Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie urządzenie z Androidem najlepsze do MapaMap ?
Autor Wiadomość
jenks
Navi Expert


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 265
Wysłany: 2021-10-08, 15:24   

Ewa2009 napisał/a:
Nie, licencja dożywotnia jest przypisana do urządzenia na którym została zainstalowana.


Ewa czy próbowałaś kontaktować z Pomoc MapaMap? Ja zadzwoniłem na pomoc i przedstawiłem swój problem że mój sprzęt padł i poprosiłem o zmianę na możliwość zainstalowania na innym sprzęcie bez żadnych problemów po podaniu danych nowego sprzętu Imei marki i numeru karty pamięci przeniesiono mi licencję, mam teraz na nowym tablecie Lenovo Tab 8". Numer seryjny MM pozostał ten sam.
 
 
Ewa2009
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 402
Wysłany: 2021-10-08, 22:55   

jenks napisał/a:
Ewa2009 napisał/a:
Nie, licencja dożywotnia jest przypisana do urządzenia na którym została zainstalowana.

Ewa czy próbowałaś kontaktować z Pomoc MapaMap? Ja zadzwoniłem na pomoc i przedstawiłem swój problem że mój sprzęt padł i poprosiłem o zmianę na możliwość zainstalowania na innym sprzęcie bez żadnych problemów po podaniu danych nowego sprzętu Imei marki i numeru karty pamięci przeniesiono mi licencję, mam teraz na nowym tablecie Lenovo Tab 8". Numer seryjny MM pozostał ten sam.


Nie uaktualniałam ostatnio MapaMap na Larku, bo ciągle nosiłam się z myślą o zmianie
sprzętu. Gdy ostatni raz uaktualniałam pod WinCE nie było tam jeszcze możliwości
wykupienia licencji dożywotniej. W międzyczasie, po zakupie tabletu, próbowałam
na nim MapaMap przez 7 dni, ale to nie zdało egzaminu, bo tablet jest zbyt duży i kłopot
z dobraniem uchwytu.

Na Samsungu zainstalowałam dzisiaj wersję 7-dniową i gdy wszystko będzie OK
wykupię licencję dożywotnią.
W moim przypadku nie byłoby czego przenosić, ale dzięki za info.

Pozdrawiam
Ewa

[ Dodano: 2021-10-09, 20:20 ]
Po dzisiejszej, pierwszej przejażdżce z MM w wersji 10.22.0 i z mapą PL-2021Q3
na Samsungu Galaxy A71 jestem bardzo zadowolona.
Jedyny minus to to na co zwróciłam już uwagę w moim poście przedwczoraj
do ___Olivia_: brak komunikatu gdy przekroczy się dozwoloną szybkość.

W opcjach nawigacji , w ograniczeniach prędkości, mam ustawione na TAK:
- pokaż znak ograniczenia prędkości
- sygnalizuj przekroczenie prędkości o 10 km/h
- odtwórz dźwięk po przekroczeniu prędkości

Specjalnie spróbowałam na pustej drodze, gdzie ograniczenie prędkości wynosiło
50 km/h, rozpędzić się do ponad 60 km/h, czyli mojego limitu, ale wtedy tylko pole
znaku ograniczenia prędkości wypełniło się na zielono i pojawił się bardzo słaby dźwięk.
Gdy rozpędziłam się do 70 km/h nic się nie zmieniło.
Ten dźwięk jest ledwo dosłyszalny, a trudno cały czas patrzeć na ekran.
Ostrzeżenie "zwolnij", do tego wypowiedziane ze specjalną intonacją, było
bardzo pomocne w poprzednich wersjach pod WinCE.
Czy da się to zmienić?

Muszę jeszcze dokupić kabel do ładowarki samochodowej lub całą ładowarkę,
bo nie mam kabla z końcami USB-A i USB-C do mojej starej ładowarki..

Pozdrawiam
Ewa
 
 
geranium 
Navi Expert


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 358
Skąd: PL
Wysłany: 2021-10-09, 22:33   

Sprawdź sobie czy wszystkie suwaki głośności masz na MAX bo wygląda na to że nie.
 
 
Ewa2009
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 402
Wysłany: 2021-10-10, 00:38   

geranium napisał/a:
Sprawdź sobie czy wszystkie suwaki głośności masz na MAX bo wygląda na to że nie.

