|
My Navia
|
Przesunięty przez: jacekp1313 2016-01-02, 14:51 |
Navroad Auro s6 i programy nawigacyjne |
Autor |
Wiadomość |
szymon189
GPS Instruktor

|
Wysłany: 2017-03-20, 21:10
|
|
|
Czyli COM1, 38400 powinien być ok? |
|
|
|
 |
jacekp1313
Maestro GPS Samsug+NaviExpert

Pomógł: 529 razy Dołączył: 25 Wrz 2008 Posty: 18790 Skąd: 3City
|
Wysłany: 2017-03-21, 07:21
|
|
|
Spróbuj. Ew. koryguj prędkości. |
|
 |
ckrzys
Waypoint

|
Wysłany: 2017-04-13, 10:38
|
|
|
Na stronach Navroad, faktycznie jest informacja, że prawidłowy jest COM1 z prędkością 38400.
Tyle tylko, że zauważyłem w AURO S6 jest opcja test GPS. Jest ichniejszy wykres z wykazem satelit, ich siły, obrazem satelit na niebie, godziną itp. I jest też informacja na temat prędkości. O dziwo pokazuje się tam tylko 9600.
To jak to jest 9600 czy 38400? Sprawdzał ktos? W automapie jest możliwość ustawienia prędkości a w samym urządzeniu chyba nie (przynajmniej ja nie znalazłem). |
_________________ ckrzys |
|
|
|
 |
jacekp1313

|
Wysłany: 2017-04-13, 10:43
|
|
|
Prędkość (a raczej częstotliwość odczytów z modułu GPS) wpisujesz w programie po to, aby wypośrodkować dokładność położenia (im większa, tym dokładniej) a możliwościami sprzętu (mniej odczytów to mniejsze obciążenie procesora).
AM kiedyś domyślnie przyjmowała najniższą |
|
 |
ckrzys
Waypoint

|
Wysłany: 2017-04-13, 10:59
|
|
|
Wszystko się zgadza, tylko w Automapie masz możliwość jej regulacji. Mam tylko wątpliwości do zaleceń Navroad. Zalecają 38400, natomiast samo urządzenie pokazuje tylko 9600 bez możliwości zmiany. Gdzie leży prawda i czy to nie wpływa później na szybkość łapania fixa? |
|
|
|
 |
wojtek1234321
GPS Instruktor

|
Wysłany: 2017-04-13, 11:34
|
|
|
ckrzys napisał/a: | Zalecają 38400, natomiast samo urządzenie pokazuje tylko 9600 bez możliwości zmiany. Gdzie leży prawda i czy to nie wpływa później na szybkość łapania fixa? |
A czy sprawdzałeś w AutoMapie czy jest możliwość "przestawienia" w programie tych szybkości, czy w Automapie też nie ma możliwości innych ustawień?
Może dostęp do tych ustawień jest tylko w danych programach nawigacyjnych i ustawiamy tak "jak trzeba", a w programie (no bo to też tylko jakiś program) "Test GPS" po prostu nie ma możliwości przestawiania szybkości. Program Test GPS może tego nie obsługuje, a urządzenie może ma taką możliwość, ale modyfikacji trzeba dokonywać w danym programie nawigacyjnym. |
|
|
|
 |
ckrzys
Waypoint

|
Wysłany: 2017-04-13, 14:19
|
|
|
Sprawdzałem w każdą stronę. Wynika z tego, że test GPS pokazuje parametry urządzenia i tych chyba nie da się zmienić. Natomiast ustawienia w Automapie, dotyczą tylko tego programu. Sprawdzałem na urządzeniu przy włączonej automapie i ustawionych wyższych prędkościach, niestety na urządzeniu nic się nie zmieniało, dalej było 9600.
Znalazłem tylko dzisiaj informację, że aby skrócić czas łapania fixa, należy przed wyłączeniem urządzenia wyłączyć najpierw Automapę, a dopiero później samo urządzenie. Najprawdopodobniej wtedy mogą zostać gdzieś w plikach systemowych gps zapisane ustawienia satelitów. Ponowne uruchomienie może powodować ponowne wczytanie pozycji satelit i szybsze złapanie fixa. Przy zwykłym wyłączeniu nawigacji dane są gubione i łapanie fixa zaczyna się wtedy od początku. Muszę to dzisiaj sprawdzić. |
|
|
|
 |
roxson
Azymut

|
Wysłany: 2017-05-20, 13:08
|
|
|
od dwóch lat mam Auro 6,kupiłem ze względu na wyjście AV,zainstalowana AM I Igo,sygnał GPS szybko łapie tylko przy otwartej przestrzeni,w dużym mieście z wysokimi budynkami gubi się.Słaby odbiornik GPS,przeszkadza mu nawet szyba samochodowa. |
|
|
|
 |
wojtek1234321
GPS Instruktor

|
Wysłany: 2017-05-20, 13:57
|
|
|
ckrzys napisał/a: | należy przed wyłączeniem urządzenia wyłączyć najpierw Automapę, a dopiero później samo urządzenie. Najprawdopodobniej wtedy mogą zostać gdzieś w plikach systemowych gps zapisane ustawienia satelitów. |
Akurat ten program (chociaż każdy inny też powinno się zamknąć przed wyłączeniem urządzenia) zawsze tak się powinno zamykać, zapobiega to powstawaniu błędów w programie, no i podobno właśnie przyspiesza "złapanie" fixa po ponownym uruchomieniu.
Druga sprawa to słyszałem że któraś seria Navroadów, w tej chwili nie pamiętam jaka, miała pewne problemy z własnym (urządzenia) firmware, która powodowała pewne niedogodności w działaniu urządzenia. |
|
|
|
 |
ohara
Waypoint

|
Wysłany: 2022-10-12, 14:45
|
|
|
Panowie pomożecie,chcę uruchomić igo z karty pamięci lecz nie można zmienić ścieżki w urządzeniu,pewnie jakiś wpis trzeba zmienić tylko gdzie szukać. |
_________________ https://www.rapideo.net/polecam,ohara |
|
|
|
 |
jacekp1313

|
Wysłany: 2022-10-12, 19:05
|
|
|
jestem_ktoś napisał/a: | Domyślnie uruchamiany jest plik navroadmaps.lnk z SD | Szczegóły masz w poście http://www.my-navia.pl/vi...p=240562#240562
Inne rozwiązanie: pobierz odpowiedni selektor ze strony Navroada https://navroad.com/files/do-pobrania/ a uruchamiany program umieśc na karcie w folderze AutoMapa EU a nazwę pliku *.exe zmień na AutoMapa EU.exe
Bardziej eleganckie: w pobranym selektorze zmień wpis w pliku 1.lnk na na przykład
24#"\SDMMC\Primo\Primo.exe"
(liczba przez # oznacza ilośc znaków za #, wliczając cudzysłowy) |
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|