Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-08-07, 16:40
Auto Mapa Na Samsung Omnia (WM6)
Autor Wiadomość
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 109
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2010-02-28, 13:01   

Spróbuj zaznaczyć w systemie
Cytat:
i zaznaczona funkcja Automatycznie zarzadzaj GPS (na zielono)
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
theone15 
młodszy inspektor GPS



Wiek: 30
Dołączył: 28 Lut 2010
Posty: 11
Skąd: Kwidzyn
Wysłany: 2010-02-28, 13:02   

Czytałem to wcześniej no i nie pomogło bo miałem takie ustawienia od początku :-|
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2010-02-28, 13:28   

theone15 napisał/a:
Problem jest taki, że automapa na Omni Lite, która posiada WM 6,5 nie chce złapać sygnału GPS.

Próbowałeś zainstalować na Omni GPSgate, bardzo ułatwia komunikację z GPS.
Poczytaj też tutaj, może coś Ci pomoże.
http://pdaclub.pl/forum/o.../omnia-2-i-gps/
http://peb.pl/automapa/36...00-omnia-z.html
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
Deoxyryboza 
Waypoint



Dołączył: 07 Lip 2008
Posty: 56
Wysłany: 2010-03-06, 22:12   

W telefonie:

Ustawienia/System/Zewnętrzny GPS/Programy: COM3
Ustawienia/System/Zewnętrzny GPS/Sprzęt: Port sprzętu GPS: COM9; Szybkość
transmisji: 4 800
Ustawienia/System/Zewnętrzny GPS/Dostęp: Zaznacz: Automatycznie zarządzaj

W programie:

1/3
Menu/Ustawienia/GPS: Zaznacz: Uruchom GPS po starcie programu; Według uznania: Synchronizuj czas z GPS (są sygnały, że ta opcja może zakłócać prawidłowe funkcjonowanie AM)
GPS podłączony do portu: Auto
Prędkość
odczytu z portu: 9 600 bps

2/3
Nie zaznaczaj: Używaj odbiornika GPS Bluetooth
Nie zaznaczaj: Ukrywaj Bluetooth Browser
Kompresuj opóźnienie sygnału: 1.3s
Ignoruj odchylenia GPS: Średnie

3/3
Zaznacz: Otwieraj port tylko gdy używany
Nie zaznaczaj: Czytaj port w oddzielnym wątku
Częstotliwość odczytu portu GPS: 0.5s(2 Hz)
 
 
jenks
Navi Expert


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 240
  Wysłany: 2010-04-23, 17:40   Samsung OMNIA Litte + AutoMapa.Nie Łapie sygnału GPS

AutoMapa działa poprawnie.Dane ściągnięte z internetu "XTRA".Ustawienia sprzętu Com 9, szybkość transmisji 4800.Ustawienia AutoMapy takie same.TRZY godziny świeżego powietrza na wolnej przestrzeni a tak zwanego FIXA nie można było złapać.PROSZĘ o POMOC.
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 108
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2010-04-23, 17:52   

Odznacz synchronizację czasu z GPS :roll:
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
jenks
Navi Expert


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 240
Wysłany: 2010-04-23, 18:11   

gustawox1 napisał/a:
Odznacz synchronizację czasu z GPS :rll:
Synchronizacja była Zaznaczona i następnie odznaczona i nic nie pomagało cały czas tylko szukam sygnału.Tylko jedna korzyść nałykałem się świeżego powietrza poza miastem.
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 108
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2010-04-23, 18:17   

Poczytaj jeszcze tu :arrow: http://www.my-navia.pl/vi...der=asc&start=0
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2010-04-23, 18:32   

jenks napisał/a:
Synchronizacja była Zaznaczona i następnie odznaczona i nic nie pomagało cały czas tylko szukam sygnału.Tylko jedna korzyść nałykałem się świeżego powietrza poza miastem.

Nie wiem, może jest ustawiony zły protokół i należało by go przestawić na NMEA np. za pomocą SirfTech-a, myślę że warto było by to sprawdzić ?
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
jenks
Navi Expert


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 240
  Wysłany: 2010-04-23, 19:23   

renron napisał/a:
jenks napisał/a:
Synchronizacja była Zaznaczona i następnie odznaczona i nic nie pomagało cały czas tylko szukam sygnału.Tylko jedna korzyść nałykałem się świeżego powietrza poza miastem.

Nie wiem, może jest ustawiony zły protokół i należało by go przestawić na NMEA np. za pomocą SirfTech-a, myślę że warto było by to sprawdzić ?
Jutro wolny dzień to będę miał troszkę czasu i spróbuje z twoich rad RENRON Jak się uda dam znać.Na razie Dzięki za wasze RADY.
 
 
blade82
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 42
Wysłany: 2010-04-24, 13:14   

Witam.
Mam taki zestaw Omnia lite i Automapa 6.2
Sygnał łapie niestety czekam około 2min i tel przy szybie auta.
Ale potem już jazda i gra.
Rom omnii Playa.

