Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hukkle
2010-07-20, 22:31
43.2 Problem z czasem / aktualizacja ze strony larka
Autor Wiadomość
gustav7 
azymut


Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-11-01, 13:06   

Dzisiaj, tj. 1.11.2010 uruchomiłem Larka i czas cofnął się samodzielnie. Czyli wystarczy trochę cierpliwości. Wczoraj ręczna zmiana o godzinę i restart nie pomagało, uparcie wracał do letniego a dzisiaj jest ok. Należy poczekać aż proces zmiany czasu obiegnie wszystkie strefy czasowe na ziemi i tyle.
 
 
uki90r
azymut


Dołączył: 29 Paź 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-11-08, 18:30   

a propo w dniu zmiany czasu na zimowy nie przestawialem zegarka i nie przestawil sie rowniez sam. Ale po uruchomieniu AM zegar zsynchronizowal sie i jest ok .
ale wydaje mi sie ze godzine potem znow sie przestawil z poziomu oprogramowania larka o godzinę bo mam jerusalem strefe czasowa +2h. ale co z tego jak po ponownym załadowaniu AM znów sie zsynchronizował. I tak juz zostało wiec tez mam w porzadku. z ciekawosci jak wrocilem do poprzednich ustawień przez total comandera czyli +1godzina to mam problem z godziną do przodu. A +2 godziny Jerusalem nic mi sie nie przestawia :D pozdrawiam..
 
 
moshica 
Waypoint


Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 19
Skąd: Silesia
Wysłany: 2010-11-24, 14:47   

Dziwne stwierdzenie producenta, lecz niestety też mam model kupiony pod koniec października z LarkMap i brak ikony Uaktualnienie. Co za tym idzie, urządzenie źle trzyma czas, po wejściu przez TotalCommander i w strefę pokazuj : Bejing, HonKong. Oczywiście ręczna zmiana działa do czasu wyłączenia urządzenia.
Więc ani nie mam możliwości zrobienia aktualizacji ani wpływu na zmianę. Niezły shit ten Lark jednym słowem. Serwis również się do mnie nie odezwał, maja nas klientów głęboko w du....
 
 
 
adammm 
młodszy inspektor GPS



Wiek: 70
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 12
Skąd: ja mam wiedzieć ??
Wysłany: 2010-11-24, 18:30   

Kupiłem kilka dni temu 43.2 LM i nie ma żadnego problemu z czasem wszystko działa jak należy
_________________
GARMIN 60csx & Street Pilot III color & TRIMBLE PRO XH & NOKIA LD-3W & Arduino-gps & był FreeBird 43.2LM padł wymienili na 43.3
 
 
pionaj 
GPS instruktor



Pomógł: 12 razy
Wiek: 65
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 611
Skąd: krak
Wysłany: 2010-11-24, 21:55   

adammm napisał/a:
Kupiłem kilka dni temu 43.2 LM


a masz ikonę Uaktualnienie?
_________________
codziennie budzę się coraz piękniejszym ale dzisiaj to już przesadziłem :)
 
 
adammm 
młodszy inspektor GPS



Wiek: 70
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 12
Skąd: ja mam wiedzieć ??
Wysłany: 2010-11-24, 22:20   

W LM nie ma takowego lark stwierdził że ta wersja jest chyba bez wad :mrgreen:
_________________
GARMIN 60csx & Street Pilot III color & TRIMBLE PRO XH & NOKIA LD-3W & Arduino-gps & był FreeBird 43.2LM padł wymienili na 43.3
 
 
moshica 
Waypoint


Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 19
Skąd: Silesia
Wysłany: 2010-11-25, 08:39   

Mam odpowiedź z serwisu, model LM nie ma ikony uaktualnienie bo nie wymaga aktualizacji. Jeśli jest problem, urządzenie proszę przesłać na serwis...to jest odpowiedź z Larka.

zrobiłem myk, jak kolega w postach wyżej napisał. Odpaliłem CeCMD, zmieniłem strefę na Warsaw GMT+1, w ustawieniach daty i godziny w menu Larka, wpisałem właściwą godzinę i zrobiłem reset rysikiem. Po 2h, 3h sprawdzając po wyłączeniu urządzenia, pokazywał strefę GMT+1 czyli właściwą, zobaczę dziś po 12h od wyłączenia. Trochę to dziwne zważywszy, że system i tak rusza z ukrytej partycji, czyli zapisana zmiana co do strefy powinna być nakryta strefą HongKong, czyli taką jaką producent wgrał w partycję startową.

