Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Dokładność map TT / różnice w wersjach map
Autor Wiadomość
Corsa
azymut


Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 4
Wysłany: 2010-01-20, 09:29   Dokładność map TT / różnice w wersjach map

witam czy pokrycie polski na mapie tt samej polski jest takie same jak na mapie western and central europe w której również jest polska czy jest lepsze i dokładniejsze?
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2011-07-11, 09:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18623
Wysłany: 2010-01-20, 09:52   

Wszystko zależy od wydania mapy. Na pewno w 840.xxxx pokrycie będzie lepsze niż na przykład 720.xxxx - sprawdź numery mapy

Przy okazji - skąd masz mapę samej PL ? Szukam czegoś co wejdzie na 512MB
_________________

 
 
dagetto 
guru
Samsung Galaxy I9305


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1136
Skąd: Mazowsze
Wysłany: 2010-01-20, 12:02   

Jest mapa Polski, ale tylko do PND. Na 512 wejdzie Ci mapa EasternEurope, zajmuje 166 MB.
Opinia obiegowa mówi, że sama mapa Polski z modelu Start jest gorsza od tych które są w pakietach z innymi mapami.
Jest w tym jakiś sens, bo sama mapa Polski pojawiła się długo wcześniej niż inne, biorąc pod uwagę, że przyszła w urządzeniach z Chin ( a to też trochę trwa) więc musi być gorsza.
 
 
Fallenstar 
azymut


Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 1
Wysłany: 2010-08-04, 20:26   Tomtom a dokładność map?

Witam, około tygodnia temu zakupiłem nowy TomTom XXL IQ Routes.. Zaktualizowałem sobie darmową mapę przez TT Home ( europa środkowa i wschodnia). Wszystko poszło pięknie, aktualizacja pomyślna, mam napisane że posiadam najnowszą wersję mapy itd itp.
A więc do sedna, problemem jest niezgodność dróg z rzeczywistością.. Dla przykładu, w Częstochowie przebudowano drogę około 3 lat temu(fieldorfa nila) a w nawigacji nadal po staremu(dodam iż na zumi.pl jest aktualna droga).. Dużo nie jeździłem bo miasto znam dobrze a żadnej dalszej wyprawy nie miałem więc nie wiem jak to się ma do innych dróg.

Teraz pytanie jest takie, czy ta nawigacja już tak ma, czy po prostu muszę zainstalować sobie mapę polski?(dodam iż nie mam zamiaru płacić za nią więc chyba musiałbym zainstalować nielegalną) Wszelka pomoc mile widziana, pozdrawiam.
 
 
stif45 
GPS instruktor



Pomógł: 50 razy
Dołączył: 11 Lis 2009
Posty: 960
Wysłany: 2010-08-04, 20:52   

Witam.Nie jest to wina nawigacji,tylko map.Firma TT troszeczkę olewa Polskę z aktualizacją dróg i dodaje je do map z poślizgiem (Korzysta z TeleAtlasu).Wgranie innej mapy tej samej serii (Najnowsze 850) nic nie zmieni,pokrycie drogowe we wszystkich mapach jest takie samo.
_________________
http://www.filefox.pl/poleca/stif45
 
 
Grzesio Leniuch 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Wiek: 51
Dołączył: 01 Maj 2010
Posty: 66
Wysłany: 2010-08-05, 10:32   

Potwierdzam.Podobnie jest z punktami UAM.Od mapy EU v.840 do najnowszej NIE MA W KRAKOWIE! kilu dużych i ZNANYCH UAM-ów i dróg(np.Centrum handlowe "Bonarka" w w.850 to szczere pole,a istnieje już chyba 2-gi rok!)Jest jeszcze kilka pomniejszych baboli,jednakże TT jest w miarę dobrą nawigacją(zauważyłem w nim drogi,których nie poprawiono dotąd w AM 6.6b2)
 
 
bomba63 
guru
Bombuś



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Sie 2010
Posty: 1052
Skąd: Turoń
Wysłany: 2010-08-12, 12:26   różnica w mapach co wy na to ?

