My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2013-08-11, 17:59
Mireo - trasy, adresy
Autor Wiadomość
kicior7
azymut


Dołączył: 13 Lip 2011
Posty: 1
Wysłany: 2011-07-13, 10:14   Mireo - trasy, adresy

Też mam goclever 5060 zaupiony w Biedronce i trochę na niej pojezdziłem i nie wiem czy u mnie jest coś nie tak z mapą ,chodzi o to że fotoradary pokazuje tam gdzie ich nie ma i gdzie ich nigdy nie było jak daje drogę najkrótszą to ona prowadzi mnie jakimiś objazdami przez centrum miasta zamiast obwodnicą gdzie jest krócej, wydaje jakieś sprzeczne komendy?
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-01-16, 22:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 26
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-07-13, 10:45   

Obwodnicą zawsze jest dalej. Fotoradary można uaktualnić np. na POIplaza.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18401
Wysłany: 2011-07-13, 10:48   

A jakie masz ustawienia? Wykluczone autostrady i drogi płatne?
kicior7 napisał/a:
zamiast obwodnicą gdzie jest krócej
Krócej w kilometrach, czy krócej jako mniej minut?
_________________

 
 
GRUUBBYY 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 41
Dołączył: 23 Mar 2012
Posty: 7
Wysłany: 2012-03-23, 19:54   Konwersja pliku kml do emapy mireo

Posiadam nawigacje navo 400 via gps emapa.
Uzywam jej głównie do jazdy enduro. Mimo tego ze emapa posiada wiele dróg gruntowych czesto zdarza sie ze jade bez zaznaczonej drogi na mapie.
Dlatego ja jezdząc zapisuje trase. Navo 400 via gps ma mozliwośc konwersji zapisanej trasy do pliku KML i mozna sobie pieknie obejzeć gdzie sie jezdziło w google earth. Ale co zrobiż zeby powtórzyć tą sama trase i wgrąc ją do nawigacji goclever via gps i jechac według niej?
Robi sie to tak:
Konwertujemy programem gpsconwecter do formatu igo.asc ,nastepnie programem poiconvecter do formatu txt (ga mireo) Skonwertowany plik nazwamy favs.txt i wrzucamy do folderu refindenflash/mobilenavigator/
Co otrzymujemy? Punkty poi w folderze ulubione.
Nastepnie otwieramy meniu-preferencje-poi na mapie i odchaczamu ulubione. W ten sposób mamy na mapie serduszka które pokazuja wczesniej przebyta sciezke i prowadzą nas nawet tam gdzie na mapie nie ma drogi.
Ostatnio zmieniony przez GRUUBBYY 2012-03-23, 21:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18401
Wysłany: 2012-03-23, 20:19   

GRUUBBYY napisał/a:
nawigacje navo 400
A jakim programem zapisujesz trasę?
_________________

 
 
GRUUBBYY 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 41
Dołączył: 23 Mar 2012
Posty: 7
Wysłany: 2012-03-23, 21:14   

jacekp1313 napisał/a:
A jakim programem zapisujesz trasę?

Goclever navo 400 posiada fabrycznie program via gps w którym jest opcja nagrywania trasy ,nawet jak jezdzisz po krzakach. Pliki z zapisanej sciezki trzeba tworzyc w menu-logo gps a nastepnie jest ikona strzałjka w góre - konwertuj do kml.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18401
Wysłany: 2012-03-23, 21:16   

Dzięki - wolałem sie upewnić. Bo do Navio 500 można wgrać dowolny program nawigacyjny

Trzeba tylko pamiętać, że tracimy w ten sposób nasze wszystkie adresy (które sa zapisywane w fav.txt). No i w róznych urządzeniach folder z Mireo może mieć inna nazwę - plik fav.txt ma sie znaleźć obok pliku exe.
_________________

 
 
GRUUBBYY 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 41
Dołączył: 23 Mar 2012
Posty: 7
Wysłany: 2012-03-23, 22:20   

jacekp1313 napisał/a:

Trzeba tylko pamiętać, że tracimy w ten sposób nasze wszystkie adresy (które sa zapisywane w fav.txt). No i w róznych urządzeniach folder z Mireo może mieć inna nazwę - plik fav.txt ma sie znaleźć obok pliku exe.

Zgadza sie. Najlepiej zapisać orginalny plik favs.txt z naszymi ulubionymi punktami w jakimś podkatalogu. Proponuje również każdy plik z jednej trasy mieć w osobnym podkatalogu. Przyznam sie szcerze że dopiero od kilku dni tak sobie experymentuje, bo niewiem i le maksymalnie można miec punktów poi na jednej trasie.Ja miałem ich około 500 i wszystko chodziło. Jezeli moje tłumaczenie jest dla kogoś zawiłe to dajcie info -zgram na youtub po kolei wszystkie procesy.