Szczerze, coraz mniej z tego zaczynam rozumieć ......
 
 
 
koontz 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 5
Wysłany: 2010-12-01, 11:58   

a ja usunalem calkowicie strefe czasowa Hongkong,ustawilem europe i problem z czasem znikl,mam tak juz 3 miesiac,i moge resetowac ile chce czas mam taki jak ustawilem.
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 109
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2010-12-01, 11:59   

koontz napisał/a:
a ja usunalem calkowicie strefe czasowa Hongkong

Można się dowiedzieć jak to zrobiłeś :roll:
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
koontz 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 5
Wysłany: 2010-12-01, 14:24   

tu sobie zagladnij http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=45 i zrob tak jak pisze Ballevill ,mnie dziala lark 43.2 LM :mrgreen:
 
 
rsmuminek 
młodszy inspektor GPS
rsmuminek


Wiek: 55
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 5
Skąd: Ostrów Wlkp.
Wysłany: 2011-01-16, 20:33   Lark firebird 43.2 uaktalnienie strefy czasowej

Podobno w nawigacji Lark Firebird 43.2 ustawiona jest strefa czasowa Pacyfik , powodująca zacinanie się nawigacji gdy włączona jest synchronizacja czsu z sygnałem GPS tutaj podaję link do łatki ze strony Larka, który naprawia ten problem:
http://www.lark.com.pl/fb432aktualizacja.htm

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2011-01-16, 21:11 ]
------------------------------------------------------------------------------------------
Dołączyłem do istniejącego wątku


[ Dodano: 2011-01-17, 15:36 ]
Zainstalowałem tą łatkę i działa tj nie rozłącza Gps a jak działa napiszę później
_________________
Roman
 
 
 
el_cacco
azymut


Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1
Wysłany: 2011-02-01, 11:41   

