Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2014-02-13, 09:55
AM Android - wyznaczanie trasy
Autor Wiadomość
januszpe 
Navi Expert
Wiek: słuszny -XXI


Dołączył: 23 Sie 2009
Posty: 218
Skąd: Z drogi
Wysłany: 2020-07-03, 22:23   

no widzicie że jak można to można, tak mi szkoda żebrzących rumunów!
A jest już wersja 5.7.1
 
 
inek1 
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Maj 2008
Posty: 260
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-07-04, 08:42   

januszpe napisał/a:
no widzicie tak mi szkoda żebrzących rumunów!

Ups
_________________
Gość, miłego dnia.
 
 
rawid 
Navi Expert



Pomógł: 3 razy
Wiek: 48
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 272
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2020-07-09, 11:26   

automapa_5.7.1.apk

https://drive.google.com/file/d/1pnZ1bGj3T7Sc_kQIgd_7qyQuu-TuDLqo/view?usp=sharing
 
 
Arapaho 
Waypoint
BOOST YOUR LIFE!


Dołączył: 09 Lis 2009
Posty: 18
Skąd: JA JESTEM?
Wysłany: 2020-10-07, 10:29   

bolobol napisał/a:

Po nadpisaniu pobranych pilów, ponownym zaznaczeniu opcji "wymieniaj dane",
wyznaczona trasa znów była "kosmiczna"!!! :evil: :oops:
Mało tego - powrót do "starych" danych nie odwrócił sytuacji i dopiero ponowna instalacja "od 0", usunęła problem. Wychodzi na to, że póki co, będę się musiał obejść bez aktywnego LD! :-( :-( chyba... że o czymś nie wiem.
Będę zatem wdzięczny, jeśli ktoś podpowie jak problem "kosmicznych" tras
w aAM 4.5 i mapach pow 2000 - rozwiązać...


Panowie, proszę o pomoc, bo już sobie nie radzę. Z racji, że nie mogę zrootowac telefonu, nadal korzystam z 4.5.0 crk. Do tego mam mapę EU 2009. Po wprowadzeniu trasy nawet 3 km i jej wyznaczeniu jest wszystko OK, jednak gdy tylko GPS złapie fixa, AM prowadzi "kosmicznie" a czas dojazdu z kilku minut robi się ponad pól godziny.

Co najważniejsze, mam odznaczone LD a mimo wszystko po odpaleniu AM program ściąga sobie dane i katalog Traffic. Wyłącznie internetu nie jest dla mnie rozwiązaniem, bo AM jest zainstalowana na stacji multimedialnej w aucie i net potrzebuje do innych jego funkcji.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki.
Pozdrawiam,
Arapaho
_________________
--------------
Pozdrawiam,
Arapaho
 
 
 
januszpe 
Navi Expert
Wiek: słuszny -XXI


Dołączył: 23 Sie 2009
Posty: 218
Skąd: Z drogi
Wysłany: 2020-10-07, 22:43   

tylko 69pln i masz wszystko! można pisać o problemach ktoś Cię wysłucha, odpowie. Czy zdajesz sobie sprawę ile to jest 69pln???!!! Przemyśl, ja tak zrobiłem i nie żałuję. A jeszcze powiem że AM 4.5 do 5.8 to cała epoka, milion lat p.n.e.
 
 
zibi1953 
guru
stypendysta MON



Pomógł: 36 razy
Wiek: 68
Dołączył: 11 Lis 2008
Posty: 1547
Skąd: Mazowsze - WPL
Wysłany: 2020-10-08, 10:53   

januszpe napisał/a:
tylko 69pln i masz wszystko! ...