No i ta ikonka serduszko w ulubionch jest możliwośc podmiany?
 
 
sarkon
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 26 Mar 2013
Posty: 9
Wysłany: 2013-03-28, 08:33   

Witam serdecznie,

w związku z tym, że zakupiłem wczoraj GoClever 505 i nic w niej nie grzebałem to podejrzewam, że mam mapę Mireo.

I mam w sumie jedno pytanie, bo na drugie znalazłem odpowiedź tutaj.

Wczoraj zrobiłem króciutką 3 km trasę. Ustawilem punkt docelowy. Miła Pani prowadziła mnie troszkę dłuższą drogą, ale przynajmniej sprawdziłem aktualizację trasy jak wjadę w inną ulicę i zadziałało idealnie.

Problem pojawił się w kwestii widzenia mapy na ekranie. Jak ustawiłem punkt docelowy to mapa że tak powiem nie zeszła z nieba na ulicę za mój samochód ale widziałem mapę z lotu ptaka. Dowiedziałem się z tego tematu, że trzeba przybliżać sobie strzałkami na ekranie i jakoś to ustawić. Ok popróbuje. Potem przeczytałem instrukcję obsługi z chomika (też podanego tutaj) i o ile dobrze zrozumiałem to nawigacja łączy się z satelitami w czasie do 5 minut i jak się połączy to wtedy będę miał widok zza samochodu gdzie mój samochód będzie taką czerwoną strzałką.

No i tutaj pojawia się drugi problem: Chciałbym aby nawigacja wyglądała w taki sposób, że punkt będący samochodem się nie ruszał na mapie, a tylko i wyłącznie drogi się przesuwały. Jak za pierwszym razem ustawiłem punkt, to jechałem i w pewnym momencie punkt będący moim samochodem zniknął z ekranu. W takim razie ustawiłem widok według północy (naciskając kompas) i to też nie dało rezultatu.

Może jakieś sugestie?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18401
Wysłany: 2013-03-28, 08:59   

Ten drugi problem tez jest w instrukcji . W skrócie:
Tak wygląda ekran podczas jazdy (z asystentem pasa i podglądem manewru):


A jak dotkniesz ekranu, to wyskakuje czerwona strzałka (obok kompasu)

wówczas autko wyjeżdża poza ekran - kliknij ją i znów będzie normalny widok
_________________

Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-03-28, 09:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
sarkon
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 26 Mar 2013
Posty: 9
Wysłany: 2013-03-28, 09:07   

No dobra będę próbował to zrobić:) Najbardziej mi zależy na takim widoku jak to przedstawiłeś pierwszym zdjęciem.

Dzięki wielkie za pomoc. Z chęcią dałbym plusika ale nie da się w tym temacie.

Ale jakby co browarka stawiam:)
 
 
rafal735r
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Kwi 2013
Posty: 7
Wysłany: 2013-04-04, 09:16   

Jesli chodzi o mape to mam taka:


Moze ktos wie jak edytowac trase, bo w sumie o to mi chodzi. Ta mapa jest chyba jak narazie w miare aktualna.

Czytalem instrukcje, ale nie ma praktycznie tam nic.

Widze za aktualizacja polega na skopiowaniu i wklejeniu plikow wiec nie bedzie problemu.
 
 
wojtek1234321
GPS instruktor


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 675
Wysłany: 2013-04-04, 09:24   

Tak jak masz na tym ekranie, klikniknik napis "dostawcy map & prawa autorskie" wtedy będiesz miał opis i wersję mapy (data mapy) tylko trzeba przewinąć strzałkami do samego dołu.
 
 
rafal735r
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Kwi 2013
Posty: 7
Wysłany: 2013-04-04, 09:26   

O, nie widzialem.

Czerwiec 2012
 
 
wojtek1234321
GPS instruktor


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 675
Wysłany: 2013-04-04, 09:32   

Tak jak masz na tym ekranie, klikniknik napis "dostawcy map & prawa autorskie" wtedy będiesz miał opis i wersję mapy (data mapy) tylko trzeba przewinąć strzałkami do samego dołu.
Cytat:
Moze ktos wie jak edytowac trase, bo w sumie o to mi chodzi

Chyba chodzi Ci o dodawanie punktów Via, najprostszy sposób to po wyznaczeniu trasy wyszukać adres przez który chcesz jechać i zamiast "nawiguj do" wybrać "dodaj punkt via".
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 13