Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-08-07, 21:32
Program do przeróbki zdjęć na NAVI
Autor Wiadomość
xhipek 
Waypoint



Wiek: 60
Dołączył: 06 Lis 2009
Posty: 51
Skąd: Szczecin
  Wysłany: 2009-11-08, 08:41   Program do przeróbki zdjęć na NAVI

Poszukuję programu, który zmienia rozdzielczość zdjęć i dopasowuje do naszych NAVI
Z góry dziękuję
Ja mam Larka 5"
 
 
Sance 
Maestro GPS
Pulpit maniac



Pomógł: 142 razy
Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 2754
Skąd: marchewkowe pole
Wysłany: 2009-11-08, 08:53   

Każdy graficzny np darmowy gimp.
_________________
Używaj przycisku "pomógł"
Moje"maleństwa"
 
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18917
Skąd: 3City
Wysłany: 2009-11-08, 09:05   

Bardzo łatwy w obsłudze jest IrfanView - ma przeskalowanie oraz zmianę rozdzielczości (wystarczy 72dpi)
_________________

 
 
xhipek 
Waypoint



Wiek: 60
Dołączył: 06 Lis 2009
Posty: 51
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-11-08, 09:35   

Trochę jestem maniakiem dokładności
Wypróbowaqłem już Gimp-a, a teraz biorę się za IrfanView-a
:-D
 
 
Tomasz_Chmiel 
guru



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1010
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-11-08, 09:45   

Jak skończysz z powyższy :lol: mi to możesz sprawdzić jeszcze ten - XnView :mrgreen:
_________________
Pozdrawiam.
A Ciebie Gość w pierwszej kolejności!

Pulpity na różne nawigacje w tym Menu AnnA i sporo softu
http://chomikuj.pl/Tomasz_Chmiel
 
 
snaffie 
Navi Expert
Embedded...



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 14 Lut 2009
Posty: 270
Skąd: d('.')b :Dokąd
Wysłany: 2009-11-08, 10:46   

Ten ostatni (jak pewnie i przedostatni) ma opcję seryjnego przerabiania zdjęć z zadanymi parametrami. Ja używam XnView.
_________________
Pieniążki za 35.0 odebrane, to co teraz kupujemy? :>
 
 
xhipek 
Waypoint



Wiek: 60
Dołączył: 06 Lis 2009
Posty: 51
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-11-08, 11:06   

Przyznam się, iż wielokrotnie próbowałem zmieniać rozdzielczość zdjęć, próbując dopasować "je" do NAVI, ale nie wydziło mi to, pomyślałem, że coś robie żle, stąd ten post.
Teraz już wiem.
Aby zdjęcia były dopasowane do rozdzielczości 5",
ładnie prezntowały się, powinny być zrobione - nie aparatem z telefonu tylko aparatem Fotograficzym w rozdzielczości Fuul HD, w innym przypadku występują czarne pasy po bokach,
co akurat mnie irytuje

celowo nie podałem wielkośći matrycy, bo uważam, iż nie ona decyduje o efekcie przekonwertowanego zdjęcia na naszej NAVI ale im "wyższa/wieksza", tym mniesza "pikseloza" przy powiększeniu
Ja posiadam Sony DCS W150 5-cio megową matrycą
a co do programów GIPM jest dobry :) bo można samemu ustawić/dopasować rozdzielczxość

dołączam jedno zdjęcie niech każdy sam oceni

DSC00095nad.rar
Pobierz Plik ściągnięto 367 raz(y) 86,45 KB

 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18917
Skąd: 3City
Wysłany: 2009-11-08, 15:12   

Klasyczny rozmiar negatywu fotograficznego to 36mm : 24mm, czyli 4:3, inaczej 12:9. Nawigacja ma 480x272, czyli 15,8:9.
Ale robiąc zdjęcia w trybie HD stracisz boki wykonując odbitkę (lub będziesz się musiał pogodzić z czarnymi pasami)
Może ktoś zapyta, po kiego fotki na papierze, ale wystarczy zlecić odbitki 18 x 13cm, a zrozumiecie.

A co do rozdzielczości matrycy: dla matryc w kompaktach (przekątna 1/2,5cala) maksymalna wartość to ok. 4MPix , dla lustrzanek (matryca 1/1,6 cala) to ok. 8Mpix. Powyżej zaczynają się pojawiać szumy generowane przez matrycę).
Dla porównania: odbitka formatu 15cm x 10cm w rozdzielczości 300dpi to ok. 2 megapiksele.
_________________

 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 145 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2732
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2009-11-08, 21:50   

jacekp1313 napisał/a:
dla matryc w kompaktach (przekątna 1/2,5cala) maksymalna wartość to ok. 4MPix , dla lustrzanek (matryca 1/1,6 cala) to ok. 8Mpix

A ja cały czas się zastanawiałem, czemu mój stary A60 (2mpx) robił zdjęcia bez szumy, a nowy A630 szumi nawet jak ustawi mu się 2mpx zamiast jego 8mpx. Dzięki za wytłumaczenie.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18917
Skąd: 3City
Wysłany: 2009-11-08, 21:53   

Poszukaj programu NeatImage - świetnie usuwa szumy i można ze strony producenta ściągnąć profil danego aparatu
_________________

 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 145 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2732
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2009-11-08, 22:02   

O, chętnie przejrzę. Póki co próbowałem używać "NoiseWare Comunity Edition" ale zdjęcia wychodziły źle. Tnx.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18917
Skąd: 3City
Wysłany: 2009-11-08, 22:24   

NI jest dokładniejszy, zwłaszcza jak ma profil szumów danej matrycy.

Więcej na PW
_________________

 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2009-11-08, 22:48   

A ja mam w nawigacji ekran 320x240 i nic mnie wasze problemy z szumami i wielkością matryc w lustrzankach nie obchodzą. Wszystko wygląda jednakowo... ładnie ;-)
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
xhipek 
Waypoint



Wiek: 60
Dołączył: 06 Lis 2009
Posty: 51
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-11-09, 20:20   

jakbym słyszał swoją żonę :-)
co ty tam widzisz!
o co Ci chodzi!

[ Dodano: 2009-11-09, 20:47 ]
O ile panowie powyżej nie mają nic przeciwko, wrzucę tutaj programik (portable-po polsku) do obróbki foto
nie dorównuje on najlepszym ale zapewniam -z doświadczenia-,że aby osiągnąć pożądany cel trzeba trochę posiedzieć
 
 
brat_p 
Waypoint



Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 17
Skąd: Łęczyca
Wysłany: 2009-12-25, 22:06   

A ja używam FastStone Image - i jest wersja po polsku. Program czyni cuda z fotkami, choć nazywa się go przeglądarką...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 13