My Navia Strona Główna My Navia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2016-01-10, 15:03
Manta 070 - Backup, rejestr, reanimacja
Autor Wiadomość
Ijo128
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2018-09-30, 12:07   

Witam.
Posiadam dość leciwą Mante 070.
Do tej pory była to nawigacja nie do zdarcia aż włączyłem ją dzisiaj i niestety nie mogła znaleźć sygnału gps.
Po otworzeniu folderu Resident Flash są dziwne pliki i foldery to znaczy same krzaki i nic więcej.
Próbowałem wgrywać na nowo firmware do resident flash (według instrukcji podanych powyżej) wszystko przebiegło prawidłowo, ale niestety dalej to samo po otworzeniu katalogu i brak sygnału gps.
Proszę o informacje czy padła mi nawigacja czy da się z nią coś jeszcze zrobić, szczerze powiem że nigdy mnie nie zawiodła przez tyle lat co ją użytkowałem.
Pozdrawiam.

Google 
Maestro GPS
Moderator

Wysłany: 2018-09-30, 14:04   

Ijo128 napisał/a:
j i niestety nie mogła znaleźć sygnału gps.
A gdzie oczekujesz na sygnał ?

jacekp1313 
Maestro GPS
Samsug+NaviExpert

Wysłany: 2018-09-30, 16:13   

Krzaczki w RF - zobacz http://www.my-navia.pl/vi...25594&start=165

Soft do manty wraz z opisem (wersja "żółta" i "niebieska")" http://chomikuj.pl/jajace...ualizacje/Manta

Ijo128
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2018-09-30, 21:09   

Witam.
Na sygnał oczekuje na zewnątrz poza budynkiem, zresztą tej nawigacji nie przeszkadzało moje mieszkanie wewnątrz też znajdowała sygnał gps.
Krzaczki w RF naprawione za pomocą wejścia do control panel, nacisnąłem odmnontuj NandFlash Chip a potem formatuj i krzaczki zniknęły i wszystko inne też.
Teraz mam ponownie swobodny dostęp do RF.
Wgrałem ponownie oprogramowanie z linku powyżej oraz z innych również ale to nic nie pomogło, wydaje mi się że odbiornik gps uległ awarii ale nie mam jak tego sprawdzić więc na 100% nie mogę być pewny.
Ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł na sprawdzenie odbiornika gps, czy muszę kupić drugi i go przylutować żeby sprawdzić czy mam racje.
Pozdrawiam.

Google 
Maestro GPS
Moderator

Wysłany: 2018-09-30, 21:15   

Może wgraj jakąś aplikację nawigacyjną i sprawdź. To że system w nawigacji nie widzi satelit nie może oznaczać uszkodzenia odbiornika GPS. Jeśli po wgraniu i uruchomieni programu nawigacyjnego nadal będzie ta sytuacja wówczas może to oznaczać uszkodzenie modułu GPS.

Ijo128
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2018-10-02, 16:08   

Witam.
Po sprawdzeniu manty w paru programach nawigacyjnych wychodzi na to, że sam odbiornik gps jest uszkodzony. W żadnej nawigacji nie łapie nawet na moment sygnału.
Musze poszukać takiego odbiornika który ma oznaczenie: ZH1-S350.
Jest on przylutowany do płyty głównej przy pomocy dwóch kabelków.
Jeżeli uda mi się znaleźć taki odbiornik gdzieś w sieci to dam znać czy nawigacja zaczęła działać.
Wszystkie nawigacje oraz program sirftech znajdują port COM ale nie mogą znaleźć sygnału, tylko program sirtech dodatkowo poskazuje jakiś error (u2%) przy szukaniu odpowiedniej prędkości jak już zlokalizuje port COM.

Odpowiedz do tematu