My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Odblokowanie clarion MAP560
Autor Wiadomość
FastMan
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Wrz 2008
Posty: 11
Wysłany: 2008-10-02, 20:45   Clarion Map560 Hard Reset

Witam. Odblokowałem nawigację Clarion 560 (metodą odblokowania clariona 360), wszystko działa lecz przy zablokowaniu lub rozładowaniu wraca do starego menu - tak jakby zrobiłoby HR. Bardzo proszę o jakąś podpowiedz czy instrukcję co zrobić aby po HR dało się jakąś łatwą metodą bez podłączania do pc ją ponownie odblokować. Z góry dziękuje za pomoc.
 
 
Jopasek 
młodszy inspektor GPS
lark+am5.0


Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 10
Skąd: Uć
Wysłany: 2008-11-16, 18:10   Odblokowanie clarion MAP560

Witam czy da rade odblokowac go jak opisane jest w map330?

Chciałem wgrac Automape za miast tych dwuch co mam bo kupił to sobie moj znajomy w MM i sprzedawca powiedzial mu ze znajdzie tu mape beneluxu a jak sie okazało to nie ma tu nic poza krajami ZSRR ...

Ale mniejsza z tym nie wiedzial teraz jest tu 1150km od domu nie ma okazji pojechac do MM i zrobic awanture...
Pomożecie ;)

[ Dodano: 2008-11-21, 22:52 ]
znalazlem na allegro aukcjie gosc pisze ze udało mu sie i ma odpowiednie pliki do wgrania za 20zl... wszytsko tlumaczy jak potrzeba... może ktoś chentny ja kupie i podzile sie jak cos... zawsze jakis tam grosz w kieszeni ;)
 
 
 
Kensei 
azymut


Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-01-18, 05:19   ODBLOKOWANIE CLARION MAP560 I HARD RESET SPOSÓB

Witajcie. Jestem nowy na forum więc piszę wszystkim CZEŚĆ :]


DLA TYCH KTORZY SA NIECIERPLIWI STRZESZCZENIE HISTORII CZYLI PYTANIA KTORE MNIE NURTUJA ZAMIESCILEM NA DOLE, wiec jest mozliwosc pominiecia moich wypocin. :]


Mam Clariona Map560 i chciałem zrobic update oprogramowania bo czasami sie gubil lub pokazywal jakies dziwne trasy na okolo i myslalem ze update cos pomoze. Okazalo sie ze nie tak latwo zrobic update za darmo bo trzeba miec karte z nowa mapa plus update na plycie cd i to wszystko za 499zł wiec pomyslalem ze przerobie go by moc wgrywac nowe mapy ktore sie nie gubia jak ta oryginalna.

Poczytalem troche na forach a najwiecej na tym forum ale wszedzie jest strasznie duzo informacji kazdy ma inna nawigacje, inny system inna mape chce itd. itp. wiec opisow jest duzo ale z tego co wiem to wiekszosc urzadzen ma zainstalowany system Windows CE NET lub CORE i rozne wersje 4.2 lub 5.0 i inne mi nie znane.

Do rzeczy zeby odblokowac nawigacje by pokazaly sie okienka potrzeba jest kilka plikow ktore wystarczy wgrac na nawigacje do jej pamieci i wszystko gotowe. Ale jak wyladuje sie bateria lub wcisniemy ON/OFF lub zrobimy w jaki kolwiek inny sposob tak zwany HARD RESET to cos sie kasuje ale nie wszystko. Nie wiem dokladnie co ale wszystko powraca do ustawien fabrycznych i jak wlaczymy nawigacje to pokazuje sie nam to co bylo wczesniej czyli oryginalne oprogramowanie wgrane na nawigacje a w moim przypadku Clarion Map ver. 1.0.

I uwaga... nigdzie nie znalazlem informacji na temat tego jak wgrac i jakie pliki i gdzie do naszej nawigacji zeby nawet po hard resecie sie nie wlaczalo oryginalne oprogramowanie.

