|
My Navia
|
Przesunięty przez: jacekp1313 2016-01-10, 15:03 |
Manta 070 - Backup, rejestr, reanimacja |
Autor |
Wiadomość |
Ijo128
Młodszy Inspektor GPS

|
Wysłany: 2018-09-30, 12:07
|
|
|
Witam.
Posiadam dość leciwą Mante 070.
Do tej pory była to nawigacja nie do zdarcia aż włączyłem ją dzisiaj i niestety nie mogła znaleźć sygnału gps.
Po otworzeniu folderu Resident Flash są dziwne pliki i foldery to znaczy same krzaki i nic więcej.
Próbowałem wgrywać na nowo firmware do resident flash (według instrukcji podanych powyżej) wszystko przebiegło prawidłowo, ale niestety dalej to samo po otworzeniu katalogu i brak sygnału gps.
Proszę o informacje czy padła mi nawigacja czy da się z nią coś jeszcze zrobić, szczerze powiem że nigdy mnie nie zawiodła przez tyle lat co ją użytkowałem.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Google
Maestro GPS Moderator

Pomógł: 36 razy Dołączył: 26 Paź 2010 Posty: 2429 Skąd: Google
|
Wysłany: 2018-09-30, 14:04
|
|
|
Ijo128 napisał/a: | j i niestety nie mogła znaleźć sygnału gps. | A gdzie oczekujesz na sygnał ? |
_________________ Poradniki |
|
|
|
 |
jacekp1313
Maestro GPS Samsug+NaviExpert

Pomógł: 529 razy Dołączył: 25 Wrz 2008 Posty: 18790 Skąd: 3City
|
|
|
|
 |
Ijo128
Młodszy Inspektor GPS

|
Wysłany: 2018-09-30, 21:09
|
|
|
Witam.
Na sygnał oczekuje na zewnątrz poza budynkiem, zresztą tej nawigacji nie przeszkadzało moje mieszkanie wewnątrz też znajdowała sygnał gps.
Krzaczki w RF naprawione za pomocą wejścia do control panel, nacisnąłem odmnontuj NandFlash Chip a potem formatuj i krzaczki zniknęły i wszystko inne też.
Teraz mam ponownie swobodny dostęp do RF.
Wgrałem ponownie oprogramowanie z linku powyżej oraz z innych również ale to nic nie pomogło, wydaje mi się że odbiornik gps uległ awarii ale nie mam jak tego sprawdzić więc na 100% nie mogę być pewny.
Ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł na sprawdzenie odbiornika gps, czy muszę kupić drugi i go przylutować żeby sprawdzić czy mam racje.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Google
Maestro GPS Moderator

Pomógł: 36 razy Dołączył: 26 Paź 2010 Posty: 2429 Skąd: Google
|
Wysłany: 2018-09-30, 21:15
|
|
|
Może wgraj jakąś aplikację nawigacyjną i sprawdź. To że system w nawigacji nie widzi satelit nie może oznaczać uszkodzenia odbiornika GPS. Jeśli po wgraniu i uruchomieni programu nawigacyjnego nadal będzie ta sytuacja wówczas może to oznaczać uszkodzenie modułu GPS. |
_________________ Poradniki |
|
|
|
 |
Ijo128
Młodszy Inspektor GPS

|
Wysłany: 2018-10-02, 16:08
|
|
|
Witam.
Po sprawdzeniu manty w paru programach nawigacyjnych wychodzi na to, że sam odbiornik gps jest uszkodzony. W żadnej nawigacji nie łapie nawet na moment sygnału.
Musze poszukać takiego odbiornika który ma oznaczenie: ZH1-S350.
Jest on przylutowany do płyty głównej przy pomocy dwóch kabelków.
Jeżeli uda mi się znaleźć taki odbiornik gdzieś w sieci to dam znać czy nawigacja zaczęła działać.
Wszystkie nawigacje oraz program sirftech znajdują port COM ale nie mogą znaleźć sygnału, tylko program sirtech dodatkowo poskazuje jakiś error (u2%) przy szukaniu odpowiedniej prędkości jak już zlokalizuje port COM. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|