Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Clarion MAP 770 fabryczny program nawigacyjny
Autor Wiadomość
Kidzi
Waypoint



Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 19
  Wysłany: 2008-09-29, 11:34   Świeży MAP770 - iGo 2006

Witam

W drodze prezentu stałem się posiadaczem Clariona MAP770 - sprzęcik, z tego co czytam, bardzo przyzwoity. Dotychczasowe 2-dniowe testy w okolicach Katowic i Pszczyny wypadły pozytywnie, niestety widzę, że ze szczegółowością map nie jest najlepiej, np. takie Goczałkowice-Zdrój to tylko punkt na mapie :-/

Właśnie się biorę za odblokowanie WinCE, bo widzę, że bez tego ani rusz. I teraz pytanie - co dalej ?
W moim rozumieniu nawigacja działa w ten sposób - mamy uruchomoną aplikację, kóra komunikuje się z modułem GPS i nanosi odpowiednie dane na mapy posiadane w bazie. Czy aplikacja w tym modelu jest w miarę aktualna ? Znalazłem katalog iGO2006, jeśli ta cyfra oznacza datę, to chyba nie jest to zbyt nowy soft ... tak samo plik mapy Polski ma oznaczenie 2006.10 :-?
W takim razie - czy instalować inny soft ? Czy może wystarczy zaktualizować mapy ? Zależy mi głównie na mapie Polski. Sposób przedstawienia dojazdu i mapy zasadniczo mi się podoba - ale innych nie widziałem, więc są to wrażenia subiektywne.
Prosibłym o porady w kierunku softów/map, które bedą najlepsze do tego modelu urządzenia (inne softy typu multimedia/gry mnie nie interesują).
Aha, oczywiście natknąłem się na oferty oprogramowania + aktualizacji, nawet cyklicznych, ale zależy mi na rozwiązaniu, które nie zaangażuje moich funduszy w tak znacznym stopniu :mrgreen:

Będę wdzięczny za wszelkie porady
Ostatnio zmieniony przez BladeX 2011-05-04, 14:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-09-29, 11:47   

Kidzi napisał/a:
Prosibłym o porady w kierunku softów/map, które bedą najlepsze do tego modelu urządzenia (inne softy typu multimedia/gry mnie nie interesują).
Zdecydowanie Dział - Mapy... :mrgreen:
_________________

 
 
Kidzi
Waypoint



Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 19
  Wysłany: 2008-09-29, 13:22   

No dobrze, może nie zaznaczyłem, że jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o systemy nawigacji :mrgreen:

Już jestem co prawda bogatszy o 3h zabawy z urządzeniem, windows odblokowany, tapetka zmieniona :-P Oprogramowanie to prawdopodobnie iGO 06 lub 2006, jakoś tak. Z tego co widzę, pamięć jest full, większa tapeta jak 700KB nie wchodzi już.

Kolega hunter w swej jakże opisowej wypowiedzi :mrgreen: zasugerował dział mapy, wnioskuję więc, że jak zainstaluję najnowsze mapy do tego iGO, który mam, powinienem być zadowolony. Czy też może najnowsze mapy wymagają nowszego oprogramowania ?
W jakim formacie są te mapy, czy wystarczy podmienić pliki, czy trzeba uruchomić jakiś program, który to zrobi ? Takie właśnie łopatologiczne detale interesują zielonego usera, który pierwszy raz ma przed sobą Windows CE Core 5.0 :-D
Czy pliki map są uniwersalne ? Czy też każda aplikacja ma swój format .... Czy nowe pliki map mają być na karcie SD, skoro brak miejsca na urządzeniu ? Jeśli tak, to jak skonfigurować program, żeby wiedział, że nowe mapy ma w innej lokalizacji ?

Chyba że jest jakiś tutorial, jak to zrobić, to wskażcie linka, skrócimy sobie męki ;-)

[ Dodano: 2008-09-29, 14:31 ]
Aha, i jeszcze jedno - jak załadować z netu punkty POI, a konkretnie mi chodzi o fotoradary ? Jest na płycie sofcik do tego, ale bez loginu i hasła (płatnego pewnikiem) nie bangla ....
 
