Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Własne menu "prawie" bez odblokowywania Windows CE
Autor Wiadomość
projectorGPS 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 91
Skąd: PL
Wysłany: 2008-10-11, 14:18   Własne menu "prawie" bez odblokowywania Windows CE

Na wstępie prośba do moderatorów o pozostawienie tego mini FAQ stanowiącego o wykorzystaniu oryginalnego menu.exe na jakiś czas w tym miejscu, dział Pulpitomania, ciężko znaleźć wykorzystując nawet forumową dogodność "szukaj" (może szczególnie dla mnie, korzystam z Opery, ale tego juz nie sprawdzałem i nie wiem (na hasło Pulpitomania, jeden rezultat i post mało związany z poszukiwanym hasłem)) A widzę, że wiele osób porusza ten temat, szczególne pod kątem gwarancyjnym wprowadzanych zmian

Przedstawiam gotowy sposób na własne menu z wykorzystaniem oryginalnego pliku menu.exe.
MENU przetestowane wyłącznie w Navii nv35, nawet tak nie liczne modyfikacje mogą stanowić podstawę odrzucenia reklamacji, przez autoryzowany serwis producenta.
UWAGA SAM ODPOWIADASZ ZA EWENTUALNE USZKODZENIE SPRZĘTU, LUB NIE WŁAŚCIWE DZIAŁANIE UWAGA

...do rzeczy:
Nie jest to powszechnie stosowany i omawiany na forum SystemInformation czystej postaci (chyba że się mylę, póki co nie połączyłem jednego listingu danych z drugim) (który może być bardzo rozbudowany, ale przez to dość mocno skomplikowany) lecz najprostszy sposób na własne menu.


1. WPROWADZANE ZMIANY:
1.1. wgranie na urządzenie 9 grafik w formacie BMP (lokalizacja flash_storage\navia\TU)
1.2. edycja (z poziomu PC) wpisu w pliku menu.ini (lokalizacja flash_storage\navia\menu.ini)
1.3. dostosowanie ścieżek do programów (zgodnych z pkt. 1.2.) lub dostosowanie układu katalogów do ścieżek przygotowanych w niniejszym FAQ.
1.4. restart i gotowe.

2. Grafiki
2.1. zapisz dołączone buttony i tło, na PC a następnie skopiuj je, do katalogu wskazanym w pkt. 1.1.
2.2. jeżeli chcesz wstawić własnoręcznie przygotowane grafiki o to szczegóły
2.2.1. TŁO 320x240 (nazwa pliku backgroundMN.bmp)
2.2.2. BUTTON MEDIA PLAYER 150x100 (nazwa mediaOnButton.bmp oraz mediaOutButton.bmp)
2.2.3. BUTTON WINDOWS CE 150x100 (nazwa windowsOnButton.bmp oraz windowsOutButton.bmp)
2.2.4. BUTTON AUTO MAPA 150x100 (nazwa mapaAMOnButton.bmp oraz mapaAMOutButton.bmp)
2.2.5. BUTTON MAPA MAP 150x100 (nazwa mampaMMOnButton.bmp oraz mapaMMOutButton.bmp)

3. KOD pliku menu.ini
3.1. skopiuj plik menu.ini na PC
3.2. otwórz plik dwukrotnie klikając (lub w systemowym notatniku)
3.3. przekopiuj poniższy kod do własnego pliku, zastępują całą zawartość

Kod:
[320x240_background]
background = "backgroundMN.bmp"

[320x240_btn1]
btn_on  = "mediaOnButton.bmp"
btn_off = "mediaOutButton.bmp"
btn_x = 10
btn_y = 10

btn_exe = "\SDMMC\Programy\Multimedialne\TCPMP 81\Player.exe"
btn_on_click_close = 0

