Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hukkle
2010-07-20, 22:31
43.2 Problem z czasem / aktualizacja ze strony larka
Autor Wiadomość
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8835
Wysłany: 2009-12-27, 22:24   

mamil_km napisał/a:
zmieniałem nawet domyślną wartość w rejestrze systemu ale po ponownym uruchomieniu wszystko wraca jak bumerang.

Zmień ją za pomocą CeRegEdit i po zmianie zresetuj nawigację, powinno zapamiętać na stałe.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 110
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-12-28, 10:50   

renron napisał/a:
po zmianie
uśpij i dopiero zresetuj nawigację.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
mamil_km
azymut


Dołączył: 26 Gru 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-12-28, 21:11   

Niestety nic to nie daje. Gdy tylko AutoMapa złapie "fix-a" (mimo wyłączonej funkcji synchronizacji czasu z GPS-a ) zmienia się czas-strefa czasowa. W WinCe w panelu sterowania jest zakładka Orion odpowiedzialna za odbiornik GPS. Tam jest zaznaczona funkcja pobierania czasu z GPS, chciałem wyłączyć tę funkcję ale ona również jest przywracana do ustawień fabrycznych po wyłączeniu i włączeniu urządzenia. Ma ktoś pomysł jak na STAŁE zmienić tę strefę czasową ?? Swoją drogą strasznie uparte to urządzenie :)
 
 
arkadiuf
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Sty 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-01-01, 16:44   Lark FireBird 43.2 - problem z czasem

Witam,

Mam ten sam problem. Po uruchomieniu urządzenia wchodzę w "ustawienia" a następnie "data i czas". Ustawiam tutaj poprawną datę i czas. Urządzenie po pewnym czasie przestawia czas o 7 godzin do przodu.
Podejrzewam właśnie, że wina leży w złym ustawieniu strefy czasowej w Win CE 5.0 Core.
Zmiany w rejestrze nic nie pomagają, ponieważ system jest przywracany po resecie lub ponownym uruchomieniu urządzenia.

Zastanawiam się nawet nad tym, żeby zwrócić tą nawigację.

Pozdrawiam.
Arek

Ps. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2010!
 
 
lukipl
Waypoint



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 35
Wysłany: 2010-01-01, 20:07   

Sprawdźcie jeszcze sposób wyłączania tej navi - chodzi o to że jak się przytrzyma klawisz power 1 sek to urządzenie jest tylko uśpione i nic z czasem się nie dzieje. A jak przytrzymacie dłużej to tak jakby wykonać soft reset (napis pojawia się w innym kolorze). Chociaż ja u siebie próbowałem z ta drugą opcja i tez czas mi się nie zmieniał. Niestety nawigacje robiłem mojemu znajomemu i nie mogę sam tego teraz sprawdzić - on jeździ z nią już trochę i jakoś się nie skarżył.
_________________
Lark 43.2LM
 
 
arkadiuf
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Sty 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-01-01, 23:15   

Czas jest przestawiany o 7 godzin do przodu w momencie, kiedy odbiornik nawigacji złapie sygnał GPS tzn., że urządzenie samo synchronizuje czas przez GPS.

Miałem problem z gubieniem sygnału, kiedy korzystałem z AM, ale po wyłączeniu synchronizacji czasu przez GPS w AM jest OK.

lukipl napisał/a:
Sprawdźcie jeszcze sposób wyłączania tej navi - chodzi o to że jak się przytrzyma klawisz power 1 sek to urządzenie jest tylko uśpione i nic z czasem się nie dzieje. A jak przytrzymacie dłużej to tak jakby wykonać soft reset (napis pojawia się w innym kolorze). Chociaż ja u siebie próbowałem z ta drugą opcja i tez czas mi się nie zmieniał.

Sprawdzałem z tą drugą opcją i niestety nie trzyma.

Jak wyłączyć na stałe synchronizację czasu w urządzeniu lub zmienić na stałe strefę czasową, dla której urządzenie będzie poprawnie ustawiało czas?

