Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-03-07, 19:44
TMC w Polsce
Autor Wiadomość
Witeks 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 19 Maj 2011
Posty: 13
Wysłany: 2013-06-26, 21:40   

Witam,

Kolega Varth napisał: "Chyba na wakacje uruchomili"

Odczekałem na wiadomość ze źródła, cytuję dosłownie z sms-a sprzed kilku minut:

"Po testach w Warszawie" odpalamy całą Polske w lipcu. Polecam sprawdzenie emisji w DAB.
Oprócz Warszawy jesteśmy w Kielcach i Szczecinie. W DABie to zupełnie inna bajka"
Koniec cytatu. :shock:

Może mnie ktoś, za przeproszeniem łopatologicznie uświadomić, jak odbiór TMC
sprawdzić w DABie??

Wiem, że to cholernie interesujące zjawisko, ale równie dobrze mógłbym z moją
byłą polonistką pogadać n.t. zimnej syntezy jądrowej.. :mrgreen:
pozdrawiam
Witeks
 
 
piotrekbb
Waypoint


Dołączył: 24 Sty 2009
Posty: 15
Wysłany: 2013-06-26, 22:01   

Potwierdzał działało dziś na 1 trasa na Katowice , Navigon
 
 
rmg01 
GPS instruktor
lark43.1,miop340+tmc


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 644
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2013-06-27, 12:18   

Witeks napisał/a:
Oprócz Warszawy jesteśmy w Kielcach i Szczecinie. W DABie to zupełnie inna bajka
w szczecinie dzisiaj (1 pr) 'brak sygnału tmc', a to 'd' to od 'digital' ?
 
 
Witeks 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 19 Maj 2011
Posty: 13
Wysłany: 2013-06-27, 14:21   TMC w DABie

1.http://caraudio.auto-swiat.pl/1-jak-gra-cyfrowe-radio-polsce

Bardzo rzecz upraszczając, w tej technologii można upakować niewspółmiernie więcej
informacji TMC w o wiele krótszej jednostce czasu, niż w technologii RDS-TMC,
czyli takiej, z jaką mamy do czynienia na dzień dzisiejszy.

Od wczoraj intensywnie "googlałem", zrozumiałem jedno, dla nas dla Polski to dalej faza eksperymentu, no i trzeba mieć na pokładzie auto maszynerię, która ten sygnał
odpowiednio odczyta i przetworzy na język zrozumiały dla nawigacji..??

A nie jestem pewny, czy obecne nasze nawigacje, są do tego przystosowane.

reszta tego zagadnienia to dla mnie już czysty "sajensfykszyn"

pozdrawiam
Witeks
 
 
skaktus
Waypoint


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 112
Wysłany: 2013-10-14, 19:07   TMC w Polsce - jak to działa w codziennym użytku ?

Witam.

Stoję przed wyborem nawigacji do auta. Kilka lat temu interesowałem się TMC ale wówczas zawsze było tak samo - w PL nie ma TMC...

Czas minął i widzę że coś się dzieje. W takim razie mam do was pytanie - czy TMC jest faktycznie przydatne w codziennym użytku ? Jaki program w PL jest dostępny z TMC - czy to tylko Sygic ? Czy taki sygic + witaminka działa prawidłowo z TMC ?

Dziękuję za pomoc.

PS-Chodzi mi o te komentarze w wcześniejszych postach:


Cytat:
Alga-shop.pl,

Jaka jest szansa na uruchomienie TMC na nowym Alga avin? ? Puki co mam tylko TMC online


Cytat:
Puki co są w fazie testów A parametry ma mniej więcej : Procek 1 GHz, ram-u 256 i wewnętrznej pamięci 8 GB Wyjście av in na kamerę cofania i transmiter FM Resztą szczegółów myślę podzieli się Alga shop i tak samo może, możliwością dodania do tego urządzenia aktywnego uchwytu. Primo śmiga na tym urządzeniu bardzo płynnie i szybko ale ma kilka mankamentów w oprogramowaniu i niestety nie mam pojęcia jak z TMC bo nie ma wbudowanego


Niestety nie pisze czy to działa na Androidzie czy Win CE.

Ktoś może choć trochę przybliżyć parametry i ewentualną premierę ?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18906
Skąd: 3City
Wysłany: 2013-10-15, 08:27   

skaktus napisał/a:
w PL nie ma TMC...
Przeczytaj wątek, do którego dołączyłem Twój post.
Ostatnio bardzo ładnie Agatka ostrzegła mnie (w iGO Primo) o remoncie drogi w Gnieźnie (zwężenie pasów) i pomogła ominąć remontowany wiadukt w Poznaniu. Czyli TMC działa.

A jak chciałeś zapytać o urządzenia Algi, to trzeba było nadać wątkowi inny tytuł (a nie "TMC w Polsce - jak to działa w codziennym użytku ?" bo taki już jest...)
_________________

 
 
skaktus
Waypoint


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 112
Wysłany: 2013-10-15, 15:55   

Powiedzmy że niech temat tyczy się samego TMC. Pytanie kluczowe - czy po zakupie Algi dostanę odpowiedni kod do TMC?