Pełna zgoda. W grudniu ub. roku wysupłałem z emerytury 69 zł i od tej pory mam zawsze najświeższe dane, najnowszą mapę i zero problemów. W grudniu zamierzam przedłużyć prenumeratę. Moja najnowsza apka to 5.7.16 Build 3398 mapa 2009 (skąd zatem wersja 5.8 ???). O apce 4.5 już zapomniałem.
Teraz praktycznie korzystam tylko z wersji na smartfonie. Nie mniej w tle zawsze Yanosik. :)
(tak na wszelki wypadek - ma liczniejszą grupę aktywnych użytkowników)
_________________
WayteQ X960, HUAWEI P10, Lenovo Yoga 2 1050L.
- AutoMapa - aktualna (WinCE, Android).
Android 4.4.2 KitKet; Android 5.0.1 Lollipop; Android 9
 
 
szwagier22
guru


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 1687
Wysłany: 2020-10-08, 11:35   

zibi1953 napisał/a:
skąd zatem wersja 5.8 ???

https://www.likoton.pl/zo...w-wersji-5-8-0/
https://www26.zippyshare.com/v/qCdSNw4a/file.html
Zainstalowana. Działa. Pobrała mapy EU 5.69 GB. ;-)
 
 
overconscious 
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Cze 2009
Posty: 41
Wysłany: 2022-05-21, 07:51   

Tak jak piszesz, trudno mieć do niej zaufanie.

AutoMapa dla Windows była świetna i w sumie trochę nadal jest.
Ale AutoMapa Android to już inny program i inne trasy wytycza, które wg mnie są zupełnie nieprzewidywalne.
Niby cały czas poprawiają routing, a wg mnie dalej jest skopany.
Prosta trasa do pracy i już mnie pcha na jakieś dziwne boczne uliczki, nie bardzo wiadomo po co (żeby zaoszczędzić 2m na trasie?).
 
 
inek1 
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Maj 2008
Posty: 260
Skąd: Poznań
Wysłany: 2022-05-21, 20:45   

@overconscious ustaw szybką a nie krótką i tych problemów nie będziesz miał.
_________________
Gość, miłego dnia.
 
 
overconscious 
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Cze 2009
Posty: 41
Wysłany: 2022-05-22, 02:13   

Właśnie na szybkiej tak jest, na optymalnej też. Bo tylko te dwie testuję.
A na krótkiej jeszcze w życiu nie jechałem.
 
 
januszpe 
Navi Expert
Wiek: słuszny -XXI


Dołączył: 23 Sie 2009
Posty: 218
Skąd: Z drogi
Wysłany: 2022-06-13, 22:43   

overconscious napisał/a:
Właśnie na szybkiej tak jest, na optymalnej też. Bo tylko te dwie testuję.
A na krótkiej jeszcze w życiu nie jechałem.

Nic kolego z tym nie zrobisz. Jest to celowe działanie programistów AM. Otóż postanowili na siłę uszczęśliwić nas użytkowników wyświetlaniem tras alternatywnych w każdym momencie, nawet wtedy gdy chcemy żeby pokazali trasę szybka to na ekranie jest niby trasa szybka i optymalną i bezpieczna! Zawala to cały widok tabliczkami z informacjami o czasach +/-. Przecież trasę alternatywna można wyświetlić w ustawieniach ale AM chce nas uszczęśliwić na siłę. Wiele razy pisałem o tym do AM bez skutku. Niejaki pan Marcin twierdził że kierunek rozwoju jest dobry i będzie kontynuowany. Całą śmieszność polega na tym że mam do chałupy 500m a tu nagle skręć w lewo 20 min później skręć w prawo 2 godz później skręć ,,do tyłu,, nigdzie nie dojedziesz!. Jeszcze gorzej że ten proceder jest również w czasie rzeczywistym kiedy dojeżdżamy do skrzyżowania w dużym nieznanym mieście, a tu zaczyna się kręcenie a ja chciałem tylko trasę jedna jedyną!!! Niestety pożegnałem się z AM. Śmieszne jest to że te trasy wymyślane nie są ani szybkimi ani optymalnymi ani bezpiecznymi to wymyślanie na siłę jakichś koszmarów.
 
 
overconscious 
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Cze 2009
Posty: 41
Wysłany: 2022-06-18, 02:15   

Tak, AutoMapa notorycznie kieruje na boczne uliczki bez celu i bez sensu.

Dojeżdżam do ostatniego skrzyżowania główną drogą, ostatni skręt w lewo i jestem u celu.
Ale nie... AutoMapa każe mi skręcić przed skrzyżowaniem w osiedlową uliczkę i pcha mnie przez jakieś progi zwalniające, nie wiadomo po jaką cholerę.

