Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-09-01, 17:30
Lark FreeBird 35.1
Autor Wiadomość
NikiLauda 
azymut


Wiek: 40
Dołączył: 10 Gru 2007
Posty: 4
Wysłany: 2007-12-10, 20:24   Lark FreeBird 35.1

temat z racji objętości został trochę skrócony o posty nie wnoszące do tematu - adas01

Hey. Posiadam tą nawi z systemem Windows CE Core 5.0 - czy takie cosik da się odblokować aby nie mieć odrazu tego menu. Prosze o pomoc. Pozdrowionka dla wszystkich
Ostatnio zmieniony przez adas01 2008-01-18, 18:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
chris_m
guru
-od podpierania muru



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1032
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-12-10, 21:53   

Ponieważ debiut więc tylko i wyłacznie dlatego odpowiadam (pózniej juz tak kolorowo nie bedzie :-| )

Odblokowanie dla Navi:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=66
Odblokowanie dla Akiry:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=134
Odblokowanie dla MyGuide:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=820

----
Radzimy przed pytaniami poszukać jakie tematy są w poszczególnych działach lub użyj opcji Szukaj na górze stronki.
... bo nie tylko pppp się załamie... :-/
Pozdrawiam.
 
 
 
navigator
Administrator


Pomógł: 24 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 723
Wysłany: 2007-12-10, 23:10   



Wygląda na urządzenie Navio-podobne . Musisz przećwiczyć porady chrisa_m ewentualnie polukać po nawigacjach "tym podobnych " i .... najważniejsze jak się domyślasz jes odblokowanie windowsa - potem będzie już z górki.

Przed przystąpieniem do prac poczytaj trochę o "bezpieczeństwie" przed przeróbkami - wykonaj wszystkie możliwe backapy a gmeranie w rejestrze zostaw sobie na sam koniec - gdy juz będziesz wiedział co i jak chcesz zmienić.
Nawigacja jest całkiem przyjemna a nawet jakby mocno znajoma :) Gdy uda Ci się pokonać paskudę to opisz swoje działania.
 
 
Luky 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 6
Wysłany: 2007-12-17, 20:29   

Witam
Właśnie wczoraj zakupiłem takie cudo na prezent .... same menu nawigacji zostawiłem ... podmieniłem tylko tragiczną MapeMap na MioMap .... procedura wymiany jest prosta wystarczy podmienić katalog z programami, plik wykonywalny i edytować plik sys.txt. Jak będzie potrzeba opisze dokładniej. Co do odblokowania to jak będę miał chwile zobaczę co i jak ....
 
 
navigator
Administrator


Pomógł: 24 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 723
Wysłany: 2007-12-17, 23:53   

Zachęcam do opisania dokładniej.... Na pewno , wkrótce przyda się wielu userom.
 
 
Luky 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 6
Wysłany: 2007-12-18, 00:32   

Oto krótki i mam nadzieje treściwy i czytelny opis :

1. Ściągamy program MioMap np 3.3 http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=390 lub 3.2 http://rapidshare.com/users/1B5IC2
2. Po ściągnięciu wszystkiego co potrzebne rozpakowujemy całość na PC np katalog MioMap
3. Podłączamy navi do PC i synchronizujemy ActiveSync
4. Eksplorujemy :P zawartość navi tj wchodzimy do \SDMMC\MobileNavigator i zmieniamy nazwę folderu na np MobileNavigatorORG, tworzymy kolejny folder o nazwie MobileNavigator i do niego wrzucamy zawartość wcześniej przygotowanego katalogu MioMap (pamiętajmy o ew dograniu lub wedytowaniu pliku sys.txt):
[interface]
mio=1
landscape=0
portrait=1
width=320
height=240
base="mio/320_240/"
basel="mio/320_240/"

[debug]
tts_min_ready_wav= 1
tts_getaway_time=100
smart_2d=1
slowsim=1
loop_sim=1

[gps]
baud=4800
port=7

[speedcam]
usemio=-12,90,37,27
Enable_at_startup=1


5. W katalogu \SDMMC\MobileNavigator mamy plik z nazwą miomap.exe ... zamieniamy więc go na nazwę mobilenavigator.exe
6. Koniec .... wchodzimy do miomap przez główne menu wybierając ikonę nawigacja

Sposób ten odkryłem w ciągu godziny zabawy navi i forum .... jak będę miał ją na dłużej zobaczę co się da zrobić z odblokowaniem lub TT. Na tę chwile dla osoby która będzie ją użytkować to i tak dużo.

