Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-07-12, 18:59
Medion 515 odblokowanie, programy nawigacyjne
Autor Wiadomość
Mariuz 
Waypoint
MM517 515T 35.0


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 108
Wysłany: 2008-08-04, 12:11   Medion 515 odblokowanie, programy nawigacyjne

Witam. Jako, ze jestem początkujący, to moje zmagania dla niektórych mogą wydawać się śmieszne ;) No ale może niektórych natchnie, a komuś nawet pomoże... W każdym razie chciałbym podzielić się moją ścieżką ;)

Na pierwszy ogień poszedł rejestr... Standardowa podmiana Launch80 na wpis explorer.exe
Med krzyczał o błędzie explorer.exe. Nie dziwne, skoro explorer był uruchamiany w lauch50. W związku z tym launch80 wywaliłem.



Myślałem, że med po prostu się wiesza przy ładowaniu systemu, ale dźwięk klikania kazał mi podejrzewać, ze explorer się uruchamia, ale jest okrojony tylko do pokazywania tapety.

Po dłuższych kombinacjach postanowiłem przestać szukać explorera na podmianę i wrzuciłem total commandera (instalacja przez AS). I ku mojemu zdziwieniu na pulpicie pokazała się ikonka... Co prawda nie szło jej kliknąć, ale była! Po zmianie w rejestrze wpisu launch80 (dokładnie ponownym utworzeniu wpisu z wartością wskazującą na Totalcomm) Moim oczom ukazała się lista folderów :D



zdjęcie przedstawia filemanCE, gdyż nie chce mi się znów instalować totalcomm tylko dla jednego screena...

Potem się okazało, że jednak nie potrafię uruchomić paska zadań. Więc poszedłem inną drogą... Uruchomiłem bezpośrednio Automapę wpisem do launch80.

Prawidłowa konfiguracja dla GPS'ów mediona (przynajmniej dla mdpna515 i mdpna300):


Mapa oczywiście chodzi bardzo ładnie. Test terenowy mnie zaskoczył. Wchodząc do miejsca docelowego postanowiłem skorzystać z wyłącznika (on/off a nie standby). Gdy mieliśmy wracać, okazało się, że wykonałem hard reset ;) Z jednej strony to ułatwia eksperymenty, ale z drugiej strony nie można sobie pozwolić na rozładowanie sprzętu :(

W związku z tym planuję, zamiast bawić się rejestrem, podmienić pliki wykonywane przez menu medionowe na pliki mortscripta wywołujące odpowiednio automapę i jakieś ciekawe menu (mam do dostępu 3 guziki + czwarty na konfigurację).


Na koniec parę fotek samego pna, jak i zestawu moich ładowarek ;)

Samochodowa (z zestawu):


Domowa 1(troszkę prymitywna, ale co tam):


Domowa 2(niewygodna, ale fajna):


Sieciowa podróżna (optymalna co do rozmiarów i ładowania. I posiada przepiękne M nawiązujące do Medion :lol: ):


No i sam Med:




Uchwyt - gigant. ta część za załamaniem poziomym może być wymieniona na jeszcze dłuższą. Medion daje takie uchwyty chyba do wszystkich navi :)



no i ekran wybierania numeru (brak ostrości to wina aparatu, nie wyświetlacza):



Co ciekawe, przyciski głośności dają się normalnie przypisać w automapie. Przycisk słuchawki współpracuje z bluetoothem, więc jest troszkę trudniej ;)


Relacje z postępów będę zdawał na bieżąco.
Konkluzja na dziś:
Zmiana programu nawigacyjnego w MDPNA 515 jest banalna, gorzej z odblokowaniem całego systemu. Dodatkowo taka zmiana jest podatna na rozładowanie aku.

Planuję teraz zrobić jakieś menu, albo czyjeś przygarnąć ;)
A do tego wstawić MortScripty tak, abym mógł się dostać do moich rzeczy po hardresecie




SPOSOBY ODBLOKOWANIA
Sposób 1:
Piwo dla tego pana!
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=4315

U mnie zadziałało :lol: :lol: :-D
slider na Off, guziczki standby,słuchawka,vol+, slider na on, zaczekać, cieszyc się pulpitem :D



Oczywiście odblokowanie nietrwałe, ale z racji prostoty wystarcza ;) W szczególności, że w razie potrzeby można znowu odblokować w warunkach polowych - bez komputera :D
To, co rzuciło mi się w oczy, to brak możliwości wyłączenia pykania touchscrena i brak menu kontekstowego...

Ehh... niestety po resecie także się zablokowuje


Sposób drugi, z resztą dość typowy...
Jednak znowu nietrwały !! Po twardym resecie (realizowanym za pomocą przełącznika ON/OFF) rejestr wraca do stanu dziewiczego, więc po zabawie ;)

0:
ściągamy stąd oba pliki:
http://chomikuj.pl/Mariuz/PNA/Medion/Odblokowanie
1:
Wrzucamy go do folderu windows/startup plik showtaskbar.exe
2:
Za pomocą programu ceregedit importujemy do mediona plik mod.cereg
3:
Dorzucamy potrzebne skróty do windows/desktop

Ta metoda odblokowania jest skuteczna ALE NIETRWAŁA!