Z góry dziękuję za pomoc.
 
 
cezarysz 
Waypoint
vel Cezar



Wiek: 36
Dołączył: 26 Gru 2009
Posty: 32
Skąd: Otwock
Wysłany: 2010-01-02, 12:51   

Możesz np. użyć skryptu napisanego wspólnymi siłami i odpalić odblokowanego WinCE ze swojego Larka za pomocą zamieszczonej w tym temacie przeze mnie paczki. Po włączeniu WinCE. Strefę będziesz miał ustawioną taką jak trzeba.
Inaczej musiał byś odpalać np. skrypt który zmieniał by odpowiednio rejestr. Ale musiał byś uruchamiać go po każdym starcie nawigacji, a później dopiero mógłbyś używać programu nawigacyjnego. Chyba żeby napisać skrypt który zmienił by strefę i odpalił Ci np. AM i wtedy dać do jakoś ścieżkę dostępu do programu nawigacyjnego...
 
 
arkadiuf
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Sty 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-01-02, 13:26   

Uruchomiłem Total Commandera (cecmd.exe) i uruchomiłem panel sterowania z Windowsa CE. Ustawiłem tutaj strefę czasową i zresetowałem nawigację i ku mojemu zaskoczeniu trzyma ustawienia. Wcześniej próbowałem programem "CeRegEditor", ale widocznie zbytnia ingerencja w rejestr powoduje przywracanie systemu. Tak np. dzieje się, jeśli zostaną usunięte foldery oprócz folderu "windows", bo jego nie da się usunąć.

Podczas testowania usunąłem Commandera, który był na dysku NANDFlash, tam gdzie leży katalog MobileNavigator z "MapaMap".

Skąd można go pobrać?
Dziękuję.
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 110
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2010-01-02, 13:27   

arkadiuf napisał/a:
Skąd można go pobrać?
Jest w Apteczce w dziale Download
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
arkadiuf
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Sty 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-01-02, 13:48   

Dzakus napisał/a:
arkadiuf napisał/a:
Skąd można go pobrać?
Jest w Apteczce w dziale Download

Niejasno się wyraziłem. Miałem na myśli ten program, który oryginalnie znajduje się w tej nawigacji. Zapomniałem jak się nazywa :(
 
 
cezarysz 
Waypoint
vel Cezar



Wiek: 36
Dołączył: 26 Gru 2009
Posty: 32
Skąd: Otwock
Wysłany: 2010-01-02, 14:25   

Na NANDFlash oprócz MapaMap nie ma innego softu. Chyba tylko FileTransmitter.
 
 
arkadiuf
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Sty 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-01-02, 16:47   

cezarysz napisał/a:
Na NANDFlash oprócz MapaMap nie ma innego softu. Chyba tylko FileTransmitter.

Właśnie o to mi chodziło. Skąd można go pobrać?
 
 
cezarysz 
Waypoint
vel Cezar



Wiek: 36
Dołączył: 26 Gru 2009
Posty: 32
Skąd: Otwock
Wysłany: 2010-01-02, 16:50   

Aaaaa np. jest już TU
 
 
picanti 
azymut


Wiek: 44
Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 4
Wysłany: 2010-01-06, 22:05   

Witam
Mam larka 43.2 od 2 tygodni i niestety problem z czasem. Wszystkie Wasze sugestie zaaplikowałem mojemu larkowi ale bez rezultatu. Zmiana strefy czasowej pod Win reset i nic. Skrypt Cezarysza odblokowuje navi ale nie zmienia strefy czasowej. Problem jest dość irytujący. Jeżeli ktoś z Was rozwiązał problem albo coś przeoczyłem to proszę o pomoc.

Pozdrowienia
 
 
cezarysz 
Waypoint
vel Cezar



Wiek: 36
Dołączył: 26 Gru 2009
Posty: 32
Skąd: Otwock
Wysłany: 2010-01-06, 22:07   

Czy jak odpalisz navi z moim skryptem, wejdziesz w panel sterowania, dalej data i czas i zmienisz strefę to po restarcie będzie z powrotem HongKong?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 12