Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Krajobraz po bitwie
Autor Wiadomość
box60
Waypoint
Akira 512


Dołączył: 26 Lip 2007
Posty: 36
Wysłany: 2007-09-17, 00:40   Krajobraz po bitwie

No i stało się,.. przy pomocy edytora rejestru udało mi się znokautować Akirę!
Co prawda „dycha” jeszcze, ale praktycznie nie nadaje się do użytku.
Nie wykazuje żadnych obrażeń wewnętrznych:

Podstawowe funkcje życiowe są niby w normie:
Windows odpala, Pasek zadań działa, Panel Sterowania i Eksplorer też , MapaMap z flasha też startuje.
Natomiast nie wydaje z siebie żadnych dźwięków i wykazuje totalny brak kontaktu z otoczeniem :
Nie widzi karty SD, nie działa On/Off – jest cały czas na On (Reset działa, ale nic nie pomaga).
Brak kontaktu z PC.
Każda próba kontaktu z PC kończy się komunikatem:
„Nie rozpoznano urządzenia USB.
Jedno z urządzeń USB podłączonych do tego komputera ma awarię, ale system Windows nie może go rozpoznać.”
Jej aktualny stan jest stabilny (tak bardzo, że nie mogę w niej nic zmienić poprzez PC), nie reaguje na żadne bodźce zewnętrzne.
Odłączenie akumulatora (okazja do zrobienia zdjęć wnętrza) też nic nie daje .

Wszystko zaczęło się przy próbie powrotu do „dziewictwa”.
Zawsze robiłem to poprzez ActiveSync i buckap flasha i nie było z tym problemów.
Tym razem miałem akurat otwarty edytor rejestru i coś mnie podkusiło, żeby spróbować zrobić to poprzez import dziewiczych (zresztą własnych) kluczy rejestru.
Reset......no i bęc!

Wszystko niby działa tylko w Panelu Sterowania nie otwierają się dwa programy:
Próba otwarcia Volume & Sounds kończy sie lakonicznym: Error
Próba otwarcia Network and Dial-up Connections skutkuje już konkretniejszym komunikatem:
Fatal Aplication Error
Application connMC.exe has performed an illegal operation and will be shut down.
Program: connMC.exe
Exception: 0xC000001C
Address: 8CE5C4C8

Klawiaturka nie uruchamia się automatycznie i zniknęła możliwość uruchomienia jej z Paska zadań , więc poprzez „Run.....” mogę cokolwiek uruchomić używając tylko „Browse”.

W topicu http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=268 znalazłem odp. Luccasa,
„....... niemozliwe bylo podlaczenie sie przez AS na automatycznych ustawieniach. Dopiero po zmianie AC na dolaczanie siecowego adresu IP pomoglo mi nawiazac polaczenie”,
która wydaje mi sie najbliższa temu co mogło by jej pomóc, ale jak przeskoczyć niemożność połączenia sie przez USB?

Moja „informatyczność” w tym miejscu się kończy i nie mam pomysłu co dalej!

POMOCY !!!
Ostatnio zmieniony przez maxpl 2007-09-18, 23:58, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
chris_m
guru
-od podpierania muru



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1032
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-09-17, 17:47   

podejrzewałbym, że ten rejestr, który zaimportowałeś był w jakiś sposób uszkodzony lub nie pełny.... licho wie, albo po wykonaniu kiedyś kopii rejestru coś znaczącego zmieniałeś w systemowych folderkach.... :-(

czyli chyba stąd wniosek, że nie bardzo można w navio-akirach polegać na samym tylko zaimportowaniu kopii kluczy rejestru,
chyba jednak lepiej i bezpieczniej robić stare sprawdzone w bojach przywracanie kopii zapasowej przez activesync

no, ale oczywiscie z tych miernych kowalskich domysłów nic dla twojej pacjentki nie wynika, nadal wskazany oddział intensywnej terapii...

jak gdzieś już mówiłem odrzuciło mnie niedaleko od kowadła... tylko za róg niestety :-|
no, ale mamy tu innych userów co z kuźnią nie mieli za dużo wspólnego więc mocno wierzymy, że odezwą się niebawem

to USB jest pierwszym i chyba najważniejszym ciężarkiem, który należy pomóc box-owi60 podnieść, a jak to by poszło to stara i dobra metoda byłaby chyba do przełknięcia...
no ja przyznaję się bez bicia, nawet humorek nas tutaj nie poratuje: żałuję, ale odpadam :-(
_________________
...łoncka łoncka nasa zielona
pod kazdym dzewkiem Kubuś w dzień i w noc

... a hen wysoko hen satelitek
wcionz dla nas kronzy łoj straśliwa moc...

