|
My Navia
|
Przesunięty przez: jacekp1313 2019-06-13, 06:09 |
Smartfony/tablety vs. tradycyjne nawigacje PND |
Autor |
Wiadomość |
jestem_ktoś
Maestro GPS

Pomógł: 259 razy Dołączył: 28 Paź 2009 Posty: 9606 Skąd: znikąd
|
Wysłany: 2019-05-20, 10:19
|
|
|
prenrzyk napisał/a: | nie dają już rady wygodnie i bezstresowo obsługiwać nowych programów i map. | Jeżeli będzie tylko aktualizacja mapy, bez zmiany wersji programu (jak np. w iGO), to obciązenie urządzeń się znacząco nie zwiększy.
Przekazywanie neta z telefonu na PND moim zdaniem mija się z celem - już lepiej nawigować na telefonie (równiez ze względu na http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=45834 ) |
_________________ Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie |
|
|
|
 |
adijos93
GPS Instruktor

Pomógł: 1 raz Wiek: 29 Dołączył: 12 Gru 2008 Posty: 865 Skąd: zDolny Śląsk
|
Wysłany: 2019-05-20, 10:51
|
|
|
Cytat: | Tyle,że problem przy Windows CE jest sprzęt.
Sam wiesz,że stary sprzęt - Twój Lark moje MioMoov 500 nie dają już rady wygodnie i bezstresowo obsługiwać nowych programów i map.
A kupno nowego urządzenia to albo 200/300 zł za sprzęt ze średnim jakościowo ekranem albo dobry ekran przy kwocie 500 + za Garmina czy TomTom. |
Tylko że mój sprzęt ma już prawie 10 lat a od około 4-5 lat podstawą jest sprzęt z procesorem 800 MHz i 128 MB RAM, który daje już radę sobie spokojnie. Taki sprzęt oferował już nawet Lark za bezcen wtedy.
Co do ekranów to smartfonowe ekrany też mają problemy w słońcu. ;)
Co do cen to za 150 zł już kupisz nowy całkiem spoko sprzęt teraz.
Cytat: | Przekazywanie neta z telefonu na PND moim zdaniem mija się z celem - już lepiej nawigować na telefonie |
Sens ma, ale np. MapaMap poszła po rozum do głowy i w przypadku PND można codziennie aktualizować blokady dróg itp po podłączeniu do PC. Taki trochę traffic off-line.
Atrapa bo nie pokaże Ci świeżego wypadku, ale remonty już tak.
Ogólnie to dla mnie PND ma tą zaletę że jest po prostu prosty w obsłudze dla np mojego ojca i ma duży ekran, który w przeciwieństwie do smartfonów jest szerszy a nie długi a wąski. Mój telefon ma 5' a zdecydowanie wygodniejsze jest PND. |
_________________ MapaMap Android PL+EU + Yanosik + NaviExpert: Xiaomi Redmi Note 7
MapaMap Win CE Europa ? : Lark 50.3 |
|
|
|
 |
adijos93
GPS Instruktor

|
Wysłany: 2019-05-20, 18:42
|
|
|
no_taki napisał/a: | Szkoda mnozyć tematy |
I robić istny kogel mogel w jednym temacie?? |
_________________ MapaMap Android PL+EU + Yanosik + NaviExpert: Xiaomi Redmi Note 7
|
|
|
 |
adijos93
GPS Instruktor

|
Wysłany: 2020-07-12, 09:44 Nawigacja Windows CE czy Android
|
|
|
Cześć. W sumie temat trochę na czasie, jak myślicie, jest jeszcze sens inwestować w nawigacje Windows CE?
Mają gorsze parametry, ale mają zdecydowanie lepsze moduły satelitarne niż smartfony czy tablety. Jak myślicie, będzie jeszcze co wgrywać na nie ?
Oczywiście sprzętu nowego jest mało, i będzie to raczej sprzedawanie tego co wyprodukowano, produkuje się, ale bez nowości. |
|
|
|
 |
adijos93
GPS Instruktor

|
Wysłany: 2020-07-12, 10:40
|
|
|
Znajdywanie a dokładność i trzymanie sygnału to inne kwestie. Znajduje szybko m.in. dzięki internetowi.
[ Dodano: 2020-07-12, 11:56 ]
Pamiętam jak kiedyś jadąc z kumplem jego bodajże s6 wymiekla w górach w drodze w lesie, gdy stary poczciwy Lark którego wziąłem awaryjnie trzymał się drogi. |
|
|
|
 |
jacekp1313
Maestro GPS Samsug+NaviExpert

