My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Akira Guepard + AUTOMAPA
Autor Wiadomość
can
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 5
Wysłany: 2008-07-07, 10:15   Akira i AM - wiesza się.

No więc po odblokowaniu, zainstalowaniu AM 5.05 z mapą Polski jeden dzień działała rewelacyjnie.
Potem pobawiłem się rejestrem - zmieniłem tapetę i zablokowałem znikanie ikonek.
I nie wiem czy to jest tego wina ale...

Teraz Akira startuje, odpalam AM i wszystko jest ładnie dopóki nie połączy się z GPS, wyszuka pozycję. Wygląda na to, że odszukuje pozycję, na dole pojawia się aktualna
ulica, ale mapa już nie przeskakuje - całość wisi. Tylko twardy reset.

Jakieś pomysły?
 
 
gpsads
Waypoint


Dołączył: 03 Lip 2008
Posty: 23
Wysłany: 2008-07-07, 10:37   

Jeśli miałeś wersję instalacyjną AM możesz spróbować tzw. portable, czyli bezinstalacyjną :-)

Jeśli podejrzewasz, że to wina tego co pozmieniałeś w rejestrze to spróbuj przywrócić stare ustawienia i sprawdź czy pomoże.
 
 
can
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 5
Wysłany: 2008-07-07, 11:01   

To jest wersja bezinstalacyjna.

Rejest zmieniłem na oryginalny, pliki tapet itp wykasowałem.

I nic.

Dzisiaj sformatuje kartę i wgram AM jeszcze raz. Ale czy to pomoże.

Zobaczę też czy GPS działa z oryginalnym akirowskim programem.
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-07-07, 11:19   

can napisał/a:
Jakieś pomysły?
Napewno powodem nie są nie zmiany o których wspomniałeś; poczytaj na forum o takich przypadkach - jest kilka opisów które niektórym pomogły.
_________________

 
 
can
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 5
Wysłany: 2008-07-07, 11:32   

Rada
Wygląda również ze otrzymaliśmy pomocne info od usera latinol na częsty problem zawieszania sie nowo wgranej AM z chwilą pierwszego uruchomienia i złapania satelit:
latinol napisał/a:
Wejść do katalogu nowej AM5.05 np. \SDMMC\AutoMapa EU\Settings Files
Są tam dwa pliki gps.info oraz gps.settings
Wywalic je i reset.
Przy kolejnym uruchomieniu AM stworzy je sobie na nowo.
Żeby urzadzenie nie mialo problemow ze zlapaniem pierwszego sygnalu, to uruchomić Akire na dworze. Żeby się nie męczyło. Sprawdzone.


Niestety nie zadziałało.

[ Dodano: 2008-07-07, 12:37 ]
Za następną radą z forum przy starcie automapy wyłączyłem GPSa i wybrałem Pokaż na mapie adres w którym jestem....

AutoMapa
Proszę czekać....

I tyle :( Wisi.

Drążymy dalej...
 
 
german
Waypoint


Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 17
Wysłany: 2008-07-07, 15:07   

Miałem zupełnie te same objawy - udało mi się zablokować uciekanie ikonek i tapety
mapa się wieszała -poradziłem sobie w taki sposób ,że resetowałem i czekałem aż zacznie dobrze działać -czyli reset odpalałem am, i tak z 5 -6 razy reset ( po przebytych ok 10 km) zaczęła funkcjonować - nie pamiętam czy to wyłączyłem mapę , może ma to jakieś znaczenie jak wyjdziemy z mapy poprzez wyłączenie navi czy poprzez wyłączenie w programie AM ( przy wyłączeniu przez program wyskakuje okienko zwalniam użyte zasoby - może coś więcej się za tym kryje ) od kiedy wyłączam przez AM ( koniec nie minimalizuj chodzi mi wszystko ładnie )
Próbuj resetować tym pstryczkiem z tyłu aż zacznie ci działać , najlepiej na dworze a nie w domu -gdzie z zasięgiem masz problem :-P albo jadąc gdzieś po okolicy ;-)
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-07-07, 16:15   

can napisał/a:
Drążymy dalej...
W FAQ Propozycje utworzyłem wątek na ten temat.
Proszę kolegów o dopisywanie udanych rozwiązań.
_________________