Swoją drogą za cenę 469 zł ciekawy sprzęt - jakość wykonania bardzo dobra, szybkość także, oryginalnie wbudowany odtwarzacz mp3, jpg, video i e-booków. Zobaczymy z czasem jak z wytrzymałością

Pozdro
 
 
NikiLauda 
azymut


Wiek: 40
Dołączył: 10 Gru 2007
Posty: 4
Wysłany: 2007-12-21, 15:54   

:lol: :mrgreen: Na Lark 35.1 udało mi się uruchomić AutoMapę 4.1.2 PL a teraz zasysam EU. Sprawa bardzo prosta. Niczego nie odblokowujesz. Nasz menu i softy orginał jak zrobił producent. Podpinasz Larka do PC. Instalujesz AutoMapę na SD przez kabel USB. Potem GPS-a wyłączasz. Kopiujesz SD na Pulpit. Zmieniasz nazwe kalalogu AutoMapa EU na MobileNavigator oraz plik AutoMapa EU na mobilenavigator.exe. Nastepnie w mapie PL zmieniasz nazwę pliku tam gdzie pisze AutoMapa tez na mobilenavigator. Reset rysikiem. Wkładasz SD i cieszysz się super dokładnym GPS-em. 8-)
 
 
 
bosman
azymut


Dołączył: 19 Gru 2007
Posty: 4
Wysłany: 2007-12-21, 21:30   

tarnosky napisał/a:
hmm ludzie jak do lark 35.1 ladujcie muzyke foty i filmy????

:-/

Musisz przestawic opcje usb option na mass storage. Czyli: Menu glowne>System>Sys.info>USB i zaznaczasz tu ptaszek przy Mass Storage. Podpinasz pod usb i windows znajduje nowy dysk, tam laduj co chcesz :D
BTW odblokowal ktos juz windowsa ce bo te sposoby podane wyzej raczej nie pasuja ( ja nie znalazlem folderu \flash_storage\navia)
 
 
chris_m
guru
-od podpierania muru



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1032
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-12-21, 21:36   

z nazewnictwem katalogów w sprzetach to już tak bywa, co firma to inne fantazje ;-)
w navi czy akirze jest np. flash_storage, gdzie indziej storage card a u was bedzie równorzędne do tego chyba resident_flash (nazwa podobna jakby :-? )

ale to musicie już sami wybadać...
aby z głową i z wcześniejszymi zabezpieczeniami jak wykonanie backupu czy poprostu kopi flasha (bezpieczniej mieć coś do czego zawsze można spokojnie wrócić)
_________________
...łoncka łoncka nasa zielona
pod kazdym dzewkiem Kubuś w dzień i w noc

... a hen wysoko hen satelitek
wcionz dla nas kronzy łoj straśliwa moc...

>takiej łoncki sukać ze świecką<
;-)
 
 
 
bosman
azymut


Dołączył: 19 Gru 2007
Posty: 4
Wysłany: 2007-12-21, 21:57   

No jest taki folder, a mianowicie ResidentFlash ale w nim nic nie ma :(
Sa jeszcze takie: My Documents, Network, Program Files, Temp i Windows. We wszystkich nic nie ma tylko w Windows jest jak to w windows kupa plikow systemowych itp.
 
 
chris_m
guru
-od podpierania muru



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1032
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-12-21, 22:01   

...nie miałem w ręku ale od czegoś trzeba zacząć, to i próbuję jak Kaszpirowski swego czasu w tv, nic nie wiadomo :-)

---
a może w tym flashu jednak coś jest ale z atrybutem hidden... ?
 
