My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Becker profesional 50 problemy
Autor Wiadomość
Dianka
azymut


Dołączył: 26 Sty 2014
Posty: 1
Wysłany: 2014-01-26, 21:45   

Witam wszystkich, szukam orginalnego softu do nawigacji Becker profesional 50.
Korzystam z tego urządzenia w którym jest orginalna mapa Beckera z dożywotnią aktualizacją (mapa zainstalowana fabrycznie w urządzeniu). Jakiś czas temu zakupiłem AM i zainstalowałem na karcie pamięci, jednak czas jej użytkowania minął. Chciałbym powrócić do użytkowania mapy Beckera ale nie mogę jej zaktualizować w programie ''Content Manager'' ponieważ program nie widzi podłączonej nawigacji. Sądzę, że korzystając z AM program ten nadpisał katalog z mapą Beckera i stąd program do aktualizacji map Beckera '' Content Manager'' nie widzi podłączonego urządzenia. A to warunek, żeby zaktualizować mapy.
Nigdy nie zrobiłem kopi zapasowej z urządzenia Becker. Proszę o pomoc.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 515 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18064
Wysłany: 2014-01-27, 08:01   

Nie wierzę, aby uruchomienie AM z karty cokolwiek mogło namieszać. Kilka pytań:
1. Bez karty masz dostęp do fabrycznego programu nawigacyjnego? I działa?
2. Karta podczas instalacji była w nawigacji, czy komputerze (n Becker wyłączony na półce) ?
3. Ten model ma wybór trybów pracy ActiveSync / pamięć masowa? Jeśli tak, to przełącz.

P.S. Wydzieliłem z wątku "Becker Ready 50-nie łaczy z PC" - lepiej nie mieszać modeli,
P.S.2 Piszesz "mapy Beckera" - to nie mapy, a program nawigacyjny, zobacz http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=29094
_________________

 
 
Artivis 
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Wiek: 47
Dołączył: 11 Lut 2010
Posty: 28
Skąd: Katowice
Wysłany: 2014-02-23, 07:36   

jacekp1313 napisał/a:
Nie wierzę, aby uruchomienie AM z karty cokolwiek mogło namieszać.

No niestety miesza. Instalator AM podmienia plik startowy programu nawigacyjnego Beckera żeby umożliwić po starcie wyświetlenie menu z możliwością wyboru programu nawigacyjnego. Niestety po tej podmianie Content Manager Beckera nie rozpoznaje urządzenia.

Rozwiązanie 1:
Na ekranie startowym wgrywanym przez AM w dolnym prawym rogu jest opcja'Becker Update' po jej wybraniu powinien pojawić się komunikat że należy wyjąć kartę SD. Po restarcie Content Manager powinien rozpoznać urządzenie później można z powrotem włożyć kartę SD (przy włączonym urządzeniu) i po restarcie mamy znowu dostęp do Automapy.
W teorii tak powinno działać i działało do nie dawna, teraz jednak od kilku wersji Automapy przestało.

Rozwiązanie 2:
Należy podłączyć urządzenie i otworzyć w głównym katalogu urządzenia (nie karty SD) katalog /navigator
Znajdziemy tam dwa pliki:
navigator.exe
navigator_old.exe

Usuwamy navigator.exe i zamieniamy nazwę navigator_old.exe na navigator.exe
Po restarcie Content Manager rozpoznaje znowu urządzenie :)
Oczywiście jeżel dalej chcemy używać automapy (bez reinstalacji) trzeba zachować obydwa pliki i tylko zamieniać je ze sobą.

UWAGA: Na stronie Automapy pojawiła się informacja że jest osobna wersja instalacyjna AM dla urządzeń BECKER. Żeby ją uzyskać należy wysłać do nich maila.
_________________

Becker 50 Professional - Navigon 8410 FEU - Navroad 560BF Pro
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 515 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18064
Wysłany: 2014-02-23, 09:16   

Dianka napisał/a:
zakupiłem AM i zainstalowałem na karcie pamięci
Autor nie wspomniał o użyciu dodatku BECKER, a to w nim jest dodatek podmieniający pliki - nie w samym programie AutoMapa

Dziękujemy za opis rozwiązania problemu
_________________

 
 
Kulaseczek
azymut


Dołączył: 30 Kwi 2014
Posty: 2
  Wysłany: 2014-05-28, 22:04   Becker Professional 50

Witam serdecznie,

kupiłem ostatnio nawigację Becker Professional 50 z dożywotnią aktualizacją map i TMC. Na karcie zainstalowałem AM. Bez karty nawigacja Beckera działa ok i działa również TMC. Po włożeniu karty nawigacja wykrywa dwie nawigacje i jest opcja wyboru. W tej jednak sytuacji podmieniany jest chyba oryginalny plik startowy Beckera (bez znaczenia czy AM jest instalowana z dodatkiem czy bez). Po tej podmianie właśnie jest wybór nawigacji, ale co ciekawe nie działa TMC - tak jakby nie ładowany był plik licencji. Dokładnie tak samo Content Manager nie wykrywa wtedy nawigacji po podłączeniu do komputera.

