoncik w mieszkaniu to i okazja na małe pytanko
Autor Wiadomość
chris_m
guru
-od podpierania muru



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1031
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-05-20, 09:17   mały remoncik w mieszkaniu to i okazja na małe pytanko

ponieważ w porównaniu z wieloma specami na tym forum z komputerkami mam znajomość pobieżną czyli wiem gdzie klawisz Enter ale ponadto raczej średnio czyli nie za wiele... :-?
to proszę ciut więcej wiedzących o małą poradę

jeżeli w chatce mają być trzy kompki w dosyć dalekich od siebie miejscach (córki nie będą się tak często biły a i ja uzyskam względny spokój :roll: ) to w związku z tym pytanko:
jak w miarę tanio i przystępnie rozwiązać kwestię dostępu do netu

byłoby ok gdyby wszystko opierało się o zwykłe pojedyńcze połączenie neostradowe , jednakże jak wspomniałem nie bedzie to tradycyjne stanowisko biurowe gdzie komputery są oddalone często o metr czy dwa od siebie, odlegóść to kilka ścian pomiędzy sprzętami


---
czekam na jakieś sugestie bo remoncik w toku i jeszcze w tej chwili mogę każdą ścianę dowolnie dziurawić coby kompki się widziały :mrgreen:
a poważnie będę wdzięczny za kilka podsuniętych myśli do zastosowania, priorytet to oszczędność dosyć szeroko rozumiana 8-)
_________________
...łoncka łoncka nasa zielona
pod kazdym dzewkiem Kubuś w dzień i w noc

... a hen wysoko hen satelitek
wcionz dla nas kronzy łoj straśliwa moc...

>takiej łoncki sukać ze świecką<
;-)
 
 
 
Andrzej Gdz 
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 303
Skąd: Grudziądz
Wysłany: 2008-05-20, 09:35   

Cytat:
jeżeli w chatce mają być trzy kompki w dosyć dalekich od siebie miejscach (córki nie będą się tak często biły a i ja uzyskam względny spokój ) to w związku z tym pytanko:
jak w miarę tanio i przystępnie rozwiązać kwestię dostępu do netu

W miare tanio hmmm ?
W tym ukladzie co piszesz to kupno tzw Rutera rozwiaze problem i bedzie NET na kazdym z komputerow.
 
 
ksiadz666 
Waypoint


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 189
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-05-20, 09:38   

Jesli to ma byc opcja na prawde nisko budzetowa, to polecam: http://allegro.pl/item360...gwar_f_vat.html

I radze sie pospieszyc, bo aukcja niedlugo sie konczy ;). Jedyna rzecz, ktora musisz zrobic, to zacisnac sobie samemu przewody (w tym rowniez moge pomoc). Ew. urzadzenie nowe, z wbudowanym modemem i mozliwoscia podzialu pasma http://allegro.pl/item362...d_8840_qos.html Polega to na tym, ze jedna z pociech nie obciazy Tobie lacza w takim stopniu, ze strona my-navia.pl bedzie ladowala sie 5 minut ;)
 
 
akofreda
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Wrz 2007
Posty: 22
Wysłany: 2008-05-20, 09:40   

Ja zastosowałem zamiast dotychczasowego routera przewodowego bezprzewodowy (ma również możliwośc podłączenia kablowego. Polecam to rozwiązanie. Teraz mam 2 laptopy z kartami wifi oraz do stacjonarnego dokupiona w zastawie z routerem kartę bezprzewodową + do niego antenka na 90 cm kabelku by poprawi zasięg. Układ jest super. Transfery w wersji g 54Mb/s. Dostęp do internetu mam 6Mb.
Pełna mobilność i brak kabli. :-)
_________________
Akira 512 z Biedronki
 
 
ksiadz666 
Waypoint


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 189
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-05-20, 10:01   

akofreda, proponowane przez Ciebie rozwiazanie jest wygodniejsze i bardziej przyszlosciowe, aczkolwiek drozsze. Router 802.11 b/g z wbudowanym modemem ADSL (drzszy od takiego bez opcji bezprzewodowej) plus koszt karty wi-fi do kazdego stacjonarnego to koszt ~50zł (za sama karte). Oczywiscie do takiego routera mozesz rowniez podlaczyc przewodowo te stacjonarne kompy, ale wtedy mija sie to z celem troszke...
 
 
navigator
Administrator


Pomógł: 24 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 722
Wysłany: 2008-05-20, 10:32   

Neostrada np. 2 Mbit spokojnie obsłuży do 10 kompów na potrzeby dostępu do netu. Problem oczywiście zaczyna się gdy :
a) ktoś zaczyna zasysać pełną mocą osiołkami i innymi takimi skutecznie pożerającymi całe łącze.
b) w domu jest gracz internetowy dla którego ping i fps to podstawa .

