Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
AM 4.5.0 problem
Autor Wiadomość
januszpe 
Navi Expert
Wiek: słuszny -XXI


Dołączył: 23 Sie 2009
Posty: 214
Skąd: Z drogi
Wysłany: 2018-11-21, 20:26   

tak się dzieje bo programu nie da się ręcznie przenieść. Tej funkcji " przenieś dane na kartę SD" tez nie masz?
 
 
mumingr
Waypoint


Dołączył: 03 Lip 2008
Posty: 77
Skąd: Kielce
Wysłany: 2018-11-21, 20:41   

Gdy wejdę w ustawienia, aplikacje i AutoMapa to nie ma opcji " przenieś dane na kartę SD"
 
 
januszpe 
Navi Expert
Wiek: słuszny -XXI


Dołączył: 23 Sie 2009
Posty: 214
Skąd: Z drogi
Wysłany: 2018-11-21, 20:54   

nie w Automapie tylko w ustawieniach Androida. NIe wiem jak A4.4. ale w A5 lub A7 w ustawieniach A jest opcja nie Aplikacje tylko zarzędzanie aplikacjami lub Pamięć i tam się ustawia przenoszenie katalogów zdjęć , plików z pamięci wewnętrznej na SD
 
 
mumingr
Waypoint


Dołączył: 03 Lip 2008
Posty: 77
Skąd: Kielce
Wysłany: 2018-11-21, 22:06   

januszpe napisał/a:
........ zarzędzanie aplikacjami lub Pamięć i tam się ustawia przenoszenie katalogów zdjęć , plików z pamięci wewnętrznej na SD

Nie mam takiej opcji
 
 
januszpe 
Navi Expert
Wiek: słuszny -XXI


Dołączył: 23 Sie 2009
Posty: 214
Skąd: Z drogi
Wysłany: 2018-11-21, 22:24   

ewidentnie masz zablokowana kartę SD dla AM. Jedyne co mogę poradzić to instalacja wycinków mapy EU chyba nie jedziesz w tym samym czasie po całej europie tylko po kilku krajach. Wycięcie nieużywanych map znacznie zmniejsza wagę programu nawet do 1Gb
 
 
mumingr
Waypoint


Dołączył: 03 Lip 2008
Posty: 77
Skąd: Kielce
Wysłany: 2018-11-22, 09:32   

Wyczytałem w necie, że to wina systemu :evil: Podobno kitkat 4.4.2 tak ma, roota nie mogę zrobić bo żaden program tej nawigacji nie obsługuje i kicha. trudno trzeba żyć dalej i na Europę korzystać z iGO.

Udało mi się zrotoować system, ale to nic ne dało. Prośba do znawców androida. Co jest powodem, że na karcie pamięci za cholerę nie chce się utworzyć samoistnie folder "android". Nic nie daje restart, twardy reset nawigacji i przywracanie do ustawień fabrycznych. W necie nie mogę znaleźć rozwiązania.


Witam ponownie. Mając na uwadze, że navi nie tworzy pliku android na karcie sd postanowiłem odchudzić mapę Europy, usunąłem mapy niechcianych państw tj pliki z rozszerzeniem all.c i all.c.md5. Trochę to odchudziło AM ale jest duży plik ways.a waży aż 1,6 gb. czy można, czym go otworzyć i jak go ewentualnie odchudzić.
 
 
szwagier22
guru


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 1520
Wysłany: 2018-11-24, 16:33   

mumingr napisał/a:
Udało mi się zrotoować system, ale to nic ne dało

Na pewno? Zainstaluj SuperSU i sprawdź czy program rootujący ma uprawnienia superusera.
Następnie zainstaluj Total Commandera. W TC przytrzymaj dłużej na katalogu karty, wybierz właściwości i sprawdź uprawnienia, czyli klik w rwx. Jeżeli ich brak to nadaj uprawnienia dla wszystkich (777). Zatwierdź i gotowe.
Jeżeli nie da się zainstalować SuperSU to znaczy że root jest do kitu. ;-)
Chciałem jeszcze dodać że u mnie na KitKacie AM siedzi na karcie w katalogu android/obb/pl.aquart.automapa/AutoMapa i działa bezproblemowo.
Katalog pl.aquard.automapa sam się utworzył a AM wrzuciłem tam ręcznie.
 
