Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-08-07, 17:40
Auto Mapa Na Samsung Omnia (WM6)
Autor Wiadomość
kajus 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Maj 2010
Posty: 63
Skąd: z planety ZIEMIA
Wysłany: 2010-06-08, 08:35   

XTRA pomaga ale nie jest konieczne :-P
zmian w rejestrze nie polecam są problemy później z innymi navi na Omni
Konfiguracja ustawień GPS

Omnia
Menu główne-Ustawienia-Systen-Zewnetrzny GPS
Programy - port COM7
Sprzęt - COM9 rate 4800
Dostęp - Automatycznie zarządzaj .... zaznaczone

Automapa ustawienia
Menu-Ustawienia-GPS
strona 1
Uruchom GPS ..... - zaznaczone

Synchronizacja .....- dowolnie ( wg kolegi kaktus_krk należy nie zaznaczać tej opcji bo może powodować zwisy , ja mam zaznaczoną i czegoś takiego nie zaobserwowałem )

Gps podłączony do portu -- Auto (program sam wyszuka) lub port COM7
Prędkość odczytu --- 4800
strona 2
Używaj odbiorni..... - nie zaznaczone
Ukrywaj....... - nie zaznaczone

Kompresuj..... - dowolnie do ustawienia samemu przy dużych niedokładnościach jak najniżej
Ignoruj ..... - jak wyżej
strona 3
Otwieraj port...... - zaznaczone
Czytaj port..... - niezaznaczone
Częstotliwość odczytu - jak najniższa najlepiej 0,25


Aby mieć dostep do strony 3 konfiguracji GPS w AM , należy wyłączyć proste menu
Automapa - menu -str2 menu proste (wyłącz)

POWYŻSZE USTAWIENIA MIAŁEM ZAWSZE NA AM sprawdź je ALE PO INSTALACJI AM 6.5 NIE WIADOMO CZEMU POZMIENIAŁA SOBIE PORTY DOMYŚLNIE NA AUTO (COM1) I PRZESTAŁA ŁAPAĆ FIXA!!! POMOGŁO ZMIENIEMIE USTAWIEŃ W TELEFONIE
Menu główne-Ustawienia-SysteM-Zewnetrzny GPS
Programy - port COM3
Sprzęt - COM9 rate 4800

W PROGRAMIE AM
Gps podłączony do portu -- port COM3
Prędkość odczytu --- 4800


Tu masz program do sprawdzania GPS
Kod:
http://www.przeklej.pl/plik/visualgpsceinstall-pl-bysebok19-cab-0012bv2tvc7o2j6
 
 
lukstir
azymut


Dołączył: 02 Cze 2010
Posty: 3
Wysłany: 2010-06-08, 16:49   

Więc tak, nic nie instalowałem dodatkowo, zadnych extra programów, u mnie również Automapa ustawia port COM3 ale zmieniłem na COM7, właczłem i wyłączyłem, przez wi-fi zauktualizowałem XTRA, wyłączyłem później tę funkcję, włączyłem Automapę i.... działa. To na WM 6.1

Dziękuje wszystkim za POMOC ;-) Widać że tutaj, na tym forum nie jest się pozostawionym samemu sobie.

Jedyna prośba, jeśli można i na tej stronie proszę o opis jak dojść do pozycji rejestru, żeby go móc zmienić. Ja jestem nowym posiadaczem OMNII i nie mam pojęcia o wielu funkcjach :roll:
 
 
dezives
Waypoint


Dołączył: 18 Cze 2009
Posty: 28
Wysłany: 2010-06-08, 17:34   

Omnia ma kiepski moduł GPS także nie ma co się dziwić. Można sobie pomagać i ściągać dane położenia satelit programem XTRA co powinno trochę przyśpieszyć złapanie fixa. Jak by w OMNI był moduł SiRF star a nie jakaś zabawka to by nie było takich problemów.
 