Sposób 3:
Połączenie metody 1 i 2, czyli trzymać w folderze My flash Disk jakiś edytor rejestru, plik showtaskbar.exe i klucze rejestru do podmiany, i w razie potrzeby(po hard resecie) użyć metody pierwszej w celu wykonania metody drugiej bez komputera.


navigator :
DobraRobota!
_________________
Owner MDPNA 515T ; Akira MM517 ; opiekun Lark 35.0 ; Manta GPS060
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-09-15, 11:20, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
kajetan 
Waypoint
Jimmy gps majster



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 19 Sie 2008
Posty: 71
Skąd: DOA
Wysłany: 2008-10-24, 19:31   

a jak wykonuje się hard reset bo muszę wyjść z biosa. albo jak wyjść z biosa lepiej
_________________
Pozdro.
Kajetan

 
 
 
djtom 
Waypoint


Dołączył: 27 Wrz 2008
Posty: 71
Wysłany: 2008-10-24, 23:19   

czym sie rózni 515 od 510? (mam 510)
 
 
Mariuz 
Waypoint
MM517 515T 35.0


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 108
Wysłany: 2008-10-25, 21:37   

Hard reset: Przesuń na dole przełącznik na off na kilkanaście sekund (rysikiem przesuwasz)

Różnica mięczy 510 i 515:
515 posiada dodatkowo Bluetooth i oprogramowanie Bluesoleil. poza tym dokładnie to samo.
_________________
Owner MDPNA 515T ; Akira MM517 ; opiekun Lark 35.0 ; Manta GPS060
 
 
komaros22
Waypoint


Dołączył: 24 Lip 2008
Posty: 22
Wysłany: 2008-11-20, 20:51   

prosty trik: Ściągnij to : http://www.wrzuta.pl/pliki/e2yN57wLQC/md515t
wrzuć na kartę pamięci do głównego katalogu. teraz skopiuj tam katalog o nazwie AutoMapa EU a w nim plik o nazwie wce42Am.exe nazwij AutoMapa.exe Teraz Możesz włożyć kartę do 515t zrobić mu OFF i ON. Oczywiście trik działa tylko na ORYGINALNEJ AUTOMAPIE.
 
 
skiper56 
Waypoint


Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 28
  Wysłany: 2009-04-23, 17:30   Problem z odblokowaniem Medion 515T

Witam
Mój problem polega na tym iż próbowałem odblokowac Mediona 515T z pomocy: http://www.my-navia.pl/pr...0eab16c46f8c236 , Sposób 2. Lecz po wgraniu pliku showtaskbar oraz wgraniu rejestru urządzenie tylko na ok 2 sekundy pokazuje menu windowsa, potem uruchamia się do automatycznego stanu...:( Jak sobie z tym poradzic, proszę o pomoc.
pozdrawiam
_________________
Promień Słońca Przebył Kosmos By Paść Na Gówno w Trawie
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-23, 17:49   

Przeczytaj ten post http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=77084#77084
Okazuje się, że tym sposobem można odblokować nie tylko tego Mediona ale i innego o czym świadczy ten wątek http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=9311
Tak więc spróbuj ze swoim tak samo, być może się uda.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
skiper56 
Waypoint


Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 28
Wysłany: 2009-04-23, 18:18   

Dzięki za info, tylko mam problem z pobraniem tego menu z rapidshare, nie ma tego pliku na jakimś darmowym serwisie??
_________________
Promień Słońca Przebył Kosmos By Paść Na Gówno w Trawie
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-23, 18:42   

skiper56 napisał/a:
nie ma tego pliku na jakimś darmowym serwisie??

Proszę http://odsiebie.com/pokaz/2375048---9012.html
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
skiper56 
Waypoint


Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 28
Wysłany: 2009-04-23, 22:50   

Dzięki Cybant, wszystko śmiga, windows odblokowany:)
_________________
Promień Słońca Przebył Kosmos By Paść Na Gówno w Trawie
 
 
skiper56 
Waypoint


Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 28
Wysłany: 2009-04-26, 20:51   Medion 515 odblokownaie, programy nawigacyjne

Witam
Mam pytanie odnośnie mio map, chce ją zainstalowac na medionie 515 T, tylko że nie wiem czy jest wogóle dostępna wersja pod windows 4.2 ?? proszę o odpowiedź
_________________
Promień Słońca Przebył Kosmos By Paść Na Gówno w Trawie
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-09-15, 11:18, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-26, 22:12   

To http://www.my-navia.pl/vi...der=asc&start=0 powinno zadziałać na win 4.2 o czym świadczy ten post http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=62497#62497
Przejrzyj cały ten wątek.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
skiper56 
Waypoint


Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 28
Wysłany: 2009-04-27, 17:41   Auto Mapa w Medionie 515T Win 4.2??

Witam, posiadam Mediona 515T Win 4.2, próbowałem zainstalowac na nim AM 5.3 EU. Wszystko chodzi, ale zawiesza się np przy wyborze miejscowości lub w innych miejscach, i wtedy zostaje tylko reset - lecz po sytuacja rownież się powtarza. Czy wie ktoś co może byc tego problemem, lub z jaką AM nie miałbym problemu na tym urządzeniu?? proszę o pomoc
_________________
Promień Słońca Przebył Kosmos By Paść Na Gówno w Trawie
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 109
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-04-27, 17:44   

Jaka witaminka? Dla win 4.2?
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
skiper56 
Waypoint


Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 28
Wysłany: 2009-04-27, 17:45   

Nie wrzucałem żadnej witaminki.. jest to wersja instalacyjna.
_________________
Promień Słońca Przebył Kosmos By Paść Na Gówno w Trawie
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 13