Ale wracając do pytania :

Proponowałbym zakupienie
relatywnie taniego routera Linksys i zamocowanie go w takim miejscu w domu aby ewentualny zasięg WiFi był najkorzystniejszy np. podczas korzystania z laptopa [ router musi być podłączony jako pierwszy do linii telefonicznej , telefony podłączamy korzystając z filtrów ]. Wszystkie kompy stacjonarne najlepiej jest podłączyć kabelkiem - mamy wtedy pewność że osiągniemy właściwą siłę sygnału . Proponowany Router ma modem ADSL wiec odchodzi problem z automatycznym łączeniem sie z Neo. 4 porty LAN powinny wystarczyć , ewentualnie zawsze możesz dodać huba . W warunkach bojowych WiFi sprawdza się do 5 metrów gdy są "mocne " ściany .

Jeżeli do pomieszczeń gdzie mają być kompy nie chcesz ze względu na koszty instalować gniazdek LAN to daj trochę więcej kabelka - tak aby można było bez problemu zmienić wtyk gdy padnie.


Ja korzystam w domu z kombinacji router z modemem Roobotics + router z WiFi Linksys .
_________________

 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-05-20, 11:14   

Gdyby nie to
chris_m napisał/a:
z komputerkami mam znajomość pobieżną
poleciłbym Ci z czystym sumieniem router NND (linux) na jakimś starszym kompie + modem + switch. Chodzi to od paru lat bezawaryjnie, strzeże, pilnuje i dzieli łacze dla kilku komputerów.
Już tak dla ciekawości zajrzyj w wolnej chwili na http://www.nnd-linux.pl/
Wiem, wiem - wolna chwila przy remoncie... :mrgreen:
_________________

 
 
chris_m
guru
-od podpierania muru



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1031
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-05-20, 23:57   

stara prawda ale jara:
rzeczywiście dobrze mieć kilka głów a nie jedną do dyspozycji :-)

patrząc na Wasze rady chłodnym oczkiem (i to te wszystkie czyli za i przeciw) wydaje mi się jednak, że co oszczędzę na sprzęcie to wydam na okablowanie chałupki... a i pewnie szybko dopadnie sprzęt technologiczna zapaść czyli przekleństwo naszych czasów - owczy pęd do nowych rozwiązań...
nie mówiąc już, że córy wystrzelą mi zaraz w górę i każda po laptopku sobie zażyczy (daleko widzący ojczulek ze mnie :mrgreen: )

więc w sumie raczej zrobię oszczędności na przyszłośc niż na teraz i skłaniam się coraz bardziej do routerka bezprzewodowego,
cóż karty swoje też kosztują ale pewnie takie cuś będzie i za parę latek jeszcze do użytku i chociaż z niewątpliwą brodą to jednak w miarę małą...


czyli pozostała kwestia firmy i tutaj również składam dziękczynne pokłony bo dzięki Wam mam co czytać przez następny tydzień... :mrgreen:
linksys czy d-link licho wie, tym bardziej że mam jeszcze z archaicznej promocji łącze najtańsze z mozliwych, czyli biedną 500-kę... jednakże raczej rzadko kiedy wszyscy na raz bedą siedzieli w necie... bo i czasu brak a i towarzystwo ciekawsze w realu (bez urazy, wirtualną kubusiownię z tego wyłączam, ona jedna jest OK :mrgreen: )
tak czy siak nie mam pojęcia czy na takim do nieprzytomności podstawowym łączu da się od biedy uprawiać "routerystykę"...

no ale przynajmniej wiem już o co biega w tej tajemnej pełnej antenek i pozbawionej nadmiaru kabelków wiedzy, bezcenne :idea:


---
już dzisiaj mówiłem komuś coś bardzo podobnego, no ale w tej sytuacji nijak nie idzie inaczej, koniecznie muszę powtórzyć:
Dzięki Wam wszystkim za wprowadzenie w arkana sztuki, no w każdym razie do przedsionka routeroznawstwa :-)
serdeczne THX
_________________
...łoncka łoncka nasa zielona
pod kazdym dzewkiem Kubuś w dzień i w noc

... a hen wysoko hen satelitek
wcionz dla nas kronzy łoj straśliwa moc...