[320x240_btn2]
btn_on  = "windowsOnButton.bmp"
btn_off = "windowsOutButton.bmp"
btn_x = 10
btn_y = 110

btn_exe = "\Windows\explorer.exe"
btn_on_click_close = 0

[320x240_btn3]
btn_on  = "mapaAMOnButton.bmp"
btn_off = "mapaAMOutButton.bmp"
btn_x = 160
btn_y = 10

btn_exe = "\SDMMC\Programy\Mapy\AutoMapa EU\AutoMapa EU.exe"
btn_on_click_close = 0

[320x240_btn4]
btn_on  = "mapaMMOnButton.bmp"
btn_off = "mapaMMOutButton.bmp"
btn_x = 160
btn_y = 110

btn_exe = "\flash_storage\MapaMap30\mapamap3.exe"
btn_on_click_close = 0


3.3.1. dokonaj edycji ścieżek dostępu do plików, lub dostosuj układ katalogów do ścieżek przygotowanych w niniejszym FAQ
3.3.2. przykładowa lokalizacja dodatkowej mapy AutoMapa: "\SDMMC\Programy\Mapy\AutoMapa EU\AutoMapa EU.exe"
3.3.3. 99% lokalizacja oryginalnej mapy MapaMap Lite: "\flash_storage\MapaMap30\mapamap3.exe"
3.3.4. powyższych wpisów możesz dokonać w późniejszym czasie (gdy będą nieścisłości poszczególne buttony nie zadziałają) stosując procedurę opisaną w pkt. 3.2.-3.4.
3.4. zamknij notatnik potwierdzając zachowanie zmian w pliku
3.5. oryginalny plik zachowaj na urządzeniu, zmieniając mu nazwę na np. menu-oryginal.ini
3.6. przenieś plik wy edytowany i zapisany w pkt. 3.2.-3.4. na urządzenie (lokalizacja flash_storage\navia\menu.ini)
3.7. UPEWNIJ SIĘ, że oryginalny plik pozostał pod zmienioną nazwą, a nowy (edytowany w pkt. 3.2.-3.4. ma nazwę menu.ini
3.8. jeżeli wykonałeś wszystkie pkt. prawidłowo i bez przeszkód GOTOWE
3.9. restart dokończy dzieła. destrukcji tzn. ewolucji nv35

4. To samo tylko w skrócie
4.1. dodaj grafiki
4.2. przekopiuj KOD i uaktualnij ścieżki prowadzące do plików.exe
4.3. wgraj w odpowiednie miejsce nowo utworzony plik menu.ini (obok oryginalnego, zachowaj oryginał pod zmienioną nazwą np menu-oryginal.ini)
4.4. Restart i gotowe

5. Uwagi końcowe
5.1. jeżeli nie posiadasz jeszcze odblokowanego Windows CE, jest to rozwiązanie szczególnie dla Ciebie (minimum roboty, a poszerzone możliwości)
5.2. jeżeli posiadasz już odblokowany Windows CE, uruchomienie nastąpi po przez klikniecie oryginalnego pliku menu.exe (ustaw sobie skrót z pulpitu)
5.3. inne zagadnienia odnośnie nv35 pozostają takie same jak omawiane na forum
5.4. Jest to mój pierwszy mini FAQ oraz pierwsze menu "M1", traktuje je jeszcze jako wersje beta 3 (tak dokładnie to M1.3.17)
5.5. Wszelkie uwagi mile widziane
5.6. jeżeli wszystko również i Tobie się udało to się cieszę, a jeżeli doczytałeś do tego miejsca i wciąż się zastanawiasz (to podpowiem NIE DZIAŁAJ POCHOPNIE, a gdy nie jesteś przekonany do końca to jeszcze się za to nie zabieraj) bez tego też można żyć.
5.7. pozdrawiam, autor projectorGPS i nv35

M1.3.17.rar
beta3-M1.3.17.rar
Pobierz Plik ściągnięto 653 raz(y) 48,46 KB

_________________
Navia nv35 / Lark FreeBird 43 WCAM
MS Vista Premium / MS Xp
MapaMap Lite / MapaMap Easy
Ostatnio zmieniony przez navigator 2008-11-21, 21:09, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-10-11, 15:45   