Czy programy igo zamieszczane na forum działają poprawnie z algą i TMC ?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18906
Skąd: 3City
Wysłany: 2013-10-15, 17:33   

Algi raczej nie dasz rady - cała firma jest dość droga i chyba nie na sprzedaż. A jeśli chodzi o ich urządzenia, to przeczytaj dokładnie ofertę na ich stronie oraz wątki w dziale http://www.my-navia.pl/viewforum.php?f=280

Programy zamieszczane na forum poprawnie działają z każdym urządzeniem z właściwym systemem operacyjnym po prawidłowym zainstalowaniu

Na czym działa na TMC masz opisane w http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 punkt 38
_________________

 
 
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 890
Skąd: zabrze
Wysłany: 2013-10-15, 18:22   

skaktus,
Jeśli chodzi o sygic i tmc w polsce to proszę kogoś od Algi o wypowiedź bo z tego co wiem na skrakowanym sygic nie ma TMC puki co
Czy chcesz korzystać z map i TMC tylko w kraju czy w europie ? Na androida jeszcze nie ma TMC poza on-line bo nie spotkałem się z modułem działającym pod andka a jeśli na win ce to masz trochę urządzeń obsługujących zewnętrzne moduły a także mających wbudowane Alga puki co nie ma jeszcze oficjalnego Primo i rozmowy wciąż trwają z NNG ,także o licencji radia ZET bo chyba o to pytasz (reszta licencji jest dostępna w sieci i działa w kraju) A konfigurację na urządzeniach alga pomogę ci jak co
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1540
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-10-16, 13:01   

Witam

Jest jeszcze drugi wątek o TMC w IGO Primo

(TMC działa w Polsce na programie IGO Primo)

http://www.my-navia.pl/vi...=asc&start=1125

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
rekda2 
młodszy inspektor GPS
rekda2


Wiek: 41
Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 12
Skąd: www
Wysłany: 2013-11-22, 19:36   Pliki do TMC navigon 8410

Panowie, namieszałem w plikach swojego urządzenia i nie umiem tego naprawić, wykasowałem plik między innymi w device.xml, wgrałem nowy z wpisami na internecie urządzenie łączy się z tmc ( biała ikonka TMC ) lecz nie wyświetlają się żadne utrudnienia, co jest niemożliwe.

Jakie mają być dokładnie wpisy w tym pliku na 2013r i co jeszcze jest niezbędne do działania tmc, urządzenie kiedyś mi działało, pobierało dane.

Oczywiście wiem że kabel musi być podpięty do przystawki i to ten z o zapalniczki.
Odbiera na 9300, tylko na tej częstotliwości, kolejne pytanie czy da się ustawić w urządzeniu by automatycznie na stałe ustawione było na te częstotliwość?