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-09-29, 14:14   

Cytat:
No dobrze, może nie zaznaczyłem, że jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o systemy nawigacji
Zdarza się... :mrgreen: Niemniej aby zmienić barwy trzeba się jednak naczytać... :cry:
Cytat:
Już jestem co prawda bogatszy o 3h zabawy z urządzeniem, windows odblokowany, tapetka zmieniona
Dziękujemy za skorzystanie z efektów naszej ciężkiej pracy i możliwości zablokowania na amen nawigatorów biorących udział w doświadczeniach...
Cytat:
Kolega hunter w swej jakże opisowej wypowiedzi zasugerował dział mapy, wnioskuję więc, że jak zainstaluję najnowsze mapy do tego iGO, który mam, powinienem być zadowolony. Czy też może najnowsze mapy wymagają nowszego oprogramowania ?
Mój nick to harry, ale niech będzie - upolowałem Cię... :mrgreen:
Czy jeśli jest możliwość instalacji nowszej aplikacji z nowszymi mapami, to wybierzesz inaczej?
Kidzi napisał/a:
W jakim formacie są te mapy, czy wystarczy podmienić pliki, czy trzeba uruchomić jakiś program, który to zrobi ? Czy pliki map są uniwersalne ? Czy też każda aplikacja ma swój format .... Czy nowe pliki map mają być na karcie SD, skoro brak miejsca na urządzeniu ? Jeśli tak, to jak skonfigurować program, żeby wiedział, że nowe mapy ma w innej lokalizacji ?
Aby uzyskać odpowiedzi na swoje pytania powinieneś poczytać dział MAPY...
Kidzi napisał/a:
Chyba że jest jakiś tutorial, jak to zrobić, to wskażcie linka, skrócimy sobie męki
Jeszcze nie ma, ale może Ty pomożesz nam go stworzyć?
Utwórz stosowny wątek w "FAQ * HELP - przygotowywanie tutoriali" i przelej tam uprzednio zdobytą wiedzę i doświadczenia; napewno pomożemy i postaramy się skorygować ewentualne błedy. Dopracowaną całość umieścimy w FAQ i razem będziemy się cieszyć, że nie musimy doświadczać choćby skróconych mąk (których tak chcesz nam zaoszczędzić)... :mrgreen:

To co - możemy liczyć na Ciebie... :?:

PS. POI to celowo zamaskowany dział POI...
_________________

 
 
Kidzi
Waypoint



Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 19
Wysłany: 2008-09-29, 16:06   

Moja wina x2, pomyliłem nicka i nie przeszukałem dokładnie forum :)

Właśnie kończę update'ować fotoradary, za mapy się wezmę, jak nie będę w pracy :-D

Z chęcią opiszę moje boje z tym urządzeniem, jak tylko się doedukuję i będę się mógł pochwalić jakimiś większymi sukcesami, niż zmiana tapety :mrgreen:

pozdrawiam i dzięki za cierpliwość
 
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-09-29, 16:26   

Kidzi napisał/a:
Z chęcią opiszę moje boje z tym urządzeniem, jak tylko się doedukuję i będę się mógł pochwalić jakimiś większymi sukcesami, niż zmiana tapety
Trzymam Cię za słowo i wpisuję na listę ludzi pozytywnie zakręconych... :mrgreen:
Zestaw pytań/problemów masz w swoim poście... :shock:
_________________

 
 
Kidzi
Waypoint



Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 19
Wysłany: 2008-09-29, 17:36   

Ja myślę, że jak już wszystko ustalę, to będzie można te powolne dociekania pokasować ...

Napotkałem nastepujący problem - w moim Clarionie nie ma pliku iGO.db - czyli tego, w którym program iGO POI Explorer ma za zadanie umieścić żądane POI. W folderze My Documents/iGO 2006 jest jedynie pliczek route.dat :-/

Próbowałem tworzyć własne POI, stworzyłem swoją kategorię, dodałem punkt, a pliku iGO.db jak nie było, tak nie ma. Ten plik nie może być pusty, musi zawierać jakieś dane, tyle już wykombinowałem, ale skąd go wziąć ...

[ Dodano: 2008-09-29, 18:42 ]
Eheheh ... hmm ... jest w My Flash Disk/Clarion :-P
 
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-09-29, 17:49   

Kidzi napisał/a:
stworzyłem swoją kategorię, dodałem punkt
... i co, jest punkt czy nie ma?
Jak jest, to gdzie się zapisał?
Kidzi napisał/a:
Ten plik nie może być pusty, musi zawierać jakieś dane, tyle już wykombinowałem, ale skąd go wziąć ...
Dlaczego problemem jest brak pliku?
Jak go już musisz mieć, to stwórz pusty i wsadź go tam gdzie chcesz...
_________________

 
 
Kidzi
Waypoint



Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 19
Wysłany: 2008-09-29, 17:59   

No tak ... edycja tego pliku nic nie zmienia, obojętne, czy go edytuję lokalnie po zgraniu, czy bezpośrednio na urządzeniu. Import iGO.db z urządzenia, żeby potwierdzić zawartość - nic nie daje, zaimportowanych danych brak, jakby plik był pusty ... Export bezpośrednio do urządzenia - brak zmiany rozmiaru pliku. Jedyny efekt to wykasowanie moich wcześniejszych POI, które próbnie ustawiałem :-(
Próbuję dalej ...

