Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
mio moov 500 i automapa
Autor Wiadomość
czesio33 
azymut


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-02-17, 22:37   mio moov 500 + automapa

jak odblokować i wgrać am do MIO 500PL
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2011-10-21, 12:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9730
Wysłany: 2009-02-18, 00:19   

Cytat:
jak odblokować i wgrać am do MIO 500PL

Tak jak do innych nawigacji na WIN CE
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
wakabayashi 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Kwi 2009
Posty: 5
Skąd: Warszawa
  Wysłany: 2009-04-23, 14:15   Mio Moov 500, wielka TRAGEDIA!!!

Przejdę od razu do rzeczy. Od trzech dni posiadam ową nawigacje, na początku było wszystko ok ale ostatnio zacząłem się nią trochę bawić, i się popsuło:( Mam zainstalowaną MioMap z 12.2008 i AutoMapę 5.5.1 i żadna z nich nie łapie sygnału GPS. Szukałem na forum ale nic nie znalazłem co by mi pomgło.
Nawigację odblokowałem "SystemMoov360" i tutaj jest wszystko ok, mapy się ładnie ładują.
W AutoMapie w ustawieniach GPS mam ustawione- Auto(COM 2), prędkość 57600, nie mam opcji samego Auto. Gdy zmieniam port na sam COM 2, również nie może znaleźć sygnału. Zmieniając na COM 4 wyskakuje-"Nie można uzyskać dostępu do GPS (COM4).
Zastanawiałem się, czy czasem problem nie tkwi w ustawieniach konfiguracyjnych Mio:
1)appstartupsec (tak wygląda to w środku)
Kod:
[Process1]
RelativePath=False
ProcessFile=Program Files/SystemMoov360/Moov360.exe
ProcessCmdLine=
ProcessDbgFile=
ProcessDbgCmdLine=
MaxRestarts=3
Major=TRUE
WindowName=MioMap
MaxCloseMessages=10


2)MioMap

Kod:
[Main]
Captionless=1
Screen=WQVGA
ShowPOIShortcuts=0
SaveTimeZone=1

auto_zoom_max=12
auto_zoom_delay=5

mapDir=\My Flash Disk\Program Files/MioMap
Map=poland_em_200812.cpf


[Mio]
NavPix =1
MioConnect =1
UseLCID=1
BTSupport=0

[Navigation]


[Advisor]
language=21
gender=1

time_format=0
unit=0
[GPS]
Found=com2:,57600,8N1,none

[List]
buttons=0


Może to w ustawieniach MioMapy w GPS leży przyczyna?
Na prawdę nie wiem co mam jeszcze zrobić, za wszelką pomoc BARDZO DZIĘKUJE!!!
Ostatnio zmieniony przez Wedrowca 2009-04-23, 16:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
masonstorm
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Paź 2008
Posty: 54
Wysłany: 2009-04-23, 15:05   Re: Mio Moov 500, wielka TRAGEDIA!!!

Miałem podobny problem. Mam Auto Mape i Mio Mape. Jesli korzystam z Mio mapy to zeby pozniej korzystac z Auto Mapy musze zrobic reset urzadzenia bo nie łapie mi sygnalu GPS i na odwrót jesli najpierw uruchomie Auto Mape to pozniej reset i przechodze na Mio mape i wszytsko działa. A szukasz sygnału w domu czy na zewnatrz bo w domu czy bloku ciezko znalesc.Prubój na zewnatrz szukac sygnału GPS
_________________
Mio moov 500
 
 
wakabayashi 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Kwi 2009
Posty: 5
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-23, 15:27   

Szukam na zewnątrz, w każdym bądź razie gdy tylko ją kupiłem to sygnał łapałem szybko, ale od kiedy zacząłem kombinować to ani razu nie udało mi się go złapać.
A czy ścieżka GPS w miomap jest w porządku? Wcześniej było tam:
Kod:
...
[GPS]
Found=vsp1:,57600,8N1,none
...