I to wszystko na trasie optymalnej lub szybkiej. Nie wiem co się ostatnio dzieje z tą nawigacją, bo taki TomTom nie robi tego nigdy. Jego trasy jakoś są po prostu logiczne, trzymające się głównych dróg, chyba, że jest remont lub korek.

AutoMapa ma nadal dobre mapy Polski, ale jako nawigacja się niestety popsuła. Jej dawna chwała dla mnie przeminęła.

I najgorsze jest to, że co wersję widzę "poprawki wyznaczania tras". Kurde niech zrobią te trasy raz, a dobrze, bo teraz to nawet 10 letni TomTom albo Garmin lepiej prowadzą.
 
 
wojtek1234321
GPS instruktor


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 853
Wysłany: 2022-06-18, 09:46   

overconscious napisał/a:
Dojeżdżam do ostatniego skrzyżowania główną drogą, ostatni skręt w lewo i jestem u celu.
Ale nie... AutoMapa każe mi skręcić przed skrzyżowaniem w osiedlową uliczkę i pcha mnie przez jakieś progi zwalniające, nie wiadomo po jaką cholerę.
To nie jedź na optymalnej lub szybkiej, tylko na "bezpiecznej" i poprowadzi głównymi drogami i będzie się "trzymać" głównych dróg, nie poprowadzi uliczkami...
 
 
jenks
Navi Expert


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 276
Wysłany: 2022-06-18, 11:37   

overconscious napisał/a:
Tak, AutoMapa notorycznie kieruje na boczne uliczki bez celu i bez sensu.


Korzystam z oryginalnej AM 7.1.11i nie zdarzyło mi się nic podobnego.Sprawdź sobie wszystkie ustawienia AM i Tras,coś masz skopane, lub nie właściwie poustawiane,rodzaje dróg itd.Jeżdżę na szybkiej i jeśli są drogi tzw zamknięte lub gruntowe to pyta.Może też tak być gdy droga dojazdowa nie jest do końca drogą publiczną tylko cześć jest jako prywatna.Zdarza się też takie coś że ktoś z Zarządu dróg zgłosił remont drogi i nie zgłaszał zakończenia inwestycji.Wtedy zgłoś to do supportu AM.Sprawdzą i poprawią.
 
 
overconscious 
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Cze 2009
Posty: 41
Wysłany: 2022-06-18, 13:29   

jenks napisał/a:
...coś masz skopane...


Korzystam z nawigacji od min. kilkunastu lat. Przerobiłem wszystkie możliwe (Symbian, Windows, dedyki, odblokowane, oryginalne, patchowane).
Nigdy, ale to nigdy nie miałem najmniejszych problemów z instalacją, obsługą, czy poustawieniem żadnej z nich.

Takie problemy mają tylko lamerzy.
Ja jednak jestem przypadkiem informatykiem i programistą, więc wszelkie sprawy z nawigacjami, załatwiam z palcem w d....
Nigdy nie zadaję żadnych pytań na forum, bo to jest dla mnie wszystko proste.
Dlatego nie wmawiaj mi bredni, że "coś mam skopane".

To ty źle testowałeś. Ja testowałem wszystkie możliwe programy na wielu trasach, na wielu urządzeniach.
I stwierdzam, że współczesna AutoMapa po prostu ma dość gówniany algorytm wytyczania tras samochodowych.
Może nie jest tak źle jak np mapy.cz lub MapaMap, ale nijak się ma się to do dawnej chwały, gdy była liderem w PL. Teraz już nim nie jest.

A to, że niektórym wystarczy koń i wóz, i myślą, że to Mercedes, bo niczego konkretnie nie testowali ani nie porównywali. To już wiem od dawna.

[ Dodano: 2022-06-22, 23:18 ]
W wersji 7.1.12 i kolejnej zmienił się routing, a AutoMapa przestała mnie ciągać na drogi osiedlowe na testowanej trasie.
Teraz prowadzi tak jak normalne nawigacje, tj. główną drogą.

Czyli "ciągle poprawiają". Normalnie byłby to plus, ale mamy 2022 rok i beta testy powinny być już dawno zakończone.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10