>takiej łoncki sukać ze świecką<
;-)
 
 
 
box60
Waypoint
Akira 512


Dołączył: 26 Lip 2007
Posty: 36
Wysłany: 2007-09-17, 23:10   

Nie importowałem całego rejestru od razu.
Stało sie to po imporcie klucza HKEY_LACAL_MACHINE.
Pozostałe klucze zostały nie zmienione.
Może trzeba importować cały rejestr.
Błędu w kopii rejestru raczej nie ma, bo to własna kopia dziewiczego rejestru, zresztą zapodana na forum.
Jeżeli uda mi się ją podnieść, w co coraz bardziej wątpię bo sam się już poddałem, to trzeba znaleźć przyczynę , żeby ktoś następny nie znalazł się z ręką w nocniku.

[ Dodano: 2007-09-18, 00:02 ]
-----------------------------------
Pierwszy drobny kroczek naprzód w moich próbach po omacku.
Udało mi się ją wyłączyć poprzez kombinacje naciskania On/Off i resetu przy podłączonym kablu USB do kompa(bez kabla nie było to możliwe).
Nie musze już odłączać akumulatora.
Tzn. On/Off nadal nie działa, ale mogę wyłączać poprzez Suspend z menu Start.
System Windows jest jednak chyba kompletny.
Z tego stresu nie zauważyłem, że w Eksplorerze było włączone ukrywanie plików systemowych.
Jeszcze próbuje, ale praktycznie już straciłem nadzieje.
 
 
sergio 
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 13
Wysłany: 2007-09-22, 18:49   

box60 napisał/a:
Podstawowe funkcje życiowe są niby w normie:
Windows odpala, Pasek zadań działa, Panel Sterowania i Eksplorer też , MapaMap z flasha też startuje.
Natomiast nie wydaje z siebie żadnych dźwięków i wykazuje totalny brak kontaktu z otoczeniem :
Nie widzi karty SD, nie działa On/Off – jest cały czas na On (Reset działa, ale nic nie pomaga).
Brak kontaktu z PC.


box60 napisał/a:
Wszystko zaczęło się przy próbie powrotu do „dziewictwa”.


Mam dokładnie ten sam problem i czekam na rozwiązanie problemu :-(
_________________
Navia z Biedronki
 
 
chris_m
guru
-od podpierania muru



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1032
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-09-22, 20:36   

box60 ponieważ jak juz pewnie wiesz sergio w Navii ma identyczny problem jak ty w Akirze więc może coś bedziesz mógł z tych propozycji wykonać na swojej lezącej pod kroplówą Akirce

zajrzyj tu i poczytaj
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=2613#2613
chodzi konkretnie o sprawdzenie rejestru na piechotę, bez pośrednictwa activa,
a nuż edytorek rejestru zachomikowałeś w pamieci Akiry... oby

no to też jakieś wyjście...tylko czy wykonalne w waszych przypadkach :-?
_________________
...łoncka łoncka nasa zielona
pod kazdym dzewkiem Kubuś w dzień i w noc

... a hen wysoko hen satelitek
wcionz dla nas kronzy łoj straśliwa moc...

>takiej łoncki sukać ze świecką<
;-)
 
 
 
box60
Waypoint
Akira 512


Dołączył: 26 Lip 2007
Posty: 36
Wysłany: 2007-09-23, 22:36   

Ha , żeby edytorek rejestru byl we flashu było by chyba po kłopocie, ale kto to przewidział.
A tak to nadal jest kicha.
Natomiast interesująca jest zbieżność objawów i powodów ich wystąpienia.
Szczególnie zbieżność użycia CeRegEditora, który w/g mnie ponosi winę za nieprawidłowy eksport/import kluczy.
Korci mnie, żeby to jeszcze potestować na nowej pecjentce, ale ......."chciałabym a boję się".
Ostatnio zmieniony przez box60 2007-09-23, 23:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
navigator
Administrator


Pomógł: 24 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 726
Wysłany: 2007-09-23, 22:47   

Rozmawiam właśnie z maxpl na Skype - a masz może dostęp do TotalComandera na flash_storage ?
 
 
box60
Waypoint
Akira 512


Dołączył: 26 Lip 2007
Posty: 36
Wysłany: 2007-09-23, 23:09   

Niestety TotalCE tez wylądował na karcie.
Natomiast chodzą mi po głowie inne pomysły:
Flash Disk podzielony jest na trzy partycje a poniewaz mam mozliwość każdą z nich odmontować lub sformatować to korci mnie, żeby to sprobować , tylko od której zacząć i czy to coś da.
Podejrzewam, że PC tym bardzej nie zindentyfikuje urządzenia USB a może potraktuje ją jako dodatkowy dysk zewnętrzny ( a powrotu juz wogóle nie będzie)
Jednym słowem macanie po omacku.
 