Ja wgrałem dwa pliki MNAVDCE.CAB i MP3Player.EXE i jak odpalilem nawigacje to kliknalem w odtwarzacz mp3 i zaczal sie wgrywac windows albo jakies pliki do folderów i po soft resecie czyli po wcisnieciu "reset" rysikiem mialem juz windowsa zamiast Clarionowskiego oprogramwoania. Wgralem na karte pamieci Auto Mape 5.3 i od razu odpalila i gps tez dzialal i wszystko bylo ok. zrobilem jeszcze kilka razy hard reset zeby zobaczyc czy wystarczy ciagle wgrywac tylko te 2 pliki i sobie odblokowywac i tak zadzialalo non stop moge sobie odblokowywac windowsa ale chcialbym zeby byl odblokowany na stale i jeszcze jak by sie udalo to miec na wszelki wypadek co w rodzaju BACKUP-u zeby moc kiedys wrocic do oryginalnego stanu. ( nie wiem po co?)

Jedyny problem jaki pojawil sie po tym wszystkim to nawet po hard resecie jak chce wlaczyc Mape Europy z clariona ta oryginalna ktora tam byla to jak klikam wczytaj mape EUROPE to nic nie robi. wogole jej nie wczytuje i tez nei wiem jak to naprawic by wczytywal?

A teraz jeszcze cos tak tam namieszalem z rejestrem ze wrzucalem kolejne dwa pliki (modified.reg i RegEdit i kilka bibliotek "Biblioteki_DLL_dla_CE_NET" i tylko jedna sie nie wgrala (aygshell.dll) bo mowil ze jest w uzyciu wiec jej nei podmieni.

Znowu nic nie pomoglo. Dalej po hard resecie wstaje CLARION MAP VER. 1.0

I ostatnia rzecz jaka zrobilem to znowu HARD RESET i wgralem kolejne pliki ktore znalazlem na necie czyli do STartup wrzuciłem showtaskbar i ten jest pewnie od paska windows na dole i plik Clarion.exe czyjs wrzucilem do folderu MY FLASH DISK / CLARION i tez to nic nie pomoglo a zaszkodzilo bo teraz jak chce po hard resecie wlaczyc mape to wyskakuje mi "Cannot find 'Clarion' ( or one of this components). Make sure the path and filename are correct and that all the required libraries are available."

WIec albo wina tego clarion.exe albo wina bibliotek.

I NAJLEPSZE NA CO WPADŁEM:

Po wcisnieciu przycisku do usypiania nawigacji i naraz wcisnieciu reset rysikiem pojawia mi sie po resecie "There is no DM in SD Card." i wlacza sie czysty Windows CE NET 4.2 CORE i wszystko mi dziala i najlepiej zeby to potwierdzic niech inni uzytkownicy Clarion MAP560 wcisna usywianie albo power to sie nazywa i naraz rysikiem "reset" i niech powiedza co im sie wyswietla bo jesli windows to jestem zadowolony bo czuje sie jakbym to ja pierwszy wpadl na ten pomysl ale na pewno tak nie jest bo ktos gdzie na pewno to juz opisal wydrukowal i opwowiedzial np. serwisanci hehe.

Wiem ze niby da sie odblokowac ta nawigacje bo wszyscy serwisanci i inni ludzie ktorzy na tym zarabiaja po okolo 20-60zl powiedzieli mi ze wysylaja mi kilka plikow i sam je wgrywam i nawet po hard resecie bedzie dzialalo a niektorzy powiedzieli ze jesli to Clarion Map560 to chca go dostac do reki.


Nikomu jej nie wysylam i proboje sam i mam nadzieje ze mi pomozecie bo siedze juz nad nia 4 wieczor a wieczor dla mnie to 6 godzin czyli juz prawie non stop dobe siedze i nie moge tego rozgryzc bo nei jestem programista a szukac nawet dobrze potrafie.