 
 
bosman
azymut


Dołączył: 19 Gru 2007
Posty: 4
Wysłany: 2007-12-21, 22:08   

Latwo pisac, ja w tym zielony jestem, w kompach siedze dlugo ale przed PDA to bronilem sie ile moglem :D
Jezeli dziala to jak ze zwyklym windows to mam tak ustawiony eksplorator zeby pokazywal pliki ukryte, no chyba ze jest jakas opcja w activesync.
_

W folderze Windows znalazlem takie pliki *.ini i w atrybutach maja Tylko do odczytu, systemowy, ukryty wiec widze ukryte :D, a moze trzeba jakis plik w tym folderze Windows zmienic? W folderze glowym flasha jest jeszcze skrot do Control Panel.
Ostatnio zmieniony przez bosman 2007-12-21, 22:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
chris_m
guru
-od podpierania muru



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1032
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-12-21, 22:20   

jak masz w kompku ustawione "pokaż ukryte" to Activ też pokaże w podpiętym sprzecie....
ale nie rozumiem, żadnych pliczków w innych folderkach tam u was nie widać... tajemnicze urządzenie :-?

jak mówiłem Kaszpirowskij ze mnie żaden... :roll:

---
user Lucy obiecał pogrzebać jeszcze w sprzęcie więc coś może podrzuci... trzymamy za słowo 8-)
a może i NikiLauda jeszcze co nieco dołoży... jakby niebyło wysunęli się na samą szpicę peletonu ;-)
_________________
...łoncka łoncka nasa zielona
pod kazdym dzewkiem Kubuś w dzień i w noc

... a hen wysoko hen satelitek
wcionz dla nas kronzy łoj straśliwa moc...

>takiej łoncki sukać ze świecką<
;-)
 
 
 
Luky 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 6
Wysłany: 2007-12-22, 01:14   

Pobawiłem się jeszcze troszkę ww sprzętem i jest kłopot z odblokowaniem win ... wszelakie próby zmian rejestru po resecie są przywracane do stanu oryginalnego. Gdyby można było zapisać rejestr nie było by kłopotu prawdopodobnie z linka http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=820 przerobiłem trochę zapisy brakuje tylko w larku klucza [HKEY_LOCAL_MACHINE\Loader]. Niestety zewnętrzny edytor nie działa :( . Oto przykładowy rejestr zmian ....


[HKEY_LOCAL_MACHINE\init]
"Launch50"="explorer.exe"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Loader]
"SystemPath"="\SDMMC\Windows\Dll\"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\System\Explorer\Shell Folders]
"Application Data"="\SDMMC\Windows\Application Data"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\System\Explorer\Shell Folders]
"Desktop"="\SDMMC\Windows\Desktop"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\System\Explorer\Shell Folders]
"Favourites"="\SDMMC\Windows\Favourites"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\System\Explorer\Shell Folders]
"Fonts"="\SDMMC\Windows\Fonts"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\System\Explorer\Shell Folders]
"My Documents"="\SDMMC\Windows\My Documents"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\System\Explorer\Shell Folders]
"Program Files"="\SDMMC\Windows\Program Files"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\System\Explorer\Shell Folders]
"Programs"="\SDMMC\Windows\Programs"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\System\Explorer\Shell Folders]
"Recent"="\SDMMC\Windows\Recent"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\System\Explorer\Shell Folders]
"StartUp"="\SDMMC\Windows\StartUp"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Loader]
"SystemPath"="\SDMMC\Windows\Dll\" - wartość MULTI STRING


Co do edycji z poziomu urządzenia to wygląda również na kłopot ... skasowałem jeden z kluczy RegEditem i .... po resecie znów był.

Jedyną narazie możliwą formą uruchamiania innych programów jest zamiana folderu z org mapa na inna nazwe i zmiana pliku wykonywalnego ktory chcemy uruchomic tj \SDMMC\MobileNavigator\mobilenavigator.exe
Sciągam pełną wersję win ce zeby podmienic plik na explorer.exe i wtedy zobaczymy ....
 
 
bruner
Waypoint


Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 17
Wysłany: 2007-12-22, 01:20   

Jak ktoś chce pogrzebać w rejestrze to sposobem z podmienianymi ścieżkami można pobawić się regeditem. Pozmieniać coś jest już ciężej, bo nie będzie klawiaturki (próbowałem najpierw ją uruchomić, później wyciągnąć kartę i dołożyć do tego regedita, ale klawiatura blokuje mi cały ekran). Może jednak ktoś inny wpadnie na jakiś inny sposób, a przynajmniej skuteczny.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 11