ściągłem dwie mapy tj.
Western_and_Central_Europe_2GB_850_2834

Western_and_Central_Europe_850_2800

w mapie 850 2800 po rozpakowaniu są pliki cspeech z wyszczególnieniem poszczególnych krajów w mapie 850 2834 po rozpakowaniu tych plików niema co jest tego powodem czy mapa o konc. 2834 jest niekompletna ?
_________________
Gość
Nie pomagam na PW !!




http://tb7.pl/polecam,bomba63,23329
 
 
 
dagetto 
guru
Samsung Galaxy I9305


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1136
Skąd: Mazowsze
Wysłany: 2010-08-12, 12:41   

Wszystko jest dobrze. TT oferuje mapy na różne urządzenia i platformy. Nie każde urządzenie obsługuje identyczne usługi więc nie każda mapa musi posiadać identyczne pliki.
Mapa dla TT ONE jest inna niż ta dla GO 940 przy czym zawiera identyczne dane dotyczące pokrycia.
Właśnie dlatego obok numeru mapy 850 jest dodatkowy numer określający na jakie urządzenie dana mapa jest przeznaczona (np.2834) . Przejrzyj tabele kompatybilności.
 
 
bomba63 
guru
Bombuś



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Sie 2010
Posty: 1052
Skąd: Turoń
Wysłany: 2010-08-12, 12:46   

zapytałem dlatego że bede to pierwszy raz instalował na moim TT GO920 i jakby cos nie wyszło nie wiedziałbym czy to wina mapy czy moja

[ Dodano: 2010-08-12, 13:51 ]
a wg. taeli do mojego navcore pasują obydwie mapy moje navcore to 8,351
_________________
Gość
Nie pomagam na PW !!




http://tb7.pl/polecam,bomba63,23329
 
 
 
stif45 
GPS instruktor



Pomógł: 50 razy
Dołączył: 11 Lis 2009
Posty: 960
Wysłany: 2010-08-12, 15:56   

Cytat:
a wg. taeli do mojego navcore pasują obydwie mapy moje navcore to 8,351


Mapy pasują,różnica jest taka,że w mapie: Western_and_Central_Europe_2GB_850_2834 nie ma plików "cspeech" potrzebnych do głosowego wprowadzania adresów (ASR) które są w mapie:Western_and_Central_Europe_850_2800.Twój model TT Go 920 posiada mikrofon,wię funkcja wyboru głosowo adresów (ASR) będzie działać.
_________________
http://www.filefox.pl/poleca/stif45
 
 
bomba63 
guru
Bombuś



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Sie 2010
Posty: 1052
Skąd: Turoń
Wysłany: 2010-08-12, 16:09   

to jest konkretna szybka i rzeczowa odpowiedz
_________________
Gość
Nie pomagam na PW !!




http://tb7.pl/polecam,bomba63,23329
 
 
 
szakal64 
Navi Expert



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 274
Skąd: Z kosmosu
Wysłany: 2011-03-16, 12:17   

Panowie, nie wiem czy to dobre miejsce na to pytanie, ale chodzi mi oto jak wgrać dwie mapy, np. Western i Central. Chciałbym mieć mapy Europy zach. i Środkowej, łącznie z Chorwacją a z tym jest problem bo nie ma takiej kombinacji w całości.
Czy i jak można to zrobić ???
_________________
Modecom MX4 HD

http://filefox.pl/poleca/szakal64
Ściąganie plików przy pełnej prędkości za grosze!!!
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18623
Wysłany: 2011-03-16, 13:34   

Można, każda w osobnym folderze, każda oddzielnie aktywowana
Ale na granicy będziesz musiał przełączać mapy - bo nie będa stanowić jednego obszaru
_________________

 
 
szakal64 
Navi Expert



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 274
Skąd: Z kosmosu
Wysłany: 2011-03-16, 20:33   

jacekp1313 napisał/a:

Ale na granicy będziesz musiał przełączać mapy - bo nie będa stanowić jednego obszaru

To trochę lipa :cry:
_________________
Modecom MX4 HD

http://filefox.pl/poleca/szakal64
Ściąganie plików przy pełnej prędkości za grosze!!!
 
 
hubi0
azymut


Dołączył: 26 Lis 2009
Posty: 4
Wysłany: 2011-04-10, 11:03   TT go 910 prowadzi na zakazy

witam
mam taki właśnie problem że posiadam TT go 910 z navcore 7.903 i mapą
Central_europe_865_3259.
Mój problem polega na tym że już kilka razy spotkałem się z tym że mapa chciała mnie poprowadzić w lewo gdzie stał zakaz, i kazała mi jechać ulicą jednokierunkową pod prąd.
niewiem czym to jest spowodowane, chciałbym sie dowiedzieć czy jest na to jakiś sposób.
czy jest możliwość że jak zmienię navcore na wyższe to uda mi sie wgrać nowsze mapy, bo nie znalazłem nigdzie takiej informacji, czy najnowsze mapy sa wypuszaczane na wszytkie navi czy tylko na te nowsze?

czekam na waszą pomoc :)
dziekuje i pozdrawiam
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 11