Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: chris_m
2008-09-25, 18:11
Navia nv35 - odblokowanie
Autor Wiadomość
wawis1 
azymut


Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 3
Wysłany: 2008-09-26, 18:39   

Witam wszystkich
Nie wiem jak u Was ale u mnie są dwa pliki mapamap3 wiec nie wiem, który zmienić żeby nic nie skopać?? Jeden ma 2,33 MB a drugi 5,48 KB :-?
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-09-26, 18:54   

wawis1 napisał/a:
Nie wiem jak u Was ale u mnie są dwa pliki mapamap3 wiec nie wiem, który zmienić żeby nic nie skopać?? Jeden ma 2,33 MB a drugi 5,48 KB :-?

To nie gg i podwójny znak zapytania nie zamieni się w takie kręcone g... ;-)
Nie kombinuj z plikami mapamap3 (różnią się rozszerzeniem którego podgląd masz pewnie wyłączony) zanim się nie upewnisz na 100% że wiesz co robisz. Są prostsze i bezpieczniejsze metody odblokowania.
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
wawis1 
azymut


Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 3
Wysłany: 2008-09-26, 21:02   

Hukkle napisał/a:
Są prostsze i bezpieczniejsze metody odblokowania.

To mógłbyś zdradzić te prostsze metody odblokowania. Nie ukrywam jestem laikiem w sprawach GPS. Połączenie z kompem już mam (to już coś :-P ) przez CeRegEditor bo mam viste. Proszę o pomoc.
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-09-26, 21:11   

wawis1 napisał/a:
To mógłbyś zdradzić te prostsze metody odblokowania. Nie ukrywam jestem laikiem w sprawach GPS.
Jeśli masz kłopot ze znalezieniem rozszerzenia pliku to boję się cokolwiek mówić... Sposób opisany przez damianmu polega na pozostawieniu okna startowego menu.exe i przycisku do klikania. Moim zdaniem niepotrzebnie. Problemem jest późniejsze korzystanie z Mapymap ale dla chcącego nic trudnego. Sposób z modyfikacją pliku autorun.inf został już tu opisany. Wiecej szczegółów tutaj - http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=1097
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
wawis1 
azymut


Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 3
Wysłany: 2008-09-26, 21:46   

Hukkle napisał/a:
Wiecej szczegółów tutaj - http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=1097

Zastosowałem się do instrukcji z podanego linku i się udało :mrgreen: Mam nadzieje że dalej sobie już poradzę Trochę się obawiałem i nie wiedziałem jaki sposób wybrać ale zaryzykowałem i się udało Dziekuję za pomoc
 
 
ftomek
azymut


Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 1
Wysłany: 2008-09-26, 23:26   Re: Bezpieczne odblokowanie w 10 sek

pawcio10 napisał/a:
Lub jeżeli komuś się nie podoba klikanie w przycisk nawigacja to podam inny w skrócie.
1: Wchodzimy do flash_storage/navia/
2: Zmieniamy nazwę pliku "menu.exe" na "-menu".
3: Ściągamy i wypakowujemy plik http://rapidshare.com/fil...8/explorer.zip.
4: Wstawiamy plik "explorer.exe" do folderu flash_storage/navia i zmieniamy nazwę na "menu.exe"

Po resecie navi uruchamia nam się Windows z paskiem zadań.


Bardzo konkretny opis i naprawdę działa :-D . Pozdrawiam
 
 
mrDark 
Waypoint



Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 27
Wysłany: 2008-09-27, 08:19   

Hukkle napisał/a:
Sposób opisany przez damianmu polega na pozostawieniu okna startowego menu.exe i przycisku do klikania.


Przypominam raz jeszcze, że po takim uruchomieni Windowsa, nie działa klawiatura ekranowa. Pojawia się, ale nie reaguje na klikanie.
Sprawdziłem to na Waszym urządzeniu.
_________________
 
 
projectorGPS 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 91
Skąd: PL
Wysłany: 2008-09-27, 09:38   

