My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-12-02, 09:48
BECKER traffic assist highspeed- pulpit i aplikacje
Autor Wiadomość
tomekjan 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 39
Dołączył: 02 Mar 2009
Posty: 13
Skąd: Włocławek
  Wysłany: 2009-03-24, 10:19   BECKER traffic assist highspeed- pulpit i aplikacje

Witam, jakich dokonać zmian aby uruchamiał się PULPIT po odpaleniu a nie oryginalne menu Beckera? Nie mogę doszukać się pliku "autorun.ini" lub czegoś podobnego. Proszę o pomoc. Wiem że można wejść do Windowsa przez menu "ustawienia" ale nie o to mi chodzi.
 
 
driver1305 
Waypoint


Pomógł: 8 razy
Wiek: 58
Dołączył: 16 Paź 2008
Posty: 128
Wysłany: 2009-03-24, 14:08   

Czy chodzi Ci, żeby mieć pulpit Windows, czy może (co moim skromnym zdaniem jest lepsze) mieć pulpit z "innym" programem/mi nawigacyjnym nie pozbywając się orginalnego....
Przewaga tego drugiego rozwiązania nad pierwszym jest taka :
1) Zachowujesz orginalne menu i jego składniki (rezygnujesz tylko z jednego, potrzebnego do uruchomienia pulpitu - teoretycznie, bo możesz ten program np. video,mp3 czy zdjęcia uruchamiać z tego właśnie pulpitu)
2) Estetyczny wygląd (praktycznie nieograniczone możliwości kompozycji w/g własnych upodobań)
3) Nie znika nawet po hard resecie czy rozładowaniu baterii...
4) Możliwość powrotu do orginalnego meni i oprogramowania jednym kliknięciem...
A tak wygląda po mojej małej obróbce...
Wypróbowane na Becker 7827 i 7928.... na Twoim też powinien działać... Beckery niewiele się różnią....

pulpit.jpg
Plik ściągnięto 87 raz(y) 335,38 KB

 
 
tomekjan 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 39
Dołączył: 02 Mar 2009
Posty: 13
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2009-03-24, 17:43   

na chwilę obecna nie mogę poradzić sobie z tym problemem. Wie ktoś jak zrobić plik lub ma plik autorun.exe który możnaby wrzucić na SD i uruchamiałby coś innego niz standartowy pulpit? W chwili obecnej podmieniłem jedynie plik wykonawczy i po kliknięciu NAWIGACJA uruchamia mi sie AM.
 
 
Sance 
Maestro GPS
Pulpit maniac



Pomógł: 142 razy
Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 2756
Skąd: marchewkowe pole
Wysłany: 2009-03-24, 18:08   

Możesz zmienić plik wykonawczy na dowolny pulpit systeminformation.
_________________
Używaj przycisku "pomógł"
Moje"maleństwa"
 
 
 
driver1305 
Waypoint


Pomógł: 8 razy
Wiek: 58
Dołączył: 16 Paź 2008
Posty: 128
Wysłany: 2009-03-24, 18:47   

tomekjan napisał/a:
po kliknięciu NAWIGACJA uruchamia mi sie AM.


Tak jak myślałem - masz namieszne w My Flash Disk >>>MNAV....(brakuje plików, a niektóre są na pewno podmienione) dlatego nie działa Ci ten "mój" pulpit. Najpierw musisz sobie to wszystko uporządkować tzn. może ktoś ma kopię orginalnego My Flash Disk do Twojego Beckera.... Po prostu musisz doprowadzić do fabrycznego stanu, a później kombinować z pulpitami ( Windows czy innymi)...
Pozdrawiam....
P.S.
Oczywiście dalej służę pomocą....
Tak wygląda u mnie orginalny MNAV :