 
sergio 
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 13
Wysłany: 2007-09-23, 23:33   

box60 w mojej Navii objawy są identyczne z opisanymi w Twojej Akirze, w tej chwili nie mam koncepcji na rozwiązanie tego problemu. Obawiam się, że wina leży w kluczu HKEY_LACAL_MACHINE, który po zmianie uniemożliwia kontakt systemu z urządzeniami zewnętrznymi (USB, GPS, przyciski itp). Chyba nie obejdzie się bez ingerencji wewnątrz urządzenia.
_________________
Navia z Biedronki
 
 
rsms 
Navi Expert
Akira MM517


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 23 Lip 2007
Posty: 211
Wysłany: 2007-09-24, 08:11   

"Szczególnie zbieżność użycia CeRegEditora, który w/g mnie ponosi winę za nieprawidłowy eksport/import kluczy"
Ja właśnie starałem sie przywrócić Navie do w miarę "dziewiczego" stanu i robiłem to po uzyciu Backup.cfg dalej właśnie za pomocą CeRegEditora. Importowałem klucze HKEY_LOCAL_MACHINE i HKEY_CURRENT_USER które wcześniej wyelsportowałem z całkiem "dziewiczej" Navi, i które zresztą tutaj zamieszczałem. Nie wywołalo to zadnych podobnych skutków, więc to chyba jednak nie koniecznie użycie CeRegEditora jest przyczyną.
 
 
kuleszag 
Navi Expert



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 24 Lip 2007
Posty: 267
Wysłany: 2007-09-24, 09:23   

box60 formatowanie partycji raczej nic nie da: pierwszej z nich nie da się odmontować i sformatować - siedzi dam Win, dwie następne dają sie bez problemu odmontować i sformatować (zarówno w FAT16 jaki i FAT32) - skutek taki - zawartośc flash storage leci w kosmos, nic więcej.
Wypróbowane na własnej Navii.
Nadgorliwym nie polecam także defragmentacji dwóch ostatnich partycji - dzieją się różne dziwne rzeczy - ze znikającymi plikami na czele.
Tak więc ostrożność bardzo wskazana.

[EDIT]
Poszperałem trochę po forach i rzeczywiście przyczną problemów jest prawdopodobnie CeRegEditor, tu cytuje (forum MobiOne - obrazy ROMów) "...byłbym BARDZO ostrożny z taką inicjatywą, nadal mam problemy z niektórymi wpisami - są..hm są ucinane, lub kaszanione..."
_________________
Po prostu... Navia
 
 
maxpl
GPS instruktor



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 685
Wysłany: 2007-09-25, 23:37   

U mnie w MIO C250 po podłączeniu do kabelka USB spiętego z komputerem pokazuje w [ START/Panel Sterowania/System/Sprzęt/Menadżer urządzeń/

Gdy urządzenie nie jest podłączone tego połączenia nie mam.
Może to coś pomoże ?
_________________
Jeżeli myślisz, że jesteś "cienki" to nie jesteś sam. Każdy kto tu trafi stanie się ekspertem tylko musisz dużo czytać zanim zadasz pytanie.
 
 
box60
Waypoint
Akira 512


Dołączył: 26 Lip 2007
Posty: 36
Wysłany: 2007-09-26, 01:11   

Przy podłączeniu sprawnej Akiry jest tak:


Przy tej niesprawnej tak:

 
 
sergio 
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 13
Wysłany: 2007-09-26, 11:36   

Chyba trzeba próbować TEGO rozwiązania:

Cytat:
Z powodu braku komunikacji Navii z PC przez usb, chyba jedynym rozwiązaniem będzie połączenie za pomocą JTAG-a. Ja w tym temacie (JTAG) jestem "zielony", ale może na forum znajdzie się ktoś kto pomoże rozwinąć ten temat. Myślę, że warto. Jest nas kilka osób, które uwaliły swój sprzęt, a i dla potomnych będzie mniejszy stres przy "ulepszaniu" swoich urządzeń. :idea:
_________________
Navia z Biedronki
 
 
machonr1
azymut


Dołączył: 18 Lis 2007
Posty: 1
Wysłany: 2007-11-18, 22:52   

Mi sie tylko swieca 2 przyciski w Navii i sie nie odpala wcale no i jak podlacze zasilacz to sie zaswieca czerwona lampka ladowania to tyle Navia IS DEAD

[ Dodano: 2007-11-19, 16:44 ]
BOX60 mam tak samo z moja Navią nie wykrywa urządzenia i się nie włącza

[ Dodano: 2007-12-04, 21:39 ]
Nikt nie pomoże czyżby brak było tu osób które maja jakieś pojecie o tym ?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,29 sekundy. Zapytań do SQL: 10