Cytat:
Na wstępie prośba do moderatorów o pozostawienie tego mini FAQ stanowiącego o wykorzystaniu oryginalnego menu.exe na jakiś czas w tym miejscu

Niech ci będzie, przynajmniej do czasu gdy temat własnego menu dla nawigacji nie znajdzie dla siebie działu na forum. Najwięcej na ten temat napisano w dziale Akira 517 , 512 , 512Biedronka » PULPIT ClubManiaca (nie "pulpitomania") ale podobne tematy pojawiają się w dziale o Larku czy Navii. Najczęściej tam gdzie brak oryginalnego paska menu w nawigacji i trzeba sobie radzić samemu.
Choć temat własnego menu jest raczej luźno powiązany z tematem odblokowania jako takim ale nie mam pomysłu na lepsze miejsce więc inne posty na ten temat chciałbym widzieć właśnie tutaj.
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
projectorGPS 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 91
Skąd: PL
Wysłany: 2008-10-11, 16:16   

kto jak kto, ale ten Pan wie dużo o pulpitach i tego hasla się trzymałem
Marek_aa napisał/a:
jaki obrabiamy w dziale Pulpitomania

źródło: http://www.my-navia.pl/vi...ht=pulpitomania
_________________
Navia nv35 / Lark FreeBird 43 WCAM
MS Vista Premium / MS Xp
MapaMap Lite / MapaMap Easy
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-10-11, 18:01   

projectorGPS napisał/a:
kto jak kto, ale ten Pan wie dużo o pulpitach i tego hasla się trzymałem

Czas płynie, nazwy się zmieniają.
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
godol
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 11
Wysłany: 2008-11-21, 10:42   

Dzięki projektorGPS za udostępnienie tego sposobu. Bazując na Twoim menu.ini oraz ikonkach zmodyfikowałem NV35 mojego ojca tak, że przy uruchomieniu pojawia się Twoje menu z tym, że Media Player zastąpiłem Navigonem 7.3.1. Ikonkę do Navigona zrobiłem samemu. Menu.ini też musiałem odpowiednio zmodyfikować (ścieżki) by się Navigon uruchamiał.
Ogólnie nie lubie grzebania w rejestrze dlatego ten sposób wydaje mi się najwygodniejszy i zarazem naj mniej inwazyjny.
Jedyna ingerencja w rejestr w moim przypadku podyktowana była chęcia zmiany czcionek dla Navigona, który nie wyświetlał poprawnie czasu dojazdu na miejsce i polegała na ustaleniu ścieżki dostępu do katalogu z fontami poza katalogiem Windows, który jak wiadomo wywala wszystko co jest niepotrzebne przy każdorazowym resecie.

Wcześniej podobny trick zastosowałem w moim Medionie PNA470T gdzie również nie zmieniając plików systemowych czy rejestru postawiłem nowe przejrzyste menu z IGO8, Navigonem, AM oraz Gopal 4.5.

Jeszcze raz dzięki projektorGPS za dopracowanego gotowca.
 
 
projectorGPS 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 91
Skąd: PL
Wysłany: 2008-11-21, 20:43   

ależ proszę bardzo, u mnie też on siedzi...,
czy jeszcze ktoś skorzystał?
_________________
Navia nv35 / Lark FreeBird 43 WCAM
MS Vista Premium / MS Xp
MapaMap Lite / MapaMap Easy
 
 
blade82
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 42
Wysłany: 2008-11-22, 13:18   

projectorGPS napisał/a:
ależ proszę bardzo, u mnie też on siedzi...,
czy jeszcze ktoś skorzystał?