MNAV.jpg
Plik ściągnięto 55 raz(y) 438,13 KB

 
 
tomekjan 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 39
Dołączył: 02 Mar 2009
Posty: 13
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2009-03-25, 10:18   

no może masz rację że powinienem to najpierw doprowadzić do ładu. Navi trafiła do mnie zablokowana i nie wiem jak było w oryginale (kopie mam z momentu jak ją dostałem i może czegoś brakuje) Jakby ktoś miał oryginalny becup tej konkretnej navi to prosze mi wysłać na PW

w razie czego mam oryginalny dysk DVD od Beckera


a może jednak nic tam nie brakuje... Wykasowałem wszystko z katalogu Flash Dysk i wgrałem wszystko od nowa - bezpośrednio z DVD oraz z karty SD. W sumie pliki się pokrywają.

Prosze o radę jak sobie dalej z tym poradzić. Który plik jest odpowiedzialny za uruchamianie oryginalnego pulpitu w tym Beckerze.
 
 
Sance 
Maestro GPS
Pulpit maniac



Pomógł: 142 razy
Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 2756
Skąd: marchewkowe pole
Wysłany: 2009-03-25, 12:26   

menu odpala Shell.exe można go podmienić na explorer.exe - w moim navroadzie powoduje to odpalenie pulpitu windy z paskiem zadań

pokaż zawartość plików:
ShellDefault.ini
Default.ini
Być może uda się przerobić orginalne menu
możesz wrzucić zawartość tego katalogu na jakiś upload?
_________________
Używaj przycisku "pomógł"
Moje"maleństwa"
 
 
 
tomekjan 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 39
Dołączył: 02 Mar 2009
Posty: 13
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2009-03-25, 15:18   

co do explorer.exe to chyba jest w pamięci ROM gdyż nie mogę go odszukać w navi (tak aby podmienić pod Shell.exe) - jest jedynie skrót do explorera


Defaults.ini



[FirstFileValidation]
code=HBASMN05_123456789ABCabc

[HardwareKeys]
Down = 40
Left = 37
Return = 13
Right = 39
Up = 38
Back = 196


[MobNav]
hometarget = -|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
lasttarget = -|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
skinpath = \My Flash Disk\MNAV\Skins
usesippanel = 1
logspeechresult = 0
usermode = 0
favoritespath = \My Flash Disk\save\mnavsettings
routespath = \My Flash Disk\save\mnavsettings\routes
LastVisibleArea =
HelpFile =
dvpmode = 0
mapactionstate = 3
NoticeForUpdate = 0
DisableObexIr = 1
sipmode = 0

LastCountry = 17
LastFederal = ALL
[Display]
brightnessday = 8
brightnessnight = 5
lastskin = MN5
darken = 0
darkenatnight = 1

[TimeZone]
bias = -60
daylightbias = -60
daylightname = Central Europe Daylight Time
display = (GMT+01:00) Belgrade, Bratislava, Budapest, Ljubljana, Prague
daylightdate = 0|3|0|5|2|0|0|0
standarddate = 0|10|0|5|3|0|0|0
usedaylight = 0

[Mapview]
ShowCompassCard = 1
ShowStreetNames = 0
ShowPOIs = 1
ShowToolbar = 0
arrowMovingMap = 638CF7
arrowMovingMap2 = 105AF7
arrowNavigation = 638CF7
arrowNavigation2 = 105AF7

[RouteInfo]
showstreets = 1
showlasttarget = 1
showintermediatetarget = 1

[driverlog]
autostart = 0

[routing]
driveover = 0

[format]
meters = 1
24hours = 1

[gps]
comport = 2
receiver = 2
BtReceiver = 0
ExtTmcPort = 1
baudrate = 9600
receiver_status = 1
[automode]
mode = 0
autozoom2d = 1
autozoom3d = 1
north2d = 0
lowzoom = 0-0.1, 20-0.3, 65-0.8, 90-1.5, 120-2.3
medzoom = 0-0.2, 20-0.4, 65-1, 90-2, 120-4
highzoom = 0-0.3, 20-0.8, 65-2, 90-4, 120-8
3dzoom = 0-2-40-150-0.7 , 20-5-47-160-1 , 65-7-49-170-1.4 , 90-23-52-180-2 , 120-25-54-190-3

