Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Akira MM-512 - problem z ekranem dotykowym
Autor Wiadomość
Thomash
azymut


Wiek: 31
Dołączył: 19 Paź 2007
Posty: 3
Wysłany: 2009-03-21, 19:44   Akira MM-512 - problem z ekranem dotykowym

Witam,
Już jakiś czas temu zauważyłem, że na ekranie jest jakiś dziwny ślad, średnica ~~1,5-2mm. Jest to mała plamka, jakby przebarwienie, po dotknięciu jest taki efekt jak np przy dotykaniu ekranu kalkulatora, takie smużenie w miejscu dotyku.
Nie przeszkadzało to w niczym więc się nie przejmowałem, nawigacja działała z tym przez conajmniej miesiąc a dzisiaj przestała reagować na dotyk (nie całkowicie).
Dotykając ekraniu słychać 'pyknięcia', ale gdziekolwiek dotknę, to reaguje tylko w dolnej części ekranu, jeszcze poniżej przycisku start. Przez my mobiler odpaliłem igo, auto mape i tam ekran reagowal tez w kilku innych miejscach, ale niewielu. Rejestr przywracałem ale nic nie pomogło.
Uwalony kompletnie ekran dotykowy, czy może coś z tym jeszcze da się zrobić?
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 107
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9755
Wysłany: 2009-03-21, 19:46   

Skalibruj urządzenie
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
Sance 
Maestro GPS
Pulpit maniac



Pomógł: 142 razy
Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 2755
Skąd: marchewkowe pole
Wysłany: 2009-03-21, 19:46   

Ta plamka to najprawdopodobniej uszkodzenie mechaniczne z wyświetlaczem raczej już nic nie zrobisz.
_________________
Używaj przycisku "pomógł"
Moje"maleństwa"
 
 
 
Thomash
azymut


Wiek: 31
Dołączył: 19 Paź 2007
Posty: 3
Wysłany: 2009-03-21, 20:04   

W kalibrowanie też się bawiłem, nie da rady. No to w takim razie akira do wyrzucenia;/
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 107
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9755
Wysłany: 2009-03-21, 20:08   

lub do naprawy.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
Thomash
azymut


Wiek: 31
Dołączył: 19 Paź 2007
Posty: 3
Wysłany: 2009-03-21, 20:12   

Ile mogłaby kosztować taka naprawa?
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 107
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9755
Wysłany: 2009-03-21, 20:21   

Nie wiem.Przejdź się na Giełdę
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
uki1234
azymut


Dołączył: 22 Kwi 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-04-23, 18:10   

może chcesz spżedać?
jak tak to za ile?
_________________
uki
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 107
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9755
Wysłany: 2009-04-23, 20:55   

uki1234 napisał/a:
spżedać?
sprzedać?
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3461
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-23, 21:00   

Dzakus napisał/a:
sprzedać?
O co pytasz?
Jak jeden chce "spżedać" to drugi może "kópić" - nieprawdaż... :?: :mrgreen:
_________________

 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6446
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-23, 21:08   

harry napisał/a:
Jak jeden chce "spżedać" to drugi może "kópić" - nieprawdaż... :?: :mrgreen:

Można jeszcze zrobić mahniom ;-)
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 107
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9755
Wysłany: 2009-04-23, 21:59   

Sorry. Miało być
Cytat:
spżedać?
lub
Cytat:
uki1234 napisał/a:
spżedać?
sprzedać
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
roofman 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 6
Wysłany: 2009-06-29, 08:57   

Mnie wczoraj coś Akirka zaczęła szwankować... :(
Objaw był taki jakbym rozkalibrował zupełnie ekran, tzn. klikanie nisko powodowało pojawianie się objawów klikania jakieś 1.5cm powyżej.
Zauważyłem że ciśnięcie na dolną część listwy przy ekranie w pewnym momencie poprawiło sprawę ale... chyba jeszcze było coś nie tak bo MapaMap zupełnie głupiała (rysowanie tras, latający obszar podglądu - chyba wyświetlacz zbierał jakieś dane z dołu).

Rozkręcał ktoś Akirę512?
Są tam jakieś taśmy łączące które można poprawić/przeczyścić?
 
 
morcza
Waypoint



Dołączył: 27 Wrz 2007
Posty: 79
Wysłany: 2009-08-28, 12:37   

Ja mam to samo :(
Ekran nic nie klika chociaz ładnie świeci.
Jak rozkręciłem akirke sprawdzałem tasmy ale wszystkie są ładnie połączone i niewidać ich przełamania czy uszkodzenia.

Jak ścisne ekran w prawym dolnym rogu to od dołu do wysokości 1,5 centymetra klik działa i nawet dość dokładnie tzn jak mam na dole 6 ikonek koło siebie to klik jest dość precyzyjny ale już powyżej to klik jest ale zero reakcji

AKIRA 512
_________________
NAWIGACJA: Lark FreeBird 70.0 + Kingston 8GB SDHC
GSM: Nokia N97 mini + Sygic + Naviroad + Nokia Map + Google Map
MAPY: AUTOMAPA + MAPAMAP + IGO + TOMTOM
CB: TTI 770 + HUSTLER IC-100
ANTYRADAR: WHISTLER XTR 560
SKANER: UNIDEN 69XLT
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 9