 
zbisz41 
Waypoint



Wiek: 56
Dołączył: 07 Mar 2010
Posty: 70
Wysłany: 2010-06-08, 18:15   

Automapa działa bardzo dobrze na omni . Nie ma potrzeby zmieniać a nawet nie powinno sie dla tego programu rejestru. Jedyna rzecz ktora warto zrobić to zmiana radioromu.
Oczywiście można wgrać nowe soft gdzie wszystko jest zmienione. Osobiście używam AM 6,5 jak i innych programów (8 ) i wszystkie płynnie działają. Nawet ostatnio igo primo.
Oczywiście ustawienia omni i obsługa wymaga pewnej wiedzy która najlepiej zdobyć na forum poświęconym tym telefonom np:
Kod:
www.eomnia.net
_________________
HTC Hd2 WM 6,5 AM 6xx, Mapamap 6xx, , iGo8, NDrive, sygic.
CB:P. Harry III +sirio super 9 blue line
 
 
jenks
Navi Expert


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 254
Wysłany: 2010-06-08, 18:18   

blade82 napisał/a:
Witam.
Mam taki zestaw Omnia lite i Automapa 6.2
Sygnał łapie niestety czekam około 2min i tel przy szybie auta.
Ale potem już jazda i gra.
Rom omnii Playa.

Dane xtra pobieram po wifi
ustawienia tel:
port programu GPS com 7
port sprzętowy GPS com 9
szybkość transmisji 4800
zaznaczone automatycznie zarządzaj GPS
ustawienia Automapy:
zaznaczone uruchom gps po starcie
zaznaczone synchronizuj czas z gps
GPS podłączone do portu com7
predkość odczytu 4800
(ostatnia zakladka) zaznaczone otwieraj porty gdy używany

reszta nie zaznaczone

pzdr
Do tych ustawień ja tylko dodam'" instalacja AM tylko na karcie pamięci " Ja miałem też problemy ze Złapaniem "FIXA"Ale musiałem oddać do serwisu Wymieniono moduł GPS i zmieniono oprogramowanie,teraz działa wyśmienicie satelity odnajduje w ciągu 30 do 45 sek.prowadzi bardzo fajnie,szybko wyznacza trasę,AM6.5EU jak i PL.
 
 
jochen
Waypoint


Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 36
Wysłany: 2010-06-09, 07:59   

Czy przy tych ustawieniach wyżej wymienionych, spotyka was sytuacja opóźnienia związanego z prędkością? Po zatrzymaniu auta, jeszcze chwile podana jest prędkość poruszania się.
 
 
krzyx2006
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 17
Wysłany: 2010-06-10, 18:54   

kajus napisał/a:
XTRA pomaga ale nie jest konieczne :-P
zmian w rejestrze nie polecam są problemy później z innymi navi na Omni
Konfiguracja ustawień GPS


a w zyciu , sa to optymalne ustawienia opracowane i testowane przez sztab ludzi z modaco. uzywam 4 programow i wszystkie dzialaja idealnie, co ciekawe jesli sie tych ustawien nie wprowadzi to nie uruchomimy np. tomtoma. Jesli chodzi o to jak wprowadzic zmiany to polecam sciagnac sobie na omnie program best regedit lub pakiet sktools ktory ma w sobie zawarty edytor. Musze skomentowac takze opinie co by gps w omnie byl "zabawka": qualcomm ktory jest w omni wcale nie jest taki zly, jedyny problem to to ze bez extra dosc dlugo fixa lapie (do 5 minut) . Po zlapaniu juz go za to nie gubi, drogi sie trzyma pieknie i naprawde nawet w pozornie zlych warunkach pogodowych (snieg czy deszcz) http://smartmobile.pl/por...s-sirf-star-iii
 
 
feliks 
guru



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 1593
Wysłany: 2010-06-11, 09:19   

Omnia II
Menu główne-Ustawienia-SysteM-Zewnetrzny GPS
Programy - port COM2
Sprzęt - COM9 rate 9600

W PROGRAMIE AM
Gps podłączony do portu -- port COM2
Prędkość odczytu --- 57600
Pieknie chodzi i szybko.