 
 
can
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 5
Wysłany: 2008-07-08, 08:37   

Ja po lekturze wszystkich wątków na forum dotyczących wieszania się opracowałem taki sposób:

AM wiesza się, gdy łapie sygnał i musi np szybko przeskalować na zupełnie inny region.

Aby tak się nie działo, po odpaleniu AM wyłączmy GPSa i wybieramy na mapie ręcznie naszą aktualną pozycję, oczywiście w przybliżeniu, można skorzystać z wyszukaj adres, ale raz mi się przy wyszukiwaniu adresu zawiesiła.

Jak już na mapie będziemy mieli zbliżenie naszej pozycji odpalamy GPSa, powinien ładnie znaleźć pozycję bez zawisu.

Wczoraj tak zrobiłem i jak na razie problem się nie powtórzył.
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-07-08, 09:10   

can napisał/a:
AM wiesza się, gdy łapie sygnał i musi np szybko przeskalować na zupełnie inny region.
Precyzyjnie to: "Zdarza się czasami, że AM wiesza się gdy..."
_________________

 
 
can
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 5
Wysłany: 2008-07-08, 12:51   

...gdy pozycja ostatnio wyświetlana przez mapę jest znacząco różna od aktualnej pozycji, gdzie włączamy i łapiemy sygnał. Po złapaniu sygnału mapa chce szybko, przeskalować, pokazać aktualną pozycję, mapę i na tej czynności się wiesza.
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-07-08, 14:00   

can napisał/a:
Po złapaniu sygnału mapa chce szybko, przeskalować, pokazać aktualną pozycję, mapę i na tej czynności się wiesza.
Napisałem czasami, bowiem nie tylko moja nawigacja nie ma z tym problemu... :mrgreen:
_________________

 
 
Hampelek
azymut


Dołączył: 04 Lip 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-07-08, 20:52   Guepard i Automapa - zawieszka przy pierwszym starcie

Witam
Odblokowalem Windowsa i wrzucilem bezinstalacyjna Automape z Europa Mini. Wlaczam, jest okno startowe (wersja, info ze mapy nie wczytane itd.) i nic sie nie dzieje przez dluugi czas. Co moze byc nie tak?
 
 
Deoxyryboza 
Waypoint



Dołączył: 07 Lip 2008
Posty: 56
Wysłany: 2008-07-08, 21:08   

Umiesz cos zmieniac, wejsc w ustawienia czy program sie zawiesza?
 
 
wojteker 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 37
Dołączył: 08 Lip 2008
Posty: 7
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-07-08, 23:50   

Cytat:
Rada
Wygląda również ze otrzymaliśmy pomocne info od usera latinol na częsty problem zawieszania sie nowo wgranej AM z chwilą pierwszego uruchomienia i złapania satelit:
latinol napisał/a:
Wejść do katalogu nowej AM5.05 np. \SDMMC\AutoMapa EU\Settings Files
Są tam dwa pliki gps.info oraz gps.settings
Wywalic je i reset.
Przy kolejnym uruchomieniu AM stworzy je sobie na nowo.
Żeby urzadzenie nie mialo problemow ze zlapaniem pierwszego sygnalu, to uruchomić Akire na dworze. Żeby się nie męczyło. Sprawdzone.


Mi to zdecydowanie pomogło !
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 43
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1152
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-07-08, 23:57   

Hampelek, Poczekaj... Pierwsze uruchomienie może trwać czasem i 15 minut - uruchom i zostaw w spokoju na jakiś czas...
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 10