My Navia Strona Główna My Navia


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2016-01-02, 14:51
Navroad Auro s6 i programy nawigacyjne
Autor Wiadomość
szymon189
GPS Instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 573
Wysłany: 2017-03-20, 21:10   

Czyli COM1, 38400 powinien być ok?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Samsug+NaviExpert


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18789
Skąd: 3City
Wysłany: 2017-03-21, 07:21   

Spróbuj. Ew. koryguj prędkości.
_________________

 
 
ckrzys 
Waypoint


Dołączył: 25 Cze 2014
Posty: 18
Skąd: Poland
Wysłany: 2017-04-13, 10:38   

Na stronach Navroad, faktycznie jest informacja, że prawidłowy jest COM1 z prędkością 38400.
Tyle tylko, że zauważyłem w AURO S6 jest opcja test GPS. Jest ichniejszy wykres z wykazem satelit, ich siły, obrazem satelit na niebie, godziną itp. I jest też informacja na temat prędkości. O dziwo pokazuje się tam tylko 9600.
To jak to jest 9600 czy 38400? Sprawdzał ktos? W automapie jest możliwość ustawienia prędkości a w samym urządzeniu chyba nie (przynajmniej ja nie znalazłem).
_________________
ckrzys
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Samsug+NaviExpert


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18789
Skąd: 3City
Wysłany: 2017-04-13, 10:43   

Prędkość (a raczej częstotliwość odczytów z modułu GPS) wpisujesz w programie po to, aby wypośrodkować dokładność położenia (im większa, tym dokładniej) a możliwościami sprzętu (mniej odczytów to mniejsze obciążenie procesora).
AM kiedyś domyślnie przyjmowała najniższą
_________________

 
 
ckrzys 
Waypoint


Dołączył: 25 Cze 2014
Posty: 18
Skąd: Poland
Wysłany: 2017-04-13, 10:59   

Wszystko się zgadza, tylko w Automapie masz możliwość jej regulacji. Mam tylko wątpliwości do zaleceń Navroad. Zalecają 38400, natomiast samo urządzenie pokazuje tylko 9600 bez możliwości zmiany. Gdzie leży prawda i czy to nie wpływa później na szybkość łapania fixa?
_________________
ckrzys
 
 
wojtek1234321
GPS Instruktor


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 839
Wysłany: 2017-04-13, 11:34   

ckrzys napisał/a:
Zalecają 38400, natomiast samo urządzenie pokazuje tylko 9600 bez możliwości zmiany. Gdzie leży prawda i czy to nie wpływa później na szybkość łapania fixa?

A czy sprawdzałeś w AutoMapie czy jest możliwość "przestawienia" w programie tych szybkości, czy w Automapie też nie ma możliwości innych ustawień?
Może dostęp do tych ustawień jest tylko w danych programach nawigacyjnych i ustawiamy tak "jak trzeba", a w programie (no bo to też tylko jakiś program) "Test GPS" po prostu nie ma możliwości przestawiania szybkości. Program Test GPS może tego nie obsługuje, a urządzenie może ma taką możliwość, ale modyfikacji trzeba dokonywać w danym programie nawigacyjnym.
 
 
ckrzys 
Waypoint


Dołączył: 25 Cze 2014
Posty: 18
Skąd: Poland
Wysłany: 2017-04-13, 14:19   

Sprawdzałem w każdą stronę. Wynika z tego, że test GPS pokazuje parametry urządzenia i tych chyba nie da się zmienić. Natomiast ustawienia w Automapie, dotyczą tylko tego programu. Sprawdzałem na urządzeniu przy włączonej automapie i ustawionych wyższych prędkościach, niestety na urządzeniu nic się nie zmieniało, dalej było 9600.
Znalazłem tylko dzisiaj informację, że aby skrócić czas łapania fixa, należy przed wyłączeniem urządzenia wyłączyć najpierw Automapę, a dopiero później samo urządzenie. Najprawdopodobniej wtedy mogą zostać gdzieś w plikach systemowych gps zapisane ustawienia satelitów. Ponowne uruchomienie może powodować ponowne wczytanie pozycji satelit i szybsze złapanie fixa. Przy zwykłym wyłączeniu nawigacji dane są gubione i łapanie fixa zaczyna się wtedy od początku. Muszę to dzisiaj sprawdzić.
_________________
ckrzys
 
 
roxson 
Azymut


Dołączył: 27 Wrz 2009
Posty: 2
Wysłany: 2017-05-20, 13:08   

od dwóch lat mam Auro 6,kupiłem ze względu na wyjście AV,zainstalowana AM I Igo,sygnał GPS szybko łapie tylko przy otwartej przestrzeni,w dużym mieście z wysokimi budynkami gubi się.Słaby odbiornik GPS,przeszkadza mu nawet szyba samochodowa.
 
 
wojtek1234321
GPS Instruktor


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 839
Wysłany: 2017-05-20, 13:57   

ckrzys napisał/a:
należy przed wyłączeniem urządzenia wyłączyć najpierw Automapę, a dopiero później samo urządzenie. Najprawdopodobniej wtedy mogą zostać gdzieś w plikach systemowych gps zapisane ustawienia satelitów.

Akurat ten program (chociaż każdy inny też powinno się zamknąć przed wyłączeniem urządzenia) zawsze tak się powinno zamykać, zapobiega to powstawaniu błędów w programie, no i podobno właśnie przyspiesza "złapanie" fixa po ponownym uruchomieniu.
Druga sprawa to słyszałem że któraś seria Navroadów, w tej chwili nie pamiętam jaka, miała pewne problemy z własnym (urządzenia) firmware, która powodowała pewne niedogodności w działaniu urządzenia.
 
 
ohara 
Waypoint


Dołączył: 27 Paź 2017
Posty: 35
Skąd: z tamtąd
Wysłany: 2022-10-12, 14:45   

Panowie pomożecie,chcę uruchomić igo z karty pamięci lecz nie można zmienić ścieżki w urządzeniu,pewnie jakiś wpis trzeba zmienić tylko gdzie szukać.
_________________
https://www.rapideo.net/polecam,ohara
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Samsug+NaviExpert


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18789
Skąd: 3City
Wysłany: 2022-10-12, 19:05   

jestem_ktoś napisał/a:
Domyślnie uruchamiany jest plik navroadmaps.lnk z SD
Szczegóły masz w poście http://www.my-navia.pl/vi...p=240562#240562


Inne rozwiązanie: pobierz odpowiedni selektor ze strony Navroada https://navroad.com/files/do-pobrania/ a uruchamiany program umieśc na karcie w folderze AutoMapa EU a nazwę pliku *.exe zmień na AutoMapa EU.exe
Bardziej eleganckie: w pobranym selektorze zmień wpis w pliku 1.lnk na na przykład
24#"\SDMMC\Primo\Primo.exe"
(liczba przez # oznacza ilośc znaków za #, wliczając cudzysłowy)
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: