My Navia Strona Główna My Navia


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Telesystem 8.2 PND - brak sygnału
Autor Wiadomość
agnas 
azymut


Dołączyła: 10 Sty 2013
Posty: 3
Wysłany: 2013-01-10, 12:16   Telesystem 8.2 PND - brak sygnału

Proszę o pomoc, od jakiegoś czasu podczas korzystania z AM na navi Telesystem 8.2 PND
nie mogę słapać żadnego sygnału, czy to w małych miejscowoścach czy dużych miastach, niezależnie od pogody oraz czasu jaki próbuje.
Dopiero po podłączeniu zewnętrznej anteny sygnał jest odnajdywany.
Zastanawiam się czy powodem jest jaki błąd softu czy coś raczej po stronie samego urządzenia :/
Mam drugie identyczne urządzenie, na którym taka sytuacja nie występuje.

Spotkał się może ktoś z takim problemem?
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2406
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-01-10, 13:06   

Możesz mieć przetarty, lub ułamany kabelek łączący wbudowaną antenę ceramiczną z odbiornikiem na płycie nawigacji. Złote złącze do podłączenia anteny zewnętrznej jest na samej płycie i z tego "kabelka" nie korzysta.
 
 
 
agnas 
azymut


Dołączyła: 10 Sty 2013
Posty: 3
Wysłany: 2013-01-16, 15:33   

Dzięki :)
Okazało się, że uszkodzony jest moduł anteny w urządzeniu i trzeba go wymienić.
Sęk w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć takiego podzespołu akurat do tego modelu GPSa jaki jest Telesystem 8.2 PND :/

Orientujecie się może gdzie można dostać tego typu podzespoły, by urządzenie naprawić?
Może jakiś sklep internetowy albo prowadzący sprzedaż wysyłkową, bo w Katowicach w kilku sklepach elektronicznych powiedziano mi "nie mamy" :/
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2406
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-01-17, 09:31   

Ciężko będzie kupić antenę akurat od 8.2, ale zawsze można coś dopasować z innych modeli nawi (anteny są uniwersalne). Kluczowe są tylko wymiary (aby zmieściły się w obudowie).
 
 
 
agnas 
azymut


Dołączyła: 10 Sty 2013
Posty: 3
Wysłany: 2013-01-17, 22:17   

OK, ale wiesz może gdzie tego w ogóle szukać?
Mam na myśli, w sklepach elektronicznych, czy są jakieś hurtownie prowadzące sprzedaż tego typu elementów, w nawiązaniu do mojego poprzedniego posta?
Nie bardzo się na tym znam i nie wiem gdzie szukać nawet takiej uniwersalnej antenki :/
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2406
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-01-18, 09:22   

Jeśli miejsca jest dużo (nie znam 8.2) to możesz kupić dowolną kabelkową antenę, wypakować z plastikowej obudowy i zamontować w nawigacji. Jednak zazwyczaj miejsca jest niewiele i trzeba szukać antenek z używanych (uszkodzonych) nawigacji. Na Alledrogo na pewno coś znajdziesz, na zakup nówki w sklepie raczej nie masz co liczyć.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Administracja nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych,
Administracja Forum nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników instytucjom, firmom, osobom prywatnym etc.
Hasła są szyfrowane w bazie danych, a numery IP są tylko i wyłącznie do wglądu Administracji.
Jeżeli znalazłeś na forum wiadomość, która narusza Twoje dobra osobiste, prosimy o kontakt.

Kopiowanie treści forum bez zgody administracji zabronione!

Copyright © 2022 | www.my-navia.pl | ® Wszelkie prawa zastrzeżone


phpBB by przemo