Dane xtra pobieram po wifi
ustawienia tel:
port programu GPS com 7
port sprzętowy GPS com 9
szybkość transmisji 4800
zaznaczone automatycznie zarządzaj GPS
ustawienia Automapy:
zaznaczone uruchom gps po starcie
zaznaczone synchronizuj czas z gps
GPS podłączone do portu com7
predkość odczytu 4800
(ostatnia zakladka) zaznaczone otwieraj porty gdy używany

reszta nie zaznaczone

pzdr
_________________
Navia v35 => AutoMapa 5.1.1 + IGO8 + POLNAV + Garmin XT + MapaMap + Synic
 
 
jenks
Navi Expert


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 240
Wysłany: 2010-04-24, 19:34   

blade82 napisał/a:
Mam taki zestaw Omnia lite i Automapa 6.2
Sygnał łapie niestety czekam około 2min i tel przy szybie auta.
Ale potem już jazda i gra.
Rom omnii Playa.
Dziękuję wszystkim starającym się mi pomóc na tym FORUM ,ale okazało się że GPS w fonie padł .Dzisiaj po południu oddany do serwisu :!:
 
 
lukstir
azymut


Dołączył: 02 Cze 2010
Posty: 3
  Wysłany: 2010-06-06, 23:24   Automapa 6.5 na Omnia i900

Witam wszystkich, i dziękuje za odwiedzenie tego tematu.
Mój problem to:
Mam dwie Omnie i900, na jednej Windows mobile: WM 6.1 a na drugiej WM 6.5
Na obydwóch zainstalowałem na pamięci telefonu Automapę 6.5 europa, niestety problem polega na tym że ciągle szuka sygnału GPS. Już sprawdziłem ustawienia portów i całą resztę i... nic. Stałem na zewnątrz ponad poł godziny. Normalna Navigacja łapie mi w kilka sekund Mio mov500.

Mapy zassałem od pawel1980, dziękuje za wspaniałą wstawke, wszysto smiga idealnie na MIO.
Na omnii nie :-( (
Proszę o pomoc, może ktoś miał podobne problemy

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2011-11-24, 10:36 ]
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dołączyłem do istniejącego wątku o problemach z AM na Omni - może któraś z porad pomoże...
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2010-06-07, 06:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
copek81
azymut


Dołączył: 26 Kwi 2010
Posty: 1
Wysłany: 2010-06-07, 11:31   

Temat ciągle poruszany

Onnia długo łapie FIX'a, bo tak już jest!!! (chyba, że mamy dodatkowy moduł GPS na BT)

i albo czekamy, aż złapie, a złapie na pewno
albo w "Rozszerzonym systemie GPS" zaznaczamy włącz XTRA

"Pobieranie automatyczne" nie koniecznie - wtedy będzie pytał

!!!!WAŻNE!!!!

aby szybko łapała Fix'a, musimy go( fix'a) raz na trzy dni zaktualizować właśnie poprzez XTRA - musi być aktywne połączenie z internetem - może być WiFi - wtedy nie jest pobierana groszowa opłata za GPRS

Nie instalujcie, żadnych dodatkowych aplikacji i nie mieszajcie bez potrzeby ustawieniami Com'ów
 
 
krzyx2006
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 17
Wysłany: 2010-06-07, 14:42   

jesli chodzi o omnie to w rejestrze zastosowac nast. zmiany:

- HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\GPS Intermediate Driver\Drivers\Samsung GPS Hardware\InputBufferSize: set from 4096 to 512
- HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\GPS Intermediate Driver\Drivers\Samsung GPS Hardware\OutputBufferSize: set from 4096 to 512
- HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\GPS Intermediate Driver\Drivers\Samsung GPS Hardware\SleepOnNoData: set from 100 to 0

- HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\GPS Intermediate Driver\CurrentLogFile: set from CurrentLogFile to Blank (set string value to blank)
- HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\GPS Intermediate Driver\OldLogFile: set from OldLogFile to Blank (set string value to blank)

- HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\GPS Intermediate Driver\Multiplexer\MaxBufferSize: set from 16384 to 1024

soft reset

jak to nie pomoze ( a powinno) to proponuje zmienic radio na nowsze, jesli chodzi o i900 to dxif1 jest najlepsze wg mnie. no i wlaczone xtra to norma, po takich zabiegach moja omnia lapie fixa w max 20 sekund.

w ostatecznosci mozna tez zainstalowac osobny driver do gps (ponoc dziala znakomicie, sam nie uzywalem bo mi bez tego hula jak trzeba :) )

http://www.modaco.com/con...ps-not-working/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 12