Wiem ze MEGA dlugi i nudny ten post wiec dla niecierpliwych na koncu zamieszczam spis czego tak naprawde od Was potrzebuje :]





1. Jak zrobić Backup wszystkiego na pamieci wewnetrznej Clariona Map560?

2. Jak odblokować Clariona Map560 by nawet po Hard Resecie wlaczal sie windows ze skrotem do Mapy ktora jest na karcie pamieci?

3. Jak w razie co wszystko cofnac czyli np. chcialbym wgrac to co bylo na poczatku?

4. Jezeli nie zrobilem backup-u na poczatku to czy mam szanse sam cofnac wszystko do normalnosci jesli jeszcze nie popsulem Clariona?






Już prawie nauczylem sie odblokowywac wszystko co tylko mam czyli naprawa kompów, naprawa i odblokowywanie konsol PSP, odblokowywanie PS2, zdjecie kilka simlockow z telefonow no i zostal mi jeszcze ten clarion Map 560 i PS3 ale wystacrczy ze pomozecie mi z Clarionem hehe

Mam nadzieje ze nikt nie skasuje bez mojej wiedzy tego postu bo za dlugi lub za nudny.

Na pewno on pomoze bo jesli Wy mi pomozecie to napisze ladny poradnik jak odblokowalem Clarion Map 560 i dam go w pdf-ie wraz z zalaczonymi plikami i umieszcze ten poradnik tylko tu na tym forum :]

Proszę pomocy bo juz za dlugo to trwa jak na moj wiek i to ze mam internet i google.

pozdrawiam i czekam na jakieś info.
 
 
gps-centrum.pl 
młodszy inspektor GPS
gps-centrum.pl


Dołączył: 29 Sie 2008
Posty: 8
Skąd: Wołomin
Wysłany: 2009-02-17, 22:41   

Kolego nie szkoda Ci tyle wieczorów? Za tą kwotę co podałeś lepiej się skusić i w 10min to zrobić.
_________________
Serwis nawigacji GPS/PND/PNA, urządzeń PDA - software,hardware oraz odblokowywanie.
>>>>> www.gps-centrum.pl <<<<<
>>>>> www.sklep.gps-centrum.pl <<<<<
 
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 106
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9766
Wysłany: 2009-02-18, 00:25   

Wyczerpująca odpowiedź po miesiącu. :-)
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
gps-centrum.pl 
młodszy inspektor GPS
gps-centrum.pl


Dołączył: 29 Sie 2008
Posty: 8
Skąd: Wołomin
Wysłany: 2009-02-18, 11:48   

No niestety jak ktoś się zdrowo natrudził, aby to porządnie zrobić i na tym się utrzymuje to raczej nie chętnie się na forum podzieli.
_________________
Serwis nawigacji GPS/PND/PNA, urządzeń PDA - software,hardware oraz odblokowywanie.
>>>>> www.gps-centrum.pl <<<<<
>>>>> www.sklep.gps-centrum.pl <<<<<
 
 
 
gizmo121
[Usunięty]

Wysłany: 2009-02-23, 21:08   

Wlasnie przedchwila udalo mi sie czesciowo uruchomic explorera poprzez skrypt.

Kod:
Run( "\Windows\explorer.exe" )
Minimize( MainShell.exe )


w zalaczniku paczka ze skryptem,ktory wzucamy do folderu CLARION,wczesniej zmeniajac nazwe w nim Clarion.exe na Clarion1.exe

Teraz potrzebuje wpis w skrypcie do odpalenia paska start ?

560.rar
Pobierz Plik ściągnięto 289 raz(y) 101,25 KB

 
 
SpiDeR26
Waypoint


Dołączył: 12 Cze 2009
Posty: 24
Wysłany: 2012-07-07, 23:24   

Witam

Dla tych ktorzy jeszcze walcza :) to zalaczam paczke do wrzucenia w katalog Clarion na My Flash i podmienic. Ubija domyslne menu i uruchamia dowolna nawigacje .. ustawiona Igo na Storage Card\Igo\Igo8.exe ale po zmianie w pliku clarion.mscr odpalicie co chcecie.

Dzieki koledze post wczesniej za naprowadzenie :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 8,64 sekund. Zapytań do SQL: 11