Witam wszystkich serdecznie :D (to mój pierwszy post tutaj).
Przedwczoraj skorzystałem z oferty cenowej Carefoure'a ;) i zakupiłem Lark 43.2 z Mapa Map.
Co mi się rzuciło w oczy - problem z ładowaniem przez USB. Nawigacja ładowała się caluśką noc a i tak się nie naładowała. na początku bawiłem się nią, więc i miała prawo się rozładowywać ;) Ale potem zostawiłem ją w spokoju.
Ustawienie godziny - o tak, to problem. Przy każdym złapaniu satelitów trzeba było ustawiać godzinę systemową. Po przeczytaniu kilku ;) postów na tym forum postanowiłem pogrzebać w ustawieniach. Jednakże okazała się bardziej oporna niż się wydaje. Z poziomu nawigacji nie można było W OGÓLE uruchomić explorera ani TCMD (dla CE) z karty SD. Po długich walkach udało mi się - za pomocą Active Sync oraz programikowi CERemote:) Śmieszne, że poprzez AS zainstalowało CECMD w pamięci wewnętrznej, a po ponownym uruchomieniu już go tam nie było. Teraz już normalnie uruchamia CECMD z karty, wystarczy że zmienię ścieżkę do programu nawigacyjnego ;).
Jeszcze zanim poczytałem tu na forum o problemie z czasem - zauważyłem w ustawieniach daty i czasu, że strefa czasowa jest z Hongkongu :P więc przestawiłem na Warszawę. Niby wszystko ok, ale tylko do pierwszego resetu. Potem znowu musiałem przestawiać zegarek (ale tylko w tym "głównym" menu, jeżeli chodzi o samą Mapę to z GPSa dobrze synchronizowało czas i strefę czasową, nic nie musiałem przestawiać). Dla pewności pousuwałem z rejestru wszystkie inne strefy czasowe, ale oczywiście po ponownym uruchomieniu Larka wszystko było tak, jakbym w ogóle nic tam nie ruszał.
Oczywiście odblokować nawigacji w sposób podany tu na forum się nie udało - nawet po uruchomieniu cecmd w folderze "desktop" jest pusto, nie ma gdzie przestawić na "2gps" (czy jakoś tak to było ;) ). Edytorem rejestru to zmieniłem, no ale niestety nic z tego, nie zadziałało. Gdzieś musi być w obszarach neidostępnych kopia zapasowa, którą nadpisuje (co też już niejednokrotnie padło tu na forum).
W ustawieniach Orion Control (w panelu sterowania, od modułu GPS) w zakładce GPS jest opcja ustawiania czasu systemowego - "System time is:" i do wyboru dwie opcje: set by GPS time, oraz used by GPS. Niestety obie opcje są niedostępne ("poszarzone"), więc nie orientuję się, jak to może działać. A zapewne to odpowiada za przestawianie czasu przy złapaniu satelit. No i ta nieszczęsna strefa czasowa w panelu sterowania.
Postanowiłem spróbować zaktualizować soft (zgodnie z linkiem powyżej) no i... stref czasowych nie zmieniło (ciągle Hong Kong), nie zapamiętuje żadnych ustawień. Czas nadal się partaczy, ale jakiś plus aktualizacji - nawigacja przyspieszyła! :) Więc może tylko pozostaje przyzwyczaić się do tego dziadostwa...? Ani tego odblokować, ani poprawić ustawień... Dziwne. Może mogłem kupić TomToma z mapami nie tylko Polski, ale i Europy (chodzi mi głównie o Chorwację, Czarnogórę i tamte tereny).
Ale co fajnego - działa mi na tym nawigacja morska c-emap :) Wprawdzie muszę wykombinować jak wcisnąć do tego Larka (czy do c-emap) dokladne mapy akwenów (mam te mapy w postaci obrazów)... Ale to już chyba temat do innego forum.

Mam nadzieję, że nie narobiłem offtopa ;)
Pozdrawiam :))
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 109
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2011-02-01, 12:17   

el_cacco napisał/a:
Ani tego odblokować, ani poprawić ustawień...

Po co odblokowywać nie lepiej zastosować panel np. :arrow: http://www.my-navia.pl/vi...&highlight=43.2 i też będziesz miał dostęp do WinCe.
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
codenamepawel
azymut


Dołączył: 30 Paź 2008
Posty: 2
Wysłany: 2011-03-01, 16:33   

Jeżeli używamy skryptu mscr do odblokowania windowsa to można dopisać automatyczne ustawienie strefy czasowej:

RegWriteBinary("HKLM","Time","TimeZoneInformation","C4FFFFFF430065006E007400720061
006C0020004500750072006F007000650061006E0020005300740061006E006400610072006
4002000540069006D0065000000000000000A00000005000300000000000000000000004300
65006E007400720061006C0020004500750072006F007000650061006E00200044006100790
06C0069006700680074002000540069006D0065000000000000000300000005000200000000
000000C4FFFFFF")


u mnie załatwiło sprawę problemów z czasem.
W załączniku przykład dla larka 43.2

win.rar
Pobierz Plik ściągnięto 291 raz(y) 848 Bajtów

 
 
pionaj 
GPS instruktor



Pomógł: 12 razy
Wiek: 65
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 611
Skąd: krak
Wysłany: 2011-03-01, 16:59   

codenamepawel napisał/a:
u mnie załatwiło sprawę problemów z czasem.


a gdzie przepis prania ? ;-)
_________________
codziennie budzę się coraz piękniejszym ale dzisiaj to już przesadziłem :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12