Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2020-01-20, 12:49
Navitel e200 (Linux i WinCE6)
Autor Wiadomość
grzesiek9020
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 08 Lip 2013
Posty: 5
Wysłany: 2020-01-14, 20:19   Navitel e200 (Linux i WinCE6)

Witam
Czy można odblokować tą nawigacje e200 na linuksie. miałem starszy model i tam działał panel od e100
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2020-01-20, 08:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18858
Wysłany: 2020-01-15, 20:26   

Spróbuj wg tego opisu: https://www.elektroda.pl/...9.html#18403370
_________________

 
 
Google 
Maestro GPS



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 2390
Skąd: Google
Wysłany: 2020-01-15, 20:35   

Ja zrobiłem trochę inaczej.
Nie usuwając żadnych plików z urządzenia zainstalowałem AutoMapę i jedynie zmieniłem nazwę folderu AutoMapy na Navitel a plik uruchamiający AutoMapę tez na tę samą nazwę.

Po takim triku po uruchomieniu nawigacji startuje AutoMapa.

Jedyny problem to z jej zamknięciem. Bo gdy klikniemy zakończ ekran pozostaje na ekranie nie wyłączać urządzenia.

Wówczas wyłączam ją przyciskiem włączania. Żadne ustawienia nie znikają.

Nie wiem czemu piszecie że jest na linuksie jak jest na Windows CE6.

I kolejny problem ze nie łapie poprawnie daty i godziny.
_________________
Poradniki
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18858
Wysłany: 2020-01-16, 07:44   

Nowe wersje Naviteli są - jak wynika z danych producenta https://navitel.cz/pl/devices/navitel/pnd - właśnie na Linuxie.
Konkretnie modele: E200TMC, E500, E500TMC. E505magnetic, E700, E700TMC, MS400, MS600, MS700 - częśc z nich jest w dwóch wersjach (WinCE6 i Linux)
_________________

 
 
Google 
Maestro GPS



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 2390
Skąd: Google
Wysłany: 2020-01-16, 19:12   

Czyli skoro się zainstalowała AM i uruchomiła miałem urządzenie z WinCE.

Ten ktoś co je ma jedzie w trasę do Karkowa. Zobaczymy jak będzie to tam działać.
_________________
Poradniki
 
 
doman65
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 06 Gru 2013
Posty: 12
Wysłany: 2020-01-17, 18:11   

witam posiadam navitel e200 na wc6 i czy jest możliwość odblokowania tej nawigacji tak, aby można było zainstalować IGO i AutoMapę i aby można było wybierać, która ma się uruchamiać?
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6469
Skąd: znikąd
Wysłany: 2020-01-17, 18:26   

Oczywiscie.
Pod plik wykonawczy navitela podpinasz odpowiedni pulpit i gotowe.
Tylko, jesli się pomylisz przy tej zabawie, to będziesz miał gustowny przycisk do papieru.
Dlatego lepiej podpiąć jakiś manager plików i z niego ( przynajmniej na etapie testowania ) uruchamiac czy pulpit, czy programy
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
doman65
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 06 Gru 2013
Posty: 12
Wysłany: 2020-01-17, 18:40   

kolego no taki podrzucisz jakiś pulpit żeby to odpalić będe wdzięczny.
 
 
Google 
Maestro GPS



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 2390
Skąd: Google
Wysłany: 2020-01-17, 18:56   

doman65, polecam ten : http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=23970
_________________
Poradniki
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6469
Skąd: znikąd
Wysłany: 2020-01-17, 18:56   

Jest watek o pulpitach. Dobierz odpowiadający Twojej rozdzielczosci.
Tylko /.... uprzedalem !!!!!!
Navitel dziala na podstawie autostartu, więc jesli pulpit czy inny plik powodujący bląd będzie w pamięci wewn - stracisz dostep do urzadzenia z kompa i zostanie Ci przycisk do papieru . I to nie sa żarty. Tylko ewetualne wgranie firmware pozwoli uratowac taki sprzęt
Musisz "przeskoczyć " na karte tzn to co może wywolac bląd musi byc na karcie.
Wtedy , jesli bląd się pojawi i urządznie się zablokuje - wyjmujesz karte, wprowadzasz na niej zmiany i jest OK.
Można to zrobic skryptem ( poprawnym !! ) odpalającym plik z karty, albo managerem plików.
W kazdym razie - zalecam naprawde pięć razy sprawdzic cokolwiek zanim się coś uruchomi, bo skutki znasz
A przede wszystkim doczytać o co w tym wszystkim biega i co i jak się robi
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
grzesiek9020
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 08 Lip 2013
Posty: 5
Wysłany: 2020-01-17, 22:14   

no_taki napisał/a:
Navitel dziala na podstawie autostartu, więc jesli pulpit czy inny plik powodujący bląd będzie w pamięci wewn - stracisz dostep do urzadzenia z kompa i zostanie Ci przycisk do papieru . I to nie sa żarty.


W navitelach nie ma takiego problemu żeby uwalić urządzenie poprzez wgrywanie pulpitów. w starszych modelach mio i sony było tak że jak usunęło lub zmodyfikowało się jeden plik to tracił komunikacje z PC

Jak znajdę to wrzucę tutak pulpit do tej nawigacji. Gdzieś powinienem mieć fajny i prosty.
 
 
doman65
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 06 Gru 2013
Posty: 12
Wysłany: 2020-01-18, 11:46   

grzesiek9020 fajnie by było jak byś znalazł to bym sobie go wrzucił bo jakoś ta mapa navitela mi nie pasuje.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6469
Skąd: znikąd
Wysłany: 2020-01-18, 11:52   

W znanych mi urzadzeniach na winCE z autostartem bootowanie wyglądalo tak, ze najpierw uruchamiał się program z autostartu, a potem system sprawdzał połaczenie z kompem i przerzucał uruchomiony program w tło, co - w przypadku błędu uruchomienia programu ( czy tego co za niego podstawiliśmy ) , powodowało zwiechę, badź restet systemu, a w rezultacie opcja parowania z kompem nie miała jak dojśc do glosu.
Byc może w navitelu zmieniono kolejnośc bootowania, jeśli tak jest, to duzy plus.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
grzesiek9020
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 08 Lip 2013
Posty: 5
Wysłany: 2020-01-19, 22:44   

doman65 napisał/a:
grzesiek9020 fajnie by było jak byś znalazł to bym sobie go wrzucił

Jutro spróbuje znaleźć i wrzucę ci.

no_taki napisał/a:
W znanych mi urzadzeniach na winCE z autostartem bootowanie wyglądalo tak, ze najpierw uruchamiał się program z autostartu, a potem system sprawdzał połaczenie z kompem i przerzucał uruchomiony program w tło, co - w przypadku błędu uruchomienia programu ( czy tego co za niego podstawiliśmy ) , powodowało zwiechę, badź restet systemu, a w rezultacie opcja parowania z kompem nie miała jak dojśc do glosu.


Nie tylko w navitelu ale innych nie pamiętam dokładnie jakie modele zdarzyło mi się całą pamięć wewnętrzną usunąć i zawsze komunikacja z PC była.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6469
Skąd: znikąd
Wysłany: 2020-01-20, 18:56   

Pozostaje mi więc zyczyc powodzenia :-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 12