>takiej łoncki sukać ze świecką<
;-)
 
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 47
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1150
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-05-21, 00:01   

Z racji bezpieczeństwa sieci powiem krótko i stanowczo - tylko KABEL - nie ma sieci WiFi nie do złamania - a kto by chciał dzielić się intymnymi zdjęciami z żoną, z jakimś obcym obywatelem, do tego ADSL modem router - tu warto Linksysa - nie trzeba będzie często resetować w związku z zatykaniem po ściągnięciu plików oraz wbudowanym switchem na 4 porty - będzie rozwojowo - bardzo prosta konfiguracja - nie tylko córy sobie poradzą ale i Ty... ;-)
Sagemy od tepsy sobie podaruj i broń Boże nie bierz liveboxa - wyrzucona kasa!

Wybierasz dobre miejsce na koncentrator sieci - w tym przypadku ADSL modem router, gdzie dociągasz przewody sieciowe ze wszystkich pokoi i kabel telefoniczny... dobrze też by było blisko do gniazdka...
Polecam w pokojach zakładać gniazdka, a połączenia wykonać podtynkowo i dopiero od gniazd łączyć kompy mocną linką odporną na codzienną pracę - nawet na ruchomych notebookach - nawet jak Ci się kabel uciacha po złym traktowaniu - to wymieniasz tylko końcówkę zamiast całej ściany ;-)

Jeśli za jakiś czas będzie inna możliwość podłączenia netu - to masz ułatwioną sytuację, bo zmieniasz tylko koncentrator a nie całą sieć...

Jak Ci na przykład przyjdzie ochota na latanie z notebookiem po ogródku - to też łatwa zmiana na ADSLMR z antenką...
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
chris_m
guru
-od podpierania muru



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1031
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-05-21, 00:17   

diego a już byłem na takim dobrym tropie
.... a ty człowieka wybiłeś z rytmu :-|

dobra, bedę myślał kolejny tydzień (niebezpieczna sprawa)...bo jak to wytrzyma rodzinka to nie wiem :mrgreen:
_________________
...łoncka łoncka nasa zielona
pod kazdym dzewkiem Kubuś w dzień i w noc

... a hen wysoko hen satelitek
wcionz dla nas kronzy łoj straśliwa moc...

>takiej łoncki sukać ze świecką<
;-)
 
 
 
ksiadz666 
Waypoint


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 189
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-05-21, 12:24   

diego6, jasne,ze przewod jest bezpieczniejszy. Aczkolwiek tez mozna go podsluchac. Wiesz promieniowanie od przewodow itd. Chris_m jest masz fundusze i widzisz potrzebe wersji bezprzewodowej,to ja bym sie ku niej sklonil. A co do zabezpieczen, to mysle,ze WPA plus filtr mac adresow kart sieciowych powinien wystarczyc. Zawsze mozna rowniez zmniejszyc moc sygnalu, by chciwy sasiad nie zasysal na Twoj koszt.
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 47
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1150
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-05-21, 16:41   

Proszę Księdza - zgadzam się - oczywiście, że można się włamać do sieci kablowej - tyle, że aby to zrobić efektywnie trzeba się włamać do mieszkania. Można też oczywiście włamać się za pośrednictwem internetu - nie ma jednak nic prostszego jak podłączenie/włamanie do sieci WiFi w podstawowych nawet sprawnie zabezpieczonych opcjach - tu nawet TW Bolek przy użyciu prostego programiku zdziała cuda i to tak z notebooka, jak i z telefonu, PDA, czy nawet sąsiedzkiego mieszkanka... A już najprościej jest podłączyć się do internetu - bez włamania do sieci lokalnej by pozasysać sobie za friko z globalnych zasobów...
Ja pomimo, że we wszystkich 4 kompach które mam w domu mogę baz problemu łączyć się bezprzewodowo i choć chatę mam raczej nie małych rozmiarów - postanowiłem jednak dom okablować - do czasu remontu struktura jest raczej prowizoryczna, ale mimo wszystko działa bez zarzutu, zwłaszcza, że transfer jest jednak nie zakłócony i szybki a w niedługiej przyszłości planuję przejść na GigaLAN z racji tego, że u mnie po lokalu krążą Tbity danych i są rozrzucone po wielu komputerach, szybkość tak jak bezpieczeństwo jest równie ważna. W obecnych bowiem czasach jeszcze nie opłaca się kupować większych dysków jak 500GB - stąd w moim kompie siedzi 6 dysków a na serwerze mam następne 3 dyski storage... Inne kompy to raczej końcówki wykonawcze, które z tych danych globalnych czerpią wiedzę ;-)
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
ksiadz666 
Waypoint