[volume]
volume = 50

[speedprofile]
fast = 1|110|50|45|28|28|28|28|28|133|110|87|72|72|72|72|72
standard = 1|110|50|45|28|28|28|28|28|120|100|87|72|72|72|72|72
slow = 1|110|50|45|28|28|28|28|28|110|100|87|72|72|72|72|72
motorcycle = 1|110|60|45|28|28|28|28|28|130|110|87|72|72|72|72|72
truck = 1|80|35|32|25|20|20|20|20|80|75|63|40|40|40|40|40
bicycle = 9|10|15|15|15|15|15|15|15|10|15|15|15|15|15|15|15
walk = 12|5|5|5|5|5|5|5|5|5|5|5|5|5|5|5|5

[speedprofile_us]
fast = 1|75|55|42|41|41|26|20|15|115|105|89|75|70|62|45|35
standard = 1|68|48|35|34|34|20|15|10|100|90|74|60|55|47|30|20
slow = 1|65|45|32|30|30|17|14|8 |90|80|64|50|45|40|25|15
motorcycle = 1|70|40|35|26|26|26|26|26|100|90|75|67|67|67|67|67
truck = 1|69|35|32|25|20|20|20|20|80|75|63|40|40|40|40|40
bicycle = 9|10|15|15|15|15|15|15|15|10|15|15|15|15|15|15|15
walk = 12|5|5|5|5|5|5|5|5|5|5|5|5|5|5|5|5

[preference]
fast = 0.95|0.91|1.0|0.84|0.80|0.60|0.40|0.25|1.0|1.0|1.0|1.0|0.75|0.64|0.39|0.32|1.0|1.0|1.0
standard = 1.07|1.0|1.0|0.84|0.80|0.60|0.40|0.25|1.0|1.0|1.0|1.0|0.75|0.64|0.39|0.32|1.0|1.0|1.0
slow = 1.17|1.0|1.0|0.84|0.80|0.60|0.40|0.25|1.0|1.0|1.0|1.0|0.75|0.64|0.39|0.32|1.0|1.0|1.0
motorcycle = 0.15|0.45|1.0|1.39|1.11|1.0|0.56|0.42|0.73|1.0|0.89|0.89|0.71|0.54|0.36|0.36|1.0|1.0|1.0
truck = 1.2|1.0|1.0|1.0|0.63|0.5|0.37|0.25|1.1|1.0|1.0|1.0|0.75|0.5|0.5|0.25|1.0|1.0|1.0
bicycle = 0.0|0.1|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|0.0|0.1|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0
bicycleroad = 0.0|0.1|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|0.0|0.1|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|10.0
walk = 0.0|0.1|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|0.0|0.1|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0

[preference_us]
fast = 1.18|1.14|1.0|1.0|0.99|0.77|0.75|0.67|0.96|0.86|0.83|0.8|0.79|0.76|0.67|0.58|1.0|1.0|1.0
standard = 1.3|1.3|1.2|1.2|1.19|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0
slow = 1.36|1.39|1.32|1.36|1.35|1.17|1.07|1.25|1.11|1.12|1.16|1.2|1.22|1.18|1.2|1.33|1.0|1.0|1.0
motorcycle = 1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0
truck = 1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0
bicycle = 0.0|0.1|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|0.0|0.1|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0
bicycleroad = 0.0|0.1|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|0.0|0.1|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|10.0
walk = 0.0|0.1|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|0.0|0.1|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0|1.0

