Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
720 gubi satelity
Autor Wiadomość
pieniek9
azymut


Dołączył: 31 Maj 2016
Posty: 4
Wysłany: 2016-05-31, 01:16   720 gubi satelity

Proszę o wyrozumiałość i pomoc, bo jestem laikiem.

Mam od roku mantę 720 i wgrałem do niej scrakowaną automapę 6.18. Wszystko pięknie działało, ale tak mniej więcej od miesiąca mam bardzo duże problemy. GPS bez końca szuka satelitów, ładuje je i następnie gubi. Bywa, że znajduje pozycję swoją po 5, 10, 15 minutach, a czasem przez kilkugodzinną podróż nie jest w stanie tego zrobić. Innym razem natychmiast po włączeniu znajduje satelity.
Nie potrafię dostrzec żadnej prawidłowości w tej kwestii.

Proszę o pomoc, bo niedługo planuję ruszyć za granicę na wakacje i nie wiem co robić z GPSem.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9629
Wysłany: 2016-05-31, 06:31   

Wyłącz AM i sprawdź siłe sygnału w opcjach manty lub jakims programem typu VisualGPS - może uszkodził sie moduł GPS.
Albo zmieniłeś samochód na taki, co ma ogrzewaną szybę.
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
pieniek9
azymut


Dołączył: 31 Maj 2016
Posty: 4
Wysłany: 2016-06-02, 20:48   

Niestety to nie jest kwestia ogrzewanej szyby.
A żeby było śmieszniej, to kupiłem teraz drugi egzemplarz Manty 720, zupełnie nowy i dzieje się dokładnie to samo.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6417
Skąd: znikąd
Wysłany: 2016-06-02, 21:10   

Proste pytanie... czy bezposrednio pod chmurka ( czyli na świezym powietrzu ) masz takie same objawy ?.
Odpowiedź na to pytanie wyeliminuje wplyw samochodu na tłumienie sygnalu GPS.

I drugie pytanie: czy czas szukania satelit oceniasz bezpośrednio spod oprogramowania Manty, czy tez w jakims uruchomionym progranie nawigacyjnym ( jesli tak - to w jakim ) ?
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
pieniek9
azymut


Dołączył: 31 Maj 2016
Posty: 4
Wysłany: 2016-06-04, 22:15   

Dzieje się to także pod chmurką, szuka i szuka bez końca, a innego razu znajduje natychmiast. Nie potrafię dostrzec żadnej prawidłowości, mimo grzebania w ustawieniach.

Bezpośrednio odpalam nawigację manta (i bardzo długo tak działało super), bez pomocy żadnych jeszcze dodatkowych programów.

Gdzieś czytałem, że należy z zaistalowanej automapy wyrzucić jakieś foldery...

Moduł działa, to nie jest kwestia tego rodzaju.
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4559
Skąd: Wawa
Wysłany: 2016-06-05, 09:59   

pieniek9 napisał/a:
należy z zaistalowanej automapy wyrzucić jakieś foldery...
SDMMC\AutoMapa EU\Settings Files usuń dwa pliki, gps.info i gps.settings .
Odbudują się na nowo z właściwymi ustawieniami.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
pieniek9
azymut


Dołączył: 31 Maj 2016
Posty: 4
Wysłany: 2016-06-05, 20:16   

Tak teraz zaobserwowałem, że czasem w momencie uruchamiania automapy pojawia się komunikat w oknie windowsowym "nie można uruchomić programu". Jednak następnie automapa normalnie się uruchamia i znajduje satelity. Innym razem uruchamia się i satelitów nie znajduje.
Nie widzę żadnej prawidłowości.

Dzieje się tak zarówno na mojej rocznej mancie, jak i na tej którą kupiłem 2 tygodnie temu jako zupełnie nową. Automapę mam ściągniętą z my-navi.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6417
Skąd: znikąd
Wysłany: 2016-06-05, 20:32   

Nie znam Manty. Czy ma ona opcję ( taka np. jak Modecom, GoClever , czy inne ) podgladu satelit w menu wlasnym nawigacji, a nie poprzez program nawigacyjny ?
O to pytalem
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4559
Skąd: Wawa
Wysłany: 2016-06-05, 20:47   

pieniek9 napisał/a:
Dzieje się tak zarówno na mojej rocznej mancie, jak i na tej którą kupiłem 2 tygodnie temu jako zupełnie nową. Automapę mam ściągniętą z my-navi.
To w takim razie, wina problemu po stronie urządzenia. Po prostu słabej jakości odbiornik GPS.
pieniek9 napisał/a:
kupiłem 2 tygodnie temu jako zupełnie nową.
A nie mogłeś kupić innej firmy :?:
no_taki napisał/a:
( taka np. jak Modecom, GoClever , czy inne ) podgladu satelit
Tak, mają.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6417
Skąd: znikąd
Wysłany: 2016-06-05, 21:07   

więc nadal pozostaje istotne moje pytanie:

Cytat:
czy czas szukania satelit oceniasz bezpośrednio spod oprogramowania Manty, czy tez w jakims uruchomionym progranie nawigacyjnym ?
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 9