Może to być przyczyną braku sygnału w MioMap?
W każdym bądź razie dzięki za odp.:)
Ostatnio zmieniony przez Wedrowca 2009-04-23, 16:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
masonstorm
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Paź 2008
Posty: 54
Wysłany: 2009-04-23, 15:55   

Jak wórce do domku to lukne jaka mam sciezke
_________________
Mio moov 500
 
 
wakabayashi 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Kwi 2009
Posty: 5
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-23, 16:01   

Będę Ci bardzo wdzięczny, poprosił bym Cię również o to, żebyś skopiował co masz w srodku plików
-appstartupsec
-miomap
A i czy Ty usuwałeś te dwa pliki w AutoMapie w folderze Settings Files?
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6435
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-23, 16:14   

wakabayashi napisał/a:
A czy ścieżka GPS w miomap jest w porządku? Wcześniej było tam:
[GPS]
Found=vsp1:,57600,8N1,none
Może to być przyczyną braku sygnału w MioMap?

Tak właśnie ustaw i będziesz miał sygnał w MioMap.
Natomiast w AutoMapie ustaw COM2 (nie żadne Auto COM2) i prędkość 57600. Dodatkowo w AutoMapie w folderze Settings Files znajdź dwa pliki tj. gps.info i gps.settings i je wywal. Gdy wyjdziesz pod chmurki i odpalisz AutoMapę stworzy sobie te pliki na nowo. Bądź cierpliwy jak będziesz czekał na sygnał bo za pierwszym razem przy AutoMapie może (choc nie musi) potrwać to dobre kilka minut.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
masonstorm
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Paź 2008
Posty: 54
Wysłany: 2009-04-23, 16:35   

W pliku MIomap.ini mam:
Kod:
[Main]
Captionless=1
Screen=WQVGA
ShowPOIShortcuts=1
ShowExit=1
SaveTimeZone=1
disable_ticks=1

auto_zoom_max=12
auto_zoom_delay=5

MapDir=\My Flash Disk\Program Files\MioMap
Map=poland_em_200812.cpf

[Mio]
NavPix =1
MioConnect =1
UseLCID=1
BTSupport=0

[Navigation]

[Advisor]
language=21
gender=0
time_format=0
unit=0

[GPS]
Found=vsp1:,57600,8N1,none

[List]
buttons=1


a w tym drugim pliku mam:

Kod:
[Process1]
RelativePath=False
ProcessFile=Program Files/SystemMoov360/Moov360.exe
ProcessCmdLine=
ProcessDbgFile=
ProcessDbgCmdLine=
MaxRestarts=3
Major=TRUE
WindowName=MioMap
MaxCloseMessages=10
_________________
Mio moov 500
Ostatnio zmieniony przez Wedrowca 2009-04-23, 16:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
wakabayashi 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Kwi 2009
Posty: 5
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-23, 16:51   

Dobra podmieniłem co miałem inaczej w miomap i zrobiłem tak jak napisał Cybant, po sprawdzeniu napiszę, co i jak.

[ Dodano: 2009-04-23, 19:19 ]
Sprawa wygląda następująco
AutoMapa- Po ok. 10min znajduje mi jedną satelitę (z liczbą 28) a po dalszych 20 min nic. W opcjach podglądu GPS widzę, że ciągle są przesyłane dane, to znaczy, że mam czekać dalej, nawet 1h?
MioMapa- identyczna sytuacja tyle, że satelita ma liczbę 15.
Co radzicie?
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6435
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-23, 18:52   

Wyjdź z AutoMapy lub MioMap(zależnie co masz uruchomione), wyłącz nawigację, po powiedzmy 2 minutach włącz ją ponownie, wyjdź pod chmury i czekaj. Musi zacząć łapać wcześniej. Gdzieś na jakimś forum czytałem, że jeden z użytkowników był bardzo cierpliwy i czekał ok 50 minut :-)
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
wakabayashi 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Kwi 2009
Posty: 5
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-23, 19:06   