Pomógł: 529 razy Dołączył: 25 Wrz 2008 Posty: 18790 Skąd: 3City
|
Wysłany: 2020-07-13, 06:10
|
|
|
Zależy, kto i do czego potrzebuje.
Jeżeli duuuzo sie jeździ - kierowcy zawodowi - , warto pomyślec o BECKERZE czy (co prawda nie WinCE, ale też i nie Android) TomTomie /Garminie
Natomiast niedzielnemu kierowcy wystarczy telefon + GoogleMaps.
Ja (10-15tys. km rocznie) jestem zadowolony z Navitela (7cali) - w trasie wyraźnie widać, a na miejscu można uzyć jako tabletu
Ale moim zdaniem te z WinCE to już zabytki, choćby ze względu na brak TMC-HTTP. |
|
 |
overconscious [Usunięty]
|
Wysłany: 2021-12-13, 18:46
|
|
|
no_taki napisał/a: | Mam galaxy s10, znajdowanie pozycji trwa szybciej niz uruchomienie programu nawigacyjnego. Srednio jakies 2 sekundy od włączenia GPS. |
Jest jeszcze lepiej. Gdybyś nawet go rozkręcił i odpiął antenę GPS, to też złapałby ci pozycję w 2 sekundy.
Gdybyś nawet nie miał modułu GPS, to też złapałby ci pozycję w 2 sekundy.
jacekp1313 napisał/a: | Ale moim zdaniem te z WinCE to już zabytki, choćby ze względu na brak TMC-HTTP. |
Becker Transit też jest na WinCE, a jeżdżą nim zawodowi dostawcy.
Dla użytkownika nie ma znaczenia jaki jest system, o ile nie musi on się nim bezpośrednio posługiwać (tzn. system jest skrzętnie ukryty za zgrabnym UI).
WinCE jednak przegrał, bo cały Microsoft przegrał walkę o embedded. Rynek wybrał Linuxa, ewentualnie Androida, więc systemy Microsoftu stały się tu zbędne.
Tym bardziej, że licencje przemawiają na rzecz tych pierwszych, a producenci sprzętu (w odróżnieniu od użytkowników) akurat zwracają uwagę na kwestie prawne. |
|
|
|
 |
adijos93
GPS Instruktor

|
Wysłany: 2022-09-18, 14:29
|
|
|
Koniec WinCE jest praktycznie już pewny. Znajdź mi w sklepie nowe urządzenia... |
|
|
|
 |
Mowca
Waypoint świeżak

|
Wysłany: 2022-09-18, 20:05
|
|
|
adijos93 napisał/a: | Koniec WinCE jest praktycznie już pewny. Znajdź mi w sklepie nowe urządzenia... |
Moze i koniec ale mysle, ze zanim calkowicie odejdzie sie od urzadzen z ce, to jeszcze kilka lat to potrwa... Na razie trzeba czekac do konca 23r i zobaczymy jak to bedzie... |
|
|
|
 |
adijos93
GPS Instruktor

|
Wysłany: 2022-09-18, 22:20
|
|
|
maks przyszly rok i aqurat calkowicie wycofa wersje wince |
|
|
|
 |
adijos93
GPS Instruktor

|
Wysłany: 2022-09-19, 14:10
|
|
|
Pójdź do stacjonarnego sklepu, nie allegro. Stacjonarne sklepy praktycznie wycofały się ze sprzedaży. |
|
|
|
 |
adijos93
GPS Instruktor

|
Wysłany: 2022-09-20, 20:32
|
|
|
Sznuki, ja byłem w wielu marketach z elektroniką, realnie w sklepach na miejscu masz z 2-3 modele nawigacji na WinCE, podczas gdy kiedyś były tego całe działy. Niestety, WinCE umiera, praktycznie wszyscy przeszli na androida, iOS. Sytuacja jest jak do niedawna z Windows Phone. Co z tego że były nowe modele jak nie było praktycznie chętnych i wsparcia programowego. |
|
|
|
 |
jacekp1313
Maestro GPS Samsug+NaviExpert

Pomógł: 529 razy Dołączył: 25 Wrz 2008 Posty: 18790 Skąd: 3City
|
Wysłany: 2022-09-22, 13:29
|
|
|
Umieranie WinCE widac nawet na forum - w 2022 roku w całym dziale o sprzęce z tym systemem było może 30 postów, kiedys w częsci o Larkach było dużo więcej dziennie.
Dla porównania w wątku o niezbyt popularnym Sygicu na Androida od początku roku pisano 10 razy.
W zasadzie poza działami o androidowych TT, AM i iGO nie ma żadnego ruchu. |
|
 |
Freddie
Waypoint

|
Wysłany: 2022-09-28, 16:29
|
|
|
adijos93 napisał/a: | maks przyszly rok i aqurat calkowicie wycofa wersje wince |
Już leją na wersję WinCE i namawiają na przejście na Androida.
Na zgłaszany przeze mnie błąd, że wersja WinCE wysypuje się po pobraniu danych traffic rozkładają ręce:
"Przykro nam, ale nie jesteśmy w stanie rozwiązać problemu, który u Pana występuje. Możemy zaproponować wydanie nowej dodatkowej rocznej licencji na mapę Europe na system Android lub iOS." |
_________________ Jest: NavRoad AURO 2S + microSD IMRO 32GB
Było:
YFGPS 79C-1 http://www.yfgps.com/en/prshow.asp?id=489
czyli po prostu GoClever 5010
SDHC Toshiba 8GB |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|