Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Fotoradary w iGO Primo (android)
Autor Wiadomość
Asconi
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 11 Lut 2013
Posty: 5
Wysłany: 2013-02-13, 19:24   iGO Primo - brak komunikatów głosowych

Witam,

jak w temacie. Mam brak komunikatów głosowych w iGo Primo na HTC HD2 z Adroidem JB 4.1.2. Wgrałem też Maje, ale głosu nadal brak.
Jedynie przy fotoradarze słychać krótki dzwięk informujący właśnie o fotoradarze i tutaj drugie pytanie. Czy da się zmienić na inny dźwięk powiadamianie o fotoradarach. Ten oryginalny jest za krótki i za cichy i czasem można przeoczyć fotoradar.

Z góry dziękuję za pomoc.
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2013-02-13, 22:07   

Asconi napisał/a:
Mam brak komunikatów głosowych w iGo Primo na HTC HD2 z Adroidem JB 4.1.2.
Pisalem juz o tym - nie odrobiles lekcji ;)
Aby w Androidzie 4.1 byly slyszalne komunikaty musisz poszukac wersji "apk":
Kod:
iGO_Primo_thin-v1.1_JellyBean.apk

zawiera poprawke pod ta wersje "Andka" Linku nie podam, ale Google Ci znajdzie..
Jak juz "apk" zainstalujesz (oczywiscie usun obecna) pocztaj temat:
Kod:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=34885
i wszystkie mozliwe komunikaty sobie poustawiasz w Menu>Ustawienia> dzwieki i ostrzezenia
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
Asconi
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 11 Lut 2013
Posty: 5
Wysłany: 2013-02-14, 01:27   

janusz_40 napisał/a:
Pisalem juz o tym - nie odrobiles lekcji ;)


Dzięki serdeczne za odpowiedź. Wierz mi, że przekopałem net, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Jedyne co znalazłem po napisaniu postu, to aby zainstalować wersję thin, bo można wszystko pozmieniać w sys.txt. Tak się akurat złożyło, że mam już tą wersję, więc od razu przejdę do działania :-)
Dzięki za pomoc :)

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2013-02-14, 07:01 ]
------------------------------------------------------------------------------------------
Z maniackim uporem proszę o nie przytaczanie całej wypowiedzi bezpośredniego poprzednika
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-02-14, 07:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wojtas82 
Waypoint


Dołączył: 27 Wrz 2012
Posty: 40
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2013-02-19, 16:09   

Podłączę się pod temat apropos fotoradarów, koledzy, ma ktoś z was aktualną bazę radarów i suszarek? Ściągnąłem z Poipoint ale jest nieaktualna i ogólnie kiepska. W AM jest świetna ale nie wiem czy można ją wyeksportować jakoś na format IGO ? Z góry dzięki
 
 
satman 
Waypoint


Dołączył: 29 Mar 2008
Posty: 161
Skąd: NL
Wysłany: 2014-09-03, 18:11   

Witam,
wrzucilem sobie najnowsze fotoradary, jednak tym razem sa to pliki dla poszczegolnych panstw. Wybralem tylko te, ktore mnie interesują, no i niestety nie działają. Tzn brak zarowno wyswietlanych ikon jak i powiadomien dzwiekowych. Myslalem, ze moze powinny byc w jednym pliku, ale z tego co sie doczytalem, to pojedyncze tez powinny dzialac. Jakies sugestie? A moze ktos ma jakis swierzy plik fotoradarów na całą europe?
 
 
ZIBI89
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Maj 2011
Posty: 8
Wysłany: 2014-09-21, 18:43   

Witam mam pytanie, pobrałem kilka poi w klm i za pomocą POIConverter1.1.7
prze konwertowałem: (w nawiasie nazwa kategorii jaką trzeba było wybrać w poiconverterze)
Fotoradary przenośne (fotoradar ruchomy)
Fotoradary stacjonarne (fotoradary przenośne)
Punkty kontroli drogowej (policja drogowa)
Radiowozy z kamera (radiowóz z kamerą)

Wszystko ładnie scaliło w Igo też nawet działa, tylko pojawiły się ikony straży pożarnej oraz fotoradaru na pasie dla autobusów i poboru opłat w miejscu gdzie takiego nie ma na mapie i nie bardzo wiem co się porobiło. Bo fotoradary i foto przenośne pokazuje normalnie.
I jeszcze jak dodam ITD (do speedcam) to pod jaką dać kategorię by wyświetlało ?
W folderze speedcam może być kilka plików z radarami np.: te co wymieniłem i każdy oddzielnie czy tylko jeden plik ?
Ostatnio zmieniony przez ZIBI89 2014-09-21, 18:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
ZIBI89
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Maj 2011
Posty: 8
Wysłany: 2014-09-21, 20:11   

Opisane jest, już pare dni temu czytałem jak dodawać ikony do poi *.klm to załapłem jak robić tylko teraz nie mogę załapać jak dodać kategorię i jej ikonę ze speedcam, dodałem plik txt z ITD i wyświetla mi jako straż pożarną.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6415
Skąd: znikąd
Wysłany: 2014-09-24, 20:44   Fotoradary w iGO Primo (android)