<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1" ?>
<device>
<C1P0>FEH8Y2-2N9Y97-78F225</C1P0>
<C1P1>Q3P8GK-J1WFPN-7366G5</C1P1>
<C1P2>MHD9DR-XUAKAY-S7FJED</C1P2>
<C1P3>3RFBTU-N3YBZX-18NHWH</C1P3>
<C1P4>EZUXX5-N86J5A-K4Y27H</C1P4>
<C1P5>Q6X7VG-553Y3Y-GZGA4D</C1P5>
<C1P10>BR9S7E-5CPK81-7QYE4H</C1P10>
<C1P12>DGCA9F-JTZKEW-68HT6W</C1P12>
<C1P13>D25UN9-QJYZC9-PDBEYD</C1P13>
<C1P14>5QP2A4-KUZ3ZX-FXDXDH</C1P14>
<C1P16>B46K2A-YMHGHE-9Y4K1D</C1P16>
<C1P17>16YC5S-TBG5FF-K18CUN</C1P17>
<C1P18>FH45J7-ST4JZV-7VHWHH</C1P18>
<C1P19>CG1XUP-R574D2-R3CQTW</C1P19>
<C1P20>33X9F3-EB1Q7G-1GBDTH</C1P20>
<C1P24>AH2QU2-VNUM35-RQB65D</C1P24>
<C2P0>MC33RQ-Z8A6TH-SEP9P5</C2P0>
<C3P1>9T77ZD-MJAF3D-YD6K9D</C3P1>
<C3P2>1X6GGU-51GXBK-R35BTW</C3P2>
<C3P3>GE2KAY-ZEUMZS-A3RGRD</C3P3>
<C3P4>E1NCAU-DMZ4K5-AAJ68W</C3P4>
<C3P5>FTUQVH-5SUTHF-7QA37N</C3P5>
<C3P6>CVU74Z-HWE38N-NJNYWD</C3P6>
<C3P7>JD3U5C-PTG7U4-XKQMVH</C3P7>
<C3P8>AVF645-4NVKHH-TDXXVD</C3P8>
<C3P9>4CFJSG-YNEP5M-A5S4YH</C3P9>
<C3P10>GFARKT-Q7KH7M-WQ2319</C3P10>
<C3P11>5CVZSB-HZRK21-DWGN59</C3P11>
<C3P12>9PYJ19-42BW3V-P7VE5N</C3P12>
<C3P13>HTS9E3-PKW22D-8Q1TBD</C3P13>
<C3P14>6NWD2U-2M6BH3-GGM1RH</C3P14>
<C3P15>58FDDT-XEHAF6-WRZ2HD</C3P15>
<C3P16>MQFBFU-T8XTRT-NQ4B45</C3P16>
<C1P19>CG1XUP-R574D2-R3CQTW</C1P19>
<C1P20>33X9F3-EB1Q7G-1GBDTH</C1P20>
<C1P3>3RFBTU-N3YBZX-18NHWH</C1P3>
<C1P14>5QP2A4-KUZ3ZX-FXDXDH</C1P14>
<C1P16>B46K2A-YMHGHE-9Y4K1D</C1P16>
<C1P17>16YC5S-TBG5FF-K18CUN</C1P17>
<C1P18>FH45J7-ST4JZV-7VHWHH</C1P18>
<C2P0>MC33RQ-Z8A6TH-SEP9P5</C2P0>
<C3P1>9T77ZD-MJAF3D-YD6K9D</C3P1>
<C3P2>1X6GGU-51GXBK-R35BTW</C3P2>
<C3P3>GE2KAY-ZEUMZS-A3RGRD</C3P3>
<C3P4>E1NCAU-DMZ4K5-AAJ68W</C3P4>
<C3P5>FTUQVH-5SUTHF-7QA37N</C3P5>
<C3P6>CVU74Z-HWE38N-NJNYWD</C3P6>
<C3P7>JD3U5C-PTG7U4-XKQMVH</C3P7>
<C3P8>AVF645-4NVKHH-TDXXVD</C3P8>
<C3P10>GFARKT-Q7KH7M-WQ2319</C3P10>
<C3P13>HTS9E3-PKW22D-8Q1TBD</C3P13>
<C3P14>6NWD2U-2M6BH3-GGM1RH</C3P14>
<C1P24>AH2QU2-VNUM35-RQB65D</C1P24>
<C1P4>EZUXX5-N86J5A-K4Y27H</C1P4>
<RC>5NRUBCSQUWKWW</RC>
<RC-CE>QF3Y82FTV6D4N</RC-CE>
</device>
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1540
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-11-22, 21:29   Re: Pliki do TMC navigon 8410

rekda2 napisał/a:
Panowie, namieszałem w plikach swojego urządzenia i nie umiem tego naprawić, wykasowałem plik między innymi w device.xml, wgrałem nowy z wpisami na internecie urządzenie łączy się z tmc ( biała ikonka TMC ) lecz nie wyświetlają się żadne utrudnienia, co jest niemożliwe.
[...]


Witam

1) To przywróć z kopi zapasowej którą wykonałeś, zanim zacząłeś mieszań w nawigacji ;-)

2) Ja nie mam pliku device.xml, a TMC odbiera komunikaty

3) Dla mojej nawigacji (Clarion) mam takie wpisy w SYS.txt

[tmc]
source="gnsport"
version=-1
enable_igo_provider=1
enable_subscription=1
tuner_alg_search_force_on=1
internal_tmc_name="gnsport"
port_read_timeout=8000
port="COM,1"
baud=38400
tuner_alg_search_force_on=1
tuner_alg_search_timeout=10000
tuneralg_rds_packet_timeout=1500
tuneralg_8a_packet_timeout=3500
tuneralg_3a_packet_timeout=5000
tuneralg_last_8a_packet_timeout=60000
ignore_suspend=1
ignore_resume=0


4) Czy masz licencję na TMC dla Polski?

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
colin23
Waypoint


Dołączył: 18 Wrz 2008
Posty: 97
Wysłany: 2014-05-16, 11:07   

Czy TMC można uruchomić na nawigacji Beckera wbudowanej do samochodów mercedesa?
BeckerMap Pilot z mapami Navteq. Nie za bardzo wiem jaki to program nawigacyjny, bo z beckerem mam do czynienia pierwszy raz. Tu masz filmik jak to wygląda https://www.youtube.com/watch?v=vRaJPZ6IJeo

Urządzenie ma odbiornik TMC i TMCpro.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2015-03-07, 19:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9636
Wysłany: 2014-05-16, 11:48   

Jeżeli sa niezbędne licencje, to powinien odbierac TMC
A mozna sprawdzic w opcjach (tam, gdzie wersja programu i map)
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 890
Skąd: zabrze
Wysłany: 2014-05-16, 15:14   

colin23,

A może po wsparcie trzeba by uderzyć do serwisu Mercedesa ?
Kod:
http://www.mercedes-benz.pl/content/poland/mpc/mpc_poland_website/pl/home_mpc/passengercars/home/servicesandaccessories/accessories/models/b-class/map_pilot.html


Powiem szczerze że mając Mercedesa to już te kilka stówek więcej za kompletną nawigację nie powinno być chyba jakimś ograniczeniem , tym bardziej gdy nikt nie chce się podzielić na ten temat swoją wiedzą
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 11