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 189
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-05-21, 20:32   

diego6, oczywiscie sie z Toba w pelni zgadzam i zdaje sobie sprawe, ze siec przewodowa jest zarowno szybsza jak i bezpieczniejsza. Chris_m nie wspomnial czy mieszka w domku czy w bloku. Moze nie ma zbyt blisko sasiadow ;). Pamietam,ze u nas w szkole ograniczyli na tyle moc nadajnika, ze z wi-fi mozna bylo pracowac praktycznie tylko w odleglosci 15-20 metrow od nadajnika. Zawsze jest to jakas opcja, ktora zapewni, ze sasiad za sciana nie bedzie mial sygnalu. Wylaczenie rozglaszania nazwy sieci tez znaczaco zmniejszy liczbe potencjalnych "hakerow" z bozej laski (łaski - zeby nie bylo niedomowien :-D ).
Jednak na chwile obecna siec wi-fi jest mniej bezpieczna i niezawodna od przewodowej, tak jak wspomnial diego6. Nie mozna jednak wszedzie weszyc spiskow i wariowac, bo moze jestesmy inwigilowani ;)
Aczkolwiek odrobina ostroznosci nie zaszkodzi :).
 
 
chris_m
guru
-od podpierania muru



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1031
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-05-21, 21:03   

no jeszcze trochę i przekonacie mnie, że najlepiej trzymać kompa w betonowej piwnicy...i to takiej z tych głębszych :-)

a co do wścibskich sąsiadów to czasem się do mnie uśmiechają nawet więc chyba tak źle nie będzie ;-)
najbliższy mieszka w odległości coś z 40 czy 50 metrów więc i tyle samo będzie mniej więcej dzieliło go od ewentualnej antenki...

pomimo nauk i przestróg diego myślę jednak, że karmiąc kompki strawą WiFi nie wystawię się za bardzo na poszukujących darmowego łącza myśliwych,
w rynku nie mieszkam, a i domy studenckie czy przybytki uczelniane sa od chatki coś z kilka kilometrów więc chyba przeżyjemy 8-)




---
więc juz nie wyganiajcie mnie z tym sprzętem do schronów a powiedzcie czy takie łącze biedne jak 500-ka ma rację bytu przy routerze...jak to z tym będzie współpracowało...
myślę, że na raz rzadko wszystkie kompy bedą włączone, a jak juz to większośc moich pań po allegro czy innych naszych-klasach się tuła...
następnych kilka uwag mile widziane,
a po intelektualnym wysiłku zapraszam rzeczjasna na kubusia ;-)
_________________
...łoncka łoncka nasa zielona
pod kazdym dzewkiem Kubuś w dzień i w noc

... a hen wysoko hen satelitek
wcionz dla nas kronzy łoj straśliwa moc...

>takiej łoncki sukać ze świecką<
;-)
 
 
 
ksiadz666 
Waypoint


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 189
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-05-21, 21:22   

Skoro juz remontujesz, to zawsze mozesz jakis zelbeton sobie zalatwic ;). A tak na powaznie sam mam lacze 512, podzielone na 3 kompy i chodzi na prawde przyzwoicie. Jesli boisz sie zapchania lacza przez jedna osobe, to zdecyduj sie na router z QoS (czyli z przydzieleniem konkretnej czesci pasma konkretnemu uzytkownikowi). Studenci to starzy kombinatorzy ;-) z nimi nigdy nic nie wiadomo.
W zaleznosci od tego, jak daleko komputerki beda od routera, wybierz karte bez antenki np. http://allegro.pl/item361...b_gw_fv_ss.html
Jesli ciut dalej http://allegro.pl/item361..._wtyk_rsma.html
Jesli nie chcesz blokowac portow usb w komputerze, wtedy polecam http://allegro.pl/item363...1g_gw_5lat.html
lub http://allegro.pl/item361..._gw2latafv.html
Natomiast jesli masz nowy komputer, posiadajacy magistrale PCI-express, wtedy polecam http://allegro.pl/item364...lan_pci_ex.html
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11