Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2014-09-21, 18:36
gps a a-gps
Autor Wiadomość
pawelffff 
Waypoint


Wiek: 37
Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 20
Wysłany: 2011-06-24, 22:36   gps a a-gps

witam
sprzedałem swój telefon htc, teraz szukam czegoś z gps. Za małe pieniądze.
Wpadła mi w oko nokia 6730classic, 2710 navigation oraz e66.
Tylko nie rozumiem jednej rzeczy, jest gps taki jak w zwykłych navi typu lark i jest a-gps.
Na stronie nokii jest info o wbudowanym a-gps. Czy to oznaczy że jest tylko a-gps? który jest płatny, czy jest gps z dodatkową funkcja przyspieszającą odnajdywanie punktu pobytu a-gps.
Na telepolis piszą że nokia e66 ma gps z funkcja a-gps, a na nokii w specyfikacji jest napisane : wbudowany moduł a-gps. Może ktoś pracuje w nokii albo zna się na tym i mi wyjaśni.
Jeśli pomyliłem działy prosiłbym o przeniesienie a nie usuwanie.
Dzieki za wyjasnienie
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-09-21, 18:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Bismar 
Maestro GPS



Pomógł: 157 razy
Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 3469
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2011-06-24, 22:44   

Przesunąłem do odpowiedniego dzialu.
Co się tyczy tematu to a-gps dodatkowo korzysta ze wspomagania przez gprs czyli dodatkowo placisz w sieci za łączenie sie z internetem. Funkcję tą można wyłączyć w metodzie łączenia. Ale oczywiście musisz skopiować mapę do odpowiedniego folderu.
_________________
SGS I9505, XRN 3PRO ; Mio c250 Automapa6.8, tt7.910 , sygic 8.24, Navigon 7.4.3,
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 109
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2011-06-24, 22:46   

pawelffff, tutaj raczej nie rozmawiamy o telefonach,tylko o programach nawigacyjnych wspieranych przez WinCe.
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
Bismar 
Maestro GPS



Pomógł: 157 razy
Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 3469
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2011-06-24, 23:00   

gustawox1 napisał/a:
tutaj raczej nie rozmawiamy o telefonach,

Gadamy, gadamy , po to powstał ten dział.
_________________
SGS I9505, XRN 3PRO ; Mio c250 Automapa6.8, tt7.910 , sygic 8.24, Navigon 7.4.3,
 
 
pawelffff 
Waypoint


Wiek: 37
Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 20
Wysłany: 2011-06-25, 08:55   

i jak? pomoże ktoś? bo nie chce zrobić błędu przy kupnie. Bo kupie tel z a-gps a okaże się ze nie ma gps i będę musiał go sprzedawać.
 
 
Bismar 
Maestro GPS



Pomógł: 157 razy
Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 3469
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2011-06-25, 09:40   

A czytać umiesz? Masz napisane w pierwszym poście. Dodam jeszcze że jak wyłączysz wspomaganie to działa sam gps.
_________________
SGS I9505, XRN 3PRO ; Mio c250 Automapa6.8, tt7.910 , sygic 8.24, Navigon 7.4.3,
 
 
pawelffff 
Waypoint


Wiek: 37
Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 20
Wysłany: 2011-06-25, 16:02   

Czytać umiem, ale nie napisałeś tego co ja chce wiedzieć, to że mozna wyłączyć a-gps to wiem. Tylko jedno jest dla mnie nie jasne. W opisach telefonów raz pisza że ma gps, gps i a-gps albo ma wbudowana funkcje a-gps. I tej ostatniej opcji nie kapuje. Czy wbudowany a-gps oznacza że na 100% jest jeszcze zwykły gps w telefonie?
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9636
Wysłany: 2011-06-25, 16:19   

a-gps służy do szybszego złapania fixa normalnego gps - komórka zamiast czekać na pakiet danych korekcyjnych z satelitów (po długim nie łączeniu z satelitami może to trwać kilkanaście minut) dostaje te dane przez łącze internetowe
Więcej:
http://www.my-mobile.com....iejszy-niz-gps/
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
Ostatnio zmieniony przez jestem_ktoś 2014-09-21, 18:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
feliks314
Waypoint


Dołączył: 16 Lis 2012
Posty: 22
Wysłany: 2014-09-21, 15:57   AGPS - jak działa?

Witam. Otóż szukałem w internecie informacji na temat działania systemu AGPS i znalazłem sprzeczne dane.

W artykule na PC Format napisali:
Cytat:
GPS pracuje bazując na satelitach (...). Natomiast w przypadku AGPS położenie urządzenia jest obliczane na podstawie sygnałów z BTS, czyli stacji bazowych GSM (anten) operatorów komórkowych.

Źródło: GPS czy AGPS - co lepsze? - Aktualności - PC Format


Z kolei na Wikipedii podano:
Cytat:
Assisted GPS (AGPS lub A-GPS) – rodzaj systemu GPS wykorzystywany w telefonach komórkowych, w którym używa się serwerów operatora sieci do skrócenia czasu potrzebnego na pierwsze znalezienie położenia. Usługa ta musi być dostępna u operatora, w przeciwnym wypadku GPS będzie działał, ale dłużej będzie trwało pierwsze "połączenie z satelitami".

Źródło: AGPS – Wikipedia, wolna encyklopedia


Z pierwszego cytatu wynika, że AGPS nie ma nic wspólnego z satelitami, i ustala pozycje na podstawie nadajników GSM.

Z kolei z drugiego cytatu wynika, że AGPS korzysta z serwerów GSM tylko do przyspieszenia ustalenia pozycji przy pierwszym uruchomieniu nawigacji, ale i bez tej procedury by działał jako zwykły GPS, tylko że dłużej ustalając pierwszą pozycję.

Jak to jest w takim razie naprawdę? Ja osobiście mam stary smartfon SE Satio w którym jest AGPS, i aby nawigować MUSI się połączyć z internetem, inaczej nie udaje mu się ustalić pozycji. Mało tego - zauważyłem, że w trakcie jazdy on się co 30min łączy z internetem, a gdy akurat nie ma dostępu do internetu, to jest "utrata sygnału z satelity" i gubi pozycję. Jedno takie połączenie raz na 30min to transfer 4-5kb - sprawdziłem to w bilingach.

Pozdrawiam,
Feliks

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2014-09-21, 18:34 ]
------------------------------------------------------------------------------------------
Dołączyłem do istniejącego wątku
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9636
Wysłany: 2014-09-21, 18:24   

A-GPS to pobieranie almanachu http://www.lmn.lasy.gov.pl/97008 (danych korekcyjnych (bo satelity poruszaja sie zygzakami ze względu na niejednorodną gęstość Ziemi czyli niejednakowa siła grawitacji) przez Internet, zamiast oczekiwania na odebranie go z satelity
Nie jest w ogóle potrzebny do pracy urządzenia - skraca tylko (czasem o kilka minut) złapanie fixa po dłuższym nieużywaniu urządzenia.
Wstępne ustalenie położenia tez przyspiesza złapanie fixa
http://download.maritex.com.pl/pdfs/agps.pdf
http://moleskinedeacuarel...ps-and-gps.html

A Satio musi miec cos zrypane w odbiorniku, bo żaden odbiornik nie potrzebuje tak często danych korekcyjnych
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 13