Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2017-10-12, 17:36
Nawigacja Google Maps
Autor Wiadomość
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 502
Wysłany: 2016-08-30, 13:37   Nawigacja Google Maps

Można gdzieś pobrać całą paczkę offline mapy Google Europy? Wiem, że można fragmenty, ale mi zależy na całości.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2017-12-31, 11:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9524
Wysłany: 2016-08-30, 14:35   

Może być problem z rozmiarem, bo jedno miasto to kilkadziesiąt MB.
Testowo spróbuj pobrać samą Polskę (na SD - folder Android/data/co.google.android.app/files/users) i sprawdź ile miejsca zajęły pliki we wskazanym folderze
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 53 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5309
Wysłany: 2016-08-30, 15:37   

I jeszce jedna uwaga... bardzo istotna.
Mapy offline wygasaja po miesiącu, więc co miesiąc będziesz je musiał aktualizować , tzn. chyba(!!! ) pobierać od nowa ( bo potrzebuję Paryż offline i co miesiąc pobiera się rownie długo ).
Wielkośc tych map jest potęzna. Sam Paryż to ok 80 MB.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
flove
azymut


Dołączył: 17 Paź 2016
Posty: 1
Wysłany: 2016-10-17, 15:10   Manta MID713 i Google Maps

Witam,

Jestem tu całkiem nowy i potrzebuję pomocy w kwestii (prawd.) konfiguracji Google Maps na Mancie MID713. Otóż problem ;polega na tym iż po przełączeniu GM w tryb nawigacji samochodowe, GPS bez problemu pokazuje mnie na mapie (niebieski punkt), mogę wybrać trasę ale w momencie kliknięcia "Rozpocznij" nawigacja nie prowadzi mnie po wyznaczonej trasie. Moja pozycja pozostaje w miejscu początkowym.

Sam GPS zdaje się działać (tzn. znajduje mnie w domu, reaguje na ruch pieszo po osiedlu) gdyż jeśli nie kliknę "Rozpocznij" (czyli jestem na widoku całej trasy) to poruszając się autem widzę na mapie siebie (niebieska kropka) jak zmieniam swoją pozycję.

Miał ktoś może podobny problem i wie jak go rozwiązać ?
Tablet generalnie miał mi służyć właśnie jako nawigacja samochodowa.

Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 523 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18519

Wysłany: 2016-10-17, 16:54   

flove napisał/a:
po przełączeniu GM w tryb nawigacji samochodowe
A po zwykłym wyznaczeniu trasy? Czyli po włączeniu GoogleMaps wpisz adres, a potem kilknij w ikonkę samochodu/strzałkę w prawym dolnym rogu
_________________

 
 
artekideapop
Waypoint


Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 74
Wysłany: 2017-10-12, 17:25   Nawigacja mapy google

Witam,

Jakie macie zdanie na temat nawigacji google mapy? czy dobrze sprawdza się ta aplikacja podczas podróży po Polsce? może konkurować z Automapą czy nie za bardzo?

Pozdrawiam
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 523 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18519

Wysłany: 2017-10-12, 17:33   

Na krótkie trasy (do 100km) może być. Na dłuższe poniżej AM (logika wyznaczania tras na poziomie Yanosika)
Idealna do nawigacji pieszej (np jak szukamy "Pastwiska" w Poznaniu; informacyjnie: zaraz obok jest "Krowi Placek" :-D )
_________________

 
 
artekideapop
Waypoint


Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 74
Wysłany: 2017-10-12, 17:52   

Jeszcze jakieś opinie poproszę :) A jak wygląda sprawa przeliczania trasy w trakcie jazdy? Przykładowo nie pojadę na skrzyżowaniu celowo w prawo tylko prosto bo chcę jechać trochę inną drogą ? Przelicza na bieżąco trasę tak jak automapa ?

[ Dodano: 2017-10-15, 10:29 ]
Moim zdaniem taka jest przyszłość nawigacji i Google w najbliższym czasie przejmie większość rynku. Automapy itp. bez połączenia z internetem nie będą miały szans konkurować.
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 53 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5309
Wysłany: 2017-10-15, 12:40   

artekideapop napisał/a:
Moim zdaniem taka jest przyszłość nawigacji i Google w najbliższym czasie przejmie większość rynku.

Nie przejmie większosci rynku nawigacja, z której korzystanie poza Unia może kosztować grube pieniadze za pojedyncza trasę. Zresztą i w Unii tez, bowiem plus juz uzyskał zgodę na powrót do stosowania opłat roamingowych.
Korzystałem kilka razy z map google poza Polską ( do tras pieszych, więc niby mapy obejmowaly maly obszar ) jeszce kiedy roaming był platny i troche rachunek mnie zaskoczył.
Trochę bardziej nawet niż troche.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 523 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18519

Wysłany: 2017-10-17, 07:24   

Dyskusję o wyższości online nad offline i odwrotnie wydzieliłem do http://www.my-navia.pl/vi...p=477310#477310

Tu rozmawiajmy tylko o GoogleMaps
_________________

 
 
forum_tg
azymut


Dołączył: 01 Lip 2017
Posty: 2
Wysłany: 2017-12-31, 11:08   Punkty POI w Google Maps

Witam,
chciałbym się zapytać, w jaki sposób można stworzyć i zaimportować do Google Maps punkty POI dla wielu obiektów.
Na potrzeby firmy chciałbym stworzyć punkty POI dla przykładowo 1000 obiektów, znam ich dokładne rzędne i tylko żeby dało się z nich stworzyć POI i zaimportować do mapy.
 
 
geranium 
Maestro GPS


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 2050
Wysłany: 2017-12-31, 11:56   

a nie prościej zobaczyć tutaj..

https://support.google.com/maps/answer/6320846
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 523 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18519

Wysłany: 2017-12-31, 12:07   Re: Punkty POI w Google Maps

forum_tg napisał/a:
stworzyć i zaimportować do Google Maps punkty POI dla wielu obiektów
To mają być POI ogólnodostępne, dla wszystkich użytkowników GoogleMaps, czy tylko w Twoim urządzeniu/koncie?
_________________

 
 
geranium 
Maestro GPS


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 2050
Wysłany: 2017-12-31, 12:40   Re: Punkty POI w Google Maps

forum_tg napisał/a:
Na potrzeby firmy .


więc chyba dla wszystkich ;-)

i zapewne zostaje problem dodania tylu ilości punktów ręcznie :-/
 
 
forum_tg
azymut


Dołączył: 01 Lip 2017
Posty: 2
Wysłany: 2017-12-31, 17:34   

to ma być dla wielu użytkowników.
Na tym polega problem, żeby wiele osób nie musiało ręcznie dodawania dużej ilości punktów.
Przykładowo: tworzę raz plik / czy tam mapę a inne osoby tylko importują dane (np. 500 różnych lokalizacji, które mają znaczenie dla współpracowników)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 11