Dzięki za odpowiedź.
Nie sprawdziłam wcześniej suwaków głośności, bo komunikat "zwolnij" przy takim samym
stopniu głośności jak wszystkie inne polecenia by mi wystarczył, a cała reszta była OK.
Ale teraz sprawdziłam, na Samsungu A71 suwak był w połowie, natomiast w MapaMap
w Ustawienia -> Inne: suwak nie był na 100%.
Oba te suwaki ustawiłam na max. Czy są jeszcze jakieś inne suwaki głośności w Samsungu lub MM?
Nie wiem czy to jest to, bo przypuszczam, że ta zmiana spowoduje pogłośnienie całości,
a bardziej chodziło mi o sam komunikat "zwolnij". Jutro, a właściwie dzisiaj, pojeżdżę i zobaczę.

Pozdrawiam
Ewa

[ Dodano: 2021-10-10, 12:00 ]
Jest tak, jak przypuszczałam, ustawienie suwaków głośności na max
powoduje pogłośnienie wszystkiego, w tym także dźwięku ostrzegającego
przed przekroczeniem szybkości. Słychać go dobrze, szczególnie gdy robi
się test specjalnie przekraczając szybkość i oczekując na ten dźwięk. :-?
Nie wiem jak to będzie w normalnej jeździe, co więcej, nie wiem czy ten
dźwięk jest zarezerwowany tylko do tego ostrzegania, czy jest używany
także w innych sytuacjach.
Dla mnie to poważny minus, że nie ma ostrzeżenia "zwolnij". Dlaczego zmieniono
dobre rozwiązanie na gorsze?
Dawniej zdarzało mi się zabierać Larka także wtedy gdy znałam drogę,
właśnie po to by mnie ostrzegał gdy się rozpędzam.

Natomiast bardzo cieszy mnie to, że GPS dobrze się sprawuje na tym
Samsungu. Właśnie takiego smartfona szukałam, bo wbrew temu co mówią
różni "fachowcy", nie we wszystkich smartfonach z Androidem GPS dobrze
działa.

___Olivia_, mam do Ciebie jeszcze pytanie. Czy udało Ci się dobrać
do tego smartfona jakieś fajne etui? Jeśli tak, to proszę napisz jakie
i jakie ma otwory. A może zamieściłabyś zdjęcie?

Pozdrawiam
Ewa
 
 
szwagier22
guru


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 1638
Wysłany: 2021-10-10, 13:01   

Ewa2009 napisał/a:
Natomiast bardzo cieszy mnie to, że GPS dobrze się sprawuje na tym
Samsungu. Właśnie takiego smartfona szukałam

GPS to chyba dobrze się sprawuje na każdym Samsungu - ale uważaj na deszcz, ten telefon ma zero odporności na wilgoć, która może nawet wyłączyć ekran.
 
 
Ewa2009
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 402
Wysłany: 2021-10-10, 18:10   

Dzięki za ostrzeżenie w sprawie odporności na wilgoć.

Dziwne rzeczy dzieją się przy ostrzeganiu o fotoradarze stałym.
Zauważyłam to już wczoraj, a dzisiaj sprawdziłam.
Jadąc w Warszawie z Wilanowa na Plac Unii Lubelskiej, na skrzyżowaniu
Witosa/Sikorskiego z Sobieskiego mija się 4 fotoradary, po 1 dla każdego kierunku.
MM najpierw ostrzega w odległości 500 m o zbliżaniu się do fotoradaru
z ograniczeniem prędkości do 60 km/h, a w sekundę później, również z odległości
500 m o zbliżaniu się do tego samego fotoradaru z ograniczeniem prędkości do 50 km/h.
Następnie z odległości 200 m podaje znowu 60km/h. Naprawdę jest tam 50 km/h.
Jadąc z powrotem wpierw słyszy się o 50km/h, a potem o 60 km/h.

Jadąc dalej w kierunku Placu Unii Lubelskiej, wpierw między ul. Chełmską a ul. Gagarina
ostrzega przed fotoradarem stałym, którego tam nie ma i jak daleko sięgam pamięcią,
nigdy nie było. Nie ma go zresztą na mapie.
Następnie na ul. Spacerowej mija się fotoradar z ograniczeniem do 40 km/h.
Podaje właściwe ograniczenie, ale ostrzeżenie to ponawia po raz trzeci już za fotoradarem
twierdząc, że jest do niego 100 m.