[ Dodano: 2010-06-11, 09:23 ]
copek81 napisał/a:
aby szybko łapała Fix'a, musimy go( fix'a) raz na trzy dni zaktualizować właśnie poprzez XTRA - musi być aktywne połączenie z internetem - może być WiFi - wtedy nie jest pobierana groszowa opłata za GPRS
Raz na 7 dni kolego.
I nie grzebcie w rejestrze musi działać.
_________________
MIO Moov 500v2 - AutoMapa 6.10 PL i Samsung Galaxy Note
http://w492.wrzuta.pl/aud...reussens_gloria
 
 
Theq
azymut


Dołączył: 26 Sie 2010
Posty: 1
Wysłany: 2010-08-26, 15:21   Auto mapa 6.6 + Omnia - problem z patchem

Witam. Mam zainstalowana Automape na Samsungu i900. Nie mogę w żaden sposób jej spatchować ponieważ program do patachowania nie otwiera folderu: Urządzenie przenośne i w związku z tym nie mogę odnaleźć folderuz automapą. Pomóżcie!!
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 109
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2010-08-26, 15:37   

Theq,musisz wsadzić kartę do czytnika i spatchować. Korzystaj z szukajki. Bylo wiele razy na forum
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
kajus 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Maj 2010
Posty: 63
Skąd: z planety ZIEMIA
Wysłany: 2010-08-26, 17:10   

Dzakus a skąd wiesz że wgrał to na kartę pamięci a nie na Moja Pamięć? :-P
theq, po prostu włącz Omnie w tryb pamięci masowej, komp zobaczy ją jako dysk wymienny i wtedy pootwierasz foldery i zaznaczysz co trzeba
aby włączyć pamięć masową wchodzisz w start->ustawienia->połączenia->tryb połączenia i tam zaznacz pamięć masowa
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 109
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2010-08-26, 17:14   

kajus, na Moją pamięć instaluje się 1h 30 m wersja PL. Pomyślałem, że nie chciało mu się czekać.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
rbl 
Waypoint



Wiek: 41
Dołączył: 28 Maj 2010
Posty: 49
Skąd: dolnyśląsk
Wysłany: 2010-08-26, 17:25   

Cytat:
Moją pamięć instaluje się 1h 30 m wersja PL


Ja na swoje Omnie AM EU wgrywam nie dłużej niż 10min :-P
Omnia ma dwa dyski wbudowane (1, moje urządzenie 2.moja pamięć) to pierwsze to tak jakby dysk systemowy i jest bardzo mały, a ten drugi to powiedzmy, że inna partycja o rozmiarach 8 lub 16GB.

Najlepszy sposób na wgranie AM do Omni. To w trybie pamięci masowej instalatorowi AM kazać (czytaj: wybrać) kartę pamięci.

Półtora godziny to po AS idzie i z reguły i tak nie będzie działać.
_________________
Samsung i900, Lark 35,7, Samsung Monte, GoClever 5066, Samsung i8000, SE ArcS, HTC One X
 
 
 
kajus 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Maj 2010
Posty: 63
Skąd: z planety ZIEMIA
Wysłany: 2010-08-26, 17:49   

rbl napisał/a:
Ja na swoje Omnie AM EU wgrywam nie dłużej niż 10min

to Twoja Omnia jest jakaś wyjątkowa :-P kiedyś nosiłem dwie Omnie w kieszeni (dziś już tylko jedna) zawsze miałem AM na ich pokładzie i rekord to 16minut na AM EU

rbl napisał/a:
AM kazać (czytaj: wybrać) kartę pamięci

co Wy tak czepiliście sie tej karty pamięci :-P może On jej nie ma
niech wejdzie w start->ustawienia->połączenia->tryb połączenia i tam zaznaczy pamięć masowa i tam będzie miał do wyboru moją pamięć lub opcjonalnie kartę pamięci (o ile ma)
;-)
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2010-08-26, 17:55   

kajus napisał/a:
rbl napisał/a:
AM kazać (czytaj: wybrać) kartę pamięci

co Wy tak czepiliście sie tej karty pamięci :-P może On jej nie ma
niech wejdzie w start->ustawienia->połączenia->tryb połączenia i tam zaznaczy pamięć masowa i tam będzie miał do wyboru moją pamięć lub opcjonalnie kartę pamięci (o ile ma)

Czepiają się :shock: z prostej przyczyny, AM podczas instalacji nie ma opcji wyboru miejsca instalacji "Moja pamięć na Omni" ;-) więc należy wybrać jako miejsce instalacji kartę pamięci i o tym napisał rbl.

Cytat:
Najlepszy sposób na wgranie AM do Omni. To w trybie pamięci masowej instalatorowi AM kazać (czytaj: wybrać) kartę pamięci.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 10