Rozwiązaniem jest na ekranie wyboru klikniecie po prawej w Becker Update - wtedy (po zainstalowaniu AM z dodatkiem, bez niego nie ma kopii plików oryginalnych i opcja Becker Update nie działą) podmieniane są pliki na oryginalne i po wyjęciu karty i ponownym uruchomieniu samej nawigacji Beckera TMC działa.

Pytanie czy nie ma jakiejś innej, prostszej metody? Ciągłe restarty i wyjmowanie karty na dłuższą metę są dość uciążliwe...
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-06-15, 00:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9454
Wysłany: 2014-05-28, 22:15   

Wgraj panel odblokowujący i bedziesz miał menu z wyborem programu bez podmieniania plików
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
likom1963 
azymut
likom63


Dołączył: 28 Lip 2014
Posty: 3
Wysłany: 2014-07-28, 14:31   

Witam i pozdrawiam wszystkich.
Jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem nawigacji Becker Professional 50 :) i natknąłem się na problem tego typu. Przygotowuję sobie trasę w google maps, zapisuję do pliku klm, przenoszę na urządzenie i niestety nawigacja widzi to jako punkty startowy i końcowy natomiast nie widzi samej trasy. Plik trasy jest wyświetlony na szaro i nieaktywny tak jakby ta funkcja była zablokowana. Pani z serwisu Beckera nie bardzo wiedzała o czym mówię ani co to pliki klm itd. Normalnie ręce opadają.
Proszę o pomoc czy da się to odblokować?
 
 
Jakub5 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Kwi 2008
Posty: 7
Skąd: Kraków
  Wysłany: 2014-07-30, 11:35   

@likom1963
W instrukcji urządzenia nie ma mowy o imporcie tras. Jest informacja:

Cytat:
Wybieranie celu z pozycji Osobiste cele podróży
Możesz wybierać cele specjalne Google™ zaimportowane do Urządzenie
nawigacyjne i uruchamiać prowadzenie do tych celów


Czyli można importować tylko punkty, a nie trasy :-(
_________________
Becker Professional 50
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9454
Wysłany: 2014-07-30, 12:14   

Program iGO ma opcje wczytania zapisanej trasy. Może trzeba wybrać inny format.
I pamiętajcie, że trasa to tak naprawdę punt startu, docelowy i ew. VIA a trasa jest liczona przez urządzenie.
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
likom1963 
azymut
likom63


Dołączył: 28 Lip 2014
Posty: 3
Wysłany: 2014-07-30, 16:52   

Do Jakub5 - Przecież właśnie o tym pisałem w moim poście.
Natomiast problem jest w tym, że nawigacja liczy trasy po drogach które dopiero są w budowie np. Średnicówka na odcinku od Zabrza do A1. No i prościej by było stworzyć trasę w google maps które prowadzi prawidłowo niż dodawać szereg punktów Via . No ale nie można mieć wszystkiego:(
A poza tym w sprzęcie za parę stówek taki obciach?
No ale inna sprawa. Po wgraniu na kartę Automapy i uruchomieniu na urządzeniu nie można sterować głośnością komunikatów lektora. Nawigacja jest tak głośno ustawiona że sciszenie głosu na 1% i tak jest za głośne. Jak dostać się do panelu sterującego?

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi :-)
 
 
szwagier22
GPS instruktor


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 723
Wysłany: 2014-08-13, 10:22   

U mnie sterowanie głośnością w Automapie na B50Pro działa prawidłowo. Wszystko domyślne. Sprawdź w Menu/Ustawienia/Dźwięki czy masz zaptaszkowane Steruj głośnością i Zmieniaj z prędkością.
Jakby ktoś chciał prosty, bez zbędnych bajerów a skuteczny panel do Beckera to piszcie na PW.
 
 
jareknb
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 12 Lut 2011
Posty: 10
Wysłany: 2017-02-03, 16:09   

Witam. Posiadam navi Becker profesional 50 LMU. Mój problem polega na tym że jak aktywuję asystenta zmiany pasa pro 3D, to zamiast pokazywać ładnie pasy, wszystkie drogi robią się fioletowe i zmywają ze sobą tak że nie bardzo wiadomo jak jechać. Problem jest zarówno na Polskich autostradach, Austriackich, Słowackich i Czeskich. Dzwoniłem na wszystkie numery serwisu Becker ale nikt nie potrafi mi pomóc, jeden tylko gość zasugerował żebym zrobił restart do ustawień fabrycznych, ale mam zaktualizowane mapy, kupiłem baze fotoradarów a także TMC Premium na Polskę i boję się że coś mi wyleci po resecie. Poza tym w ustawieniach są dwa resety, przy navi i przy ustawieniach urządzenia. Poza tym wydaje mi się że brakuje pogłaszania wraz ze zwiększaniem prędkości. Navi kupiłem na allegro powystawową z jakiegoś sklepu więc może i jest coś namieszane. Proszę o jakieś sugestie i dziękuję.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 11