Witam

sposób cytowany pawci-a10 jest taki sam co mój opisany, z tym że nie zmieniam pliku menu na explorer (o nazwie menu i -menu) tylko uruchamianie kieruje bezposrednio do pliku explorer za pomoca zmiany wpisu autorun opisną wcześniej...
pytanie między innymi do pawcio10 po wlączeniu oryginalnej MapyMap lite i jej oficjalnym zamknięciu powraca sie na pulpit WCE czy wraca sie na oryginalne logo i przycisk Nawigacja (jak przed odblokowaniem) u mnie jest to i tak i tak (zależy co zdąże kliknąć, jak pasek windows to zostanie MM lite zminimalizowana na pasku a jak nie to oryginalny wyglad)

z AutoMapa nie ma tego problemu jak zamnknąć to zamknie się cała... (co najmniej jest dużo ładniejsza)


a, klawiatura działa bez problemów


pozdrawiam pGPS
 
 
pawcio10
Waypoint



Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 47
Wysłany: 2008-09-27, 11:41   

projectorGPS napisał/a:
po wlączeniu oryginalnej MapyMap lite i jej oficjalnym zamknięciu powraca sie na pulpit WCE czy wraca sie na oryginalne logo i przycisk Nawigacja

Powinna się zamknąć aplikacja mapamap i powinien nam się uruchomić windows.Wyświetli nam się pulpit albo zwykle okno windowsa ce
 
 
mugol
Waypoint


Dołączył: 25 Maj 2008
Posty: 20
Wysłany: 2008-09-27, 12:56   

Wszystko działa ok, z tym ,że po resecie giną ikonki skrótow na pulpicie. Czy u Was jest tak samo ?, a jeżeli tak to chyba trzeba troszkę zmienić rejestr tak jak w poprzedniej navi z biedrony . . Instalujemy CeRegEditor na komputerze.
Możemy zmienić sobie w Menu język na ojczysty: Language>Polski
Łączymy się z Navią: Połączenie>Połącz


. Przechodzimy teraz do:
-Hkey_Local_Machine\System\Explorer\Shell Folders
klikamy dwa razy na Desktop
w polu Dane zmieniamy wartosc na : \flash_storage\Windows\Desktop

Jeżeli zmiany przeszły bez bólu to zakańczamy edytor: Połączenie>Wyjście. Jak myślicie ?. Oki, przed chwilą próbowałem, trzeba to zrobic żeby skróty nie uciekły. Działa ok
 
 
wojtas_xxx 
azymut



Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-09-27, 20:57   

Witam wszystkich forumowiczów

Kupiłem Nv35 w Biedronce. Poszperałem troche na tym forum i próbowałem odblokowac system sam. Zainstalowałem Microsoft ActiveSync v.4.5 i niestety nie widać żadnych plików w katalogu urzadzenia. Ikonka swieci sie na zielono sygnalizujac połączenie ale nie ma możliwosci synchronizacji nawigacji z kompem.Po za tym wyskakuje mi komunikat :
"Nie można sprawdzic wersji programu Microsoft ActiveSync zainstalowanego na urzadzeniu.Port uzywany przez program Microsoft ActiveSync do komunikacji z urządzeniem może być blokowany naprzykład przez zaporę, lub wymagana jest aktualizacja Microsoft ActiveSync zainstalowanego na komputerze do nowszej wersji."
Mam system Xp Sp3, na czym moze polegać problem z połaczeniem ?
_________________
"Nie można mieć pretensji do Słońca, że kręci się wokół Ziemi."
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-09-27, 21:23   

wojtas_xxx napisał/a:
na czym moze polegać problem z połaczeniem ?

Czytałeś ten post z FAQ? - http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=1786
Dotyczy Akiry ale fragment o problemach z AS może da się wykorzystać w nv35?
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
wojtas_xxx 
azymut



Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-09-27, 22:21   

Tak czytałem już chyba wszystko na temat ActiveSync.
Instalowałem kilka wersji ale dale nic nie działa, wyłączyłem zapore, antywirusa i nic.
_________________
"Nie można mieć pretensji do Słońca, że kręci się wokół Ziemi."
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-09-28, 02:55   

Cytat:
Tak czytałem już chyba wszystko na temat ActiveSync.
Instalowałem kilka wersji ale dale nic nie działa, wyłączyłem zapore, antywirusa i nic.

Jest coś na rzeczy bo przeglądając forum jest to chyba czwarty post z identycznym problemem, zamieszczony w ciągu ostatniego tygodnia... :cry:
Oczywiście nie pomaga wcale fakt że w piątek instalowałem AS4.5 na 2 kolejnych komputerach z XP i poszło bez problemu. Instalowany AS to ActivSync 4.5 (kompilacja 5096). Nie ustawiłeś przypadkiem synchronizacji z MS Outlookiem którego nie masz? Pytam po omacku...
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
cris66
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 27 Wrz 2008
Posty: 6
Wysłany: 2008-09-28, 10:27   

11: ściągamy i wypakowujemy plik z załącznika

nie bardzo załapałem który plik wypakować. Bo w linku oprócz programu ActiveSync jest tylko te dwa: eula.rtf , raedme.doc
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 11