[RoutingOptionsPrefs]
fast = 2|1|1.000000|1.000000|1.000000
standard = 1|1|1.000000|1.000000|1.000000
slow = 0|1|1.000000|1.000000|1.000000
motorcycle = 3|1|1.000000|1.000000|1.000000
truck = 4|1|1.000000|1.000000|1.000000
bicycle = 5|3|0.000000|1.000000|1.000000
walk = 6|3|0.000000|1.000000|1.000000

[RoutingOptions]
RouteType = 1
HighwayPref = 1.000000
TollroadPref = 1.000000
FerryPref = 1.000000
Speedprofile = 1
Preference = 1

[BeginnersPrefs]
AutomodePane = 0
BirdviewPane = 0
BrightnessPane = 0
CalibrationPane = 1
DriverLogPane = 0
FormatPane = 1
GPSPane = 1
HardwareKeysPane = 1
HomePane = 1
MapPane = 0
RadioMutePane = 0
RouteInfoPane = 0
RoutingPane = 0
SpeedProfilePane = 1
TimeZonePane = 1
TMCPane = 0
VolumePane = 1

[tmc]
TMCModeAuto = 1
FreqSearchModeAuto = 1

FreqSearchMode = 1
KeptStationName = ...
KeptStationPiCode = -1
BypassingTMCModeAuto = 0
ReadTTSTMCMode = 1
SenderAuto = 1
[speedrestriction]
WarningCity = -1
WarningOpen = -1

[smartspeller]
smartspeller = 1

[LastFileValidation]
code=HBASMN05_123456789ABCabc

[POIWarner]
POI = 1
RedLights = 1
Distance = 1
Speed = 1
Animate = 1
OVMPath = POI\PoiWarner\PoiWarner.ovm
; always as pairs, no comma in the end
RedLightsIds = 798, 799
DistanceIds = 799, 800
SpeedIds = 796, 798











Shell.ini



[General]
Language=12
Moodlights=1
MoodlightsAC=1
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 106
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9769
Wysłany: 2009-03-25, 15:31   

explorer.exe jest do pobrania w Download>Apteczka
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
tomekjan 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 39
Dołączył: 02 Mar 2009
Posty: 13
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2009-03-25, 16:44   

zapodałem wszystko z tej apteczki do navi ale explorer sie nie odpala - zgłasza jakis błąd. Nie mam juz sensownych pomysłów...
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 106
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9769
Wysłany: 2009-03-25, 16:47   

Jaki bład :?:
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
tomekjan 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 39
Dołączył: 02 Mar 2009
Posty: 13
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2009-03-25, 16:54   

"cannot find explorer (or one of its componenst) Make sure the path and filename are correct and that all the required libraries are available"

i dalel lipa
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 106
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9769
Wysłany: 2009-03-25, 17:06   

Gdzie wrzuciłeś to apteczkę?
Bo miałeś podmienić plik Shell.exe plikiem explorer.exe
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
tomekjan 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 39
Dołączył: 02 Mar 2009
Posty: 13
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2009-03-25, 22:52   

apteczke wrzuciłem do flash disk, i chciałem go odpalic bezposrednio z tego folderu klikajac na explorer.exe. A powinienem explorer.exe zamienic nazwe na Shell.exe i odpalić navi po resecie? Nie mam navi przy sobie...
 
 
mt69 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Lut 2009
Posty: 8
Wysłany: 2009-04-26, 21:43   

Sance napisał/a:
menu odpala Shell.exe można go podmienić na explorer.exe - w moim navroadzie powoduje to odpalenie pulpitu windy z paskiem zadań



właśnie zrobiłem jak napisałeś i teraz mam problem bo nie można z powrotem nadpisać pliku explorer zapisanego jako shell oryginalnym shellem. Wyskakuje komunikat:
Nie można skopiować Shell.exe: Wystąpiło naruszenie zasad współużytkowania. Plik źródłowy lub docelowy może być aktualnie używany.
Jak go teraz nadpisać jak zaraz po włączeniu i po podłączeniu do PC on już jest uruchomiony.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 12