Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Igo Primo a TMC
Autor Wiadomość
27gibon 
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2011
Posty: 430
Skąd: G.Śląsk
Wysłany: 2017-06-03, 12:59   

przemek171070 napisał/a:
Niestety 27gibon zrobiłem jak podpowiedziałeś

Nie wiem czy na Słowacji działa ten typ TMC ale na pewno jak ustawisz Wiedeń czy Prage to powinno działać . Kiedyś to sprawdzałem ale zrezygnowałem z http ponieważ komunikacja pomiędzy telefonem a navi pozostawia wiele do życzenia. Często mi się poprostu rozłączało.
 
 
jaro1801 
Waypoint


Wiek: 49
Dołączył: 02 Sty 2011
Posty: 43
Skąd: dolnyśląsk
Wysłany: 2017-06-11, 23:35   

geranium napisał/a:
Obrazek
Obrazek
:-/ opady deszczu ... to jest TMC :-P :mrgreen: :mrgreen:


witam, gdzie pobrać tą super wersj ? ;)
 
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18906
Skąd: 3City
Wysłany: 2017-07-12, 11:10   

TMC przez RDS w Polsce to czysta fikcja, jak juz to tylko tmc-http (dane są nieaktualne tylko od tygodnia)

Co do odbiornika - pytanie, czy MX4 przyjmuje dane przez USB (w MX3 nie udało mi się)
_________________

 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-07-12, 15:23   

Po pierwsze nie słyszalem by iGO oferowało usługe trafiic, a jesli mi to umkneło to nie sadze by była dostepna dla "testowych " userów i do tego jeszce na winCE
Zasada traffic jest prosta - uzytkownicy co okreslony czas wysylaja swoje położenie i na tej podstawie oceniana jest srednia predkość na danym odcinku drogi.
By bylo to skuteczne MUSI być dostsatecznie duza liczba userów korzystających z okreslonej aplikacji i mająca mozliwość przesylania na serwery danej aplikacji swojego polożenia.
W winCE jest to fizycznie niemozliwe, userzy są jednymie biernymi odbiorcami informacji, więc ewentualne dane przesyłane przez TMC brane bylby od uztkowników androida i bezplatnie rozsylane wszystkim. Byc może, choć nie sadzę.
Duze rozdrobnienie przeróżnych aplikacji komunikacyjnych powoduje, ze naprawde realne dane posiada tylko google, bowiem kazdy tel. z androidem oraz wlączona lokalizacją i danymi komórkowymi przesyla google swoje połozenie kompletnie bez wiedzy uzytkownika.

Inne aplikacje - nawet jesli wysyłają te dane - cierpia na zbyt mala liczbę userów, by dane te ( no może poza duzymi miastami ) były realne. No chyba, ze producenci kupuja dane od google. Pisze oczywiście o Polsce.

A w kwestii Twojego pytania. Po prostu musisz kupić kompletny odbiornik TMC kompatybilny z MX4. Resztę masz opisaną w tematach o TMC i o MX .
Dodam jeszce iz nabylem taki odbiornik, pobawilem się nim i uznalem za malo dający gadżet.
Kurzy się teraz w aucie nie uzywany od bodajże dwoch lat.
_________________
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18906
Skąd: 3City
Wysłany: 2017-07-12, 16:53   

no_taki napisał/a:
Po pierwsze nie słyszalem by iGO oferowało usługe trafiic, a jesli mi to umkneło to nie sadze by była dostepna dla "testowych " userów i do tego jeszce na winCE
Dane traffic są dostępne dla WinCE na dwa sposoby:
- tmc-http po sparowaniu z telefonem z androidem przez BlueDun (tak działa na MX3 http://www.my-navia.pl/vi...p=445032#445032 )
- przez RDS - z odpowiednim odbiornikiem USB (używałem tego na Mio M500 http://www.my-navia.pl/vi...p=279343#279343 )

To tak przy okazji
_________________

 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-07-12, 18:51   

jacekp1313 napisał/a:
Dane traffic są

Jacek... nie mylmy dwóch pojęc, w kazdym razie przynajmniej ja je rozrózniam
TMC - komunikaty o zdarzeniach drogoweych ( roboty, wypadki etc
Traffic - Bieżąca informacja o natężeniu ruchu
_________________
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18906
Skąd: 3City
Wysłany: 2017-07-12, 19:25   

Może i mylę pojęcia, ale tu http://chomikuj.pl/jajace...,5983637827.jpg zrzut ekranu sprzed chwili z Primo na Androidzie (te same dane pobiera Primo na WinCE przez HTTP)

Dla porównania - ze strony traffic.naviexpert: http://chomikuj.pl/jajace...,5983640138.jpg
_________________

 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-07-12, 19:29   

To zwracam honor. Nie zaobserwowałm totychczs u siebie takich informacji.
_________________
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18906
Skąd: 3City
Wysłany: 2017-07-12, 19:32   

Ja też dopiero teraz włączyłem program i sprawdziłem co jest co...
http://chomikuj.pl/jajace...,5983642626.jpg
_________________

 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-07-12, 19:45   

U mnie nie odbiera Sprawdzam w Krakowie, gdzie na bank korki są jak cholera . Byc może to kwestia wersji, bądź kwestia wpisów w sys.txt
Milo by bylo, gdyby ktoś , u kogo dane traffic sa wyświetlane wrzucił te wpisy

P.S Posprawdzałem na innych trasach i czasem pojawia się ta ikonka, ale mam nieodparte wrażenie, ze to jeden z tych słynnych komunikatow "Przed Toba zator lub korek" przy calkowiecie pustej drodze, bo taki korek byl wczoraj ;-) , a nie bieżący profil predkości drogi.
A Kraków cały czysciutki, bez jednego korka :-P
_________________
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-07-12, 21:17   

geranium napisał/a:
więc coś tam działa

no_taki napisał/a:
U mnie nie odbiera Sprawdzam w Krakowie, gdzie na bank korki są jak cholera . Byc może to kwestia wersji, bądź kwestia wpisów w sys.txt
Milo by bylo, gdyby ktoś , u kogo dane traffic sa wyświetlane wrzucił te wpisy

Z samego faktu, że coś masz , dla innych nie wynika nic.
_________________
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-07-13, 18:10   

Swoje igo gift mam na 99% od Ciebie, tak, ze raczej w sys sam nie grzebalem :mrgreen:
Dzieki za wersję :-)
_________________
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-07-13, 20:27   

ta wersja pokazuje , wersja , a nie sys.txt, bowiem pokazuje i na sys.txt z Gifta ( takie dziwne testy robilem ;-) )
Niestety skin pongo na niej działa z lagami ( widać nie do końca jest dedykowany ) , a wersja "fabryczna " nie do konca mi odpowiada.
Trzeba wybrac- jedno , albo drugie .
_________________
 
 
patryczek
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 27 Sty 2014
Posty: 9
Wysłany: 2018-01-16, 20:07   

Czy w IGO8 można ustawić TMC na terenie polski, bo chociaż mam wgrane wszystkie licencje to po znalezieniu stacji radiowej wyświetla mi napis CA-TMC Brak kodu.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2018-01-16, 20:52   

Piszesz od razu na kilku forach,
Nie chce mi się kopiować
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 9