 
mumingr
Waypoint


Dołączył: 03 Lip 2008
Posty: 77
Skąd: Kielce
Wysłany: 2018-11-25, 14:15   

Już wcześniej zainstalowałem Supersu i pięknie na zielono pokazuje, że root jest Ok.
 
 
raby 
Navi Expert
navi oblatywacz


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 257
Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2018-11-25, 22:09   

mumingr, kraje jakie chcesz uzywac wyodrebnij instalatorem windows.
 
 
mumingr
Waypoint


Dołączył: 03 Lip 2008
Posty: 77
Skąd: Kielce
Wysłany: 2018-12-04, 15:14   

Raby postąpiłem wg Twojej rady i AM działa. Udało się utworzyć folder Android, utworzył go Sygic po instalacji i on z karty SD pięknie chodzi, ale jak wgram do niego plik z mapami Europa to AM go nie widzi.
Pozdrawiam
 
 
szwagier22
guru


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 1520
Wysłany: 2018-12-04, 16:22   

Szanowny kolego - ty czytasz co ja piszę ze zrozumieniem?
Kastrowanie AM to sprawa oczywista. Sygic zapisał ci na karcie czyli root jest sprawny. A skoro root działa prawidłowo to dlaczego sam na karcie nie utworzysz katalogów? Jak chcesz by ci działało jak wrzucasz mapy do katalogu Android.
A więc ci wyoślam:
1. Masz w systemie manager plików, otwierasz go wchodzisz na kartę
2. Wchodzisz do katalogu Android i tworzysz w nim katalog - obb
3.W katalogu obb tworzysz katalog - pl.aquart.automapa
4.Do tego katalogu kopiujesz z pamięci cały katalog AutoMapa. Po skopiowaniu na kartę w pamięci kasujesz katalog z mapami bo już jest na karcie (nie Maps, tylko Polska lub Europe)
5. Do katalogu Android/obb/pl.aquart.automapa/AutoMapa/Maps możesz wkopiować kompletną mapę Europy.
6.Zamykasz managera, startujesz AM - narzędzia> ogólne > wczytaj mapę, wczytujesz i po problemie.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6790
Skąd: znikąd
Wysłany: 2018-12-04, 17:01   

szwagier22 napisał/a:
Sygic zapisał ci na karcie czyli root jest sprawny.

Tu mam watpliwosci.
Aplikacje tworza katalogi w karcie bez roota, a nawet z palca bez jakiegokolwiek problemu można na karcie utworzyc dowolny katalog, czy utworzyć go w kompie i skopiowac na kartę.

Co do reszty ... nie śmiem dyskutowac :-)
_________________
 
 
szwagier22
guru


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 1520
Wysłany: 2018-12-04, 17:11   

AM jest na tyle wredna że nie wierzy że ma prawa zapisu na karcie. Jakby się przeniosło cały katalog AutoMapa na kartę, to po uruchomieniu poprosi o przeniesieniu do pamięci - ale przeniesie wszystko za wyjątkiem map, czyli nie zapisywalne pliki zostawia na karcie.
A jeżeli nie da się utworzyć katalogu na karcie przez managera to root jest niepełny.
Cały czas mówię o Kitkacie.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6790
Skąd: znikąd
Wysłany: 2018-12-04, 17:57   

Nie sprawdzę. Akurat sprzęt na Kitkacie mam z rootem.
_________________
 
 
raby 
Navi Expert
navi oblatywacz


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 257
Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2018-12-04, 19:00   

mumingr napisał/a:
Raby postąpiłem wg Twojej rady i AM działa. Udało się utworzyć folder Android, utworzył go Sygic po instalacji i on z karty SD pięknie chodzi, ale jak wgram do niego plik z mapami Europa to AM go nie widzi.
Pozdrawiam

Nie wiem czy się rozumiemy.
Mailem problem z mapami na androidzie 4 z karty i wyciolem sobie mapy programem pod windę i zostawiłem co potrzebuje na pamięci urządzenia.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10