Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowe Mapy od Teleatlasa / TomToma
Autor Wiadomość
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18906
Skąd: 3City
Wysłany: 2019-04-07, 21:23   

Przeleć wszystkie ustawienia - drogi płatne i autostrady (dopuszczone), typ trasy (szybka), historia ruchu drogowego (wyłączona), pojazd (samochód).
Sprawdź, czy nie masz założonych blokad gdzies na A1
Wyczyść folder MAPS z plików innych niz FTR
W ostateczności skasuj (przedtem kopia na kompa) folder SAVE
_________________

 
 
embees1 
Navi Expert


Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 213
Wysłany: 2019-04-07, 21:58   

U mnie,po wgraniu nowych map TA,pojawia się tylko ekran startowy i igo się wyłącza.Na starych działa bez problemu.Po wgraniu Here też działa.mapy pobrane z GPS Power od quartzo i cserobi.elefon to UMI Touch.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2019-04-08, 13:44   

Arturek, masz tu moje mapy
Uruchom program z nimi w wersji minimum, to jest bez .fsp, bez POI, building i bez dem i zobacz co się dzieje

https://www2.zippyshare.com/v/Pxk4v0in/file.html
_________________
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1540
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-04-08, 13:59   

Witam

Pobrałem - nie pomogło

Nie upieram się, że to wina map,
tylko nie wiem co zmieniać - gdzie szukać

pozdrawiam
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2019-04-08, 14:58   

Czyli nie mapy - jersli uruchomies w takiej wersji o jakiej pisałem.
Cholera - szukanie igly w stogu siana :-(
_________________
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1540
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-04-08, 15:52   

Witam

Muszę zmienić zeznania

Przełaczyłem się na Here i też wywala

Czyli coś w programie lub telefonie

Chociaż głowę bym dał, że wczoraj na Here działało

Natomiast na krótszej: Kraków - Warszawa => pokazuje

pozdrawiam
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
szliri 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 24 Sie 2018
Posty: 7
Wysłany: 2019-05-19, 20:23   

Witam, mam problem z mapami TomTom. Mam Igo Primo Truck 9.8.14.883000, wcześniej miałem mapy Here z 2016, ale ostatnio wrzuciłem TomToma z 2018.12 i problem jest taki, że mapy wykrywa, ale wytycza strasznie dziwne trasy. Na Here z 2016 działa prawidłowo i wytycza dobrze. Dla przykładu:



Zamiast ciągnąć mnie autostradą A4 do Brukseli, to ona ciągnie mnie przez Luxa po jakiś wiochach. Od razu zaznaczam, że autostrady mam włączone, jakby ktoś pytał :-D ale jakoś wybitnie je pomija.

Tutaj lepszy przykład. Wbijem trasę do Wrocławia i o to efekt


1292km :lol: dla porównania, z tego samego miejsca mapy google pokazują 965km


Wcześniej jeszcze z Polski ustawiłem na Paryż, to tam dopiero popis przez Szwajcarię dała :roll:

Używam navi do dużego autka, tak więc info dla ciężarówek muszę mieć typu wiadukty, szerokości dróg itp. Wywaliłem te pliki HNR, ale efektu brak.

Ktoś ma jakiś pomysł co może być nie tak?

Z góry dzięki za odpowiedzi.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2019-05-19, 20:37   

Podaj konkretną trasę, bo bez niej można tylko gdybać
_________________
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18906
Skąd: 3City
Wysłany: 2019-05-20, 06:39   

I skasuj pliki *.HNR (predefiniowane trasy) oraz *.HSP i *.FSP (statystyczno-historyczne dane o korkach).
Przy okazji - razem z mapami zmieniłes powyższe pliki?
_________________

 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1540
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-05-20, 08:44   

Witam

A może winne są pliki FSP - statystki przejezdności

Dwa - czy masz "zaptaszkowane" drogi płatne oraz akceptację prowadzenia po autostradach
(Są 3 osobne pozycje: autostrady, drogi okresowo płatne, drogi z opłatą za przejazd)

sprawdź czy nie przestawił się typ trasy, z szybkiej na inną (mnie się tak kiedyś zrobiło)