Udało się!!!
Zainstalowałem od nowa fabryczne ustawienia( po uprzednim sformatowaniu Mio), następnie odblokowałem 500 przy użyciu SystemMoov360. Po wyjściu na balkon MioMap namierza mnie w 5s a AutoMapa w 2s!!!
Pozostaje tylko taki sam problem jak u masonstorm'a:

"Miałem podobny problem. Mam Auto Mape i Mio Mape. Jesli korzystam z Mio mapy to zeby pozniej korzystac z Auto Mapy musze zrobic reset urzadzenia bo nie łapie mi sygnalu GPS i na odwrót jesli najpierw uruchomie Auto Mape to pozniej reset i przechodze na Mio mape i wszytsko działa"

Wielkie dzięki za pomoc kieruje do masonstorm i Cybant!
Uważam temat za zamknięty!

[ Dodano: 2009-04-23, 20:08 ]
A musiałem nieźle namieszać w ustawieniach, ale wszystko dobre co się dobrze kończy!
 
 
kipi 
azymut


Dołączył: 24 Kwi 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-04-24, 10:34   

Żeby każdorazowo nie trzeba było resetować urządzenia po uprzednio włączonej MioMap należy ubić proces CLMApp.exe komendą:
Kill("CLMApp.exe")

Należy ją dopisać do skryptu au.mscr w katalogu z którego uruchamiamy Automapę u mnie jest to katalog:
"F:\Program Files\SystemMoov360\PawcoProgramy\AM_BT\Script"
- tyle że ja pozmieniałem ścieżki bo wyciąłem ikonkę słuchawki pokazującą się na tle automapy (ładuje ona moduł Bluetooth którego Mio 500 nie ma).

Podobnie należy zrobić z innymi programami nawigacyjnymi żeby uruchamiały sie poprzez skrypt w którym uprzednio zanim uruchomimy program docelowy (np. iGO) ubić CLMApp.exe.

W sytuacji kiedy nie uruchamialiśmy MioMapy to ta linijka przechodzi niezauważona (nie wywala żadnego błędu) i wszystko działa :)
 
 
zmariusz
Waypoint


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 30
Wysłany: 2009-04-24, 14:58   automapa i mio moov 500

witam
Prosze o podpowiedz jak mam uruchomić automapę w mio moov 500. orginalna mapa to mio a chciałbym korzystac z automapy.
Czy muszę odblokować sprzęt ? czy da się się to zrobić bez odblokowywania.
U kolegi widziałem ze po włączeniu urządzenia odpala sie automatycznie AU i tak chciałbym mieć u siebie zrobione bo pulpit mi nie potrzebny.
Proszę o pomoc bo coś sie w ym gąszczu nie mogę doczytać
_________________
Naviheaven ZW-GPS+AU5.2+Igo
 
 
qlin 
Navi Expert
Oberschlesien



Pomógł: 35 razy
Dołączył: 29 Paź 2008
Posty: 413
Skąd: Oberschlesien
Wysłany: 2009-04-24, 15:17   

Wrzuć Automapę na SD a w pliku appstartupsec.ini zmien scieżkę dostępu
Kod:

RelativePath=False
ProcessFile=Program Files/MioMap/MioMap.exe  - zmień na ProcessFile=Storage Card\AutoMapa EU\wceAm.exe
ProcessCmdLine=
ProcessDbgFile=
ProcessDbgCmdLine=
MaxRestarts=3
Major=TRUE
WindowName=MioMap
MaxCloseMessages=10
_________________
Grozisz mi Gość ? :-P
Ostatnio zmieniony przez qlin 2009-04-24, 16:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Administracja nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych,
Administracja Forum nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników instytucjom, firmom, osobom prywatnym etc.
Hasła są szyfrowane w bazie danych, a numery IP są tylko i wyłącznie do wglądu Administracji.
Jeżeli znalazłeś na forum wiadomość, która narusza Twoje dobra osobiste, prosimy o kontakt.

Kopiowanie treści forum bez zgody administracji zabronione!

Copyright © 2022 | www.my-navia.pl | ® Wszelkie prawa zastrzeżone