Kto nie wierzy, może sprawdzić na symulacji, jest tak samo.

Martwi mnie to, bo w MM (starszej) na Larku pod WinCE takie cuda się nie zdarzały.
To kolejny, zauważony przeze mnie, minus w MM. Ile ich jest?

Podsumowując, smartfon jest super, ale MM pod Androidem budzi coraz więcej moich
wątpliwości.

Pozdrawiam
Ewa
 
 
geranium 
Navi Expert


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 358
Skąd: PL
Wysłany: 2021-10-10, 18:38   

Piszesz w niewłaściwym miejscu
Od tego jest suport mapymap i tylko tam mogą ci pomóc.
Tutaj tylko możesz się wypłacać bo nikt tutaj nie ma bezpośredniego wpływu na aktualizację map.

PS
Osobiście zgłaszam przynajmniej jeden problem na tydzień do YANOSIKA i wszystkie zostają uwzględnione...
Podejrzewam że podobnie robi mapamap
Cytat:
Witam, dziękuję za zgłoszenie, sposób opisania w danych mapowych wskazanego ronda został poprawiony, po wtorkowej aktualizacji nawigacja powinna zgłaszać poprawne komunikaty.
Pozdrawiam i dziękuję za zgłoszenie
 
 
jenks
Navi Expert


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 265
Wysłany: 2021-10-12, 15:38   

geranium napisał/a:
Osobiście zgłaszam przynajmniej jeden problem na tydzień do YANOSIKA i wszystkie zostają uwzględnione...


Support MM nie reaguje na zgłoszenia o radarach tak jak inni, wielokrotnie zgłaszałem na drodze krajowej numer 9 między Rzeszowem a Radomiem o nadmiarze fotoradarów których niema w rzeczywistości oraz na S 7 i odpowiedź brzmiała że tak mają zgłaszane przez użytkowników i służby.Dwa lata mijają i nic nie zmienione.Na wcześniejszych wydaniach MM można było usunąć samemu ale obecnie jest to niemożliwe.
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 186 razy
Wiek: 30
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4573
Skąd: Wawa
Wysłany: 2021-10-12, 19:39   

Ewa2009 napisał/a:
jakieś fajne etui?
Mam takie :-)

https://www.empik.com/vib...2,elektronika-p









Ewa2009 napisał/a:
i pojawił się bardzo słaby dźwięk.
Tak to już jest taki dźwięk.
Ewa2009 napisał/a:
Czy da się to zmienić?
Aby zmienić dźwięk, trzeba rozpakować apkę MM, i podmienić sobie na dowolny jaki chcesz, spakować i zainstalować ponownie.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
Ewa2009
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 402
Wysłany: 2021-10-12, 20:52   

___Olivia_, bardzo miło widzieć Cię na forum.

___Olivia_ napisał/a:
Ewa2009 napisał/a:
jakieś fajne etui?
Mam takie :-)
https://www.empik.com/vib...2,elektronika-p

Dzięki. Mnie się też podoba. Rozumiem, że nie przeszkadza przy nawigowaniu, to znaczy
nie ma negatywnego wpływu na sygnał GPS. Czy aparat fotograficzny jest też zakryty/chroniony?

___Olivia_ napisał/a:
Ewa2009 napisał/a:
i pojawił się bardzo słaby dźwięk.
Tak to już jest taki dźwięk.
Ewa2009 napisał/a:
Czy da się to zmienić?
Aby zmienić dźwięk, trzeba rozpakować apkę MM, i podmienić sobie na dowolny jaki chcesz, spakować i zainstalować ponownie.

Spróbuje to zrobić. To byłoby coś. Ponadto przypuszczam, że to może być metoda
do zastosowania nie tylko w tym wypadku. Pamiętam, że dawniej, w wersjach pod WinCE,
udawało mi się to i owo zmienić pod moje potrzeby.
Czy gdzieś jest może opis jak się to robi w obecnej wersji?

Czy miałaś podczas swoich jazd też takie dziwne zachowanie związane z fotoradarami?
Najważniejsze jednak jest to, że w ogóle ostrzega. ;-)
Zauważyłam także, że nie zawsze dobrze reaguje gdy z jakiegoś powodu zmieniam
trasę w stosunku do zaplanowanej. Na mapie pokazuje prawidłowo "nowe" miejsce,
ale potem polecania bywają nie zawsze trafione.

Bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Ewa
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 186 razy
Wiek: 30
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4573
Skąd: Wawa
Wysłany: 2021-10-12, 21:11   

Ewa2009 napisał/a:
Czy aparat fotograficzny jest też zakryty/chroniony?
Nieco podniesiona forma obudowy wokół aparatu i ekranu chroni go przed zarysowaniami, unosząc telefon tuż nad powierzchnią płaską.
Ewa2009 napisał/a:
Czy miałaś podczas swoich jazd też takie dziwne zachowanie związane z fotoradarami?
Takie już są uroki programów nawigacyjnych, pamiętaj nie ma doskonałych programów nawigacyjnych.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
Ewa2009
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 402
Wysłany: 2021-10-12, 21:27   

___Olivia_ napisał/a:
Ewa2009 napisał/a:
Czy aparat fotograficzny jest też zakryty/chroniony?
Nieco podniesiona forma obudowy wokół aparatu i ekranu chroni go przed zarysowaniami, unosząc telefon tuż nad powierzchnią płaską.
OK
___Olivia_ napisał/a:
Ewa2009 napisał/a:
Czy miałaś podczas swoich jazd też takie dziwne zachowanie związane z fotoradarami?
Takie już są uroki programów nawigacyjnych, pamiętaj nie ma doskonałych programów nawigacyjnych.

Wiem o tym i dlatego wolę zostać przy MM, bo nie wiem co by mnie czekało przy innych.

Jeśli trafiłabyś na miejsce w Internecie, gdzie jest opisane jak robić to rozpakowanie,
zmiany i ponowne spakowanie, to daj proszę znać. Na razie mam jeszcze końcówkę
wersji 7-dniowej. Zakładam, że po wykupieniu dożywoteniej licencji dostanę MM
w postaci do rozpakowania.

Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrowienia
Ewa
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 186 razy
Wiek: 30
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4573
Skąd: Wawa
Wysłany: 2021-10-12, 21:41   

Ewa2009 napisał/a:
jak robić to rozpakowanie,
Robisz to programem 7-Zip.Taką samą dostaniesz.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
Ostatnio zmieniony przez ___Olivia_ 2021-10-12, 21:46, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Ewa2009
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 402
Wysłany: 2021-10-12, 21:44   

___Olivia_ napisał/a:
Ewa2009 napisał/a:
jak robić to rozpakowanie,
Robisz to programem Zip.

Czyli otrzymam to w postaci mm.zip. OK. Dzięki.

Pozdrawiam
Ewa

[ Dodano: 2021-10-18, 23:22 ]
Witam

Mam już kabel do ładowarki samochodowej i etui. :-)

Dopiero teraz sobie przypomniałam, że na Larku pod WinCE nie było od razu
w programie "zwolnij", tylko sama to zmieniałam.
Robiłam to tak:
- łączyłam Larka z komputerem kablem USB i następowała synchronizacja
- w Explorerze wybierałam kolejno:
Resident Flash -> MapaMap -> komunikaty -> default -> poi
i podmienialam plik speed_limit.ogg na taki o tej samej nazwie, ale z nagranym
"zwolnij".

A jak to będzie pod Androidem?
Łączenie telefonu z komputerem to nie problem, mam nawet port USB-C na moim
laptopie. Ale co dalej?
Czy kupując MapaMap z licencją dożywotnią powinnam zaznaczyć, że chciałabym ją
dostać w postaci zip i podobne operacje do powyższych wykonać na karcie pamięci
pod Windows 10 na laptopie?

Pozdrawiam
Ewa
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 186 razy
Wiek: 30
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4573
Skąd: Wawa
Wysłany: 2021-10-19, 19:28   

Ewa2009 napisał/a:
A jak to będzie pod Androidem?
Wszystkie dźwięki są zaszyfrowane w apce, jeśli chcesz zmienić dźwięk na inny musisz rozpakować apkę podmienić na swój i spakować. Apkę rozpakujesz programem 7-Zip.
Ewa2009 napisał/a:
Czy kupując MapaMap z licencją dożywotnią
Dostaniesz tylko numer seryjny, który będzie przypisany do Twojego urządzenia i e-maila. Apkę pobierasz ze sklepu Google Play, lub ze strony MapaMap.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 9