Jakby ktoś przygotował ikonkę Garmina to też bym wykorzystał to menu :)
Ja z grafiką na bakier :(
_________________
Navia v35 => AutoMapa 5.1.1 + IGO8 + POLNAV + Garmin XT + MapaMap + Synic
 
 
Deacon 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 38
Dołączył: 06 Paź 2008
Posty: 5
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2008-12-17, 12:41   

dzisiaj wgralem to menu do swojej Navi. zmienilem tylko kolejnosc ikonek i zamiast media playera zrobilem sobie IGO8. ikonke zrobilem sam.
dzieki baradzo :)
 
 
 
haber 
Waypoint



Wiek: 35
Dołączył: 09 Cze 2008
Posty: 37
Wysłany: 2008-12-18, 03:21   

Deacon, jeżeli możesz, to załącz swoje menu. Będę bardzo wdzięczny :-)
_________________
Navia II
AutoMapa 5.3.0
iGo 8
Pozdrawiam forumowiczów :)
 
 
 
goose
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 5
Wysłany: 2008-12-20, 21:03   

haber napisał/a:
Deacon, jeżeli możesz, to załącz swoje menu. Będę bardzo wdzięczny :-)


ja tez bym poprosil
pozdrawiam
 
 
 
KickAss 
Waypoint


Wiek: 43
Dołączył: 20 Wrz 2008
Posty: 15
Wysłany: 2009-01-03, 02:31   

Witam.
A ja zrobiłem coś takiego:


i problem z
Kod:
[320x240_btn4]
btn_on  = "3_ON.bmp"
btn_off = "3_OFF.bmp"
btn_x = 195
btn_y = 55

btn_exe = "\Windows\explorer.exe"
btn_on_click_close = 1
pozostał. Tzn: po kliknięciu w btn owszem menu się "wyłącza" ale blokuje klawiaturę systemową. Klawiaturka z AM działa podczas uruchomionej AM.

Dodatkowo drażnią mnie te dwie ktreski w jednej czwartej wysokości ekranu (czyli tam gdzie są batony). Sprawa jest dziwna (???) bo guziki są ustawione cztery a tylko przy dwóch widać kreski. Próbowałem już przestawiać położenie guzików ale wciąż to samo. Jakiś pomysł ??
_________________

Co nie może zabić, to wzmocni...
_________
Navia Nv35
 
 
 
dobrzyn
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 26 Gru 2009
Posty: 7
Wysłany: 2010-11-03, 03:34   

a ja mam pytanko menu o ktorym mowa w tym poscie dziala, ale chcialbym zeby zamiast explorer.exe znajdowal sie automatyczny skrot do pulpitu w win CE (z menu start)nie wiem jak to zrobic nie moge znalezc skrotu moze ktos wie i pomoże.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2010-11-03, 07:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18790
Wysłany: 2010-11-03, 07:44   

dobrzyn napisał/a:
zeby zamiast explorer.exe znajdowal sie automatyczny skrot do pulpitu w win CE (z menu start)
Niemożliwe. Albo panel, albo klasyczny pulpit Windowsa z menu START
To drugie opisano w znanym Ci już wątku " Navia nv35 - odblokowanie"
_________________

 
 
dobrzyn
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 26 Gru 2009
Posty: 7
Wysłany: 2010-11-03, 23:41   

szkoda bo takto bylaby piekna sprawa :) dzieki za szybka odpowiedz
 
 
skorik 
Navi Expert



Pomógł: 13 razy
Dołączył: 04 Wrz 2008
Posty: 386
Skąd: Toruń
Wysłany: 2010-11-03, 23:57   

No ale przecież można menu zamknąć zamiast otwierać plik explorer.exe i wejdziesz do pulpitu Windowsowego. Ewentualnie możesz mieć skrót do samego np. przycisku Start - tak jest chyba w panelu Mio Pocket.
Albo może zainteresuje Cię taki "mini panel" w formie widgetu kolegi Marek_aa:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=19933
_________________
GoClever 4330A

Moje menu:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 15