[DODANO]

mnie wyznacza tak
(mam FSP, bez HNR)

a) Kraków - Luksemburg




b) Krakow - Paryż




c) Google: Kraków - Paryż




pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
szliri 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 24 Sie 2018
Posty: 7
Wysłany: 2019-05-20, 17:52   

Koledzy, trochę wczoraj poklikałem i doszedłem gdzie jest problem. Otóż navi traktuje bezpłatne autostrady jako płatne. Po ustawieniu opłat za przejazd wytycza trasy prawidłowo:

1)Trasa Valenciennes-Wrocław z włączonymi opłatami za przejazd




Dla porównania mapy google pokazują


Różnica 4km, trasa jest wytyczona dokładnie taka sama. Tylko, że navi pokazuje 946km płatnej autostrady, podczas kiedy na tej trasie (kawałek Francji, Belgia, Niemcy) autostrady są bezpłatne

2)Ta sama trasa Valenciennes-Wrocław z tym razem wyłączonymi opłatami za przejazd




Navi powinna wytyczyć dokładnie taką samą trasę jak w punkcie 1, tymczasem głupieje. Nie wiem dlaczego część autostrad pokazuje jako płatne, a część nie. W tym przypadku bezpłatnych autostrad wyliczyła 464km, co oczywiście jest bzdurą.


jacekp1313 napisał/a:
I skasuj pliki *.HNR (predefiniowane trasy) oraz *.HSP i *.FSP (statystyczno-historyczne dane o korkach).
Przy okazji - razem z mapami zmieniłes powyższe pliki?


Te HNR skasowałem, bo myślałem, że to przez nie ale nie.

A mapki wrzuciłem w taki sposób:
Pobrałem mapy TomTom. Tam miałem foldery, ale nie wszystkie, bodajże MAP, BUILDING, LICENSE, PHONEME, POI, SPEEDCAM. Pozostałe foldery zostały te co miałem dotychczas. Dodatkowo content jest wrzucony na kartę pamięci, a program na Navi. Czyli podsumowując
- Igo znajduje się na navi
- Content na karcie pamięci
- w pliku SYS.TXT zmieniłem, żeby content był brany z karty pamięci, co działa bo nowe mapy wykrywa
- w content na karcie pamięci znajdują się nowe foldery od TomTom, oraz pozostałe stare co były do Here.
Ostatnio zmieniony przez szliri 2019-05-20, 18:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2019-05-20, 18:01   

szliri napisał/a:
podczas kiedy na tej trasie (kawałek Francji, Belgia, Niemcy) autostrady są bezpłatne

Od kiedy we Francji i w Belgii autostrady dla TIR sa bezplatne ?
_________________
 
 
szliri 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 24 Sie 2018
Posty: 7
Wysłany: 2019-05-20, 18:06   

no_taki napisał/a:
szliri napisał/a:
podczas kiedy na tej trasie (kawałek Francji, Belgia, Niemcy) autostrady są bezpłatne

Od kiedy we Francji i w Belgii autostrady dla TIR sa bezplatne ?


Nie jeżdże Tirem. Mnie opłaty nie dotyczą. Z resztą u góry masz screeny, gdzie profil ustawiony jest na samochód osobowy, a i tak pokazuje opłaty za przejazd.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6871
Skąd: znikąd
Wysłany: 2019-05-20, 18:08   

szliri napisał/a:
Nie jeżdże Tirem.

szliri napisał/a:
Używam navi do dużego autka, tak więc info dla ciężarówek muszę mieć typu wiadukty, szerokości dróg itp. Wywaliłem te pliki HNR, ale efektu brak
_________________
 
 
szliri 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 24 Sie 2018
Posty: 7
Wysłany: 2019-05-20, 18:17   

ale nigdzie nie napisałem, że jeżdże tirem ;) Duze autko w sensie, 7m długości, 3,4 wysokości, 2,3 szerokości. Wcześniej na HERE miałem ustawione profil na półciężarówkę do 3,5T, gdzie miałem podane wymiary auta i prowadziła dobrze. Traktowała mnie jak osobowkę. Po Be, Nl, De ganiała autostradami normalnie, a np. po Fr w zależności jak ustawiłem. Jeżeli ustawiłem płatne to autostradą, jeżeli bezpłatne to landem. Natomiast na TomTomie pokazuje płatne, pomimo, że nie powinna.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10