Napisze Ci dokąldnie, jak to przerobic
-Uruchamiasz sobie Excella
- "otwórz" - jako kategorie plików do otwarcia wybierasz pliki tekstowe
- w dalszej części tutorialu otwarcia wybierasz jako znaki rozdzielające przecinki.
- Po otwarciu pliku masz bardzo ładnie poukładane wszystkow kolumnach
- wybierasz sobie kolumnę zawierająca typ fotoradaru i każesz programowi segregować plik pod zawartośc tej kolumny. ( od A do Z )
- na pytanie programu, czy rozszerzyc zakres , odpowiadasz TAK ( !!!! )
- masz już poukładany plik według kategorii fotoradarów.
- Zmieniasz interesującą cię kategorię ( wg. obrazka podanego przez geranium ) na ta która ma byc.
Zapisujesz - i gotowe !
PIęć minut pracy ( maksymalnie) ;-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2017-07-13, 09:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 568
Wysłany: 2014-12-16, 13:10   

Panowie gdzie znajdę najnowsze radary do IGO na Androida? :oops:
 
 
fredzio
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 116
Wysłany: 2014-12-20, 21:55   

Nie musi to być na Androida wystarczy że poszukasz Speedcam.txt na Igo Primo.
 
 
jadja 
Waypoint


Dołączył: 18 Sty 2015
Posty: 21
Wysłany: 2015-04-26, 15:22   

Jak w iGO zwiększyć dystans ostrzeżenia o radarze? U mnie jest 300 m a w opcjach programu jest tylko możliwość "przy zbliżaniu się" lub "przy przekroczeniu prędkości". Domyślam się, że trzeba zmienić wpis w sys.tx

S P E E D C A M - C A T : 0
[speedcam_category:0]
overspeed_spoken_type=sound
overspeed_sound="speedcam_over_speed"
skin_first_sound="Fixed_Camera"
skin_speed_sound_delay=0
skin_repeat_sound="Fixed_Camera"
skin_repeat_distance=150
skin_off_sound="speedcam_off"
use_road_speedlimit=0

ale mamy tu tylko opcję powtórzenia ostrzeżenia.
Ponadto za małe jest wyprzedzenie komunikatów (nie tylko tego), np "za 30 metrów skręć w prawo" jest wypowiadane kiedy zakręt jest już wykonywany.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6415
Skąd: znikąd
Wysłany: 2015-04-26, 16:26   

Kod:
[warning]
warn_distances=50:100,60:150,70:200,80:250,90:300

gdzie 50 - predkośc w km/h
100 - dystans w m.
itd...
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
jadja 
Waypoint


Dołączył: 18 Sty 2015
Posty: 21
Wysłany: 2015-04-26, 16:40   

Dzięki, a więc jest mądrzej niż sądziłem bo zależy od prędkości. Czy jednak ten tekst, który wkleiłem ma znaczenie w tym wypadku? U mnie jest nieczynny, tutaj usunąłem średnik.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6415
Skąd: znikąd
Wysłany: 2015-04-26, 17:30   

jadja napisał/a:
tekst, który wkleiłem ma znaczenie w tym wypadku? U mnie jest nieczynny, tutaj usunąłem średnik.



sekcja , która wkleiłes okresla opcje powiadamiania o okreslonym typie ostrzeżeń ( w tym wypadku fotoradar stacjonarny ), a sekcja którą Ci podałem okresla wspólne parametry ( odległośc ostrzegania ) dla wszelkich typów punktów alarmowych.

Wyłaczenie sekcji w sys.txt spowoduje tylko, że program skorzysta z ustawień domyslnycvh zawartych w identycznej sekcji w data.zip , a jest ona taka:

Kod:
[speedcam_category:0]
activated_spoken_type=speech
activated_speech="Speed camera ahead."

approach_beep_distances=150
approach_beep_spoken_type=speech
approach_beep_speech="Speed camera."

overspeed_spoken_type=speech
overspeed_speech="Reduce your speed."
overspeed_min_speech_repeat_delay=10

min_frc=-1
use_road_speedlimit=1
,
czyli domyslnie będziesz ostrzegany o fotoradarze stacjonarnym w odległości 150 m przed nim
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
jadja 
Waypoint


Dołączył: 18 Sty 2015
Posty: 21
Wysłany: 2015-04-26, 18:04   

OK, czyli zmiana w zacytowanej przez Ciebie sekcji - ze 150 np na 400, będzie skutkować właśnie wcześniejszym ostrzeganiem. Tak to rozumiem. Ja oczywiście znam na tyle angielski aby rozumieć o co w nich chodzi, ale tu mamy także dane cyfrowe, które czasem nie są jednoznaczne - jak np 90:400 (teraz już wiem). Raz jeszcze dziękuję za pomoc. Chociaż stale się waham czy używać na stałe Sygica (mam licencję na cały świat) czy też iGo. Jak tu jest z licencją - wiadomo. W każdym razie chodzi o radio samochodowe z nawigacją 8" dotykową na Androidzie.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 12