P.S. Ręczne przejrzenie pliku iGO.db upewniło mnie, że ten iGO Explorer nie wprowadza w nim żadnych zmian, a raczej nie wprowadza tych żądanych - czyli nowych punktów. Miało być ponad 1500 radarów, a w pliku, który po modyfikacji ma 40KB, nic takiego nie ma ...
Dziwne, sam iGO Explorer nie zgłasza żadnych błędów, pisze że wyeksportowano poprawnie :-x

[ Dodano: 2008-09-29, 19:09 ]
OK, OK, znów mój błąd, okazuje się, że jak się doda kategorię - katalog z POI - w głównym drzewie, a nie pod iGO POI Database - to tak jakbyśmy nie zrobili tego wcale, bo po prostu nie jest ona eksportowana. Niby logiczne, ale nie do końca, w końcu jak się coś eksportuje, to nie może znikać ... :mrgreen:
No nic, szperam dalej

[ Dodano: 2008-09-29, 19:37 ]
Zaimportowane, bangla. Pojawił się inny problem - wszystkie fotoradary są widoczne jako zwykłe POI, tzn. punkty na mapie. Nie aplikują się do nich funkcje ostrzegania, tzn. powiadamianie o zbliżaniu i czy ew. przekroczona jest prędkość, w którą stronę jest ustawiony itd. Słowem, system widzi to nie jako fotoradar, a zwykły POI. Spod nawigacji nie da się zmienić kategorii całej grupie, w iGO Explorerze też tego nie widzę ...

[ Dodano: 2008-10-01, 17:34 ]
Problem fotoradarów odłożyłem chwilowo na bok, dojdę do tego.
Mam problem bardziej podstawowy - ściągnąłem mapkę Poland_2008.01_080306.fbl dla iGO2006 - podmieniam ją z tą oryginalną, ale niestety nie jest ona potem dostępna, przy pliku mapy pojawia się klucz. Przeszukałem dział instalacji map, ale brak na ten temat czegokolwiek, wszyscy widze używają iGO 8 ... :-?
 
 
 
bartus200002
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 09 Cze 2008
Posty: 9
Wysłany: 2008-10-02, 01:41   

Facet skoro wszyscy używają igo8 to może Ty też zaczniesz... ;-)
 
 
Kidzi
Waypoint



Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 19
Wysłany: 2008-10-03, 12:37   

iGO8 stoi i hula już :-D

Problem mam tylko z obsługą komórki, w iGO6 można było wejśc do dialera z poziomu kokpitu, a w iGO8 aplikacja wogóle jest niewrażliwa na jakiekolwiek połączenia, pliczek btonoff.exe nie działa .... Może jakiś osobny dialerek doinstalować, który by się pojawiał w momencie połączenia ... ?

[ Dodano: 2008-10-03, 17:01 ]
Właśnie dorzuciłem też AutoMapę 5.1.1 - tak jak iGO8 ściąganą z chomika emyla (ładną ma gość kolekcję softu, i co najważniejsze, dobrze zrobioną). Chodzi bez żadnych modyfikacji, trochę wolniej od iGO8, dzisiaj z nią pojeżdzę, to się wypowiem.

Co do tutoriala wgrywania softu na tego Clariona, który obiecałem pomóc stworzyć - wrzucając gotowe bezinstalacyjne wersje z tego forum po prostu na kartę i odpalając, możemy się cieszyć chyba dowolnym softem ... a wrzucenie czegość na kartę SD nie jest chyba zbyt wymagającą czynnością ... Cała ta moja walka z iGO6 mija się z celem, bo to już jest program z brodą, i mapy stare.
A więc drodzy posiadacze Clarionów - wgrywać na kartę najlepiej za pośrednictwem PC i odpalać :-P Samo odblokowanie jest tu na forum.
 
 
 
jarciu
azymut


Dołączył: 04 Paź 2008
Posty: 3
Wysłany: 2008-10-04, 16:48   Clarion MAP 770 fabryczny program nawigacyjny

Witam was serdecznie. Mam Clariona map770 i orginalną płytę z Mobile map 2.0 po zainstalowaniu jej i próbie otwarcia nawigacji po przez naciśnięcie guzika na ekranie Nawigacja nic się nie uruchamia. Jeśli zaś nacisnę ikonkę audio lub zdjęcia albo ustawienia to normalnie wchodzi do programu. Co robię nie tak, że to nie działa?
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-12-22, 10:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-04, 16:58   

jarciu napisał/a:
po zainstalowaniu jej i próbie otwarcia nawigacji po przez naciśnięcie guzika na ekranie Nawigacja nic się nie uruchamia
Niewłaściwa konfiguracja - do przycisku nawigacja nie została przypisana żadna akcja lub ew. przypisana nieistniejąca...
_________________

 
 
jarciu
azymut


Dołączył: 04 Paź 2008
Posty: 3
Wysłany: 2008-10-04, 16:59   

to jak to mam skonfigurować?

[ Dodano: 2008-10-04, 18:06 ]
kolego pomóż bo to nie moja nawigacja.
a i jeszcze jedno jeśli wywalę to mobile map to jak zainstaluję automapę to też trzeba jakoś przypisać lub skonfigurować żeby się uruchamiała po przyciśnięciu na guzik nawigacja?
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-04, 18:26   

Cytat:
to jak to mam skonfigurować?
Tego nie wiem; ani Clariona ani Mobile Map nie znam. Nie wiem też nawet jakie zmiany zaistniały w czasie instalacji...
jarciu napisał/a:
jak zainstaluję automapę to też trzeba jakoś przypisać lub skonfigurować żeby się uruchamiała po przyciśnięciu na guzik nawigacja
Na to pytanie odpowiedź brzmi - zdecydowanie TAK.
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 12